Uutiset & Artikkelit

05.02.2022 14:06
Vilpasvikings.fi

Voitto on aina voitto, ylempi jatkosarja häämöttää

Eilinen Bisons-ottelu oli samalla Juho Nenosen 500. runkosarjaottelu Korisliigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tiivisti osuvasti tunnelmat vaikeaksi kääntyneen Loimaan vierailun jälkeen.
- Ei sen kaunista täydy olla, jos voittaa.
Eikä se kaunista ollutkaan. Korisliigassa toiseksi viimeisenä oleva Loimaan Bisons pisti kotihallissaan hanttiin minkä pystyi, mutta lopussa Vilpas oli Jeremiah Woodin panoksella vahvempi ja otti ylemmän jatkosarjan kannalta tärkeän voiton 70-80 (39-37). 

Voitto sinetöi käytännössä Vilppaan (12/9) paikan yläkastissa, sillä ainoan uhkaajan BC Nokian oljenkorsi vaikuttaa kovin ohkaiselta. Rästipelejään tahkoava BC Nokia voi teoriassa mennä vielä ohi, mutta vaikealta urakka näyttää. Näätien pitäisi voittaa sarjakärki Karhubasket tänään kotonaan ja kolme viimeistä runkosarjan peliä suuntautuvat vieraskentille (Korihait tiistaina, Vilpas keskiviikkona, Kouvot lauantaina). Mahdollisuudet ylempään jatkosarjaan ovat joka tapauksessa hengissä.
Vilppaan kannalta keskiviikon rästiottelu Vilpas-BC Nokia nousee tärkeään asemaan. Jos Vilpas voittaa, se nousee runkosarjan neloseksi ohi KTP Basketin. Kotkalaiset päättivät oman osuutensa jo perjantaina, kun se kaatoi Lahti Basketballin 103-77. Mikäli KTP ja Vilpas päätyvät molemmat 13 voittoon, salolaiset ovat neljäntenä paremmalla keskinäisellä korierolla.
Ylemmän jatkosarjan kannalta huipputärkeä peli käydään tänään Tampereella. Hyvään vireeseen päässyt Pyrintö (11/10) ottaa mittaa toisesta piristyjästä Joensuun Katajasta (10/11). Jos Pyrintö voittaa, Katajan toiveet kuuden parhaan joukosta kaatuvat. Mikäli Kataja hakee vähintään kuuden pisteen vierasvoiton, itäsuomalaiset pudottavat Pyrinnön alempaan jatkosarjaan keskinäisten otteluiden perusteella. Jännitystä siis riittää.

Vilppaan eilinen esitys viihtyisällä Loimaan liikuntahallilla jäi sekavaksi. Toiviainen päästi koko rosterinsa kentälle jo avauskympillä ja viiden pisteen taukojohto kasvoi toisella jaksolla 14 pisteeseen (17-31). Sitten järki katosi hyökkäyspäässä, pallo jäi pomppimaan takamiesten käsiin ja pallonliikkeen sijaan lähdettiin puskemaan puolustuksen keskelle sumppuihin. Bisons kiitti ja juoksi helppoja koreja toiseen päähän. Kun menetyksiä tuli menetysten perään, 14 pinnan johto oli vaihtunut viidessä minuutissa viiden pisteen kotijohdoksi. Juho Nenosen viime sekunnin kolmosella ero kaventui lukemiin 39-37.
Vilpas oli suurissa vaikeuksissa kotijoukkueen palloskriinipelissä. Palloon ei laitettu tarpeeksi painetta ja etenkin Cortez Edwards sai pomputtaa ilman häirintää niin kauan, että Jonathan Galloway ehti rullaamaan korille ja iski sieltä palloa alaspäin 11 pisteen edestä. Bisons teki Vilppaan menetyksistä ja omista hyökkäyslevypalloista liki puolet pisteistään ja se on liikaa.
- Meillä oli alussa paljon hyviä jaksoja, mutta 14 pisteen johtoasemassa alettiin kuljettamaan aivan liikaa ja Bisons tuli ohi, harmitteli Toiviainen.

Kolmas jakso (+13) käänsi pelin takaisin salolaisille ja päätöskympille päästiin 49-60 vierasjohdossa. 
- Toisella puoliajalla saatiin Loimaan takamiesten palloskriinipelaaminen kontrolliin ja Woodin panos oli aika merkittävä, totesi Toiviainen.
Jälleen kerran nähtiin, ettei Jeremiah Woodin merkitystä joukkueelle voi vähätellä. Akronin härkä istui ison osan toista neljännestä vaihtopenkillä ja Bisons otti pelin haltuun. Kentälle palattuaan Woodin omintakaiset heitot johdattivat Vilppaan kolmannen jakson karkumatkalle ja loppuhetkillä iso mies napsi kaksi tärkeää riistoa, joista Vilpas pääsi rokottamaan. Lopputilastoissa Wood (19/10/8 syöttöä) oli taas kerran lähellä tripla-tuplaa. Kotkassa harvinainen tripla-tupla jäi yhden levypallon päähän, nyt kahden syötön.
Otteluisäntä Kimmon Vihannes palkitsi eväskassilla nuoren Niilo Kärkkäisen (7/2), joka pääsi toistamiseen aloitusviisikkoon ja hoiti urakkansa jälleen lähes virheettömästi. Pakki maistuu isompiakin vastaan ja heittoprosentiksi jäi täysi sata. Bryan Griffin (15/8) nosti tasoaan Kotkan pelistä ja esitti kolmen donkin ohella kolme komeaa blokkia. Perttu Blomgren (10/1) lähti ensimmäisellä puoliajalla mukaan pomppusirkukseen, mutta oli nopeilla ajoillaan mies paikallaan. Sekavasti aloittanut Brian Fobbs (10/5) paransi toisella jaksolla. Muut: Roope Ahonen 8/0, Marcus Lovett Jr 6/3, Juho Nenonen 5/5, Riku Laine 0/3, Trey Niemi 1 syöttö.

Sarjanousija Bisons joutui lähtemään otteluun ilman alaraajavammaista Zach Thomasia. Loimaalaiset pelasivat läpi ottelun aggressiivisesti, mutta voitto karkasi käsistä loppuhetkillä, kuten niin monta kertaa aiemminkin. Kookas Jonathan Galloway (13/11) oli vahva avauspuoliajalla, mutta ei saanut enää tilaa toisella. Syynä oli, että Vilpas sai Cortez Edwardsin (12/4/6 syöttöä) syöttöklinikan lopetettua eikä 1vs1 pelaaminen kuulu Gallowayn vahvuuksiin. Zach Copeland (11/4) laittoi kovia heittoja sisään ja kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät myös parhaana palkittu Teemu Knihtinen (10/5) sekä Juho-Matti Henttonen (10/2).   
   
Vilpas nousi sarjataulukossa viidenneksi ja päättää runkosarjansa keskiviikkona BC Nokiaa vastaan kello 18:30. Korisliigan runkosarja saadaan päätökseen lauantaina ja sen jälkeen tiedetään jatkosarjojen ohjelmat. Pudotuspelit pyörähtävät käyntiin maaliskuun 16. päivä.

Yhteistyökumppanit