Uutiset & Artikkelit

08.02.2022 21:45
Vilpasvikings.fi

Keskiviikkona Salohallissa isot panokset

Vilppaan ja BC Nokian keskiviikon rästipelissä panosta ei puutu. Karhubasket, Kouvot, Seagulls sekä KTP ovat jo varmistaneet paikat ylemmässä jatkosarjassa, kahden muun joukkueen kohtalo ratkeaa vasta loppuviikon aikana. Avainasemassa on koronan kanssa paininut BC Nokia, joka pelaa Salossa jo kolmannen ottelunsa viiteen päivään. Tiistaina BC Nokia kaatoi Korihait 72-77 ja nousi kymmeneen voittoon. Mikäli se voittaa keskiviikkona Vilppaan Salohallissa ja lauantaina Kouvot Mansikka-aholla, se nousee kuuden sakkiin ja pudottaa Vilppaan seitsemänneksi. Panokset kovenee!

Nokialaiset eivät päässeet Pohitullissa helpolla, sillä Korihait pisti hanttiin aivan loppuhetkille saakka. Greg Gibson sai kapeaan rosteriinsa lisävoimia Antero Lehdosta sekä Antti Ahosesta ja se on otteluruuhkassa tarpeen. Edellisen pelin Kauhajokea vastaan näädät joutui vetämään todella kapealla, kun neljä miestä painoi täydet 40 minuuttia ja levyrihirmu Arnaldo Torokin sai lepoa vain pari minuuttia. 
Keskiviikon käsikirjoitus on selvä. Jos Vilpas voittaa BC Nokian, se nousee runkosarjan neljänneksi (13/9) ohittaen keskinäisten pelien perusteella (+4) KTP:n. Jos Vilpas häviää, KTP (13/9) on runkosarjana nelonen. Pelinsä jo pelannut Tampereen Pyrintö (12/10) on viides mikäli Vilpas ja BC Nokia päätyvät tasapisteisiin ja nokialaiset ottavat tässä skenaariossa kuudennen sijan pudottaen Vilppaan alempaan jatkosarjaan. Se tosin edellyttää nokialaisten voittoa runkosarjan päätöspelissä Kouvoja vastaan.
Jos BC Nokia voittaa Salossa, mutta häviää Kouvolassa, Pyrintö on runkosarjan viides ja Vilpas kuudes. 
Lauantain pelissä ratkeaa myös runkosarjan kakkossija. Seagulls (15/7) on jo pelinsä pelannut ja Kouvot voi nousta kakkoseksi voittamalla nokialaiset. Mikäli Gulls ja Kouvot päätyvät tasapisteisiin, pääkaupunkilaiset ovat kakkosia paremman korieron (+2) ansiosta. Varmat joukkueet alemmassa jatkosarjassa ovat Kataja Basket (10/12), Lahti Basketball (8/14), Kobrat (7/15) sekä torstaina Loimaalla kohtaavat Bisons ja Korihait.  

Mitä: 
Korisliigan päätöskierros Vilppaan (12/9) osalta ja panokset ovat kovat. Voitolla runkosarjan neloseksi, tappiolla joudutaan jännittämään lauantain Kouvot-BC Nokia pelin tulosta. Nokian "pudotuspelit" ovat jatkuneet jo pitkään ja pakkovoitot jatkuvat edelleen. Illan ottelu on siirretty jo kahteen kertaan ja lopullinen pelipäivä sorvattiin tälle ylimääräiselle viikolle. BC Nokia ehti pelata pitkittyneen joulutauon jälkeen vain yhden ottelun (BC Nokia-Bisons 101-62) ennen kuin koronatartunnat alkoivat jyllätä joukkueessa. Pakollinen tauko tuli Greg Gibsonin miehistölle huonoon saumaan, sillä pelit kulkivat komeasti ja voittoja satoi Pirkanmaalle. Kovin temppu nähtiin 7. joulukuuta Kisahallissa, jossa Näädät kaatoivat Seagullsin vähäkorisessa kohtaamisessa 54-59.
Illan joukkueilla on yhteistä liigahistoriaa 25 ottelun verran ja niistä Vilpas on vienyt voiton 19 kertaa. Nokian viimeinen voitto on lokakuulta, jolloin se otti niukan 100-97 kotivoiton ilman Jeremiah Woodia pelanneista salolaisista. Kotijoukkueen tähtenä tuikki takamies Kahron Ross (36/4/6 syöttöä), jota Vilpas ei saanut aisoihin millään. Myös Arnaldo Toron 17 levypallolla oli iso merkitys kotivoitossa. Vilppaasta Roope Ahonen (18), Mikko Koivisto (17) ja Juho Nenonen (13) tekivät tarkkaa työtä kolmen pisteen kaarella, mutta se ei riittänyt. 

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5 ja ylösheitto tapahtuu kello 18:30. Hienoa, että yleisö pääsee paikalle, sillä nyt jos koskaan kannustusta tarvitaan. Toivotaan, että meteliä halliin saadaan myös nokialaisen Alakulman muodossa. Otteluisäntänä toimii Someron Säästöpankki ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat tuttuun tapaan Vilppaan syömähampaan. Koko kauden jatkuvaa kisaa johtaa tällä hetkellä Perttu Blomgren. 

Keskiviikon asetelma: 
Vilppaan kokoonpano keskiviikolle oli vielä alkuviikosta arvoitus. Varmaa on Mikko Koiviston poissaolo ja kysymysmerkit roikkuvat alaraajavaivaisten Riku Laineen ja Jeremiah Woodin päällä. Jollei mitään dramaattista tapahdu, eiköhän kaksikko nähdä parketilla keskiviikkona. 
BC Nokian kausi on ollut lievästi sanoen tapahtumarikas. Vahvistuksia Pirkanmaalla on nähty enemmän kuin manageri Pirhosen mielissä pyöri loppukesästä. Jeremy Hemsley ei päässyt koronarokotusten vuoksi koskaan Suomeen saakka ja Tevaun Kokkoa on palloteltu Korisliigan ja Raholan Pyrkivän I divisioonajoukkueen välillä. Terry Thomasin pelit loppuivat marraskuun lopulla, Anthony Adgerin pelit jäivät kahteen ja James Bolden loukkaantui jo ennen ensimmäistään. Kun  myös Ronshad Shabazzin pelit loppuivat joulukuun lopulla, lentoliikennettä on Pirkanmaalla riittänyt. 
Parhaillaan coach Gibsonilla on käytössään kaksikko Kahron Ross ja Arnaldo Toro sekä joulukuussa ryhmään liittyneet Steven Haney sekä Justin Pierce. Haney (19.2) on huomennakin sivussa, sillä mies loukkasi nilkkansa Kobria vastaan ja Gibson nosti liukkaan Kokon pelaavaan kokoonpanoon. Joulukuussa Puolasta saapunut Haney on tehnyt kovaa jälkeä etenkin kolmen pisteen kaarella (24/48). 
Kotimaisista Antero Lehto (11.3/2.9) teki Antti Ahosen ohella paluun parketille tiistaina ja Gibson sai jalkeille jo yhdeksän pelaajaa. Kokenut Matias Ojala (4.6/2.2) on edelleen sivussa. Sarja-avauksen kynnyksellä ryhmään liittynyt Max Besselink on pelannut kauden yli 12 pisteen keskiarvolla ja on varmasti merkitty mies Toiviaisen scoutissa. Vilpas pääsee kauden tärkeimpään peliinsä levänneenä, sillä viimeinen peli oli perjantaina Loimaalla. BC Nokiasta ei voi sanoa samaa ja mielenkiintoista onkin nähdä, miten paljon otteluruuhka painaa näätien jaloissa.

Huomionarvoista:
Arnaldo Toron täydellinen dominointi tämän vuoden levyritaistoissa. Puerto Ricon mies on kahminut 16.4 levypalloa ottelua kohden, joista peräti 6.0 hyökkäyspäässä. Huippuna on 26 irtopallon ilta Loimaalta, lauantaina Nokian härkä kahmi 25 levyriä Kauhajokea vastaan ja Pohitullissa käsiin jäi normit 18 levypalloa. Tuleva levypallokuningas on BC Nokian ainoa pelaaja, joka on aloittanut kaikki ottelut. Eli coach Gibsonin ei ole tarvinnut katua kesän sainaustaan.

Vuoroin vieraissa
529 liigapeliä pelannut Matias Ojala (4.6/2.2) pelasi Vilppaassa kaudet 2016-2018 saavuttaen kaksi SM-hopeaa. 

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, , 21 Laine (75%), 22 Wood (75%), 25 Griffin.
BC Nokia: 3 Ross, 4 Lehto (75%), 7 Kokko, 8 Ahonen (75%), 11 Hiekkataipale, 22 Toro, 33 Besselink, 44 Pierce, 64 Piirtola.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 15.4, Lovett Jr 14.5, Wood 13.5 / Wood 8.3, Griffin 6.5, Fobbs 5.0.
BC Nokia: Haney 19.2, Toro 13.7, Ross 13.6 / Toro 16.4, Pierce 6.2, Haney 3.7.

Poissaolot:
Vilpas: Mikko Koivisto, kysymysmerkkejä Riku Laine ja Jeremiah Wood.
BC Nokia: Matias Ojala, Steven Haney, Hugo Boman, kysymysmerkkejä Antero Lehto ja Antti Ahonen.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Aika harvoin helmikuun alussa yksittäisellä pelillä on näin iso merkitys!  Meidän on saatava ottelun tempo meille sopivaksi, pärjättävä Toron kanssa levypalloissa sekä hidastettava Nokian takamiesten hyökkäämistä. Jos onnistumme näissä, olemme lähellä voittoa." 
Greg Gibson: "The theme this week will be trying to remain consistent even though we have a very tough schedule. I know our guys will embrace the challenges we face."

Tuomaristo:
Miltos Ioannidis, Ari Malkamäki, Henri Hilke.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Loimaan SM-mitalimäärää ja oikea vastaus on 4. Uusi kysymys koskee levypalloja. Ribarikuningas Arnaldo Toro dominoi levypallotilastoa ja hänellä on 12 kovinta levyrilukemaa liigan 14 parhaan noteerauksen joukossa. Ketkä kaksi muuta liigapelaajaa ovat pystyneet lyömään kiilaa Toron ylivoimalle? 

 

Otteluisäntänä:

 

 

Liput matsiin:

Yhteistyökumppanit