Uutiset & Artikkelit

10.02.2022 16:17
Vilpasvikings.fi

BC Nokian ryöstöretket jatkuivat Salohallissa - Vilppaan kohtalo nyt Kouvojen käsissä

Tästä piti tulla aivan erilainen otteluraportti. Hurjassa otteluruuhkassa painivan BC Nokian piti olla väsynyt ja lyötävissä kotihallissa. Ei ollut. Kauden tärkeintä otteluaan pelaavan Vilppaan piti olla energinen ja levänneenä varmistaa paikkansa ylemmässä loppusarjassa. Tätäkään ei tapahtunut. Kun 40 minuuttia oli pelattu, Salohallin tulostaululla loisti nokialaisten 81-87 (33-38) vierasvoitto ja Vilppaalle koittaa lauantaina tuskainen ilta Ruudun ääressä. Ylemmän loppusarjan paikka ei ole enää omissa käsissä, vaan nyt tarvitaan apuja runkosarjan kakkossijasta pelaavalta Kouvolan Kouvoilta. Mikäli BC Nokia jatkaa nousuliitoaan vielä Kymeenlaaksossa, Vilppaan sijoitus valahtaa seitsemänneksi ja kausi jatkuu alemmassa kastissa.

Hattu päästä BC Nokialle ja päävalmentaja Greg Gibsonille. Kokenut Gibson on saanut pumpattua ryhmänsä huikeaan lentoon ja tuntuu, että väsymys on iloisesti pelaavalle näätälaumalle täysin vieras käsite. Sen eilinen esitys Salohallissa oli energinen sekä voitonhaluinen ja joukkuehenki tuntuu kukoistavan näätälaumassa.
- En ota kunniaa tästä itselleni vaan kyllä ne on nämä jätkät, jotka ovat homman hoitaneet. Kaikki alkoi oikeastaan joulutauolla, jonka jälkeen asiat ovat toimineet upeasti.  En ole koskaan ollut joukkueessa, joka tekee näin paljon töitä kentällä ja sen ulkopuolella, ihasteli Gibson joukkueensa esitystä. Eikä syyttä.
BC Nokialle Salohallin kamppailu oli kolmas viiteen päivään, mutta sitä ei huomannut pelaajista. Lauantaina se piti liigakärki Kauhajokea pinteessä loppuhetkille saakka pelaten läpi ottelun käytännössä viidellä miehellä. Tiistaina musta-keltainen kone yskähteli Pohitullissa, mutta unelma säilyi hengissä 72-77 voitolla ja eilinen esitys kruunasi rajun peliputken. Nokia johti ottelua avausheitosta lähtien ja ainoastaan kerran viikingit pääsivät piipahtamaan piikkipaikalla (47-45). Vilppaalla oli mahdollisuus lopussa viedä kamppailu jatkoajalle, mutta viimeinen yritys päättyi pallonmenetykseen ja vieraat pääsivät sinetöimään vierasvoiton vapariviivalta.

Vilppaan ilme ei ollut missään vaiheessa sellainen, jolla tärkeään otteluun olisi pitänyt saapua 758 katsojan eteen. Kapealla rotaatiolla pelaava Nokia olikin se, joka pakotti Vilppaan menetyksiin, puolusti kovaa ja pysytteli pelisuunnitelmassa. Korisliigan tuleva levyrikuningas Arnaldo Toro (14/17) piti salolaisia varpaillaan korin läheisyydessä, parhaana palkittu Justin Pierce (22/4) viimeisteli läheltä ja kaukaa ja liukkaat takamiehet Kahron Ross (16/1/6 syöttöä) ja Tevaun Kokko (13/3) pitivät Vilppaan puolustusta välillä pilkkanaan. Kun x-faktorina Suomen puolustusvoimien metsäleiriltä mukaan napattu Antti Ahonen (12/1) pisti kaikki neljä kolmostaan pussin pohjalle, Max Besselinkiltä (10/3) eikä Antero Lehdolta (0/1) tarvittu ihmeitä.
- Pelasimme tänään kovaa ja vaikka Vilpas nousi ohi, emme menneet paniikkiin. Olen todella iloinen Antti Ahosen onnistumisesta ja hän oli tänään iso sytyttäjä meille, totesi silmin nähden onnellinen Gibson.

Vilppaan parhaana palkittu Jeremiah Wood (18/10/5 syöttöä) pelasi omalla tasollaan ja iltaan mahtui vain yksi ohiheitto. Myös turhan pienille minuuteille (17:41) jäänyt Bryan Griffin (15/7) heitti vain kahdesti ohi, mutta muilla oli vaikeampaa. Brian Fobbs (14/4) väläytteli ajoittain, samoin viiteen menetykseen sortunut Marcus Lovett Jr (17/6/5 syöttöä). Kotimaisen kaartin tehot jäivät maltillisiksi: Perttu Blomgren 6/3, Juho Nenonen 4/2, Roope Ahonen 3/4, Trey Niemi 2/0, Niilo Kärkkäinen 2/0 ja Riku Laine 0/3.
- Meillä on liikaa kurittomuutta ja kokonaistason nostoa tarvitaan molemmissa päissä. Nyt katse peiliin ja vedetään työhaalarit päälle, kautta on vielä jäljellä. Meillä on mieletön talentti joukkueessa, mutta ei saada sitä lähellekään irti, pohti kapteenin viittaa Mikko Koiviston poissaollessa kantava Juho Nenonen.     

 

Brian Fobbs (14/4) väläytteli ajoittain, mutta jäi plus-miinus-tilastossa eniten pakkasen puolelle. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Avauskymppi (12-24) oli salolaisittain karmaiseva. Vapaat heitot pomppivat raudoista ulos eikä toimivaa viisikkoa löytynyt millään. Toisen jakson aikana Vilpas sai kavennettua eron viiteen pisteeseen 33-38 Fobbsin viime hetken kakkosella, mutta surkeutta kuvaa puoliajan kolmosprosentti 8.3%. Ainoan osuman 12 yrityksestä upotti Lovett Jr eikä hetkessä tule mieleen peliä, jossa Vilppaalla on yksi vaivainen joukkuevirhe 20 minuutin pelin jälkeen. Parketin irtopallot eivät kiinnostaneet ja sulkupelin heikkoudesta kertoo Nokian kymmenen hyökkäyslevypalloa. Niistä etukäteen merkattu Toro haki puolet.
Toivonkipinä heräsi kolmannella jaksolla, kun Fobbs vei kulmakolmosellaan viikingit 47-45 johtoon. Ilo jäi kuitenkin 16 sekunnin pituiseksi ja viimeiselle tauolle fyysinen Nokia oli jälleen kirinyt seitsemän pisteen johtoon 60-67. Voitontoiveet heräsivät vielä puoli minuuttia ennen summeria, jolloin Wood kavensi vierasjohdon kolmeen (81-84) ja prässäsi heti perään Rossille puolen kentän palautuksen. Vilppaalle jäi 13 sekuntia aikaa nousta jatkoajalle, mutta yritys päättyi Juho Nenosen käsien kautta katsomoon ja Besselink varmisteli voittoa vapariviivalta 81-85. Loppunumerot kävi tippaamassa sisään Justin Pierce.
- Toteutus ei ollut tänään oikealla tasolla, Nokialla se oli parempaa. Kurittomuutemme on sitä, että jos hyökätään 2-4 kertaa ja tehdään niistä korit, seuraavat neljä hyökkäystä juostaan jotain ihan muuta eikä puolustuksessa pysytä niissä asioissa mitä on harjoiteltu. Ymmärrys mitä tehdään pitää saada paremmaksi. Minun pitää jatkossa johtaa ja kutsua pelejä enemmän, harmitteli Sami Toiviainen katkeraa tappiota.  

Lauantaista tuli sitten Vilppaalle jännityksen ilta ja Ruutu + katsojamäärät saattavat nousta Salossa huippulukemiin. Kouvot (15/6) voi varmistaa runkosarjan kakkostilansa kaatamalla BC Nokian Mansikka-aholla ja auttaa salolaiset yläkastiin. Eli Salossa peukut ovat vahvasti pystyssä Kouvojen puolesta. Tampereen Pyrinnölle (12/10) eilinen tulos maistui, sillä paikka ylempään jatkosarjaan varmistui ja sijoitus tulee olemaan viides. Kouvojen kotivoitolla Vilpas on runkosarjan kuudes. 
Jos BC Nokia voittaa lauantaina Kouvolassa, se nousee tamperelaisten kanssa tasapisteisiin ja sijalle kuusi. Pirkanmaalaisten keskinäiset ottelut ovat tasan 1-1 ja korierokin on sama. Pyrintö voitti kotonaan 101-89 ja hävisi Nokialla 92-80. Sijoitukset ratkaistaan silloin kaavalla 1) sarjapisteet (24-24), 2) sarjapisteet keskinäisistä otteluista (2-2), 3) koriero keskinäisistä otteluista (molemmilla +12), 4) keskinäisten tehdyt pisteet (181-171), 5) koriero sarjan kaikista otteluista (Pyrintö +23, BC Nokia nyt -3). 

 

Ylemmän loppusarjan paikka ei ole enää Vilppaan omissa käsissä, vaan nyt tarvitaan apuja Kouvolasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Jatkosarjat alkavat ensi viikon keskiviikkona ja runkosarjan pisteet jäävät voimaan. Otteluohjelma julkaistaan sunnuntaina. Runkosarjan sijoitukset ovat 1) Karhubasket 20/2, 2-3) Kouvot/Seagulls, 4) KTP Basket 13/9, 5) Pyrintö 12/10, 6-7) Vilpas/BC Nokia, 8) Kataja Basket 10/12, 9) Lahti Basketball 8/14, 10) Kobrat 7/15, 11) Bisons (nyt 5/16), 12) Korihait (nyt 2/19). Bison-Korihait pelataan viimeiset pelinsä tänään torstaina. 
Kuusi parasta jatkaa kautta ylemmässä jatkosarjassa ja selviytyy suoraan pudotuspeleihin. Kuusi seuraavaa pelaavat alempaa jatkosarjaa ja sen kaksi parasta saa paikan pudotuspeleissä. Jatkosarjan heikoin putoaa I divisioonaan.

Yhteistyökumppanit