Uutiset & Artikkelit

14.01.2021 10:08
Vilpasvikings.fi

Pyrintö pilasi Toiviaisen juhlat Pyynikillä

 

 

Mikäli Pyrintö ja Vilpas ovat sarjataulukossa tasapisteissä runkosarjan jälkeen, Vilpas on vahvoilla keskinäisissä otteluissa 34 pisteen erolla. Siihen hyvät uutiset tiistaiselta Pyynikin vierailulta jäivätkin. Vajaamiehisten kärkiporukoiden kohtaaminen kääntyi vahvan loppupelin ansiosta Pyrinnölle numeroin 86-82 (44-45). Kirvelevän tappion syistä Vilpas voi vain katsoa peiliin, sillä päävalmentaja Sami Toiviaisen 600. runkosarjan ottelu oli täysin voitettavissa.

 

 

Vilpas lähti peliin ilman Teemu Rannikkoa, Mikko Koivistoa ja Perttu Blomgrenia. Pyrinnöltä puuttuivat Justus Kilpinen, Valtteri Leppänen sekä yllättäen ennen ottelua poisjäänyt flunssainen David Gonzalvez. Avauskymppi mentiin niukassa kotijohdossa 23-22, puoliajalle Vilpas nousi pisteen taukojohtoon 44-45 ja kolmannen jakson jälkeen Vilppaan johto kasvoi kuuteen pisteeseen 57-63.

 

Ottelun kulminaatiopiste koettiin päätösjakson neljännellä minuutilla. Aatu Kivimäki oli juuri vienyt vieraat kuuden pisteen johtoon vapariviivalta ja Myles Stephens lisäsi riiston jälkeen vierasjohdon lukemiin 64-72 hetkeä myöhemmin. Pyrinnön Miikka Sopanen kutsui joukkonsa aikalisälle ja päävalmentajan ohjeet menivät perille. Pyrintö sai salolaisten pelin sen verran sekaisin, että seuraavan kerran vieraspisteet vaihtuivat tulostaululla vasta neljän minuutin ja neljän sekunnin päästä Deondre Parksin kahden pisteen hyppyheitolla.

Sinä aikana kotijoukkue pussitti 16 pistettä ja nousi ratkaisevan tuntuiseen 80-72 johtoon. Kirin aloitti Lassi Kilpinen kolmosellaan (67-72) ja kun Riku Laineen kolmonen toisessa päässä kolisi rautaan, Tomas Pihlajamäki kavensi kolmosellaan eron kahteen (70-72). Stephensin ohiheiton jälkeen Toiviainen kutsui miehistönsä aikalisälle, mutta momentum oli siirtynyt kotijoukkueelle. Vilppaan 24 sekunnin rikkeen jälkeen akselin Marcus Lewis - Brady Skeens alley-oop tasoitti pelin ja Skeensin riiston jälkeen Lewis esitteli tarkkuuttaan kolmoskaarella. Tilanteeksi 75-72 ja johtopaikka vaihtui Pyrinnölle. Tämä kaikki siis vajaassa kahdessa minuutissa.

Seuraavaksi kentällä esiteltiin reilun minuutin verran molemminpuolista sähellystä, jonka jälkeen kotijoukkueen riemua lisäsivät Skeens kakkosella ja Osku Heinonen kolmosella. Punapaidat johtivat nyt kahdeksalla pisteellä ja Toiviainen oli pakotettu toiseen aikalisään. 

Tällä kertaa pelaajat olivat hereillä ja Vilppaan nousun aloitti Parks (80-74) ja sitä jatkoi LD Griffin and-onella (80-77). Shaquille Thomasin kakkosen jälkeen Griffin nosti viikingit jo kahden pisteen päähän (82-80) onnistuneella kolmosellaan. Kun Lewisin kolmosyritys ei onnistunut, Toiviainen käytti viimeisen aikalisänsä. Kellossa 28 sekuntia, mutta Vilppaan tasoitusyritys kariutui kiistapalloksi. Nuoli osoitti kuitenkin Vilppaan suuntaan ja aikaa ratkaisuun oli 14 sekuntia. 

Pyrintö puolusti tiukasti ja Stephens yritti syöttää sivurajalta palloa Parksille, mutta terhakka Lassi Kilpinen pääsi väliin ja ajoi röyhkeästi kotijohdoksi 84-80. Stephensin nopea kakkonen (0:08) antoi vielä toivoa, mutta Vilpas oli pakotettu rikkomaan ja valitettavasti väärää miestä. Pomminvarman Osku Heinosen käsi ei tärissyt vapariviivalla (86-82) ja se oli siinä. 

Pyrintö vahvisti kakkostilaansa ottamalla kauden kymmenennen voittonsa. Vilppaalle tappio oli kauden viides ja mikäli kakkostilasta halutaan taistella, perjantaina Kouvolassa ei ole varaa hölmöillä samalla tavalla.

 

 

 

Vilppaan parhaana palkittiin Riku Laine (15/3), joka upotti avauspuoliajalla kaikki viisi kolmostaan tarkasti pussin pohjaan. Tupla-tuplan tehnyt LD Griffin (18/10) saa suhtkoht puhtaat paperit ja Deondre Parksin 18/2/4 syöttöä tulivat tarpeeseen. Myles Stephens (16/8) oli mukana hyvässä ja pahassa. Salossa Pyrintöä kurittanut Jeremiah Wood otti vain kuusi heittoyritystä ja jäi harvinaislaatuiseen kolmeen pisteeseen (3/11/6 syöttöä). Muut: Aatu Kivimäki 5/1/5 syöttöä, Elias Eerikinharju 4/2, Juho Nenonen 3/6.

- Onnittelut Pyrinnölle, heidän neljäs jakso oli todella vahva. Muutama nukahdus kostautui puolustuspäässä. Riku Lainetta lukuunottamatta meidän suomalaisten pelaajien kolmoset olivat tänään 2/14. Noin vapailla paikoilla joukkueen onnistumisprosentti 33 ei ole kummoinen, harmitteli Toiviainen juhlapelissään.

 

Myös kahdeksalla miehellä pelannut Pyrintö ei tarvinnut liigan kovimmalta korintekijältä Marcus Lewisilta (9/6/7 syöttöä) huippuiltaa. Sisäpelaaja Brady Skeens (15/12) oli hyvä, parhaana palkittu Osku Heinonen (20/1) samoin ja tuskaa aiheuttivat myös Shawn Hopkins (13/7), Shaquille Thomas (12/3) sekä ottelun ratkaissut Lassi Kilpinen (5/6/7 syöttöä).

- Ratkaisuhetkillä pelattiin meidän identiteetillä. Puolustuksessa oli uskoa, intensiteettiä ja härskiyttä ottaa ne tarvittavat stopit, kiitteli Miikka Sopanen omiaan.   

 

Vilppaan kausi jatkuu perjantaina Kouvolassa. Millä kokoonpanolla? Se selviää vasta torstain treenien jälkeen. Alkuviikolla varmistui myös se, että viikinkien seuraava kotiottelu Lahti Basketballia vastaan pelataan poikkeuksellisesti Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä. Ilman yleisöä pelattavan ottelun ajankohta on tiistai 26. tammikuuta kello 18:30 ja se on nähtävissä tuttuun tapaan Ruutu+ palvelusta.

 

Ottelun tilastot

Artikkelin kuvat: Ville Vuorinen

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit