Uutiset & Artikkelit

11.01.2021 10:47
Vilpasvikings.fi

Pyrintö isännöi Sami Toiviaisen juhlapeliä tiistaina Pyynikillä

Sami Toiviainen palaa entiseen kotihalliinsa 600. liigaottelussa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Korisliiga jatkuu Vilppaan osalta tiistaina, jolloin sarjakolmoseksi noussut salolaisryhmä matkustaa Tampereen Pyrinnön vieraaksi Pyynikille. Ottelu on juhlapeli Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviaiselle, joka saavuttaa neljäntenä päävalmentajana 600 ottelun rajapyykin pääsarjatasolla. Onnittelut jo etukäteen, Sami!

 

Kautta aikojen listan ylivoimaisena ykkösenä keikkuu legendaarinen Kari Liimo huikealla ottelumäärällä 914. Liimolla on palkintokaapissaan kuusi kultaa, seitsemän hopeaa ja kaksi pronssia pitkältä valmentajauraltaan. Toiviaisen edelle kiilaavat vielä Eero Saarinen (716 ottelua, mitalit 3-1-2) ja Jarmo Laitinen (684, yksi hopea) ja 44 ottelun päässä Toiviaisesta hengittää KTP:n nykyluotsi Tomi Kaminen (555, neljä hopeaa, kolme pronssia). Toiviaisen mitalikaapista löytyy yksi mestaruus sekä yksi hopea ja saavutetuissa voitoissa Toiviainen on historiatilaston kolmonen 335 voitetulla ottelulla.

 

 

Sitten itse otteluun. Korisliigan ennakkoveikkailuissa Pyrinnölle ei povattu suurempaa menestystä tälle kaudelle, mutta niin vain Miikka Sopasen ryhmä on liitänyt kuin siivillä ja etukäteisveikkaukset ovat lentäneet romukoppaan. Pyynikin punaiset ovat sarjakakkosena yhdeksällä voitolla ja kahdella tappiolla ja joukkue porskuttaa viiden ottelun voittoputkessa. 

Pyrintö aloitti sarjan helpohkolla ohjelmalla ja neljällä voitolla, mutta vauhti hyytyi Seagullsin (79-100) ja Vilppaan (112-74) pihdeissä kahteen peräkkäiseen tappioon. Kummatkin löysivät toimivat lääkkeet Pyrinnön paikan murtamiseen ja se riitti. Viidessä viimeisessä pelissä Pyrintö on taas palannut voittojen tielle ja matkalla ovat kaatuneet Lahti Basketball kahdesti sekä Korihait, Kobrat ja Ura Basket kertaalleen.

 

Mikä sitten tekee Pyrinnön kaudesta niin onnistuneen? Pyrintö pelaa täysin erilaista koripalloa kuin muut liigajoukkueet. Valmennustrio Miikka Sopanen-Damon Williams-Antti Nikkilä luottaa paikkapuolustuksen voimaan kuin vuoreen ja hyökkäyksiin lähdöt ovat oman levypallon jälkeen vauhdikkaita. Hyökkäyspäässä kenttää levitetään poikkeuksellisen paljon ja peli perustuu perinteisen palloskriinipelaamisen sijasta enemmän oman puolustajan voittamiseen. Punapaitojen heittotarkkuus on ollut läpi kauden hyvällä tasolla.

Liigan kakkossija selittyy juuri kovalla onnistumisprosentilla hyökkäyskorilla, sillä Pyrintö on liigan ahnein korintekojoukkue 103.1 pisteen keskiarvolla. Nopeisiin lähdöt edellyttävät levypalloja sekä riistoja ja levyreissä Pyrintö on ollut sarjan toiseksi paras (41.0), riistoissa ykkönen (9.6). Kun listaan lisätään liigan kovin osumatarkkuus kolmoskaaren takana (39.1%) ja vähiten menetyksiä (11.0), syyt menestykseen ovat pitkälti jo koossa.

 

Plussana on Korisliigan paras korintekijä Marcus Lewis (23.9/5.7/5.1 syöttöä), mutta tehoja löytyy laajemminkin. Sopasen ryhmästä löytyy kuusi pelaajaa, jotka ovat pelanneet kauden yli 10 pisteen keskiarvolla. Teho-Lewisin ohella Shawn Hopkins (14.0/3.4), Brady Skeens (12.3/9.3), Osku Heinonen (11.7/2.5), David Gonzalvez (11.5/3.9/4.4 syöttöä) ja Shaquille Thomas (10.0/2.0). Lähellä on lisäksi hienon kauden pelannut Lassi Kilpinen (9.7/1.9) ja omat tähtihetkensä ovat kokeneet myös Tomas Pihlajamäki (16 pistettä Lahtea vastaan) sekä Valtteri Leppänen (15 pistettä Lahtea vastaan). Pyrinnön ulkomaalaisvahvistukset ovat saaneet koronatauon aikana pelituntumaa I divisioonan puolelta, jossa koko nelikko on esiintynyt.     

 

Kun Pyrinnön paikkapuolustus on toiminut, joukkueen peli on ollut viihdyttävää ja ennen kaikkea tehokasta. Näin ei käynyt kuitenkaan marraskuun alussa Salohallissa, jossa Vilpas nöyryytti tamperelaisia peräti 38 pisteen voitolla numeroin 112-74. Vilpas tykitti taukoon mennessä 13 kolmosta pussin pohjaan ja juoksi koko pelissä Pyrinnön 12 menetyksestä 20 pistettä nopeilla hyökkäyksillä. Se oli kotijoukkueelta kauden jäätävin esitys.

Jeremiah Wood tilastoi hurjan plus/miinuslukeman +42, Myles Stephens heitti kolmella ohiheitolla 20 pistettä, Mikko Koivisto osui kaaren takaa 7/9 ja Toiviaisen Vilpas vyöryi murskavoittoon koko yhdeksikön voimalla. Ja Pyrinnön valmennus joutui luopumaan päätöskympillä tavaramerkistäänkin, sillä paikka vaihtui miesvartiointiin.

- Sanotaan näin, että jos pelataan päin persettä, pelataan sitten päin persettä jollain muulla tavalla kuin sillä mitä halutaan tehdä hyvin, kommentoi Miikka Sopanen Salohallissa.

 

Mikko Koiviston pelaaminen huomenna Pyynikillä on vielä epävarmaa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Tiistaina Vilppaan silmin tilanne näyttää huonommalta. Teemu Rannikon sairasloma jatkuu edelleen ja Kauhajoella polvensa teloneen Perttu Blomgrenin kausi oli todennäköisesti tässä. Vastuu pelinjohdosta jää nyt Aatu Kivimäen ja Deondre Parks Juniorin harteille. Hyvän syyskauden pelannut Blomgren leikataan maanantaina ja nyt on edessä pitkä kuntoutus. Tsempit ja voimahalit Pertulle! Lisää päänvaivaa valmennukselle tuo Mikko Koiviston tuore alaraajavamma ja "Koivarin" pelaaminen Tampereella onkin epävarmaa. 

- Tiistai-illan matka käy tuttuihin maisemiin Pyynikille. Vastassa sarjakakkonen, joka on pelannut korkealla tasolla koko kauden. Oma hyökkäys ei saa seisahtua vastustajan paikkaa vastaan ja puolustuspäässä on onnistuttava koko viisikolla pysäyttämään Pyrinnön hyökkäyksen tärkeimmät actionit, arvioi päävalmentaja Toiviainen.

Viikingit ovat hävinneet viimeksi Nokialla marraskuun 13. päivä ja sen jälkeen kaatolistalta löytyy Kouvot, Ura Basket, KTP ja Karhu. Vilpas Pyynikillä: 0 Parks Jr, 2 Stephens, 4 Koivisto (GTD25%), 7 Nenonen, 11 Griffin, 12 Kivimäki, 13 Juntunen, 14 Eerikinharju, 21 Laine, 22 Wood.

 

Ottaako Vilpas viidennen peräkkäisen voittonsa vai lähteekö Pyrintö perinteisille siiville kolmen peräkkäisen voiton kunniaksi? Se selviää Pyynikillä tiistaina kello 18:30. Tampereen Pyrintö-Salon Vilpas pelataan ilman yleisöä, mutta ottelu on katsottavissa normaaliin tapaan Ruutu Plussan kautta.

 

VOIT OSTAA KANNATUSLIPUN MYÖS VIERASPELIIN!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit