Uutiset & Artikkelit

21.01.2021 16:21
Vilpasvikings.fi

Osa 31: Vilppaan ensimmäinen mitali oli hopeinen

Vilppaan joukkuekuva kaudelta 2002-2003. 

 

Vilppaan korishistoriikissa siirrytään vuoteen 2003. Vuoteen, jolloin sukupuolenkorjauslaki ja laki henkisestä työsuojelusta astuivat voimaan ja maailmalla USA suunnitteli hyökkäystä Irakiin. Kotoisessa SM-sarjassa kolmen viikon joulutauko oli lusittu ja Vilpas aloitti kevätkauden 92-78 kotivoitolla Bernard Harrisin FoKoPosta, jolla oli riveissään jo kauden viides amerikkalaispelaaja - levypallohirmu Harry Harrison. Vilppaan jenkkikaksikko Stroud/Bright käväisi joulutauolla kotipuolessa, mutta palasi sovitusti takaisin Saloon. Kilpailu pudotuspelipaikasta alkoi heti tammikuussa, sillä erot viivan tuntumassa olivat olemattomat. Ja olihan edessä vielä Suomen cupin lopputurnauskin.

 

Puolimatkan krouvissa Derrick Stroud oli kiinni toisessa peräkkäisessä levypallokuninkuudessa 13.3 irtopallon keskiarvolla ja pisteissä mies oli kuudentena (20.9). Myös Donta Bright pussitti syyskauden yli 20 pisteen teholla ja takamies oli sarjan toiseksi paras riistoissa (2.47). Samu Kaaresvirran tarkkuus kolmoskaarella (42.0%) oli hyvää luokkaa.

Tauon aikana Pussihukat laittoi polvivaivaisen Ledaryl Billingsleyn pois ja tilalle lennätettiin järkälemäinen Phil Hickey (210cm/127kg). Kotkassa Correy Watkins vaihtui ensiksi Anthony Blakesiin ja hetken päästä Bruce Jenkinsiin. Naapuri Kouvolassa luotettiin vanhaan, kun Kenny Younger ja Kenneth Price palasivat maisemiin. Lisäksi Kouvot palkkasi viime kaudella Vilppaassa pelanneen Jani Hiltusen, jonka sopimus Itävallassa lopetettiin.

Valmentajan palli heilui jälleen Lappeenrannassa, kun kuukauden päivät hommaa vetänyt Harri Mannonen sai lähteä pelaajien aloitteesta. Heidän mielestään Mannonen ajoi liian vaikeita asioita sisään kesken kauden ja seuran toiminnanjohtaja Mika Turunen hyppäsi taas ohjaimiin. Joulukuun pelaajaksi liitto valitsi Porvoon Tarmon Gyasi Cline-Heardin, jonka tehot joulukuussa olivat 27.2 pistettä ja 9.0 levypalloa.

 

Jos Vilppaan jenkit palasivat lomilta sovitusti, Forssassa ei käynyt yhtä hyvin. Marvin Augustinin kanssa pelannut Clifford Gray ei palannut koskaan joululomalta takaisin pumpulikaupungin kaduille ja joukkueen asemaa sarjan hännillä (1/16) helpottamaan hankittiin Huiman paidassa levypallokuninkuuden (16.1) voittanut Harry Harrison. 

Sillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta lopputulokseen. Kauden yhdeksäs voitto piti salolaiset pleijariviivan paremmalla puolella ja ykköstykkinä hääri kuusi kolmosta pommittanut Samu Kaaresvirta (22/1). Erik Iltasen sitkeä nilkkavamma ei ottanut parantuakseen, mutta Jukka Kataja (17/4) oli taas vahvasti mukana ja jakeli silmiä hiveleviä passeja pelikavereilleen. Valmentaja Tommi Koskinen peluutti Derrick Stroudia nyt enemmän laiturina.

 

Kauden toinen vierailu Espooseen oli karmea ja Vilpas syyllistyi 97-68 tappiossa rumiin otteisiin ja kiukutteluun tuomareille, vastustajalle ja jopa yleisölle. 

- Kentällä oli yksi hyvä asia eli Honka ja kaksi huonoa eli me ja tuomarit. Honka on Suomen paras joukkue, joten ei niitä tarvitsisi noin paljon auttaa, toivoi Koskinen.

 

Derrick Stroud puolustamassa Maurizio Pratesin korilleajoa. Kuva SSS arkisto.

 

Eniten jäi harmittamaan Donta Brightin (6/4) esitys. Kun oma peli ei kulkenut, Bright päätti teloa toisella jaksolla Maurizio Pratesin (25/4) eikä miestä meinattu saada kentältä pois ollenkaan. Mussutus jatkui vielä vaihtopenkiltä yleisölle.

- Bright pilaa itse pelinsä rutinalla, jota ei ammattimiehen suusta pitäisi kuulua. Asiasta on sanottu hänelle jo muutamaan kertaan, mutta täytyy ilmeisesti sanoa vielä kovemmalla äänellä. Bright on meidän pelintekijämme ja hänen pitää tajuta roolinsa, harmitteli päävalmentaja.

Sitten olikin edessä tuplapelien viikonloppu Keski-Suomessa. BC Jyväskylästä oli tullut Vilppaalle ikävä vastustaja ja niin tapahtui tälläkin kertaa lauantaina Monitoimitalolla. Päävalmentaja Thomas Johnson (18/2) ratkoi peliä myös kentän puolelta Petri Virtasen (25/3) avustuksella ja jenkkikaksikko Nat Burton - Patrick Savoy piti Salon virkaveljet Stroudin (22/13) ja Brightin (15/7) kohtuullisen hyvin kurissa. Koskinen antoi puhtaat paperit vain Markku Koivistolle (14/5). 

- Peliminuutteja ei ansaita omilla pisteillä ja tuntuu, että pelaajat yrittävät korjata puolustuspään virheitään huonoilla heitoilla. Asiasta keskusteltiin vielä tulomatkalla bussissa, mutta ihan kuin olisi kuuroille puhunut. Otimme niin nopeita ja älyttömiä heittoja, ettei vastustajan tarvinnut niitä edes puolustaa, puhisi Koskinen.

 

Kotiin ei kuitenkaan tarvinnut palata häntä koipien välissä, sillä sunnuntaina Huima kaatui kolmannen kerran kauden aikana. Lukemat Äänekosken liikuntatalolla Vilppaalle 78-83 ja tällä kertaa puolustus maistui vajaamiehisenäkin. Markku Koivisto jätettiin vatsatautisena sovinnolla Jyväskylään ja Jukka Kataja (14/1) taittoi nilkkansa kolmannella jaksolla.

- Pidimme Jyväskylän hotellissa pitkän palaverin ja nyt ymmärrämme toisiamme paremmin. Meillä ei ole kovia korintekijöitä ja voimme voittaa pelejä vain pitämällä vastustajan alle 80 pisteessä. "Perniön barbaari" Kalle Lausti (7/3) otti lopussa arvokkaita hyökkäyslevypalloja ja Mika Vesterinen teki hyvää työtä John Smithin kanssa. Toni Ilmosen ollessa sivussa Pena Rannalla (31) oli flow päällä, mutta onneksi saimme pidettyä muut kurissa, pohti Koskinen.

Huiman päävalmentaja Markku Ranta pelkäsi peliä jo etukäteen.

- Pelkäsinkin, että Vilpas häviää lauantaina Jyväskylässä. Sen jälkeen on helppo lietsoa henki päälle täällä Koskella. Meiltä viisikon miehistä kaksi (Määttänen, Sendar) jäivät tänään pisteittä, totesi Make.

 

Seuraavaksi vastaan tuli jo neljännen kerran FoKoPo ja Salohallissa nähtiin kauden huonointa koripalloa. Vilpas voitti Ilpo Jalosen (14/1) kahdella vapaaheitolla 59-56 ja paikallinen SSS totesi ottelun olleen surkuhupaisa näytös , jossa Vilpas oli kahdesta huonosta se vähemmän huono. Kotijoukkueen kannalta selitys voisi löytyä miespulasta, sillä poissa olivat nilkkavaivainen Jukka Kataja, kuumeinen Samu Kaaresvirta ja Erik Iltanen taisteli pienet hetket vatsavaivaisena. Derrick Stroud (11/22) keräsi yksin yhden levypallon enemmän kuin FoKoPo yhteensä.

- Kuin olisi hakannut päätä tiiliseinään. Viikolla treeneissä oli neljä tai viisi kaveria ja se on yksi selitys heikkoon esitykseen, totesi lopussa ratkaisevan kolmosen säkittänyt Mikko Arosilta (11/1).

No, tästä ei voi kuin parantaa ja ainakin Arosillan kohdalla näin tapahtui. Matkapelissä Karkkilaan Arosilta teki uuden SM-ennätyksensä heitettyään 19 pistettä ja Mika Vesterinen (17/8) säesti omalla ennätyksellään. Ne eivät silti riittäneet, vaan Team Componenta venyi 84-79 voittoon. Karkkilan sankariksi nousi Vilppaan viime kauden päävalmentaja Ville "Hurrikaani" Tuominen, sillä Vilpas johti vielä minuutti ennen loppua Stroudin korilla 77-79. Helsingistä Karkkilaan siirtynyt Tuominen nykäisi ensiksi kolmosen, riisti seuraavaksi pallon Vilppaalta ja nakutti viime hetkillä neljä vapaaheittoa sisään.

- Lähtökohdat peliin olivat terveystilanteen vuoksi todella huonot. Meillä on viime päivät pakka ollut aivan sekaisin ja olemme saaneet treeneihin 5-6 kaveria. Arosilta ja Vesterinen näyttivät mallia ja Bright oli pirteällä pelipäällä, mutta olisimme kaivanneet Stroudilta tänään normipisteitä, arvioi Koskinen. 

 

Jos peli tökki tammikuun aikana, melkoinen pommi nähtiin loppukuussa Salohallissa. Vilpas kaatoi mestarisuosikki miljonääri-Hongan 73-67 ja se oli salolaisten toinen voitto Hongasta seitsemän vuoden aikana. Sankarin viitan otti harteilleen Markku Koivisto upottamalla kolmosen minuutti ennen päätöstä. Ne olivat "Mummon" ainoat pisteet ottelussa ja tuolla korilla Vilpas siirtyi 68-65 johtoon. Lopullisen voiton niittasivat Bright ja Arosilta vapariviivalta. Päävalmentaja Mihajlo Pavicevic kävi todella kuumana pelin jälkeen.

- Ei ole oikein puhua tuomareista, kun pitäisi puhua pelistä, mutta teen tämän ensimmäistä kertaa kolmen vuoden aikana. Olemme hävinneet tällä kaudella neljästi ja kolmessa niistä tuomarina on ollut Ilkka Weijo. Me emme voi voittaa yhtään peliä, jos hän on tuomarina. Jos Weijo ei tykkää Hongasta, hänen täytyy sanoa se. Koripalloliitossa jonkun pitäisi herätä tähän tilanteeseen, Pavicevic raivosi.  

Vilpas vei sarjan parhaalta levypallojoukkueelta 16 hyökkäyslevypalloa, Stroud tehoili 21/12  ja Mikko Arosilta pysäytti viimeksi 30 pistettä heittäneen Olli Nikitinin (6/1). 

Kausi oli osoittanut, että oli joukkueita, jotka sopivat hyvin Vilppaalle (Huima, FoKoPo, Pyrbasket, Kouvot, Tarmo), mutta myös niitä, joiden kanssa oltiin aina vaikeuksissa. Yksi niistä oli BC Jyväskylä ja se juotti katkeraa kalkkia toisen kerran kuukauden sisällä kotihallissaan. Erik Iltasen epäonni jatkui. Kun nilkkavammasta oli juuri toivuttu, käteen iski ruusutulehdus. Nopea ja vahva Nat Burton runnoi 30 pistettä 82-75 voitossa ja BC (15/14) ohitti Vilppaan (14/14) sarjataulukossa. Tammikuun saldo oli kaikesta huolimatta neljä voittoa ja neljä tappiota ja nyt oli aika keskittyä Suomen cupin huipentumaan. 

 

Cupin lopputurnaus pelattiin Joensuun Urheilutalolla ja lauantain välierässä Vilpas kohtasi Namika Lahden. Lahtelaiset joutuivat kehään vain yhdellä jenkillä (Monte Cummings), mutta silti pelistä tuli yllättävänkin raskas ja kivinen. Lahti johti pahimmillaan 14 pisteellä 40-26, mutta loppua kohti viikinkien peli parani ja seuran kautta aikojen ensimmäinen arvomitali varmistui 90-78 voitolla.  

Derrick Stroud urakoi 30/11, Donta Bright 22/10 ja Jukka Kataja 18/6, mutta suurimmat kiitokset Tommi Koskinen jakoi aina peräänantamattomalle Kalle Laustille (6/4). Perniöläinen taisteli puolustuksessa maajoukkuemies Tom Gustafssonia vastaan, väsytti tätä ja repi neljä tärkeää levypalloa joukkueelleen.

- Matka oli pitkä, yöunet jäivät vähiin ja saavuimme Joensuuhun myöhään. Toisaalta pelimme on ollut koko kauden yhtä kumparelaskua ja tänäänkin valmista kentällistä piti hakemalla hakea. Lausti on erinomainen likaisen työn tekijä, joka menee jokaiseen palloon vaikka pää edellä, kehaisi Koskinen.

Toisessa välierässä isäntä-Kataja kaatoi ennakkosuosikki Hongan 83-74 ja yllättäjä löytyi siitäkin pelistä. Vähälle peliajalle jäänyt Mikko Kyrö pussitti viimeisellä neljänneksellä peräti 16 pinnaa ja nosti kotijoukkueen sunnuntain finaaliin. 

 

Vilpas oli varannut majoituksen hotelli Kimmelistä ja eiköhän 17 vuotta ole riittävän pitkä aika rikoksen vanhentumiseen, joten pieni paljastuskin voidaan tehdä. Viikonloppuna Joensuussa paukkui huimat pakkaset ja Vilppaan vanha ja pari miljoonaa kilometriä nähnyt Vanaja ei kylmästä tykännyt. Rattivirtuoosi Jarkka Aalto kävi varmuuden vuoksi aika ajoin lämmittämässä uskollista palvelijaa, mutta hotellin ilmastointilaitteet eivät taas Vanajasta tykänneet. 

Aalto oli parkkeerannut bussin Kimmelin seinän viereen ja tuttu sininen savu tunkeutui ilmakanavia pitkin hotellin hälytyskeskukseen. Alkoi saamarinmoinen pirinä ja ihmisiä lappasi pihalle palohälytyksen vuoksi ilman päällysvaatteita. Vilppaan johto kyllä arvasi, mistä oli kyse ja ryntäsi juoksujalkaa bussille. Avaimet pois virtalukosta ja sitten hipsuteltiin vähin äänin takaisin sisäaulaan, jossa palokunta oli jo tilanteen herrana. Kamat kasaan ja kohti Urheilutaloa, jossa kohtasi kaksi ensikertalaista.

 

Itse loppuottelusta ei jäänyt kerrottavaa jälkipolville, sillä Kataja vei ja Vilpas vikisi. Isännät pelasivat lähes täydellistä koripalloa Jukka Toijalan (24/2, kolmoset 7/8) johdolla ja Katajan ensimmäinen cup-kulta irtosi 687 katsojan edessä numeroin 102-76. Vilppaan ensimmäiset hopeamitalistit: Stroud 20/13, Kaaresvirta 16/0, Bright 12/5, Iltanen 10/2, Vesterinen 7/5, Jalonen 6/1, Kataja 5/2, Lausti 0/2, Koivisto 0/1, Arosilta ei pelannut.

- Kun puolustat ensin 20 sekuntia hyvin ja vastustaja laittaa silti pallon koriin, se syö miestä. Kaaresvirta saa puhtaat paperit ja hienoa, että saatiin myös Iltasen Eetu mukaan. Hänellä oli kamat mukana ja kun hän itse halusi pelata niin mitäpä sitä estelemään, tuumi Koskinen jalkaleikkaukseen menevästä Iltasesta.     

 

Runkosarjaa oli nyt jäljellä 13 ottelua ja loppukauteen palataan osassa 32. Pysykää mukana!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit