Uutiset & Artikkelit

17.01.2021 20:55
Vilpasvikings.fi

Osa 30: Syyskauden helmenä Kaaresvirran suonenveto Pyynikillä

Samu Kaaresvirta nakutteli SM-sarja uransa ennätyspisteet 1.12.2002 ottelussa Pyrintöä vastaan. Kuva Kaaresvirrasta aiemmalta kaudelta Salohallista. (SSS-arkisto)

 

Vilppaan seitsemäs kausi SM-sarjassa oli ovella. Kauden harjoitusottelut oli takana ja uusi päävalmentaja Tommi Koskinen oli saanut koottua mieleisensä joukkueen kaudelle 2002-2003. Jenkkivalinnoissa Koskinen päätyi kaksikkoon Donta Bright ja Derrick Stroud ja uusina viikinkeinä nähtiin Forssasta saapunut Jukka Kataja ja Nokialta tullut Markku Koivisto. Tuleva kausi pelattaisiin kahdessa lohkossa ja Vilppaan lohkokumppaneina länsilohkossa olivat BC Jyväskylä, FoKoPo, Honka, Pyrbasket, Team Componenta sekä Huima. Nämä joukkueet Vilpas kohtaisi neljästi ja itälohkon ryhmät kahdesti, joten runkosarjan ottelumäärä olisi 38 matsia. Sarja-avaus toisi Salohalliin BC Jyväskylän.

 

Noin 200 000 euron budjetilla sarjaan lähtenyttä Vilpasta ei veikkailtu etukäteen kärkiporukoihin, mutta selviytyminen Suomen cupissa neljän parhaan joukkoon nosti salolaisten osakkeita. 

- Pudotuspelipaikka riittää meille vallan hyvin. Joukkue on sen verran kokematon, ettei se välttämättä jaksa seitsemää kuukautta pelata hyvällä tasolla. Mennään ensin play-offeihin ja tarkastellaan sitten tilannetta uudelleen, arvioi Tommi Koskinen sarjan kynnyksellä.

Vaikeinta kautta ounasteltiin Bernard Harrisin luotsaamalle FoKoPolle, nousija Porvoon Tarmolle ja Team Componentalle (Karkkila). Suosikin viittaa soviteltiin puolestaan Espoon Hongan ja Joensuun Katajan harteille. Otetaan aluksi pikainen katsaus joukkueiden tilanteisiin ja kerrataan ensiksi päävalmentajat, sitten ulkomaalaisvahvistukset.

BC Jyväskylä: Thomas Johnson - Nat Burton, Antric Kleiber + vaihto-oppilas Leo Muscotelli (ITA).

FoKoPo: Bernard Harris - Wahhab Carter, Christian Nkamhoua (CAM).

Honka: Mihajlo Pavicevic - Marcus Grant.

Kataja: Timo Heinonen - Andre Foreman, Clifton Jones.

Kouvot: Jouni Grönroos - Vincent Thomas, Antoni Wyche.

KTP: Eero Saarinen - Tavaras Hardy, Correy Watkins.

LrNMKY: Boutros Mali - Daveeno Hines, Aleksei Karvanen (RUS).

Lahti: Uller Kerde (EST) - LaTaryl Williams.

Pussihukat: Tomi Kaminen - Ledaryl Billingsley, Erron Maxey.

Pyrbasket: Miikka Sopanen - Al Hamilton, William McFarland.

Tarmo: Leon Huff - Carlton Brown, Joseph Williams, Robert Bukvic (GER).

Karkkila: Timo Hakamaa - Shanderick Downs, John Ford.

Huima: Markku Ranta - Aaron Olson (CAN), John Smith, Ramon Sendar (HOL).

 

Odotettu sarja-avaus nähtiin Salohallissa, mutta siitä ei jäänyt jälkipolville paljoa kerrottavaa. Vilppaan polvet tutisivat ja heittokädet olivat totaalisen jäässä, joten BC Jyväskylä haki pisteet Keski-Suomeen helposti 80-97. Vilpas sai ilmoille 16 heittoa enemmän, mutta teki viisi koria vähemmän kuin vastustaja. Kotijoukkueen viimeisetkin toiveet romahtivat, kun paras pelaaja Donta Bright (21/7) heitettiin lopussa ulos kahdella EU-virheellä. 

- Puolustaminen oli lähinnä näyttelemistä. Olimme olevinamme ahkeria, mutta jätimme aina metrin löysää, manasi Koskinen.

Avauskierroksen pommista vastasi Huima, joka kaatoi mestarisuosikki Hongan 90-88. 

Mieluisa korvaus avaustappiolle saatiin kuitenkin heti Kouvolasta, josta salolaiset hakivat jatkoaikavoiton 94-96. Donta Bright (28/9) jatkoi hyviä esityksiään, Derrick Stroudille mukavat 18/18 ja kun Erik Iltanen (16/4) ja Jukka Kataja (19/2) yhtyivät ilotulitukseen, Kouvot joutui taipumaan.

- Pelasimme oikeastaan 60 minuuttia ilman puolustusta, mutta onneksi pelaajat ovat oppineet ottamaan vastaan kritiikkiä ja olimme toisella puoliajalla kuin uusi joukkue, iloitsi coach Koskinen.

 

Suomen cupin kuviot venyivät tv-sopimuksen vuoksi ja liitto päätti siirtää tapahtuman vuoden 2003 puolelle. Otteluparit olivat Honka-Kataja ja Vilpas-Lahti, mutta tuleva järjestäjä oli vielä hämärän peitossa. Toiveet lopputurnauksen saamiseksi Salohalliin olivat edelleen korkealla. 

Vilppaan kotitappiot jatkuivat Kotkaa vastaan numeroin 75-84. Viikingit johtivat vielä 75-69, mutta sitten tuli se kuuluisa seinä vastaan. Kentän paras pelaaja Jukka Kataja (21/10) lensi suihkuun ja viimeiset kaksi minuuttia menivät kotkalaisille 0-15.

 

Vilpas-KTP Salohallissa syksyllä 2002. Kuva SSS arkisto.

 

- Joukkueella on asennevika. On aivan turha haaveilla voitosta, jos joukkue haluaa pelata tosissaan vain kymmenen minuuttia. Meiltä ei heikoilla hetkillä löydy likaisen työn tekijöitä. Jos joukkue ei ryhdistäydy, tulemme keväällä taistelemaan sarjapaikasta ja siitäkin huonolla menestyksellä, ruoski Kosinen omiaan.

Voitollaan KTP:stä tuli ainoa puhtaan pelin joukkue kolmen sarjakierroksen jälkeen ja FoKoPo oli puolestaan ainoa voitoton ryhmä. SM-sarjan ensimmäiset kokoonpanomuutokset näkivät myös päivänvalon, kun Marvin Augustin saapui Forssaan ja Karkkilassa patukkamainen Tony Barksdale korvasi nilkkavammaisen Shanderic Downsin.

 

Vilppaan tappiot jatkuivat Lappeenrannassa, jossa paikallinen NMKY tykitti 17 onnistuneella kolmosellaan 83-70 voittoon. 12 pistettä upottanut Ilpo Jalonen palkittiin parhaana, muuten ilonaiheet olivat vähissä. 

- Ei voi olla kovin tyytyväinen, kun pelaajilla ei edes ilme muutu, vaikka naaman edestä heitetään kolme kolmosta sisään peräjälkeen. Mulla on seitsemän siskoa ja huomenna soitan ne meidän harjoituksiin katsomaan, heittävätkö nekin kolmosia meidän joukkuetta vastaan. Uskon, että heittävät. Jos ei keskiviikkona puolustuspäässä ala tapahtua asioita Tarmoa vastaan, joukkueessa alkaa tapahtua sen jälkeen. Kaverit tyytyvät vain seurailemaan hyökkäyspään tilastoja ja piipittämään tuomareille kuin minitytöt. Se on minun homma, tuskaili Koskinen värikkäästi pelin jälkeen.

 

Ilpo Jalonen työpaikallaan Passelissa. Kuva SSS arkisto.

 

Ja Koskisen purkautuminen auttoi. Sarjanousija Porvoon Tarmo jätettiin kotona 68 pisteeseen ja joukkue näytti oikeasti ärsytetyltä. Vilpas voitti puhtaasti 94-68 ja kovaääninen puhuttelu näkyi etenkin Derrick Stroudin otteissa. Pomppukone kuritti Tarmoa jo avauspuoliajalla tehoin 15/14 ja toisella puoliajalla esiin nousivat Donta Bright (18/5) ja Ilpo Jalonen (13/0).

- Tuuletimme päänupit puhumalla ja joukkueen vireystila oli nyt aivan erilainen, totesi tyytyväinen Koskinen. Vaikeuksista huolimatta Vilppaan saldo lokakuusta oli kaksi voittoa ja kolme tappiota. Ei siis mikään katastrofi.

 

Marraskuu aloitettiin tuplakierroksella ja meno jatkui tahtiin tappio + voitto. Lauantaina kohdattiin Pussihukat Myyrmäessä (99-94) ja sunnuntaina Huima kotona (97-93). Stroud teki tasaista työtä (24/14, 22/13), Bright samoin (26/7, 19/8), mutta ilahduttavinta oli Samu Kaaresvirran paluu "elävien" kirjoihin kiusallisen nilkkavamman jälkeen. Pussihukkia vastaan Kaaresvirta (20/4) pussitti seitsemästä kolmosestaan viisi pohjaan ja Huiman kaadossa kunnostautui Jukka Kataja (15/4).

- Vantaan ottelu (2/3) oli urani surkein, mutta Huimaa vastaan onnistuimme repimään tarvittavat levypallot pelkästään tahdon voimalla, kertasi Kataja raskasta viikonloppua.

Tappion vuoro oli taas kotona Joensuun Katajaa vastaan. Tällä kertaa luvuin 80-88 Stroudin (31/10) kovista tilastoista huolimatta. Jukka Toijala (23/4) sinetöi vapareista voiton ja Vilppaan kotimaisen kaartin piristys oli Mikko Arosilta (10/6). Honka kosahti Lappeenrannassa kauden toiseen tappioonsa eikä yksikään seura ollut enää puhtaalla pelillä sarjataulukossa. 

Vilppaan alkukausi oli mennyt vahvasti jenkkivetoisesti, sillä Derrick Stroud ja Donta Bright olivat tehneet lähes puolet pisteistä (414/841) ja Suomi-poikien ykkönen oli 11.7 pisteen keskiarvolla pelannut Jukka Kataja. Suurimmat ongelmat löytyivät takamiesosastolta, sillä joukkue suorastaan huusi puhdasta pelintekijää. Yleisö vaatikin seuraa sopimukseen kakkosjoukkueessa pelailevan Sami Lähteenlahden kanssa, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt.

 

Jukka Kataja oli Vilppaan alkukauden kovin kotimainen pelaaja 11,7p ottelukohtaisella keskiarvolla. Kuva SSS arkisto.

 

Forssasta kuului myös outoja ja pelaajapulasta kärsinyt FoKoPo veti Vilpasta vastan kentälle 52-vuotiaan päävalmentajansa Bernard Harrisin. Benkku pelasi viisi minuuttia, heitti kaksi pistettä, otti yhden levypallon ja kolme virhettä. 

- Kaksi pinnaa ei ole mitään, kun niitä on koossa jo 9000. On vaikea voittaa, kun pelaajamateriaali on ennestään kapea ja kolme avainpelaajaa poissa. Taistelimme, minkä pystyimme, totesi Harris 70-82 tappiosta.

- Tämä oli varmaan molemmilta kauden huonoin peli. Meiltä ei onnistunut kukaan ja Forssalta puuttui kolme tärkeää pelaajaa. Heitimme niin huonosti, että olisimme hävinneet ellemme olisi voittaneet levypalloja. Pääasia oli voitto, pohti puolestaan Koskinen.

 

Mollivoittoisuus jatkui, kun Team Componenta eli kotoisemmin Karkkila haki kautta aikojen ensimmäisen vierasvoittonsa Salohallista. Donta Bright (28/3) yritti pitää voitontahtoa yllä henkilökohtaisilla ratkaisuillaan.

- Kyllä sitä itsekin yrittäisi pistää palloa koriin, jos on yrittänyt seitsemän kertaa laittaa palloa kaverille vapaaseen paikkaan ilman tulosta, puolusti Koskinen tehomiestään.

Mestarisuosikki Honkaa vastaan peli kaatui Mankkaalla surkeaan lähipeliin. Ilman reisivammaista Jukka Katajaa matkassa ollut Vilpas suti korin alta heittonsa 9/21, Honka säkitti 20/38. Pelkästään näissä pisteissä ero oli valtava, 40-18. Ilman Kaaresvirran 17 pistettä tappio olisi ollut paljon suurempi.

Marraskuun (kolme voittoa, neljä tappiota) päätti 79-64 voitto BC Jyväskylästä ja se otettiin ilman loppuvuoden huilaamaan joutuvia Erik Iltasta (lihasrepeämä) ja Jukka Katajaa (angiina). Seitsemän miehen Vilpas aloitti surkeasti 3-14, mutta tällä kertaa päät eivät painuneet. Mikko Arosillan (10/2) johdolla alkoi kiri, joka päättyi 15 pisteen kotivoittoon. Jyväskylän uusi jenkki Patrick Savoy ei saanut mitään otetta Derrick Stroudiin (32/17) ja päävalmentaja Thomas Johnson teki "benkkuharrisit" hypäten itse kehiin (6/3). 

Vilpas nousi voitolla pudotuspeliviivan yläpuolelle ja marraskuun pelaajaksi valittiin Katajan Sami Laaksonen (21.5/6.5). Myös rapakon takaa kuului mukavia uutisia. Toista kauttaan Providencen yliopistossa pelaava ex-Vilpas Tuukka Kotti oli kasvattanut rooliaan NCAA:ssa ja noussut opinahjonsa aloitusviisikkoon. Hyvä Tuukka!

 

Joulukuun pelit alkoivat 102-113 vierasvoitolla Pyrbasketista ja se jos joku oli Samu Kaaresvirran peli. Nykyinen PeU Basketin päävalmentaja takoi tauluun uskomattomat 39 pistettä todellisessa Pyynikin kori-iloittelussa. 

- Aikaisempi ennätys oli marraskuulta PuHua vastaan, jolloin tein 20 pistettä viidellä kolmosella. Nyt upposi jo avauspuolikkaalla 26 pinnaa seitsemällä kolkilla, muisteli 21-vuotias rakennusmies lehdistössä.

Pyynikillä Kaaresvirta osui kymmenestä kaukoheitostaan yhdeksän ja Vilpas pääsi ensimmäistä kertaa kauden aikana yli sadan pisteen.

- Kaaresvirta pääsi alussa heittämään muutaman kerran aivan liian vapaasti ja vaikka saimme hänelle jatkossa tiukempaa puolustusta, rytmi oli jo löytynyt, murehti päävalmentaja Miikka Sopanen.

Tommi Koskinen oli luonnollisesti tyytyväinen raksamiehensä otteisiin.

- Vaikka Iltanen ja Kataja ovat sivussa, ratkaisijoita löytyy. Samun esitykset ovat olleet nilkkavamman jälkeen vähän ylä- ja alamäkeä, mutta nyt Derrick löysi Samun mukavasti kaarelta, kun hänet tuplattiin. Molemmat vahvistukset pelasivat ehkä kauden parhaan pelinsä ja kontrolloimme peliä, kiitteli Koskinen.

 

Lahdessa oli taas tappion vuoro ja ero syntyi heti seitsemässä minuutissa, jotka Lahti vei 18-6. Loppunumerot kirjattiin 88-82 ja Koskinen oli tyytyväinen Mika Vesterisen (12/2) ja Markku Koiviston (8/5) esityksiin. Lahden parhaimmistoa olivat Jari Vekkilä (17/3), Sami Lehtoranta (24/8) sekä 17-vuotias Ville Mäkäläinen (5/6).

 

Erik Iltanen pallon kanssa ja vastassa Karkkilan Tony Barksdale. Kuva SSS arkisto.

 

Karkkilan Team Componenta ei päässyt yllättämään salolaisia toista kertaa, vaan Vilpas vei Salohallin kamppailun 81-67 ja vielä hyvällä pelillä. 

- Olemme menossa pienin askelin oikeaan suuntaan. Joukkue on kantanut esimerkillisesti vastuunsa eikä kukaan ole kieltäytynyt katsomasta heikon pelin jälkeen peiliin. Pakkipäässä onnistuttiin sumputtamaan "jenkkipänikkä" Tony Barksdalen ajot ja John Ford pysyi kurissa korin alla, arvioi Koskinen voitonavaimia.

Kaaresvirran (23/5) heittovire jatkui ja oudosta vatsa-angiinasta kärsinyt Jukka Kataja (4/2) teki paluun kokoonpanoon.

- Vilppaan puolustus oli kovin, mihin Barksdale on tällä kaudella törmännyt. Emme me tätä omaa saamattomuuttamme hävinneet, pohti päävalmentaja Timo Hakamaa.

 

Kauden toinen jatkoaikapeli taisteltiin Äänekoskella ja tälläkin kertaa Vilpas poistui kentältä voittajana. Koko Keski-Suomen keikka oli salolaisittain värikäs, sillä kova pakkanen hyydytti seuran vanhan Vanajan vaihdelaatikon jo menomatkalla ja Äänekoskelle rullattiin Tampereelta saakka pelkällä kuutosvaihteella. Luottokuski Jarkka Aalto taisteli bussin kanssa koko pelin ajan lämpimällä korjaamolla, mutta apua ei ongelmaan saatu.

Samaan aikaan Vilpas voitti Huiman 45 minuutin pelin jälkeen 78-79. Donta Bright (16/3) pysäytti Aaron Olsonin, toipilas-Kataja heitti 14 pinnaa ja Stroud 23. Ratkaisukolmosen pisti sisään kukas muu kuin Kaaresvirta (10/3) - kaaren päästä ja levyn kautta!

Sitten alkoi trilleri kohti kotia eli miten selvitä pelkällä kuutosvaihteella reilut 300 kilometriä? Pahimmat tuskat kuljettaja Aalto koki Jämsän liikenneympyrässä ja omat jännityksenkohteet koettiin jokaisessa liikennevalossa. Vauhti oli osattava jakaa oikein ja punainen oli valotolpissa paha väri. Kotiin silti päästiin.

 

Coach Koskinen oli vihdoin saanut viikinkien pelin uomiinsa. Viimeisistä viidestä pelistään Vilpas oli voittanut neljä ja sarjasijoitus oli kohentunut jo viidenneksi. Syyskauden päätöspelissä Salohallissa Pyrbasketin William McFarland oli täysin pitelemätön isännille ja turmeli mahdollisuudet kotivoittoon 37 pisteen illallaan. Tamperelaisten 196-senttistä sentteriä rikottiin yhdeksän kertaa korin alla ja silti hän nosti 11 koria renkaan tuntumasta sisään. 

Vilpas oli kotiutunut Äänekosken reissulta vasta aamuyöllä ja väsymys painoi taatusti nilkoissa. Lisäksi ottelu oli salolaisille kolmas samalle viikolle. Loppunumerot 89-97 eivät silti kerro koko totuutta, sillä Vilpas oli vain kahden pisteen päässä 35 sekuntia ennen summeria, mutta pallonmenetykset sinetöivät voiton Tampereelle. Derrick Stroud iski tilastoihin hurjat luvut 33/15.

 

Joulutauolle mentiin sijalta kuusi (8/9) ja kärkikaksikkona komeili Kataja (14/4) ja KTP (14/3). Vilppaan edellä majailivat myös Honka (13/3), yllättäjä Karkkila (9/8) sekä Pussihukat (9/8). FoKoPon (1/16) tilanne hännillä oli huolestuttava ja ero Lahteen oli kasvanut jo neljään voittoon.

Takaisku koettiin myös liiton puolelta, kun Suomen cupin lopputurnaus myönnettiin Joensuuhun.

- Shokkihan tämä oli. Hakijoita oli vain kaksi (Vilpas ja Kataja) ja SM-yksikön johtoryhmä kallistui Joensuun puolelle. Salohalliin olisi mahtunut kevyesti 2000 katsojaa ja sijainti olisi ollut keskeinen. Joensuussa katsomoon mahtuu parhaimmillaankin 700-800 katsojaa, ihmetteli joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Lähtöpasseja pelaajille jaeltiin syyskauden lopuksi. Kouvolassa molemmat ulkomaanavut Vincent Thomas ja Antoni Wyche saivat lentoliput kouraan. Lappeenrannassa Boutros Malin valmentajasopimus päättyi ja tilalle palkattiin Harri Mannonen. Samalla Deveeno Hines ja Aleksei Karvanen saivat pakata laukkunsa. Namika Lahden Sami Lehtoranta joutui leikkauspöydälle ja oikean takamiehen löytäminen oli lahtelaisille vaikeaa. Titus Warmsleyn kokeilu ei riittänyt, mutta Monte Cummings osui. 

Salon parhaat palkittiin tuttuun tapaan ja ykköseksi nousi karateka Jukka Koivunen. Derrick Stroud oli listan neljäs edellään moottoriveneilijäpari Ilkka Landen/Jussi Myllymäki sekä ampuja Mikko Mäkitalo.

Salon seudun Sanomat antoi perinteiseen tapaan myös joulutodistukset pääsarjajoukkueille ja ne olivat: Salon Viestin naislentopalloilijat 10-, Someron Pallon naiset saivat 8. Tommi Koskisen Vilpas sai arvosanan 8,5 ja lentopallon Piivolley 7,5. SalPan naiskoripalloilijoille (5,5) kyyti oli syyskaudella kylmää.

 

Miten pelit kulkevat kevätkaudella, se nähdään osassa 31. Stay tuned!         

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit