Uutiset & Artikkelit

03.01.2021 19:05
Vilpasvikings.fi

Osa 29: Tommi Koskinen Vilppaan päävalmentajaksi ja Derrick Stroud palasi Saloon

Vilppaan uusi päävalmentaja kuvassa amerikkalaisvahvistusten Derrick Stroudin ja Donta Brightin kanssa. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan matka Korisliigassa jatkuu kaudelle 2002-2003 ja uudet tuulet puhalsivat heti keväästä lähtien. Vilppaan SM-sarjan viidenneksi luotsannut Pasi Järvinen ilmoitti, ettei halua jatkaa toista kautta päävalmentajan pallilla ja vaikutti vahvasti seuraajansa valintaan. Vaakakuppi kallistui nopeasti I divisioonaan pudonneen BC Nokian päävalmentaja Tommi Koskiseen, joka lähti ensitöikseen kokoamaan tulevaa pelaajapakettia.

 

Pasi Järvisen kolmivuotinen sopimus katkesi siis yhteen kauteen eikä päätökseen sisältynyt mitään dramatiikkaa.

- SM-sarjajoukkueen valmentaminen OTO-hommana on erittäin vaativaa työtä. Koin, etten pystynyt näissä olosuhteissa antamaan joukkueelle riittävästi, erityisluokan opettajana toiminut Järvinen perusteli päätöstään. Järvinen olikin vahvasti suosittelemassa "hengenheimolaistaan" Tommi Koskista paikalleen.

- Minulle tarjottiin BC Nokialta jatkosopimusta, mutta Vilpas sai käännettyä kuppini. Salossa on hienot puitteet, seuralla asiat kunnossa ja nousujohteiset tavoitteet. Lisäksi oma kilpailuviettini on edelleen korkeimmalla sarjatasolla, totesi 36-vuotias Koskinen Saloon saapumistaan. 

 

Tommi Koskinen. Kuva SSS arkisto.

 

Tommi oli toiminut ennen BC Nokiaa Forssan Alun naisten valmentajana kuusi vuotta, Alun miehissä yhden kauden, Pussihukkien naisten kanssa neljä kautta, naisten olympiajoukkueen vastuuvalmentajana sekä naisten maajoukkueen apuvalmentajana kaksi vuotta. Koskinen valikoitui selvänä ykkösehdokkaana kolmikosta, jossa mukana oli myös ehdokas Virosta ja Yhdysvalloista.

 

Päättyneen kauden sopimuspelaajia oli jäljellä kolme; Ilpo Jalonen, Erik Iltanen ja Mikko Arosilta. Oli siis käärittävä hihat ja aloitettava kevään neuvottelut. Vilpas lähti uuteen kauteen noin 200 000 euron budjetilla ja seura uutisoi myös yhteistyösopimuksesta Perniön Urheilijoiden kanssa. Sen tavoitteena oli helpottaa pelaajien liikkumista seurojen välillä sekä kehittää valmennustoimintaa. Vilpasta usean kauden ajan valmentanut Bernard Harris solmi samaan aikaan valmentajasopimuksen Forssan Koripoikien kanssa. Piristystä toi myös uusittu viikinkilogo. Vanhan ympyrälogon korvasi Jani Hiltusen suunnittelema häijynnäköinen viikinkihahmo, joka muodostui koripallosta ja sarvista ja Vilpas Vikings -teksti oli muotoiltu viikinkilaivan muotoiseksi. Nice!

 

Seuran uusi logo vuosimallia 2002. 

 

Ensimmäinen uusi pelaajapalanen hankittiin nopeasti, kun kotimaisten markkinoiden kuumiin nimiin kuulunut ja SM-sarjan vuoden tulokkaaksi juuri valittu Jukka Kataja raapusti nimensä Vilppaan sopimuspaperiin. Päättyneellä kaudella toisen polven koripalloilija pussitti FoKoPolle 16.6 pistettä ja otti 5.5 levypalloa ottelua kohden. Isä-Jaakko tunnettiin armottoman kovana heittäjänä FoKoPon paidasta. 

 

Jukka Kataja siirtyi Forssasta Saloon. Kuva SSS arkisto.

 

- Katajan nimi piirrettiin toivelistalle ensimmäisenä, joten todella hyvältä tuntuu. Jukka tiedetään monipuoliseksi pelaajaksi, jolla on kaikki edellytykset kehittyä jatkuvasti ja vakiinnuttaa paikkansa maajoukkueessa, kommentoi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen forssalaishankintaa.

- Tiedän, että meikäläisen pitää saada enemmän räväkkyyttä ja parantaa fysiikkaa. Uskon, että se onnistuu parhaiten Salossa Tuomas Sallisen fysiikkavalmennuksessa, perusteli FoKoPon kasvatti siirtoaan.

Jatkoa seurasi nopeasti, kun Samu Kaaresvirta laittoi nimensä jatkopahviin.

- Parannettavaa viime kaudesta jäi niin itselle kuin koko joukkueelle. Katson, että minulla on viimevuotista enemmän annettavaa kentällä, arvioi 4.7 pisteen keskiarvolla pelannut salolaistunut Kaaresvirta.

Seuravana viikinkiryhmään liittyi 20-vuotias Markku Koivisto Nokialta. Nuoresta iästään huolimatta 193-senttinen Koivisto oli pelannut jo kolme kautta SM-sarjaa BC Nokian riveissä ja viime kaudella hän teki Nokialle 11.1 pinnaa per peli kuuluen Tommi Koskisen luottomiehiin.

 

Markku Koivisto siirtyi Nokialta Saloon ja Samu Kaaresvirta päätti jatkaa Vilppassa. Kuva SSS arkisto.

 

- Tarkoituksenamme on koota nuori ja liikkuva joukkue, joka pystyy pelaamaan vauhdikasta koripalloa eri puolustusmuodoilla, julisti päävalmentaja Koskinen. 

Lisäksi tuore päävalmentaja nosti omista junnuista neljä nuorta miestä edustuksen rinkiin. Kvartetti Kalle Lausti, Joose-Matti Juhola, Timo Humalamäki ja Niilo Merilä pääsi haistelemaan SM-sarjan tuulia ja Koskisella oli nyt koossa 10 sopimuspelaajaa.

 

Salolaiset nuoret herrat Timo Humalamäki, Joose-Matti Juhola ja Niilo Merilä nostettiin edustuksen kokoonpanoon. Kuva SSS arkisto.

 

Hankinnat jatkuivat ja Vilpas julkaisi peräti 405 senttiä pituutta. 204-senttinen oma kasvatti Mika Vesterinen oli treenannut koko kevään edustuksen kanssa ja teki Koskisen toivomuksesta paluun viikinkipaitaan kahden vuoden jälkeen. Ensimmäiseksi amerikkalaispelaajaksi hankittiin 201-senttinen Lucas Barnes. Meksikon mestaruuden voittaneen Barnesin taustoilta löytyi ex-viikinki Chris Cameron, joka oli siirtynyt agenttibisneksen pariin.

- Erittäin lahjakas kaveri ja hyvä levypallopelaaja, joka pystyy pelaamaan kolmen pisteen kaarella ja lähempänä koria. Kun pomppu on 95 sentin luokkaa, hän tulee olemaan melkoinen pelote vastustajan sisäpelaajille, kuvaili Cameron löytöään.

Vilppaalla oli suuri tahtotila jatkaa levyrikuningas Derrick Stroudin kanssa, mutta huonolla menestyksellä. Paluu kariutui rahaan eli mies hinnoitteli itsensä ulos. Harmi.

- Aika villiä tämä homma jenkkien kanssa on. Kahdelle muulle pelaajalle on lähetetty sopimusehdotukset, mutta ensimmäiselle raha ei lopulta riittänytkään ja toisen eno oli yllättäen kuollut. Ilmeisesti hän suree sitä koko vuoden, ihmetteli jojo Poutiainen.

 

Aika kului, mutta Lucas Barnesia ei vaan näkynyt. Miehen piti saapua maahan jo viikko sitten, mutta mutta... Agentti Cameronin mukaan lentoyhtiö hävitti Barnesin matkatavarat USA:n sisäisellä lennolla ja tarvittavat luvat hävisivät saman tien. Heräsi kysymys, että kuka hölmö säilyttää dokumenttejaan matkatavaroissa? Kun tavarat löytyivät, Air Francen lentäjät menivät neljän päivän lakkoon ja...

- Barnesiin on ollut vaikea saada yhteyttä, mutta tilannetta seurataan päivittäin. Luvattoman kauan tämä prosessi on kestänyt. Kauaa ei Barnesin kanssa voida aikailla. Mikäli häntä ei pian näy, Vilppaan puolesta hän saa jäädä sinne missä onkin, harmitteli kiireinen joukkueenjohtaja.

 

Jotain hyvääkin sentään tapahtui. Massachusettsin huippuyliopiston kasvatti Donta Bright oli sanojensa mittainen mies ja saapui ihan ajallaan Saloon. Perinteikäs UMass hävisi Brightin kolmen kauden aikana vain 14 ottelua ja ylsi NCAA:n Final Fouriin saakka. Brightin joukkuekaverina pelasi mm. Marcus Camby, joten odotukset olivat korkealla.

 

Donta Bright saapui Saloon sovitusti. Kuva SSS arkisto.

 

- Katsoimme kesän aikana lähes sadan pelaajan videot ja Brightin pelissä ihastutti hänen syöttöpelinsä. Hän osaa pelata kovavauhtista korista ilman turhia virheitä ja pystyy puolustamaan isompiakin pelaajia. 14 vuoden mestaruussarjakokemuksellani otan mielelläni pelaajan hyvästä yliopistosta. Heillä on yleensä enemmän älliä päässä ja he ymmärtävät vastuunsa ammattilaisina. Donta on tottunut pelaamaan 30 000 katsojan edessä pelejä, joissa on kovat panokset, arvioi Koskinen uutta laituria.

 

Barnesin sekoilulle lyötiin lopulta piste ja agentille ilmoitettiin, ettei miehen tarvitse enää raahautua lentokentälle. Kun seura alkoi selvittää, olisiko mahdollista saada rahoja takaisin miehen lentolipuista, kävikin ilmi että lentolippu Eurooppaan on jo käytetty Amsterdamiin saakka. Ilmeisesti herra Barnes oli tehnyt mukavan lomamatkan Länsi-Eurooppaan ja todennut "vapaan" Amsterdamin pohjoista Suomea mukavammaksi. Melkoinen ketku!

 

Paikkaaja löytyi onneksi nopeasti ja se oli enemmän kuin mieluinen. Derrick Stroudiin oli oltu yhteydessä koko kesän ajan ja lopulta viime kauden levypallokuningas myöntyi ajatukseen toisesta kaudesta lumisessa pohjolassa. Stroud oli saanut kesän aikana rahallisesti kovempia tarjouksia Ranskasta, Unkarista ja Israelista, mutta raha ei tällä kertaa vienyt voittoa.

- Haluan elää tutussa ympäristössä, joten kaikkea ei raha ratkaise. Asiat joukkueen hoidossa ovat kunnossa, Vilppaalla on nuori ja nopea joukkue sekä vaativa ja puolustukseen panostava valmentaja. Liikkuva peli on minulle hieno asia ja tänne on kiva palata. Vaikka olen 27-vuotias, täällä tunnen olevani vasta 19-vuotias, nauroi aina iloinen Stroud.

Coach Koskinen oli luonnollisesti tyytyväinen vaihtokauppaan.

- Ehkä oli meidän onni, ettei Barnes koskaan tänne tullut. He olisivat olleet liian samanlaiset pelaajat Brightin kanssa. Stroud sopii meidän jengiin erinomaisesti. Hän viihtyy kovassa vauhdissa, vainuaa levypallot ja levypallovoimaa tarvitaan aina, totesi Koskinen. Jengi oli nyt kasassa ja edessä kauden ensimmäiset treenipelit.    

 

Ne aloitettiin I divisioonan Kaarinan Uraa vastaan ja voitto irtosi 103-74. Stroud aloitti 17/9, Bright 13/12 ja Koskisen mieleen olivat myös Vesterisen (8/5) ja Laustin (15/3) esitykset. Seuraavaksi kaatui Pyrbasket 103-87 Stroudin (20/10), Kaaresvirran (20/3), Brightin (16/8) ja Katajan (15/6) johdolla.

- Stroud on sähköjänis, joka touhuaa kentän molemmissa päissä kovalla sykkeellä ja Bright on rauhoittava järkipelaaja. Hyvältä näyttää, totesi Koskinen kaksikostaan. 

Syitä vaihtoihin ei ollut, kuten muualla. Forssassa sopimuksen tehnyttä Ahmed Tijania ei ollut tavoitettu kolmeen viikkoon ja tilalle hankittiin Wahab Carter. Kotkassa Eero Saarinen ei ollut yhtään tyytyväinen kaksikkoon Tarrie Monroe-Lonnie Thomas ja lähtöpassit tuli nopeasti. Tuoreella nousijalla Porvoon Tarmolla oli myös ongelmia, sillä Isaac Hawkins ajeli autollaan laitamyötäisessä ja se riitti Tarmolle.

Perinteinen TUL:n mestaruusturnaus pelattiin Kotkassa ja avauspäivänä Vilpas kaatoi Karkkilan 76-64 ja BC Jyväskylän 97-84. Päivän kovimmasta suorituksesta vastasi heittopäällä ollut Samu Kaaresvirta, joka upotti Jyväskylää vastaan 31 pistettä. Välierässä kaatui Huima 112-90 Stroudin (30/13) heiluttaessa tahtipuikkoa, mutta finaalissa KTP oli parempi 85-76. Harvinaista, että Vilpas menetti ensimmäisen minuutin aikana kaksi pelimiestä. Kataja sai kolhun polveensa ja Kaaresvirta väänsi nilkkansa.

 

Kotkaan palattiin heti seuraavana viikonloppuna ja panoksena oli nyt paikka Suomen cupin lopputurnaukseen. Välierissä KTP löi Porvoon Tarmon 86-77 ja Vilpas Karkkilan 86-79. Sytyttäjänä toimi toisella jaksolla 16 pistettä heittänyt Ilpo Jalonen. Finaalissa vastaan asettui kotijoukkue KTP, jonka viikingit teilasivat 96-78 ja Vilpas selviytyi ensimmäistä kertaa historiansa aikana Suomen Cupin lopputurnaukseen. Hieno homma.

- Donta Bright (26/12) oli finaalissa jäätävän hyvä ja Markku Koiviston 20 pinnaa tulivat tarpeeseen. Meille luvattiin vuosi sitten lopputurnaus Salohalliin, mikäli sinne selviäisimme. Toivottavasti se nyt toteutuu, haaveili joukkueenjohtaja Poutiainen. 

Marraskuun puolivälissä pelattavan Cupin välieräparit arvottiin Helsingissä ja tällä kertaa rouva Fortuna oli Vilppaan puolella. Se sai välierävastustajakseen Namika Lahden, joka oli selvästi mieluisampi vastus kuin tuplamestari ja cupvoittoa puolustava Espoon Honka tai SM-sarjan ennakkosuosikeihin lukeutuva Joensuun Kataja. Lahti oli menettänyt hopeajoukkueestaan Juha Luhtasen, Teemu Laineen ja Toni Ilmosen ja valmennusvastuun oli ottanut virolainen Ullar Kerde.

 

Kausi 2002-2003 pelattaisiin 14 joukkueella ja edessä oli 38 ottelun runkosarja. Joukkueet oli jaettu kahteen lohkoon. Itälohkossa pelasivat Kataja, Kouvot, KTP, LrNMKY, Namika Lahti, Pussihukat ja Porvoon Tarmo. Lännessä paikkaa kahdeksan parhaan joukkoon tavoittelivat BC Jyväskylä, FoKoPo, Honka, Pyrbasket, Team Componenta, Vilpas ja Huima. 

Runkosarjan jumbo lähtisi I divisioonaan ja toiseksi ja kolmanneksi viimeiset jatkaisivat SM-karsintasarjaan. SM-sarjan avaus toi Salohalliin BC Jyväskylän ja siihen pelataan osassa 30, joten seuraa mukana. 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit