Uutiset & Artikkelit

30.09.2021 16:11
Vilpasvikings.fi

Korisliigaennakko 3: Joko Kotkan pojille kasvaa siivet?

Jos mietitään viime kautta ja sen tuomia pettymyksiä, suurimmat sellaiset koettiin keväällä varmasti Kotkassa ja Joensuussa. Kestomenestyjien kaudet eivät olleet sinne päinkään, mitä syksyllä odotettiin. Tässä ennakossa pureudutaan myös Lapuan Kobrien näkymiin ja omat kommenttinsa kolmikon tulevasta kaudesta antaa asiantuntevasti Teemu Rannikko. Aloitetaan esittely Kymijoen alajuoksulta, Suomenlahden rannalta.

Karhuvuoren Steveco Areenalla vieraillessa ei voi olla ihailematta komeaa taulukokoelmaa hallin takaseinällä. Se kertoo siitä pitkästä menestyskaaresta, josta Kotkassa on saatu nauttia koriksen parissa. Jäädytettyjen paitojen lisäksi seinää koristaa mestaruusviirit ovat vuosilta 1958, 1967, 1988, 1991, 1993 sekä 1994. Kun hopeisia mitskuja seuralta löytyy viisi ja pronssisia peräti 12, vastaavaan määrään ei pysty yksikään seura Suomessa.
Viime kausi ei enää kuulukaan samaan kategoriaan, sillä hyvin alkaneesta kaudesta 2020-2021 muodostui tuskien taival vihreäpaidoille. Talousongelmat vaivasivat, jenkkihankinnat eivät olleet kaikkien mieleen ja kausi kulminoitui keväällä valmentajavaihdokseen, runkosarjan yhdeksänteen sijaan ja jäämiseen pudotuspelien ulkopuolelle. Kotkassa se on kova juttu. 

Tälle kaudelle Kotkan ylpeys KTP Basket lähteekin uusin eväin. Tomi Kamisen aloittama ja Jyri Lehtosen päättämä pettymysten kausi on unohdettu ja ensimmäiset uudistusliikkeet tehtiin juuri valmennusosastolle. Päävalmentajaksi pestattiin kotkalainen liigalegenda Roope Mäkelä ja avuksi kutsuttiin Juri Heinämäki Tampereelta.
Pelaajapuolella suuria menetyksiä ei ole, mutta on kieltämättä outoa kohdata KTP ilman Michael Poundsia. Riveistä puuttuu myös Cedric Latimer, mutta tuttuja kasvoja löytyy: Joni Herrala, Markus Rautasalo, Topias Kuukkanen, Joonas Timonen ja Emil Uotila jatkavat myös Mäkelän alaisuudessa. 
Vili Nyman palasi neljän vuoden jälkeen takaisin kasvattajaseuraansa Kouvolasta, Joonas Lehtoranta jatkaa Hollannin Feyenoordissa vietetyn loppukauden jälkeen Kotkassa ja uusin sekä mielenkiintoisin vahvistus saapui Lapualta. 206-senttinen kolmostykki Remu Raitanen liittyi Mäkelän komppaniaan ja tuo uutta heittouhkaa kaarelle.
Viime kaudelle KTP lähti liigaan järkälemäisellä kaksikolla Greg Mangano-Joe Burton, mutta toivottua tulosta ei tullut. Nyt Mäkelä starttaa kauteen huomattavasti pienemmällä arsenaalilla, sillä perinteinen iso sentteri puuttuu. Islannissa viime kaudella pelannut Urald King (198/Southern Oklahoma) on alle kaksimetrinen 4-5 paikan mies ja laituri Raitasen lisäksi vain Flenard Whitfieldin (201/Western Michigan) päälaki yltää kahteen metriin. Roydell Brown (198/McNeese State) pelaa laiturina, Seagullsista tuttu Richard Williams (178/San Diego State) takamiehenä.
- Meillä on urheilullinen joukkue, jossa isotkin pelaajat ovat nopeita ja kaikki 12 miestä pystyvät juoksemaan kenttää sekä olemaan aggressiivisia. Pallon pitää liikkua enemmän syöttämällä kuin pomputtamalla ja siitä on nähty hyviä viitteitä, arvioi Mäkelä nyky-Kotkaa. 

KTP Basket pelasi treenikaudella neljä harjoituspeliä, joista se voitti viimeisen Lahtea vastaan 94-104. Tappiot tulivat kahdesti Kouvoille (90-98, 73-90) ja kerran Seagullsille 72-64. KTP Basket lähtee sarjaan 393 000 euron budjetilla ja joukkueen tavoite on yksinkertaisesti pudotuspelit. Avausottelu BC Nokia-KTP Basket lauantaina kello 17:00.

Teemu Rannikko: Kiva nähdä, mitä kotkalainen korislegenda ja HKVT-kurssikaverini Roope Mäkelä saa tuotua miesten puolelle. Ainakin Roope on tehnyt selkeän muutoksen tuomalla joukkueeseen kokeneen pelinjohtajan, Richard Williamsin. Itselläni on kovat odotukset kolmikosta Raitanen, Lehtoranta ja Kuukkanen. Kysymys kuuluukin, kestääkö joukkue kriittisen kotiyleisön tuomat paineet?

BJ Raymond tuo kokoa ja kokemusta Lapuan riveihin

Keväällä pitkästä aikaa pudotuspeleihin selvinneen Lapuan Kobrien suurin menetys oli Remu Raitasen lähtö Kotkaan, mutta päävalmentaja Ville Turjan kenraalina kentällä jatkaa luotettava Antto Nikkarinen. Kolmatta kautta Kobrapaidassa aloittava Nikkarinen kuuluu liigan ehdottomiin huippuihin pelinjohtajana ja Pussihukkien kasvatti on todellinen syöttökone, kuten viime kauden syöttömestaruus (9.2) kertoo. Kobrien materiaali ei ole liigan laajin, sillä Juho Lehtorannan ja Jussi Turjan lisäksi penkillä on varsin nuorta väkeä. Pyrinnöstä siirtynyt Justus Kilpinen tuo toki kokemusta ja nuorta vauhtia takaavat Jyväskylästä muuttaneet Henry Boyd ja kuuluttajien painajainen Chrysostom Chukwuma.
Lapualla ulkomaalaisvahvistukset ovat olleet aina isossa roolissa eikä tuleva kausi liene poikkeus sääntöön. Coach Turja pestasi ykkösmiehekseen tällä kertaa rutkasti kokemusta B.J. Raymondin muodossa. Varmaa on, ettei Raymondia korin alla siirrellä.
- Uskon, että kokoonpanomme tulee yllättämään monet. Meltä löytyy nuorta atleettisuutta ja kokeneita, fiksuja pelaajia, toteaa BJ Raymond.
 Takamiehen tarvetta Lapualla ei ollut, joten ulkomaalaiset palkattiin lähemmäksi koria. Laitahyökkääjän tontille hankittiin korintekovoimainen Christian Lutete (201/UMass) sekä rookielaituri Andre Wesson (199/Ohio State). Raymondin kanssa sisäpainiin osallistuu Stokley Chaffee Jr (203/Tennessee State).

Harkkamatseja Kobrat pelasi viisi ja kaikki vieraissa. Se otti voitot Katajasta (84-85), Pyrinnöstä (80-97) ja kovin päänahka irtosi Kisahallista Seagullsista (67-68), tappiot tulivat Vilppaalle (98-76) ja Korihaille (80-72). Budjetti tulevalle kaudelle on 323 900€.
SM-mitaleita ei Lapualle ole siunaantunut ja paras liigasijoitus on viides sija kaudelta 2016-2017. Avausottelu Kobrat-Kataja lauantaina kello 17:00.

Teemu Rannikko: Kobrilla on alla hyvä preseason ja taas kerran Lapualle on hankittu hyvät ulkomaalaiset. Löytyy atleettisuutta ja korintekovoimaa. Kobrat ovat aina väläytelleet, mutta meno ei ole kestänyt koko kautta. Joko nyt? Peli pyörii edelleen vahvasti Antto Nikkarisen ympärillä ja menestys on kiinni siitä, miten hyvin Antto saa orkesterin toimimaan.

Katajan loukkaantumiskierre ei hellitä

Joensuussa eletään odottavia aikoja, sillä kotikenttänä toimiva Joensuun Lähi-Tapiola Areena muuttuu vielä kauden aikana uljaaksi Mehtimäen Motonet Areenaksi. Viime kausi Joensuussa oli loukkaantumisten sävyttämä ja lopullinen sijoitus jäi seitsemänneksi. Se ei varmasti tyydyttänyt vuosikausia eurokenttiä kolunnutta Katajaa. Loukkaantumiset tuntuvat piinaavan itäsuomalaisia tälläkin kaudella, sillä uudet hankinnat Joona Tuomala ja Mikael Laihonen ovat rikki jo ennen kauden alkua. Kun vielä Aapeli Alanen päätti jatkaa uraansa Itävallan St.Pöltenissä, Joensuussa odotellaan kieli pitkällä Topias Palmin tulevaisuuden suunnitelmia. Palmin huhuttu paluu Katajan paitaan nostaisi joukkueen osakkeita melkoisesti.

Päävalmentaja Petri Virtasen orkesteria johtaa viime kauden tapaan susijengin Jamar Wilson ja takakentän minuutteja halajavat myös Niko Mattila ja Valtteri Mervola. Tomi Lommi on jo osoittanut vaarallisuutensa kaaren takana. Siksi coach Virtanen ei tuonut takakentälle enää lisäapuja ja ulkomaalaiset hääräävätkin lähempänä koria. Senttereinä nähdään Kauhajoelta tuttu Christopher McKnight (201/Akron), jolla on kokemusta useista Euroopan liigoista. Myös McKnight on kärsinyt vaivoista ja hänen sarja-avaus viivästynee. Sisäpelaajana häärää puolustuspään erikoismies Rhamel Brown (201/Manhattan), joka tunnetaan erinomaisena oman korin suojelijana ja hänellä on vyöllään useita blokkikuninkuuksia. Laiturin paikoille Virtanen toi Bundesliigassakin esiintyneen Trey Landersin (196/Dayton) sekä Markel Crawfordin (193/Mississippi).
- Meillä on pitkä ja liikkuva joukkue, joten yritämme päästä juoksemaan kenttää. Vajeemme ovat olleet enemmän puolustuspäässä ja levypallopelaamisessa ja keskitymme niihin enemmän, arvioi Jamar Wilson.

Harjoituspelejä Korisliigan itäisin joukkue pelasi neljä ja se voitti niistä vain yhden (JBA 77-82). Tappiot tulivat kerran Kobrille (84-85) ja kahdesti Lahti Basketballille (92-80, 103-53). Katajalla on palkintokaapissaan kaksi SM-kultaa, kuusi SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia. Kulubudjetikseen Kataja ilmoittaa täsmällisesti 656 300 euroa. Avausottelu Kobrat-Kataja pelataan lauantaina kello 17:00. Päävalmentaja Virtanen lataa kauden tavoitteeksi: "Ylemmän jatkosarjan kautta tie kohti mitalipelejä".

Teemu Rannikko: Katajalla oli huonoa onnea jo preseasonilla ja Tuomala sekä Laihonen ovat sivussa pitkään. Myöskään Niko Mattila ei ole vielä pelannut peliäkään. Menestys vaatii, että joukkue pystyy pelaamaan koko rosterilla. Kataja on kuitenkin Kataja ja odotukset ovat aina korkealla. Penkin päästä löytyy osaamista vaikka kuinka ja ratkaisevaa on, miten headcoach Virtanen saa joukkueen pelaamaan hänen näköistään peliä. Jammu Wilson oli viime kaudella paljon loukkaantuneena ja hän tulee olemaan isossa roolissa. Pystyykö hän vetämään kauden ehjänä. Toinen kysymys on, löytyykö Katajan penkiltä laajuutta?

Huomenna on vuorossa kolmikko BC Nokia, Lahti Basketball ja Tampereen Pyrintö.

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit