Uutiset & Artikkelit

29.09.2021 18:02
Vilpasvikings.fi

Korisliigaennakko 2: Bisons Loimaa palaa liigakartalle

Ranskalaiset Rene Goscinny ja Albert Uderzo julkaisivat 1971 sarjakuvan Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho. Siinä Julius Caesar yrittää rakentaa uutta Roomaa pienen gallialaiskylän ympärille - huonoin seurauksin. Korisväki muistaa edelleen, miten Loimaalla voitettiin 2012 ja 2013 kaksi Suomen mestaruutta ja pelattiin kivikovaa VTB-liigaa - huonoin seurauksin. Seura ajautui talousvaikeuksiin ja joutui aloittamaan uuden nousun II divisioonasta. Kaudelle 2021-2022 LoKoKo Bisons Loimaa tekee paluun takaisin liigaan ja lähtee Darko Mihajlovicin johdolla kohti uusia haasteita. "Let´s go Bisons, let´s go!". Omat arvionsa alkavan kauden joukkueista antaa myös koriskenttien elävä legenda Teemu Rannikko.

Serbialais/itävaltalaistaustaisella päävalmentaja Mihajlovicilla on valmennuskokemusta Saksasta, Itävallasta, Norjasta ja Serbiasta eikä hän lähde kuvia kumartamaan. Tavoite on aivan muuta kuin sarjapaikan säilyttäminen. Nousun saavuttaneesta ryhmästä poistuivat Aku Haikonen, Oliver Kanden sekä Rasmus Marttinen. Uusina kasvoina saviseudulle hankittiin liigasta tutut Sami Tahvanainen (Seagulls), Teemu Knihtinen (Kouvot), Thomas Vehmanen (Kauhajoki), Joona Airenne (Ura Basket) sekä divarista Tatu Lehtisyrjä (Westside). Nousun varmistaneista biisoneista jatkavat raamikas kapteeni Juho-Matti Henttonen, Vesa Heinonen ja Eemeli Hollo.
- Tavoitteemme on päästä mahdollisimman nopeasti eroon häntäpään sijoituksista ja tavoitteemme on playoffeissa, täräyttää headcoach Mihajlovic.
Viime kaudella I divisioonassa tehomiehenä oli Jalen Canty (21.4/13.3) ja tälle kaudelle ulkomaalaisia löytyy ne sallitut neljä. Takakentällä peliä pyörittää kaksi kautta Englannissa pelannut Cortez Edwards (188/Southern Mississippi), laitureina  hääräävät viisi vuotta Espanjan kenttiä kolunnut Andre Norris Jr (203/Dubuque) sekä Belgian, Italian, Puolan ja Ukrainan pääsarjoissakin pelannut Zach Thomas (203/Bucknell). Sentterin paikalla nähdään Kauhajoelta ja Seagullsista tuttu Kazembe Abif (201/Drexel), jolta löytyy Euroopan kokemusta jo neljältä kaudelta. Bisons lähtee sarjaan 361.000 euron budjetilla.
- Puolustus on varmasti joukkueemme vahvuus, jota valmentajamme painottaa. Olemme treenanneet jo kauan ja kovaa, joten juoksemme hyvin kenttää ja nopeita hyökkäyksiä tullaan näkemään, arvioi kippari Henttonen.
Harjoituskaudella loimaalaiset pelasivat viisi treenipeliä, joista ensimmäinen päättyi 63-61 voittoon Korihaista. Muissa neljässä vastustajat olivat parempia; BC Nokia 75-76, Karhubasket 92-63, Seagulls 67-73 ja Korihait 77-70.
Loimaalla on koossa kaksi SM-kultaa, yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi. Avausottelu Bisons-Pyrintö pelataan lauantaina kello 17:00. 

Teemu Rannikko: Selkeät vahvuudet ovat sarjanousijan into ja kotikenttä. Loimaalla on aina ollut hyvä tunnelma ja kotijoukkue saa kovaa kannustusta kotiyleisöltä. Bisons pelasi ihan kohtuullisen preseasonin, mutta kysymysmerkkeinä ovat rosterin laajuus ja kuinka hyviä joukkueen ulkomaalaisvahvistukset ovat. Loimaalta ei löydy kokeneita kovan tason liigapelaajia ja nyt kotimaisten pelaajien on otettava enemmän vastuuta. Mihin se riittää tällä tasolla?

Bojan Sarcevicista Pohitullin maestro

Yksi kesän kovimmista koripallosiirroista oli Kauhajoella pitkän uran pelanneen Bojan Sarcevicin siirtyminen Vakka-Suomeen ja Korihaiden väreihin. Kokenut takamies ei esittelyjä kaipaa ja "oman pojan" kotiinpaluun myötä Jarno Nikulan valmentaman hailauman osakkeet nousivat melkoisesti. Varmaa on, että Pohitullin katsojat saavat jälleen nauttia kymmenen vuoden tauon jälkeen bosnialaislähtöisen Sarcevicin (33) namupasseista ja palloskriineistä. 
- Pelin johtaminen on ensisijainen asia, jota tuon joukkueeseen. Haluan auttaa kaikkia nuorempia joukkuetovereitani ymmärtämään, missä heidän pitää olla ja mitä heidän pitää tehdä. Korihaiden viime pudotuspeleistä on pitkä aika ja on paljon asioita, joita meidän täytyy laittaa kuntoon. Jokaisen pelaajan on tunnettava oma roolinsa ja tehtävänsä, miettii Sarcevic.

Trey Zeigler (20.6/8.1) oli viime kauden ykköshai, mutta silti suurin menetys haiparvelle oli kapteeni Miikka Marttisen lähtö Kauhajoelle. Poissa ovat myös Mirko Laitinen, Samuli Oja sekä Topias Mead, sopimukset uusittiin nelikon Aamos Nikula, Atte Perttu, Jaakko Lahti ja Tommi Lehtonen kanssa. 
Uusina haipelaajina nähdään Turun Kristikasta siirtynyt Manuel Barnes, Hongan juniorimyllyn läpikäynyt Sebastian Lindberg sekä omia kasvatteja. Ulkomaalaisrintamalla Jalen Henry (203/SIU Edwardsville) on Nikulalle tuttu mies jo viime kaudelta. Donkkimies Unique McLean (188/St.Francis) tuo sähäkkyyttä takakentälle ja urheilullinen Koby Thomas (198/Coppin State) laitaan. Korin alle Nikula hankki Etelä-Sudanin ja Australian kansallisuudet omaavan Deng Riakin (208/Akron)
- Riakin toivotaan olevan meidän puolustukseen sopiva pelaaja ja hänen vahvuutensa korin alla tulee auttamaan meitä eniten. Näin saamme siirrettyä Jalen Henryn nelospaikalle, mikä on hänelle sopivampi pelipaikka, toteaa päävalmentaja Jarno Nikula.

Korihait lähtee liigakauteen 330 000 euron budjetilla ja joukkueen tavoite on lyhyesti ja ytimekkäästi "taistella playoff-paikasta". Vaikka menestys on viime vuodet kiertänyt seuraa, Sarcevicin myötä toiveet tavoitteen saavuttamiseksi parantuivat selvästi. Harjoituskauden peleistään Korihait voitti kolme (Kobrat 80-72, Pyrintö 88-78, Bisons 77-70) ja hävisi kerran Loimaalle 63-61.
Korihailla on koossa yksi SM-kulta, yksi SM-hopea ja kolme SM-pronssia. Avausottelu nähdään jo perjantaina, kun Pohitulliin saapuu Karhubasket kello 18:30.

Teemu Rannikko: Siirtomarkkinoiden ehkä isoin veto Petteri Koposen ohella oli Bojan Sarcervicin muutto Ukiin. Bojan on sarjan parhaita takamiehiä ja Korihaiden peli tulee luonnollisesti pyörimään paljolti hänen ympärillään. Sarcevicin kokemus ja palloskriinipelaaminen tulee olemaan Korihaiden vahvuus. Joukkueen materiaali ei ole laajimmasta päästä ja ratkaisevaa tulee olemaan, miten joukkueen 6-8 miehet pystyvät peliin tuomaan.

Kouvot palasi Jyri Lehtosen kouluun

Kouvolan Kouvoille viime kausi oli vaikea. Talouskurimuksessa pelaajia (Ballard, Greenwood, Armstrong) ja päävalmentaja Tuomas Oja lomautettiin ja loppukauden Kouvot pelasi yhdellä ulkomaalaisvahvistuksella (Zeigler). Siksi kymmenes sija ei ollut suuri yllätys. Keväällä varmistui, että kokenut velho Jyri Lehtonen palaa penkin päähän ja se on näkynyt syksyn valmistavissa otteluissa. 
Kouvot toi vahvistuksensa maahan varsin myöhään, mutta Lehtonen on saanut ryhmänsä pelaamaan energistä koripalloa. Ja myös tuloksellista, sillä Kouvot porskutti voitosta voittoon läpi syksyn. Viisi peliä, viisi voittoa. Se on lupaava merkki Kouvojen kannattajille. Lahti kaatui 64-93, KTP 90-98, Pyrintö 93-79, KTP 90-73 ja viimeisessä koitoksessa Vilpas 91-98. Jo 13 .kautensa Korisliigassa aloittava coach Lehtonen kulkee tietoisesti omia polkujaan ja tämän vuoden joukkue on siitä hyvä esimerkki. 
- Tämä on varmasti valmentajaurani halvin joukkue ja pelaajat ovat ottaneet asiat haltuun yllättävän nopeasti, totesi Lehtonen Salon visiitillä. Vaikka mies toivoi Saohallista joukkuetta herättävää tappiota, toisin kävi. Kouvot voitti Vilppaan pirteän esityksen jälkeen 91-98 ja voittoputki kasvoi viiteen.

Viime kauden joukkueesta poistuivat Severi Kaukiainen (Karhu), Vili Nyman (KTP) sekä Teemu Knihtinen (Bisons) ja penkillä Oja vaihtui Lehtoseen. Viime kaudella talousongelmissa rypeneen Kouvojen ruoriin palannut päävalmentaja ei lähtenyt normaalin rekrytointiin, vaan Kouvot lähtee sarjaan puhtaasti kotimaisella eturivillä - ja kookkaalla sellaisella. 211-senttinen Hannes Pöllä houkuteltiin USA:n yliopistomaailmasta Kymeenlaaksoon ja hän tulee olemaan kokonsa myötä hankala vastus monelle joukkueelle kauden aikana. Sarjan isoimman eturivin muodostavat Pöllän lisäksi Aapeli Syrjämäki (214) ja Ilmari Toikkanen (207).
Isot amerikkalaiset ovat yleensä niitä joukkueen kalleimpia hankintoja, joten Lehtosen päätös teki selvää säästöä budjettiin ja vahvistukset hankittiin pienemmille pelipaikoille. Monipuolinen Deshon Taylor (188/Fresno State) pitää huolta pelinjohdosta yhdessä joukkueen ikänestorin, 25-vuotiaan Tuomas Hirvosen kanssa. Muu vieraskolmikko koostuu laitureista, jotka ovat nopeita ja urheilullisia eli vauhtia tuo tasapitkä triosta (196cm) australialainen Makuach Maluach, hurja korintekijä Amir Hinton sekä kanadalainen Isiah Osborne. Kun Oscar Storgård ja Aarni Korkiatupa ovat kärsineet loukkaantumisista, peliaikaa ovat saaneet mukavasti myös Joel Mäntynen ja Henri Permanto.  

Kouvot lähtee sarjaan 508 000 euron budjetilla ja joukkueen tavoite määritellään seuraavasti: "Kehittyä yksilöinä ja joukkueena tarpeeksi, jotta voisimme pelata kauden parasta korista keväällä. Toivon mukaan pleijareissa." Kouvolasta löytyy neljä SM-kultaa, neljä SM-hopeaa ja yksi SM-pronssi. Avausotteluna nähdään Kouvot-Seagulls lauantaina kello 15:00.

Teemu Rannikko: Jyri Lehtosen joukkueet pelaavat aina hyvin organisoitua peliä ja Jyrillä on selkeä valinta pelata neljällä pienemmällä miehellä samaan aikaan. Kouvot on todella nopea ja atleettinen joukkue, jossa Lehtosen ote näkyy niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Joukkueella on selkeä identiteetti.

Seuraavassa ennakossa tutustutaan tarkemmin kolmikkoon KTP Basket, Lapuan Kobrat ja Joensuun Kataja Basket. 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit