Uutiset & Artikkelit

18.11.2021 17:31
Vilpasvikings.fi

Wood siivitti Vilppaan komeaan voittoon Katajasta

(Kuva: Karjalainen/Jarno Artika)

Pitkä bussimatka Salosta Joensuuhun ei näkynyt millään lailla Vilppaan pelaajien jaloissa keskiviikkona. Pirteästi aloittanut viikinkilauma pelasi ensimmäisellä jaksolla (8-34) kauden parasta koripalloaan ja teki Katajan pelaamisen todella vaikeaksi. Vaikka toinen jakso oli synkkä ja se hävittiin 16 pisteellä, peli saatiin ryhtiin toisella puoliajalla ja lopputulokseen 74-95 (41-51) täytyy olla erittäin tyytyväinen. Onnistumisia saatiin laajalta rintamalta, mutta vakuuttavimman näytöksen esitti kuuden ottelun sairaslomalta palannut Jeremiah Wood. Sarjapisteiden ohella Vilpas varmisti paikkansa Suomen cupissa ja on rankingin kuudes. Pyrinnön hävittyä Kouvoille myös Kataja selviytyi cupin ensimmäiselle kierrokselle. Cupin puolivälierät pelataan joulukuun 11. päivä ja kärkinelikko valitsee vastustajansa ensi maanantaina.

On se kumma, miten suuri vaikutus yhdellä miehellä voi olla kokonaisuuteen. Woodillinen Vilpas on pelannut saldolla 4-1, Wooditon Vilpas taas 1-5. Eivätkä ottelun tilastot kerro läheskään koko totuutta Woodin merkityksestä joukkueelle, sillä suurin vaikutus ison miehen paluulla on varmasti henkinen. Korin alta ei enää nosteltu helppoja pisteitä ja mikäli sentterillä ei ollut tilaa itse porata korille, syötöt napsahtelivat oikeisiin osoitteisiin. Viimeksi lokakuun puolivälissä kentällä (Kobrat) nähty Herra Puu aloitti Joensuussa penkiltä, asteli parketille reilun kolmen minuutin kohdalla ja aloitti riistolla ja koriinjohtavalla syötöllä. Pitkälle tauolle mentäessä tilastot olivat vielä lukemissa 4/1/5 syöttöä, mutta reilussa 20 minuutin peliajassa Wood kasasi 7/6/10 syöttöä. Ja ne pelihalut olivat valtavat.

Kahdeksan tunnin bussissa istuminen on usein kangistanut salolaisten jalat jäykiksi, mutta keskiviikkona siitä ei näkynyt jälkeäkään. Irtonaisuutta löytyi, heittopeli hipoi lähes täydellisyyttä ja pakkipäässä oltiin valmiita töihin. Noilla asioilla shokkimainen kymmenminuuttinen kirjattiin pitkän matkan vieraille 8-34 eikä ohiheittoja valikoimaan montaa mahtunut. Karkumatkan aloitti Marcus Lovett Jr viidellä pisteellään ja kun seuraavista viidestä vastasi Brian Fobbs, Vilpas johti vajaassa kolmessa minuutissa 2-10. Kuuden minuutin kohdalla etumatka oli 2-17 ja ensimmäiselle tauolle mentiin peräti 26 pisteen vierasjohdossa. Oli siinä kotiyleisöllä (830) ihmettelemistä.
Jos oli Vilpas vakuuttava avauskympillä, osat kääntyivät päälaelleen toisen neljänneksen (33-17) aikana. Vaikka Vilpas teki auringontarkkaa työtä korin läheisyydessä (7/7), kaaren takaa ei onnistuttu kertaakaan (0/8) ja ero kaventui hyökkäys hyökkäykseltä. Kataja sai kaukoheittopelinsä (seitsemän kolmosta) kuntoon ja puoliajalle rako oli kaventunut kymmeneen pisteeseen 41-51.
Kolmannen jakson alussa ero kapeni vielä seitsemään (45-52), mutta sitten kuvaan astui Mikko Koivisto. Koivari latasi seuraavat kahdeksan pistettä vieraille ja ero kasvoi taas 13 pisteeseen ja viimeiselle tauolle 20 pinnaan 55-75. Päätöskympillä Kataja ei enää noussut kuopasta ja riemukas 21 pisteen vierasvoitto lyhensi kotimatkaa kummasti.
- Tasapainoinen, hyvä maku jäi pelaamisesta. Matkustaminen tänne ei ole ikinä helppoa ja pisteet otetaan mielellään mukaan Saloon. Meidän peli on mennyt organisoidumpaan suuntaan ja pieniä askeleita on otettu eteenpäin, totesi kapteeni Koivisto.
- Eka kymppi meiltä parasta peliä tällä kaudella, toinen hävittiin 16 pisteellä. Jos pidät Katajan kotisalissaan 30 minuuttia 41 pisteessä, paljon asioita on tehty oikein, pohti Sami Toiviainen.
Vilppaan parhaana palkittiin takamies Marcus Lovett Jr (20/2/4 syöttöä) ja neljä kolmosta säkittänyt Mikko Koivisto säesti 16 pinnalla sekä neljällä syötöllä. Bryan Griffin (17/7) jatkoi teräviä otteitaan ja hyvää työtä tekivät myös Juho Nenonen (11/4), Perttu Blomgren (8/4) sekä virhevaikeuksissa ollut Brian Fobbs (11/5). Muut: Roope Ahonen 3/3, Niilo Kärkkäinen 2/1, Trey Niemi 1 syöttö.

Kataja sai sairastuvalta takaisin Mikael Laihosen (16 min, 3/3), mutta yläraajavammasta kärsivää Jamar Wilsonia ei kentällä nähty. Laituri Markel Crawford (29/4) pokkasi parhaan pelaajan palkinnon ja vaarallisuutensa osoittivat myös Christopher McKnight (17/9) ja Tomi Lommi (12/2). Siihen ne onnistujat Katajalta jäivätkin.
- Ei tule mieleen noin hajutonta ja mautonta alkua. Oltiin myöhässä ja jäljessä joka ikisessä tilanteessa ja 26 pinnaa turpaan. Upea toinen neljännes ja noustiin kymmeneen pinnaan. Se vei energiaa ja vaikka päästiin seitsemän pisteen päähän, takaa-ajo ei lopulta riittänyt. Mikael Laihosen paluu pitkältä tauolta oli illan ainoita valopilkkuja, harmitteli päävalmentaja Petri Virtanen.
Yksi ottelun erikoisuus oli ottelun heittokartta. Kataja heitti kolmosensa 7/22 ja kaikki seitsemän onnistumista osuivat toiseen kymppiin. Kolmen muun neljänneksen aikana se ei tehnyt yhtään kolmen pisteen koria. Vilpas osui puolestaan bonuskaarelta 11/31 ja tuskaisin oli se toinen kymppi, jolloin kolmoset kirjattiin 0/8.

Vilpas aloittaa Korisliigan toisen kierroksen sunnuntaina Lahden Energia Areenalla.
- Hyvin erityyppinen peli edessä sunnuntaina. Lahti on vähän muuttunut, pari uutta pelaajaa ja Ventoniemi sivussa. Fyysinen ja vauhdikas peli tiedossa ja onneksi se on vasta sunnuntaina. Ehditään palautumaan tästä pelistä ja matkasta, Toiviainen arvioi seuraavaa peliä.
Joulukuun 11. päivä pelattaviin Suomen cupin puolivälieristä ulos jäi lopulta nelikko BC Nokia, Pyrintö, Bisons ja Korihait. Runkosarjan neljä parasta pääsevät järjestyksessä Kauhajoki, Seagulls, Kouvot ja KTP Basket valitsemaan itselleen vastustajan nelikosta Kobrat, Vilpas, Lahti ja Kataja. Valintatilaisuus järjestetään maanantaina kello 13:00.

Yhteistyökumppanit