Uutiset & Artikkelit

22.11.2021 22:24
Vilpasvikings.fi

Vilppaan kiri jäi kesken Lahdessa

Lahdessa Vilppaan ykkönen oli liukas Marcus Lovett Jr 25/1/9 syöttöä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Lahti Energia Areenassa nähtiin sunnuntaina täysin kaksijakoinen Vilpas. Alusta asti surkeasti puolustanut viikinkiryhmä romahti toisella jaksolla myös hyökkäyspäässä ja lähti puoliajalle 17 pisteen takaa-ajoasemasta. Kolikon kääntöpuoli nähtiin toisella puoliajalle, kun Vilpas sai ryhtiä tekemiseensä ja nousi päätöskympillä pisteen johtoonkin. Loppuhetkien sähläilyt päästivät lahtelaiset kuitenkin pälkähästä ja Lahti Basketball nousi tärkeän kuutosviivan paremmalle puolelle niukalla 97-95 (57-40) voitolla. Vilppaan kaataja numero uno oli ex-viikinki Antonio Ballard komealla tilastorivillä 27/13.

Runkosarjan toinen puolikas ei siis lähtenyt lentoon salolaisittain ja siitä joukkue voi syyttää vain itseään. Valmius otteluun loisti poissaolollaan. Ilman varsinaista sentteriä (Henri Ventoniemi) pelaava Lahti pelasi tuttua koko kentän miesvartiointia ja puhkoi Vilppaan seisovaa puolustusta miten tahtoi. Lahden kuuluttaja ja musamestari Brädi totesikin osuvasti: "Kiitorata on auki, Lahti kiittää". Se kertoo kaiken vieraiden pakista. Harhautus, ajo puolustajan ohi ja lay-up tyhjälle renkaalle, siinä ottelun kuva Areenan avauspuolikkaalla. 
Ensimmäinen kymppi (29-26) pysyi tasaisena, koska Vilppaan hyökkäys toimi vielä mukavasti. Toisella jaksolla Lahti jatkoi tehokasta hyökkäämistään, mutta kaarelta kaikki pomminsa missannut Vilpas jäi 14 pisteeseen ja se tarkoitti Lahden ansaittua 17 pisteen taukojohtoa. Admon Gilder rankaisi salolaisia 16 pisteellä, Antonio Ballard heitti 13 ja Erik Sajantila 10 pinnaa. Vilppaasta Marcus Lovett Jr upotti 14 ja Bryan Griffin 10. Pienempikokoinen Lahti voitti korinaluspisteet 36-20, se juoksi nopeista hyökkäyksistään 15 pistettä Vilppaan nollaa vastaan ja pisteet menetyksistä merkittiin kotijoukkueelle 14-2. 

Kolmannelle kympille Vilpas ryhdistäytyi. Lahden nopeat saatiin pois, levypalloissa oltiin niskan päällä ja ero kaventui viimeiselle tauolle 11 pisteeseen 79-68. Sama jatkui päätösjaksolla ja neljän minuutin kohdalla rakoa oli enää neljä pinnaa (83-79). Ottelu huipentui kahdelle viimeiselle minuutille, joilla yleisölle tarjoiltiin viihdettä koko rahalla.
Ensiksi Lovett Jr ajoi pohjaan 92-91 ja Arttu Saarijärven menetyksen jälkeen Jeremiah Wood nosti salolaisvärit 92-93 johtoon. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Gilder rankaisi kaaren takaa ja Lovettin kolmonen toisessa päässä ei osunut. 22 sekuntia ennen summeria Woodille tuomittiin hyvin epäselvästä tilanteesta menetys ja Vilppaan oli pakko rikkoa. Erik Sajantila ei erehtynyt vapariviivalla ja Lahti johti 97-93. Vilppaan aikalisän jälkeen Fobbs nosti kavennuksen 97-95 ja Lahti pistettiin taas viivalle. Saarijärvi missasi kuitenkin molemmat heitot, Wood sai levypallon ja vieraille jäi kymmenen sekuntia aikaa voittoheittoon. Lahti pääsi valitettavasti Mikko Koiviston syötön väliin ja pallon pomppiessa omalle kenttäpuoliskolle kello kävi armottomasti. Aikaa jäi vain yksi sekunti ja Juho Nenosen puolenkentän rääpäisystä ei ollut voittoheitoksi.
Vaikka tärkeät pisteet jäivät Lahteen, toisella puolikkaalla kolmen sekunnin pinnat tasaantuivat 54-54 eikä Lahti saanut enää pinnaakaan nopeista iskuista. Se ei silti lohduta, sillä maajoukkuetauolle lähdetään sijalta kahdeksan viidellä voitolla ja seitsemällä tappiolla. Onneksi kuuden parhaan viivalle (Lahti, Kobrat) on matkaa vain yksi voitto ja runkosarjaa on jäljellä kymmenen ottelua. 

Lahdessa Vilppaan ykkönen oli liukas Marcus Lovett Jr (25/1/9 syöttöä). Neljä donkkia täräyttänyt Bryan Griffin kokosi tehot 18/10 ja Brian Fobbs 16/4. Toisen ottelunsa sairasloman jälkeen pelannut Jeremiah Wood tilastoi 13/3, Perttu Blomgren 8/4, Mikko Koivisto 8/2, Roope Ahonen 5/4 ja Juho Nenonen 2/3. 
- Pettynyt fiilis varsinkin ensimmäiseen puoliaikaan. Lahden energisyys ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä ja isoja asioita miksi hävisimme olivat 1vs1 puolustus ja siirtymäpuolustus. Hyvä nousu toisella puoliajalla, kun laitoimme itse jalkaa liikkeelle. Aina voidaan spekuloida viimeistä heittoa tai Mikon viimeistä syöttöä, mutta meillä oli aika monta mahdollisuutta ratkaista peli sitä ennen, kommentoi Sami Toiviainen.
Lahden parhaana palkittiin aina yhtä energinen Antonio Ballard 27/13 ja tärkeässä roolissa olivat myös Admon Gilder 21/5, Erik Sajantila 15/4, Arttu Saarijärvi 12/0. Vilpas jatkaa ylemmän jatkosajan paikan jahtia joulukuun 4. päivä Salohallissa sarjakärki Karhubasketia vastaan. Maanantaina pidettiin Suomen cupin valintatilaisuus ja Vilppaan tie cupin puolivälierissä vie Kotkan Karhuvuoreen. Muut otteluparit ovat Karhubasket-Kataja, Seagulls-Kobrat ja Kouvot-Lahti Basketball.

Yhteistyökumppanit