Uutiset & Artikkelit

20.11.2021 14:15
Vilpasvikings.fi

Sunnuntaina Lahteen ja voittoputki kahteen

Juho Nenonen nakutti lokakuun Korisliigan avauksessa Lahtea vastaan 19 pistettä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Siinä hyvä suunnitelma Vilppaan korismiehistölle, joka kohtaa sunnuntaina Lahden Energia Areenalla kovasti uudistuneen Lahti Basketballin. Vilppaalla on edessä viikon toinen vieraspeli, sillä se haki keskiviikkona aina yhtä mukavan vierasvoiton kaukaa Joensuusta ja sai uutta uskoa vaisusti sujuneeseen vieraspelaamiseensa. 

Mitä: 
Korisliigan runkosarjassa kääntyy toinen puolikas eli mennään 12/22 kierrosta. Seitsemäntenä oleva Vilpas omaa täysin saman voittorekordin (5/6) Lahden kanssa ja viiden voiton joukkue on myös yhden ottelun enemmän pelannut Pyrintö.
LaBa on pelannut Energia Areenalla kuusi ottelua ja niistä puolet ovat olleet voitokkaita. Kaatolistalla ovat Kobrat, Bisons ja Kataja ja tappion karvasta kalkkia lahtelaisille ovat juottaneet KTP, Seagulls ja Karhubasket. Vilppaan vierasvoittojen määrä nousi keskiviikkona kahteen onnistuneen Joensuun vierailun jälkeen. Toinen voitto irtosi reilu kuukausi sitten Pohitullista ja vierastappioita on kertynyt neljä.

Missä: 
Lahti Energia Areena, Salpausselänkatu 7, siinä kuuluisien hyppyrimäkien kupeessa. Se rakennettiin 1981 aluksi Suurhalliksi, myöhemmin sitä laajennettiin ja kaupungin omistukseen viiden hallin monitoimirakennus siirtyi 2007. Istumapaikkoja areenasta löytyy 1950. Entinen lehendaarinen 1500 hengen Urheilutalo purettiin 2013 ja LaBan edeltäjä Namika Lahti siirtyi uusiin tiloihin.
Vilpas syö lounaan aamutreenien jälkeen Salossa ja starttaa 12:30 kohti Salpausselkää. Kaffet juodaan perinteiseen tapaan Mäntsälän Shellillä ja toivottavasti leffavastaavan elokuvavalinnat menevät paremmin kuin Joensuussa. Jean-Claude Van Dammelta löytyy myös melkoista roskaa, mikä tuli todistettua öisessä Karjalassa ja Savossa.   

Milloin: 
Sunnuntaina 21.11.2021 kello 17:00. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa eikä muita liigapelejä iltaan mahdu.

Sunnuntain asetelma: 
Energistä koripalloa pelaavan Lahti Basketballin kausi on ollut värikäs. Liigan avauskierroksella se vieraili Salohallissa ja Vilpas vei ottelun puhtaasti 101-78. Lokakuun alkuun se otti kotivoiton Kobrista, hävisi Kouvolassa ja voitti kotonaan Biisonit. Sitten jysähti. Bisons-pelin jälkimainingeissa seuran johto sai ikävän uutisen, jossa todettiin neljän joukkueen pelaajan joutuneen liikenneonnettomuuteen ja joutuneen sairaalahoitoon. Järkyttävä tapahtuma ei kuitenkaan joukkueen tahtotilaa heilauttanut - päinvastoin. Pelkillä suomalaisilla pelanneen LaBan kuviot eivät toimineet vielä Kotkassa (69-97), mutta Nokialle saapui taisteleva ryhmä ja Lahti kairasi Pirkanmaalta kahden pisteen shokkivoiton. Sama meno jatkui Pyynikillä, jossa Pyrintö joutui antautumaan 90-100. Lokakuun saldoksi tuli neljä voittoa ja kolme tappiota. Kova temppu. 
Brandon Peel pyysi vapautusta sopimuksestaan ja sai sen. Onnettomuudessa pahiten loukkaantuneen Sherwood Brownin sopimus päättyi myös, Admon Gilder on o palannut kentälle ja Chris Clarken paluuta odotetaan. Seagullsia vastaan Lahti meni vielä pelkillä kotimaisilla, mutta Katajan kaadossa (84-80) ex-Vilpas Antonio Ballard oli jo mukana. Erikoista olikin, että kun vahvistuksia alkoi ilmestyä kokoonpanoon, tappiotili kasvoi. Gilderin paluu toi yllätystappion Korihaille (86-62) ja Khalil Iversonin ensiesiintymisessä Kauhajoki haki 70-83 vierasvoiton Lahdesta.

Kolme hirveää ottelua (Nokia, Kotka, Pyrintö) vetänyt Vilpas aloitti uuden tulemisen Seagullsia vastaan Salohallissa. Voittoon se ei vielä riittänyt, mutta kelkka kääntyi Joensuussa 21 pisteen vierasvoitolla ja tunnelmat joukkueen sisällä ovat valoisammat. Jokainen voi miettiä, onko Jeremiah Woodin pelaamisella tekemistä menestyksen kanssa. Woodin kanssa Vilpas on voittanut viidestä pelistään neljä, ilman Woodia kuudesta pelistä viisi on päättynyt tappioon. Nykyisen Lahti Basketballin voittosaldo Vilpasta vastaan on 1/10 ja kuusi viimeistä peliä ovat päättyneet salolaisten voittoon.

Lahti Basketball pelaa erittäin aggressiivista ja nopeaa koripalloa. Pallolliseen laitetaan jatkuvaa painetta. Kaikissa otteluissa ovat esiintyneet Arttu Saarijärvi, Eemi Luukkonen, Erik Sajantila, Ville Karvonen sekä Aleksanteri Ahola. Henri Ventoniemen menetys sairastuvalle on iso juttu, sillä puhtaita sisäpelaajia ei Poikolalla ole. Ricky Waxlax pelaa uransa parasta kautta. Vahvistuksista Antonio Ballardin taidot ja energia tiedetään ja Admon Gilderin korintekovoima (19.3) samoin. Uusin tulokas Khalil Iverson on pelannut vasta yhden ottelun liigassa. Päävalmentaja Pieti Poikola oli viimeksi poissa perhesyistä ja penkin päässä nähtiin Tom Cooman. Vilpas pääsee Lahteen todennäköisesti samalla kokoonpanolla kuin Joensuussa, Riku Laine on edelleen sivussa.

Kokoonpanot:
Lahti: 1 Saarijärvi, 3 Gilder, 4 Bärlund (GTD), 7 Luukkonen, 8 Ballard, 11 Iverson, 17 Sajantila, 22 Karvonen, 30 Ahola, 47 Waxlax. 
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood, 25 Griffin.

Piste/levyrikärjet:
Lahti: Gilder 19.3, Ballard 18.3, Waxlax 10.9 / Ballard 11.0, Clarke 9.0, Gilder 5.5
Vilpas: Griffin 16.4, Lovett Jr 14.2, Nenonen 13.8 / Griffin 6.4, Wood 6.0, Fobbs 5.2.

Poissaolot:
Lahti: Ventoniemi, Clarke
Vilpas: Laine

Päävalmentajien puheenvuorot:
Pieti Poikola: "Vastassa on taas yksi mestarisuosikeista. Vilpas on sarjan paras hyppyheittojoukkue tienaten jokaisella kaukoheitolla keskimäärin 1,15 pistettä. Se on hurja lukema ja tekee muiden tilanteiden puolustamisen haastavaksi. Meillä rakennustyö jatkuu. Opettelemme pelaamaan uusien pelaajien kanssa ja samalla ilman varsinaista vitospaikan pelaajaa. Tämä pitää pystyä kääntämään mahdollisuudeksi."
Sami Toiviainen: "Keskiviikkona otettiin taas askelia oikeaan suuntaan. Vielä videolta löytyi niitä asioita, joissa olemme olleet keskinkertaisia ja joita voimme sunnuntaille parantaa. Lahti on muuttunut sekä pelaajiston että pelitavan myötä sitten ensimmäisen kohtaamisen. Meidän on oltava valmiita fyysiseen kamppailuun ja intensiteettiin, jotta pisteet matkaisivat Saloon."

Vuoroin vieraissa
Antonio Ballard ihastutti salolaisyleisöä kaudella 2018-2019 ja Sami Toiviainen valmensi Lahdessa 2007-2011, tosin Namika Lahden riveissä.

Tuomaristo:
Johannes Sarekoski, Ari Mikkola, Juha Penttilä-Metso.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Katajaa. Se nousi takaisin pääsarjaan kaudelle 2001-2002 ja oli heti runkosarjan kakkonen Hongan jälkeen ja päävalmentajana toimi Timo Heinonen. Uusi kyssäri on Lahdesta. Kuka oli Namika Lahden seuraajan Lahti Basketballin ensimmäinen päävalmentaja? 

Yhteistyökumppanit