Uutiset & Artikkelit

04.11.2021 20:13
Vilpasvikings.fi

Perjantaina Pyynikkiä ja paikkaa

Vilpas on saanut keskittyä Pyrinnön paikan murtamiseen kahden päivän ajan. Kuva: Markus Moisio

 

Vilppaan raskas viikko päättyy perjantaina, jolloin se matkustaa Pyynikille Tampereen Pyrinnön vieraaksi kello 18:30. Viikko ei ole kulkenut ihan suunnitelmien mukaisesti, sillä viikingit kärsivät sunnuntaina kolmen pisteen tappion Nokialla ja tiistaina KTP Basket aiheutti salolaisille kauden ensimmäisen kotitappion pistein 81-86. Perjantaina edessä on taas aivan erilainen peli, sillä Pyrintö tulee mitä todennäköisimmin painamaan täydet 40 minuuttia paikkapuolustusta. Sen murtamiseen Vilpas on saanut keskittyä kahden päivän ajan.  
 
Mitä: 
Korisliigan 8. kierrosta ja vastakkain liigan viitonen Vilpas (4-4) ja yhdeksäs Pyrintö (3-5). Korisliigasta on muodostunut todella tasainen ja mielenkiintoinen. Tasaisuus ei tosin koske kärkeä (Karhubasket 8/0, Seagulls 7/1, Kouvot 6/2) eikä häntäpäätä (Korihait 0/8, Bisons 1/7), vaan sijoja 4-10. 50%-kerhossa majailevat KTP, Vilpas, Lahti, Kobrat ja Kataja ja niistä yhden voiton päässä kurkkivat kahdella voitolla rekordiaan kohentanut BC Nokia sekä Vilppaan perjantainen vastustaja Pyrintö. Hinku kuuden joukkueen ylempään jatkosarjaan käy kovana.
Jos otetaan huomioon Vilppaan ja Pyrinnön viisi viimeistä ottelua, rivit ovat täysin identtiset - tappio, tappio, voitto, tappio, voitto. Historiallisesti Pyynikin kamppailu joukkueiden välillä on numero 79 ja niistä 41 on päättynyt Vilppaan voittoon. Viimeisten kymmenen pelin saldo on viikingeille 8-2.

Vilpas on lisännyt kokoonpanoonsa PeU Basketin ulkomaalaisvahvistuksen William Loydin (195), mutta suuria minuutteja uudelle miehelle tuskin on luvassa. Pyrintö irtisanoi alkuviikolla Romani Hansenin sopimuksen ja uusi mies Emanual Shepherd (203) nähtiin tositoimessa jo keskiviikkona Kauhajoella. Kanadalaisen minuutit ovat varmasti eri luokkaa, sillä Kauhajoella Shepherd kellotti tamperelaisten suurimman peliajan 32:33 ja kokosi avauspeliinsä tilastot 12/5 heittoprosentin ollessa 60%.

Missä: 
Pyynikin palloiluhalli, Ammattikoulunkatu 20, Tampesteri. Vuonna 1977 käyttöön otettua Pyynikkiä on ehostettu vuosien varrella ja lisää on tulossa lähiaikoina. Katsojia Pyynikille mahtuu noin 1400 ja halli toimii myös muiden sisälajien käytössä ja siellä otellaan vuosittain mm. nyrkkeilyn Tammer-turnaus. Toivottavasti perjantaina katsomossa nähdään runsaasti salolaisväriä, sillä Forza Vilpura järjestää ensimmäisen fanimatkansa Tampereelle ja fanit tuovat varmasti lisäbuustia joukkueelle.

Milloin: 
Perjantaina 05.11.2021 kello 18:30. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa ja illan toinen liigakamppailu on KTP Basket-Kobrat. Kyseessä on Vilppaan kolmas peli kuuteen päivään, joten viikon mittainen pelitauko tulee tarpeeseen. Fyysisesti ja henkisesti. Urakka jatkuu ensi viikon perjantaina, kun yhden tappion Seagulls tulee vierailulle Saloon.

Perjantain asetelma: 
Pyrintö jatkaa viimevuotisella konseptillaan eli paikkapuolustusta tultaneen näkemään täydet 40 minuuttia. Viime kaudella Pyrintö oli runkosarjan todellinen yllättäjä sijoittuen Seagullsin jälkeen heti kakkoseksi. Nyt paikkapuolustuksen yllättävyys ei ole toiminut enää samalla tavalla. Toki joukkueen kemiakin on erilainen, sillä Islantiin siirtynyt Shawn Hopkins jätti ison aukon rosteriin ja ulkomaalaisista etenkin Marcus Lewis ja Brady Skeens sopivat erinomaisesti valmennuskaksikon Sopanen-Williams konseptiin. Pyrintö onnistui hankkimaan vapailla markkinoilla olleen Topias Palmin joukkueeseen ja hän onkin ollut punapaitojen tulivoimaisin pelaaja (19.2/3.6). Ulkomaalaisvahvistuksista miehen kokoinen Shaquille Keith (16.3/5.3) on ollut tilastollisesti ykkönen. Puolet peleistä penkiltä aloittanut David Gonzalvez (8.8/2.3) viihtyy edelleen Suomessa ja muut vahvistuspaikat menevät uudelle Shepherdille sekä Devante Fosterille (10.0/7.8). Kippari Osku Heinosen (12.6/2.3) tärkeys joukkueelle on kaikkien tiedossa.   

Kokoonpanot:
Pyrintö: 0 Shepherd, 2 Foster, 5 Pihlajamäki, 7 Leppänen, 9 Kilpinen, 10 Heinonen, 12 Gonzalvez, 13 Keith, 14 Lehtonen, 31 Palmi.
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen GTD75%, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 25 Griffin, 33 Loyd.

Piste/levyrikärjet:
Pyrintö: Palmi 19.2, Keith 16.3, Heinonen 12.6 / Foster 7.8, Keith 5.3, Shepherd 5.0
Vilpas: Griffin 16.6, Nenonen 14.8, Lovett Jr 14.5 / Griffin 6.4, 7.2, Wood 6.0, Fobbs 4.9.

Poissaolot:
Pyrintö: Panu Peltokangas, Kion Williams
Vilpas: Jeremiah Wood, Roope Ahonen epävarma

Päävalmentajien puheenvuorot:
Miikka Sopanen: Helmasyntimme tänä syksynä on ollut kehnot aloitukset otteluille, vastustaja on ollut valmiimpi pelaamaan heti lähdöstä. Hallitsevan mestarin saapuessa vierailulle ei huonoon starttiin ole varaa, mikäli lopussa haluaa pelata voitosta."
Sami Toiviainen: "Fyysisesti ja henkisesti raskaan viikon päätös Tampereella. Mielenkiintoista nähdä, miten oma hyökkäys sujuu vastustajan paikkapuolustusta vastaan, että pallon liike säilyy mahdollisimman hyvänä. Puolustuksen 1vs1 pelaaminen ja siirtymätilanteet on oltava riittävällä tasolla, jotta voimme kamppailla voitosta."

Vuoroin vieraissa
Sami Toiviainen valmensi Pyrintöä 2017-2020, muita yhtäläisyyksiä joukkueilla ei ole.

Tuomaristo:
Ville Selkee, Karolina Andersson, Topias Antinmaa.

Onnittelut:
Bojan Sarcevicsista tuli keskiviikkona Korisliigan kautta aikojen syöttöykkönen. Sarcevic antoi keskiviikkona Joensuussa kahdeksan koriinjohtavaa syöttöä ja niitä on nyt koossa 2925. Joensuun passeilla hän ohitti Teemu Rannikon viidellä syötöllä. Onnittelut Vakka-Suomeen!

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Nokiaa eli millä nimellä BC Nokian edeltäjä pelasi SM-sarjassa. Vastaus on Kisanokia. Nyt kysytään Pyrinnöstä. Kolme seuran päävalmentajaa on valittu Koripalloliiton vuoden valmentajaksi. Ketkä? 

Yhteistyökumppanit