Uutiset & Artikkelit

11.11.2021 17:59
Vilpasvikings.fi

Perjantain herkkupalana Vilpas-Seagulls

Bryan Griffinillä riittää työsarkaa korin alla, Jeremiah Woodin ja Riku Laineen ollessa poissa. Kuva: Ville Vuorinen

 

Perjantaina nähdään, onko Vilppaan koripallomiehistö löytänyt kateissa olleen punaisen langan ja taisteluilmeen heikosti sujuneen viime viikon jälkeen. Vierastappiot BC Nokialle ja Tampereen Pyrinnölle sekä kotitappio KTP Basketille pudottivat Vilppaan (4-5) kuuden parhaan joukosta ja paluu sinne on ainoa tavoite tässä vaiheessa. Helppoa se ei tule olemaan, sillä perjantaina Salohalliin saapuu kivikova sarjajohtaja Helsinki Seagulls (8/1) kello 18:30. Vilpas joutuu perjantain taistoon ilman Jeremiah Woodia ja Riku Lainetta, Seagullsilla ei merkittäviä poissaoloja ole.   
 
Mitä: 
Korisliigan 10. kierrosta ja vastakkain liigan seiskaksi pudonnut Vilpas (4-5) ja kärkinippu Seagulls (8-1). Helsinkiläiset tekivät kesällä pelaajasopimuksen Petteri Koposen kanssa ja nousivat kertaheitolla Korisliigan ennakkosuosikiksi. Yllättävän avaustappion (Kouvot) jälkeen Jussi Laakson ryhmä on porskuttanut voitosta voittoon ja viimeisin taidonnäyte nähtiin Kisahallista, jossa lokkiparvi kaatoi tappiottoman Kauhajoen 84-75.
Sopivien pelaajavalintojen kanssa tuskaillut Seagulls on vohdoin löytänyt nipun, jolla peli kulkee. Tim Bond vaihtui ensiksi Zaccheus Darko-Kellyyn (11.6/4.1) ja Devin Thomas sai tehdä tilaa Kenneth Manigaultille (9.7/6.0). Italiassa pitkän uran tehnyt Brandon Sherrod (9.5/6.3) onkin ainoa alkuperäinen vahvistus alkusyksyltä. Seagullsin kohdalla ulkomaalaisvahvistusten rooli ei ole niin suuri kuin useimmissa seuroissa, koska kotimainen materiaali on lievästi sanoen riittävä. 
Tuukka Kotti (9.1/7.4) pelaa numeroiden valossa kovaa kautta, kaiken kokeneet Shawn Huff (11.6/6.0), Timo Heinonen (7.6/3.6) ja Antti Kanervo (10.0/2.3) pelaavat tutulla tasollaan ja paluumuuttaja Petteri Koposen (12.3/2.2) taidot ovat kaikkien tiedossa. Coach Laakson orkesterin tärkein palanen on kuitenkin ollut Nokialta pääkaupunkiin palannut Lassi Nikkarinen, joka on vakuutanut kaikki korisfanit loistavalla alkukaudellaan. 24-vuotias pelinjohtaja on aloittanut kaikki ottelut, hän on Gullsin paras pistemies 14.8 pinnan keskiarvollaan ja lisäksi sarjakärjen syöttöykkönen (5.0).
      
Missä: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5, Suomen paras ainakin toistaiseksi. Toivottavasti yleisö ei ole hylännyt Vilpasta tappioputkessa, sillä tukea tarvitaan nyt enemmän kuin lääkäri määrää. Salohallin lehterit ovat keränneet kauden kotiotteluissa 1176 katsojaa ja se luku olisi kiva ylittää perjantaina. Paikalle saadaan myös bussilastillinen helsinkiläisväriä mikä on hieno juttu.

Milloin: 
Perjantaina 12.11.2021 kello 18:30. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa ja Salohallin kohtaaminen on päivän ainoa Korisliigan ottelu. Lauantai on kierroksen pääpäivä neljällä ottelulla; Korihait-Lahti, Kauhajoki-Kataja, Bisons-BC Nokia, Kobrat-Pyrintö. 

Perjantain asetelma: 
Illan asetelma on selvä - vahvassa vaakalennossa oleva Seagulls vastaan virettään hakeva Vilpas. Vikings ei syttynyt toivotulla tavalla Nokiaa, Kotkaa eikä Pyrintöä vastaan, mutta nyt latausta tuskin tarvitsee hakea. Seagulls sytyttää varmasti. 
Joukkueet ovat kohdanneet liigataipaleella 35 kertaa ja niistä 22 on päättynyt Vilppaan voittoon. Viimeiset kymmenen peliä ovat päättyneet salolaisille 6/4. Joukkueet kohtasivat viime kauden välierissä ja ikimuistoiset semifinaalit kääntyivät Vilppaalle voitoin 4-2. Salohallin ratkaisupeli ratkesi vasta viimeisellä sekunnilla, kun Aatu Kivimäki johdatti kakkosellaan Vilppaan finaaleihin ja lopulta ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.    

Vilpas on edelleen Korisliigan paras joukkue pisteiden teossa (92.3), joten viikinkien ongelmat eivät löydy hyöykkäyspäästä. Pakkipää on vuotanut aivan liikaa ja levypalloissa Vilpas on liigan toiseksi huonoin, joten kaksi kehityskohdetta perjantaille on varmasti tiedossa. Korintekovoimainen Seagulls on koko liigan ykkönen puolustuslevyreissä, syötöissä ja torjunnoissa.
Tiedossa voi olla mielenkiintoinen ilta kaaren takana, sillä vastakkain on kaksi liigan tarkinta kolmen pisteen heittojoukkuetta. Seagulls pistää palloa ilmaan muita enemmän bonuskaarelta eli se heittää lähes 33 kolmosta peliä kohden. Ja mikäs on heittäessä, kun kolkit uppoavat 41.7 prosenttisesti. 
Vilppaankaan ei tarvitse hävetä, sillä se on listan selkeä kakkonen 38.9 prosentilla. Peräti kymmenen Salohallin parketilla nähtävistä miehistä on tykittänyt kolmosensa yli 40 prosentin tarkkuudella eli Roope Ahonen 56.0%, Timo Heinonen 55.6%, Lassi Nikkarinen 51.4%, Tuukka Kotti 50.0%, Petteri Koponen 45.9%, Zaccheus Darko-Kelly 43.5%, Emil Skyttä 42.9%, Juho Nenonen 41.8%, Mikko Koivisto 41.7% ja Perttu Blomgren 41.7%.

 

Perttu Blomgren pääsee perjantaina ottamaan mittaa Seagullsin Lassi Nikkarisesta. Kuva: Ville Vuorinen.

 

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 25 Griffin, 33 Loyd.
Seagulls: 0 Darko-Kelly, 3 Manigault, 7 Huff, 8 Heinonen, 9 Kanervo, 10 Laakso, 11 Kotti, 13 Nikkarinen, 14 Koponen, 24 Skyttä, 35 Sherrod (GTD50%).

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.1, Nenonen 14.3, Lovett Jr 14.2 / Griffin 6.2, Wood 6.0, Fobbs 4.8.
Seagulls: Nikkarinen 14.8, Koponen 12.3, Huff 11.6 / Kotti 7.4, Huff 6.0, Manigault 6.0

Poissaolot:
Vilpas: Jeremiah Wood, Riku Laine.
Seagulls: Brandon Sherrod epävarma.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Kohti parempaa ja yhtenäisempää tekemistä sekä back to basics. Siinä meidän tärkeät teemat tällä hetkellä. Seagulls pelaa todella korkealla tasolla molemmissa päissä kenttää. Heillä on jokaiselle pelipaikalle kaksi erinomaista pelaajaa ja siinä meille haastetta kerrakseen. Hyvä itseluottamus, asioiden oieka toteutus ja kroppaa likoon niin meillä on hyvät mahdollisuudet voittoon tätä huippujoukkuetta vastaan."
Jussi Laakso: "Perjantai-illan huumaa hallitsevan mestarin luolassa, kun bussimme kaartaa Salohalliin. Viime aikoina toteutuksemme niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä on loksahdellut paikalleen. Silti vieläkään ihan ehjää täyttä 40 minuuttista emme ole pelanneet. Lähdemme kuitenkin hyvällä energialla ja voitonnälkäisinä kohti perjantain ottelua."

Vuoroin vieraissa
Tuukka Kotti pelasi Vilppaan paidassa 2000-2001 ennen lähtöä Providencen yliopistoon. Vilppaan pelaajista kukaan ei ole pelannut lokkipaidassa.

Tuomaristo:
Ville Selkee, Ari Malkamäki, Henri Hilke.

Onnittelut:
Ensiksi läpyt Lahteen, jossa Vesa Mäkäläisen paita nousi lauantaina Lahti Energia Areenan seinälle komean uran johdosta. Toiset menee Nokialle, jossa herrasmies Greg Gibson saavutti 400. ottelunsa liigassa. Jollette ole vielä käyneet äänestämässä vuoden sykähdyttävintä urheiluhetkeä, käykääpä antamassa ääni Teemu Rannikolle!  

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Pyrintöä. Kolme seuran päävalmentajaa on valittu Koripalloliiton vuoden valmentajaksi ja he ovat Jarmo Laitinen, Pieti Poikola sekä Miikka Sopanen. Uusi haaste koskee Seagullsia. Minkä joukkueen se kaatoi I divisioonan ratkaisevassa finaalissa 27.4.2014 ja varmisti nousunsa Korisliigaan? 

 

Liput matsiin:

Yhteistyökumppanit