Uutiset & Artikkelit

03.11.2021 16:37
Vilpasvikings.fi

KTP jatkoi Vilppaan nihkeää syyskautta

Syntymäpäiväsankari Sami Toiviainen oli pettynyt lopputulokseen ja joukkueen henkiseen vointiin. Kuva: Ville Vuorinen

 

Vilppaan kotitili ei ole enää puhdas tiistain jälkeen. KTP Basket katkaisi salolaisten kolmen voiton putken Salohallissa hakemalla ansaitun 81-86 (42-40) vierasvoiton. Se nousi sarjataulukossa Vilppaan ohi sijalle neljä ja salolaisten kurittajina esiintyivät erityisesti tarkkakätinen laituri Remu Raitanen (21) sekä juonikas takamies Richie Williams (14 syöttöä). Vilppaan raskas viikko päättyy perjantaina Tampereella Pyrinnön vieraana.

Runkosarjaa on nyt pelattu noin kolmannes ja Vilpas majailee sarjassa viidentenä neljällä voitolla ja neljällä tappiolla. Se on vahvasti alakanttiin odotuksiin nähden. Kärkikaksikko Karhubasket (7/0) ja Seagulls (6/1) viilettävät Kouvojen (5/2) kanssa omilla teillään ja loppuviikon herkkupala nähdäänkin lauantaina Kisahallissa, jossa Seagulls ja Kauhajoki iskevät yhteen kärkipelissä. 

Tiistain peliin Vilpas joutui ilman sairaslomalla olevaa Jeremiah Woodia sekä sunnuntaina itseään kolhinutta Roope Ahosta, mutta niiden taakse ei kannata mennä. Tasoa pitäisi löytyä ilman heitäkin. Jokin joukkueen esityksissä mättää ja valmennusjohdolla riittää pohdittavaa ennen ylihuomista Pyynikin vierailua.
Syntymäpäiväänsä viettänyt Sami Toiviainen myönsi ettei synttärilahja ollut mieluinen ja Kotka vei kakusta parhaat palat.
- Henkisesti väsynyt esitys. Yhdentoista pisteen johtoasemassa aletaan kuvittelemaan, että voidaan tehdä jotain ihan muuta ja ollaan liikaa sankareita. Siitä peli kääntyi takaisin Kotkalle. Olen hyvin pettynyt lopputulokseen ja joukkueen henkiseen vointiin. Nyt pitää miettiä, puristanko vielä lisää vai annanko ilmaa, pohti "herra 47".

 

Pohdittavaa riittää ennen ylihuomista Pyynikin vierailua. Kuva: Ville Vuorinen

 

Yrityksen puutteesta hallitsevaa mestaria ei voi syyttää, vaan tällä kertaa homma kaatui luokattomaan heittopeliin. Kun sarjan toiseksi tarkin kolmosten heittäjäjoukkue sutii ensimmäisen puoliajan vapaat kolmoset 0/12 ja osuu ensimmäisen kerran kaarelta 23. minuutin pelin jälkeen, vaikeuksissa ollaan. Vapariviivalta Vilpas osui 15/19 eikä kakkostenkaan tarkkuus 27/51 ollut katastrofi, mutta ne kolmoset. Seitsemän pelaajaa yritti kaarelta 22 kertaa eikä neljä osumaa aiheuta hurraa-huutoja.
Vilpas meni ihan hyvin hyökkäyslevypalloihin ensimmäisen puoliajan (11), syötöt menivät melkein tasan (22-21) ja menetykset samoin (13-12). Vilppaan harmiksi Kotka juoksi niistä 18 pistettä eli puolustukseen paluussa ei oltu riittävän hereillä.
Kotijoukkue johti kolmannen jakson lopulla vielä 11 pisteellä 61-50, mutta fiksusti pelannut Kotka ei luovuttanut. Päätösjakson puolivälin 75-69 johtoaseman jälkeen KTP vei viiden minuutin jakson 6-17 ja pääsi kotimatkalle arvokkaat pisteet mukanaan.
- En ole käynyt Salohallissa kahdeksaan vuoteen ja tänne on kiva tulla. Makea meininki ja kaikesta näkee että täällä tehdään hyvää työtä. Tasapainoinen esitys meiltä ja tarkoitus oli ottaa kolmen pisteen heitot pois Suomen parhailta heittäjiltä. Siinä onnistuttiin ihan kohtalaisesti, toisin kuin Griffinin palloskriinien jälkeisissä rullauksissa. Koko ajan uskottiin voittoon ja lopussa laitettiin kovia kolmosia sisään, totesi tyytyväinen KTP-luotsi Roope Mäkelä.
Kokenut pelimies totesi, että Richie Williams oli tänään johtaja ja osui siinä naulan kantaan. 34-vuotias takamies raatoi kentän suurimmat minuutit (32:05), upotti 13 pistettä ja mikä tärkeintä, löysi joukkuekaverit peräti 14 kertaa vapaassa paikassa. Ratkaisuhetkillä Williams oli korvaamaton. Ajassa 36:21 riisto, 36:25 syöttö Raitasen lay-upiin, 37:03 syöttö Whitfieldin kakkoseen, 37:46 omalla kakkosella johtokori 75-77, 38:39 syöttö Raitasen kolmoseen (78-80), 39:10 syöttö Lehtorannan ottelun ratkaisukolmoseen (78-83) ja kruunuksi vielä 22 sekuntia ennen summeria kakkosella 81-85. Hattu päästä. Vilpas ei kunnioittanut tarpeeksi Remu Raitasen (21/6) heittotaitoa, vaan päästi maajoukkuelaiturin useaan otteeseen lataamaan liian vapaasti.
- Alusta asti kovaa taistelua. Harvinaista meille, että oli ongelmia levypallopelissä. Pelattiin hyvin joukkueena ja liikutettiin palloa, arvioi Raitanen voiton avaimia. Tasaisesta Kotkasta Flenard Whitfield iski tehot 11/5, Topias Kuukkanen 10/3, Joonas Lehtoranta 9/4, Vili Nyman 8/2, Urald King 7/6 ja Roydell Brown 7/6.

Otteluisäntä Pihlajalinna palkitsi kotijoukoista kolme väkevää donkkia iskeneen Bryan Griffinin (22/6) ja jonkinlaiseen heittopäivään ylsivät Riku Laine (8/6), Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammas Juho Nenonen (15/5) sekä Brian Fobbs (19/11). Muilla oli enemmän tai vähemmän vaikeaa. Marcus Lovett Jr 6/1/7 syöttöä, Perttu Blomgren 4/2, Mikko Koivisto 3/2/7 syöttöä, Trey Niemi 2/0 sekä ensiesiintymisensä liigaparketilla tehnyt PeU Basketin William Loyd 2/0.
- Meiltä huono heittopäivä ja Richie Williams oli ratkaisevassa roolissa. Hän käytti palloskriinejä niin kauan, että löysi hyvät vaihtoehdot. Meiltä vähän samanlainen peli kuin Nokialla. Isoin homma on se, että mitä me juostaan milloinkin hyökkäyksellisesti. Se katoaa ja hajoaa hyvin nopeasti. Meidän suurimmat asiat liittyivät pallonliikkeeseen. Ei pitänyt laittaa palloa maahan koko ajan vaan pistää sitä liikkeelle, kommentoi Toiviainen. 

Nyt treenataan kaksi päivää ja perjantaina lähdetään Pyynikille murtamaan Pyrinnön paikkaa. Punapaidat tekivät alkuviikosta liikkeitä eli Romani Hansenin pelit Tampereella päättyivät ja tilalle seura hankki 203-senttisen Emanual Shepherdin. Kanadalaislaituri pelasi viime kauden Romaniassa ja siirtyy Tampeerelle Latvian BK Ogresta, jota hän ehti edustaa viidessä ottelussa tehoin 8.6/8.4.

Yhteistyökumppanit