Uutiset & Artikkelit

16.11.2021 12:28
Vilpasvikings.fi

Joensuussa keskiviikkona myös cup-jännitystä

Vilpas esitti perjantaina uutta ilmettä Seagullsia vastaan Salohallissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Vilppaan reissuviikko käynnistyy keskiviikkona kevyellä 15 tunnin bussimatkalla Joensuuhun ja sunnuntaina on edessä vierailu Lahden Energia Areenalle eli kotimaan matkailu käy tutuksi viikingeille. Keskiviikon Kataja-pelissä on Korisliigan pisteiden lisäksi bonuspanoksena paikka Suomen cupin puolivälieriin. Ilouutisia Vilppaan kannattajille tuo Jeremiah Woodin odotettu paluu kentälle, joka tapahtuu näillä näkymin Joensuussa. 

 

Mitä: 
Korisliigan 11. kierrosta eli runkosarjassa päästään puolimatkan krouviin. Kaksinkertaisessa runkosarjassa pelataan 22 ottelua, jonka jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Ylemmästä kaikki kuusi joukkuetta jatkavat automaattisesti kevään pudotuspeleihin ja alemmasta paikka aukeaa kahdelle parhaalle. Runkosarjan pisteet jäävät voimaan kummassakin ja alemman jatkosarjan viimeinen putoaa I divisioonaan. Puolivälierät käynnistyvät maaliskuun 23. päivä.
Yhdeksäntenä oleva Kataja ja kahdeksas Vilpas lähtevät illan kamppailuun täsmälleen samoista asetelmista. Kummallakin on koossa neljä voittoa ja kuusi tappiota ja korierossakin Vilpas on vain yhden pisteen parempi. Kataja on pelannut LähiTapiola Areenalla neljä kotiottelua ja niistä kaksi on päättynyt voittoon (BC Nokia, Korihait) ja kaksi tappioon (Kouvot, Pyrintö). Vilppaan pelaaminen vieraissa on ollut tuskaista, sillä se on raapinut vain yhden voiton vierasparketilta (Korihait) ja tappiot ovat tulleet Kauhajoelta, Kouvolasta, Nokialta ja Tampereelta. Onneksi saldoa on mahdollisuus parantaa.

Lisämausteen keskiviikon otteluun tuo Suomen cupin rajapyykin umpeutuminen. Keskiviikon kierroksen jälkeen liigan kahdeksan parasta varmistavat paikan cupin puolivälieriin ja sinne vaaditaan todennäköisesti viisi voittoa. Paikkansa ovat jo varmistaneet Seagulls, Karhubasket, Kouvot, KTP Basket, Lahti Basketball sekä Kobrat. Kahdesta paikasta kisaavat Pyrintö, Vilpas ja Kataja sekä mahdollisesti jo tiistaina pelaava BC Nokia. 
Jossitellaan hieman. Pyrinnöllä on sarjataulukossa viisi voittoa, mutta viime viikon Bisons-voittoa ei cupin tilastoihin lasketa ja siksi sen tilanne on edelleen auki. Voittamalla keskiviikkona Kouvot Pyynikillä se nousee viiteen voittoon ja cupin ensimmäiselle kierrokselle. Siinä tapauksessa Joensuun ottelun voittaja olisi kahdeksas mukaan pääsijä. Jos Pyrintö häviää Kouvoille, Joensuun ottelun voittaja pääsee cupiin mukaan ja häviäjäkin on vahvoilla. Neljän voiton joukkueiden paremmuus ratkaistaan koko sarjan korierolla ja Vilppaalla se on nyt +31, Katajalla +30 ja Pyrinnöllä -50. Mukaan vertailuun voi nousta myös BC Nokia, joka kohtaa tiistaina kotonaan Korihait. Nokian koriero on silti heikoin eli -63, joten sen sauma on kovin ohut. Mielenkiintoinen keskiviikko siis tulossa.

Missä: 
LähiTapiola Areena, Mehtimäenaukio 2, Joensuu. Vielä toistaiseksi, sillä Mehtimäen urheilupuistoon on nousemassa uusi ja uljas Motonet Areena, jonne Kataja siirtyy pelaamaan vuoden loppuun mennessä. Onnittelut Joensuun kaupungille ja kaupungin urheiluelämälle, sillä uuteen halliin mahtuu noin 2500 katsojaa ja se on juuri sitä, mitä Korisliiga kaipaa. Vilpas starttaa Salohallilta kello 9:00, pitää Mäntsälän Shellillä kaffepaussin ja syö lounaan Juvan ABC:llä. Lunta ei kelikameroissa vielä näy, joten toivotaan kuivaa keliä keskiviikolle. Presidentin DVD-säkki on joka tapauksessa normaalia täydempi ja torstaina staffin leffakiintiö on melko täynnä...  

Milloin: 
Keskiviikkona 17.11.2021 kello 18:30. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa ja illan muut liigapelit ovat Seagulls-Kobrat, Bisons-KTP Basket, Pyrintö-Kouvot ja Lahti-Karhubasket.

Keskiviikon asetelma: 
Vastakkain kaksi odotuksiin nähden alisuorittajaa. Vilpas esitti perjantaina uutta ilmettä Seagullsia vastaan Salohallissa. Vaikka kauden toinen kotitappio näki päivänvalon (81-85), viikinkien esitys oli aivan toista kuin kolmessa edellisessä pelissä. Jälleen kerran loukkaantumisista kärsinyt Kataja teki viimeksi pisteettömän vierailun Kauhajoelle (92-67) ja sillä on Vilppaan tavoin vain yksi voitto (Korihait) viidestä viimeisestä ottelusta.
Joukkueiden välinen historia on vahvasti Katajan puolella. Se on voittanut joukkueiden välisistä 64 liigaottelusta 43. Silti kolme viimeistä kamppailua ovat kääntyneet Vilppaalle ja viimeisistä kymmenestä pelistä Vilpas on voittanut kahdeksan. 

Vilpas on edelleen Korisliigan paras korintekojoukkue (91.2), kotijoukkue Kataja löytyy sijalta seitsemän (83.7). Vaikka Vikings on liigan heikoin levypallojoukkue (34.7), piristystä oli havaittavissa Seagullsia vastaan. Kolmosia kumpikin pistää ilmaan lähes yhtä paljon per peli, mutta tarkkuus on ollut selvästi Vilppaan puolella (38.1%). Kakkosissa Vilpas on ollut ahkerampi, vapaaheitoissa mennään lähes käsi kädessä.

Katajan puolelta suurin mielenkiinto kohdistuu Jamar Wilsonin (17.6/3.3) pelikuntoon. Mikäli Wilsonin saikku jatkuu, vastuu pelinteosta jää Niko Mattilan (10.2/1.5) ja Valtteri Mervolan (6.2/2.2) harteille. Tomi Lommia (6.9/1.6) ei saa päästää kuumaksi kaarella. Ulkomaalaisvahvistuksista tasaisinta työtä on tehnyt sisällä viihtyvä Christopher McKnight ja harteikkaan Rhamel Brownin allejääminen sattuu. Markel Crawford varmaan aloittaa, Trey Landers tulee penkiltä. Pitkäaikaispotilaat Mikael Laihonen ja Joona Tuomala ovat edelleen sivussa.

Vilpas pääsee todennäköisesti reissuun Riku Lainetta lukuunottamatta ykkösnipullaan. Se tarkoittaa Jeremiah Woodin pelaamista ja se olisi henkisesti tärkeä juttu salolaisille. Jos Wood ei ole vielä pelikykyinen, rosteriin nousee PeU Basketin William Loyd. Loyd sai Tampereella Raholaa vastaan viisi tikkiä silmäkulmaansa, mutta pelihalut on kovat.

 

Jeremiah Woodin odotettu paluu kentälle tapahtuu näillä näkymin Joensuussa. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Kokoonpanot:
Kataja: 1 McKnight, 3 Landers, 4 Brown, 5 Mervola, 7 Lommi, 10 Vänttinen, 13 Kaltiainen, 17 Mattila, 18 Crawford, 31 Wilson GTD50%, 24 Pihlajamäki.
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood (GTD75%), 25 Griffin, 33 Loyd (GTD25%).

Piste/levyrikärjet:
Kataja: McKnight 18.4, Wilson 17.6, Crawford 14.5 / Landers 7.4, Brown 7.0, McKnight 5.8
Vilpas: Griffin 16.3, Nenonen 14.1, Wood 13.8 / Griffin 6.3, Wood 6.0, Fobbs 5.2.

Poissaolot:
Kataja: Laihonen, Tuomala, Wilsonin pelaaminen fifty-fifty.
Vilpas: Laine, kokoonpanossa joko Wood tai Loyd.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Petri Virtanen: "Hallitseva mestari Salon Vilpas saapuu vieraaksi ja samalla saadaan paketoitua ensimmäinen sarjakierros meidän osalta. Molemmille joukkueille sarjapisteet maistuisivat makealta ja odotettavissa on kiivas kamppailu. Lisäpanoksena ottelussa paikka Suomen cupissa."
Sami Toiviainen: "Kohti parempaa mentiin perjantaina. Voittoon asti se ei meitä vielä vienyt, mutta paremmalla fiiliksellä Katajan vieraaksi. Molemmilla ollut erinäisiä haasteita alkukauden aikana ja nyt katsotaan molemmilta myös henkisen kantin kestämistä. Meillä Wood palaa kokoonpanoon ellei tiistain harjoitus tuo takapakkia."

Vuoroin vieraissa
Yksikään Katajan pelaajista ei ole pukenut Vilppaan paitaa päälleen, mutta viikingeistä Juho Nenonen pelasi Katajassa 2008-2014 ja Teemu Rannikko voitti kaksi mestaruutta 2009-2012. Myös Jeremiah Wood edusti Katajaa 2008-2009.

Tuomaristo:
Ari Mikkola, La Trice Little, Lauri Jäämaa.

Onnittelut:
Iso käsi menee tällä kertaa Nokialle. Näätien Antero Lehto saavutti Bisons-pelissä 8000 pisteen rajapyykin 11. pelaajana Korisliigassa ja majuri Lehto tulee nousemaan melkoisella varmuudella kymppikerhoon jo tällä kaudella. Edellä olevalla Tapio Stenillä on koossa 8079 pistettä. 

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Seagullsia, joka kaatoi I divisioonan ratkaisevassa finaalissa 27.4.2014 BC Nokian ja varmisti nousunsa Korisliigaan. Uusi kyssäri koskee Katajaa. Se nousi takaisin pääsarjaan kaudelle 2001-2002 ja oli heti runkosarjan kakkonen Hongan jälkeen. Kuka toimi tuolloin Katajan päävalmentajana?   

Yhteistyökumppanit