Uutiset & Artikkelit

27.03.2021 08:34
Vilpasvikings.fi

Välieräsarja Seagulls-Vilpas Jukka Katajan silmin

Jukka Kataja pelasi Korisliigassa 419 ottelua. Kuva Janne Ivanoff

 

Maanantai lähestyy ja tällä kertaa odotettua Korisliigan välierää Seagulls-Vilpas arvioi Vilppaan entinen kapteeni ja ehkä fiksuin koskaan Forssasta lähtenyt pelimanni Jukka Kataja. Tuukka Kottia yhtään väheksymättä.

 

Jukka Johannes Kataja ei varmasti esittelyjä kaipaa. Forssalaisen koripallokoulun läpikäynyt Kataja pelasi Korisliigaa 14 kauden ajan ja upotti 419 ottelussa 3796 pistettä FoKoPolle, ToPolle, Kouvoille ja Vilppaalle. Kouvolan kausina Katajan kaulaan pujotettiin hopeaa ja pronssia, mutta se kirkkain kruunu jäi lopulta saavuttamatta. Ensimmäisellä liigakaudellaan (FoKoPo) hänet valittiin Korisliigan tulokkaaksi kaudella 2001-2002. Maagisista syötöistään tunnettu Kataja pelasi urallaan 13 miesten maaottelua ja työskentelee nykyään 38-vuotiaana Kisakallion urheiluopiston myyntipäällikkönä Lohjalla.

 

197-senttinen takamies siirtyi FoKoPosta Vilppaaseen kesällä 2002 ja pelasi viikinkipaidassa kolmen kauden ajan. Kaudella 2005-2006 toisen polven koripalloilija siirtyi ToPon peliasuun, mutta loukkaantumiset kiusasivat koko kauden ajan. Helsingistä Kataja kuskasi muuttokuormansa Kouvolaan, jossa vierähti kolme kautta ja kainaloon tarttui myös Anni-vaimo. Paluu Saloon tuli ajankohtaiseksi kesällä 2010 ja viimeiset viisi kautta hän pelasi Vilppaan paidassa toimien joukkueen kapteenina. Koripalloa Viitanummen keisari seuraa edelleen tiiviisti ja onkin oikea henkilö pohtimaan tulevaa välieräsarjaa.

 

Jukka, mitkä ovat ennakkoasetelmat välieräsarjaan?

 

JK: En näe tämän otteluparin kohdalla isohkoa kotikenttäetua. Molemmat joukkueet ovat kokeneita ja onkin kiinnostavaa seurata, miten Vilppaan viimeisin ryöstöretki vaikuttaa Kisahallin taikaan. Sarja tarjoaa paljon mielenkiintoisia match upeja. Mikko Koivisto vs Antti Kanervo, Kotti/Martin vs Wood/Griffin, Nenonen vs Heinonen sekä Stephens vs Huff, takakentän taistelupareista puhumattakaan. Joukkueiden vahvuudet ovat pitkälti samat eli kokemus, heittovoima ja kollektiivisuus.

 

Mitkä asiat tulevat ratkaisemaan finaalijoukkueen?

 

JK: Tärkein kysymys on, löytääkö Seagulls sen intensiteetin, jolla he ovat tehneet tuhojaan koko kauden ajan. Ja miten Vilpas siihen vastaa? Vilpas ei saa päästää Seagullsia juoksemaan ja kaikki ilmaiset pinnat on saatava pois. Mitä vähemmän Kendale McCullum pääsee tekemisiin pallon kanssa, sen parempi Vilppaalle. Kanervo ja Koivisto tullaan varmasti merkitsemään tarkasti ja nämä herrat on syytä löytää myös transition-tilanteissa. Vilppaan aktiivisuus hyökkäyslevypalloissa voi olla yksi ottelusarjan kulminaatioista. Jos Seagullsin kolmosprosentti (37.4%) jää alle 30 prosentin, Vilpas on vahvoilla.

 

Jukka Kataja nostaa esille match upin Mikko Koivisto & Antti Kanervo. Kuva Ville Vuorinen.

 

 

Seurattavaa kotisohvakatsojille eli mitkä ovat sarjan ratkaisevat tärpit?

 

JK:  1) Mikä on kunakin päivänä Vilppaan toimivin viisikko? 2) Jatkaako Deondre Parks siitä, mihin hän viimeisessä keskinäisessä pelissä jäi ja pääseekö hän pelaamaan enemmän kakkospaikalla? 3) Kenen päällystakiksi Myles Stephens laitetaan? 4) Montako pykälää tehoja irtoaa Shawn Huffilta ja Aatu Kivimäeltä? 5) Nyt selviää, mitä miehiä ovat Collins & Troupe. 6) Löytyykö kaksikolta Laine & Griffin edelleen sitä tärkeää energiaa ja näkymättömämpää työtä, mistä saatiin nauttia Lahti-sarjassa. 7) Miten kokeneempien pelureiden varaosat kestävät ja palautuvat. Ensimmäinen katse ei saa olla tuomareiden suuntaan.

 

Lopuksi, miten ottelusarjassa käy?

 

JK: Todella mehukas ottelupari. Toivottavasti loukkaantumiset jättävät joukkueet rauhaan ja löydettäisiin tasainen linja vihellysten osalta. Viimeiseen peliin mennään ja Vilpas menee finaaliin!

 

Kiitos, Jukka!

 

Sunnuntain ennakossa ääneen pääsee mies, joka on edustanut kumpaakin välieräjoukkuetta!

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit