Uutiset & Artikkelit

12.03.2021 14:22
Vilpasvikings.fi

Lauantaina se alkaa! Salohalli - kello 15:30

Teemu Rannikon last dance käynnistyy todenteolla lauantaina, kun kevään 2021 pudotuspelit starttaavat Salohallissa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Pudotuspelit, playoffsit, pleijarit. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta merkitys on silti sama. Korisliigan kahdeksalle parhaalle ne merkitsevät kauden huipentumaa ja unelmaa pantteripatsaan hankkimisesta seuran haltuun vuodeksi. Viime keväänä korona keskeytti sarjan maaliskuussa ja mitalit jäi jakamatta. Nyt supistettu 22 ottelun runkosarja on vihdoin takana ja liigan pudotuspelit lyödään käyntiin Salossa lauantaina kello 15:30. Vastakkain ovat runkosarjan nelonen Salon Vilpas ja viitonen Lahti Basketball. Illan toisessa ottelussa kohtaavat kello 18.00 Seagulls ja Kobrat ja sunnuntaina ottelevat kaavion toiselta puolelta Pyrintö-Kataja (16:00) ja Kauhajoki-BC Nokia (18:00). Valitettavasti herkkupalat pelataan ilman yleisöä, mutta ei hätää. Ruutu+ tarjoaa ottelut tuttuun tapaan suorana ja korisfanit löytävät varmasti itsensä vastaanottimien ääreen. Salohallissa isäntänä toimii OP Lounaismaa.

 

Vilppaan ja Lahden kohtaaminen varmistui neljästä puolivälierästä ensimmäisenä ja Vilppaalle se sopi erinomaisesti. Päävalmentaja Sami Toiviaisen jouduttua pari viikkoa sitten kotikaranteeniin korona-altistumisen vuoksi hänellä on ollut runsaasti aikaa keskittyä tulevaan vastustajaan. Kun apumies Jere Anttila hoiteli kaksi viimeistä runkosarjaottelua voitollisesti, joukkue voi lähteä turvallisin mielin tulevaan savottaan. Toiviainen hyppää joukkueen kelkkaan perjantaina ja johtaa joukkoja Salohallissa lauantaina.

 

Sami Toiviainen johtaa joukkoja jälleen pudotuspeleissä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilppaan runkosarja ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan ja saldo 15 voittoa ja seitsemän tappiota on hieman vähemmän mihin viime vuosina Salossa ollaan totuttu. Päävalmentaja myöntää, että runkosarja olisi voinut mennä paremminkin, mutta pudotuspelien aattona kaikki näyttää hyvältä.

- Pari-kolme tappiota olisi pitänyt hoitaa, mutta Lahtea vastaan odotusarvona on, että mennään jatkoon. Putoaminen olisi iso pettymys. Viimeiset pari karanteenipäivää olen tehnyt Lahtea täyspäiväisesti ja sisustanut yksiön seinät fläppipapereilla. Tiistain Seagulls-pelistä jätettiin vanhukset kotiin pienten vaivojen vuoksi, mutta nyt näyttäisi lähes kaiken olevan kunnossa. Vain Aatun tilanne on fifty-fifty ensimmäiseen peliin, arvioi Toiviainen.

 

Minkälainen vastustaja Lahti sitten on? Runkosarjassa kohtaamiset päättyivät 1-1. Toinen kohtaaminen Lohjan Kisakalliossa oli selvästi Vilppaan heiniä 95-75, mutta lokakuun sarja-avauksessa (78-76) Lahti vyöryi Vilppaan korille sellaisella voimalla, että heikompaa hirvitti. Se noukki peräti 27 hyökkäyslevypalloa ja vastaavaan ei ole lauantaina varaa. Levypallot ovatkin Toiviaisen papereissa yksi tärkeimpiä huomionkohteita, sillä LaBa oli runkosarjan paras levyrijoukkue. Ykköshuomiona on Lahden erinomainen siirtyminen puolustuksesta hyökkäykseen ja siksi oman puolustukseen paluun täytyy olla kunnossa. 

Ja kunnossahan se onkin ollut koko kauden. Pakki on ollut Vilppaan kivijalka koko kauden ja viikingit ovat olleet runkosarjan paras puolustusjoukkue. Se päästi omaan päähän vain 78.0 pistettä peliä kohden ja toiseksi parhaana oli Seagulls 80.2 pisteellä. Pudotuspeleihin yltäneistä joukkueista peräpää vuoti eniten Kobrilla, 94.1 pisteen edestä.

- Lahti on vauhdikas, jopa inhottava ja iholla pelaava vastustaja, jolla on paljon hyviä pelaajia ja he pelaavat vapaasti ja rohkeasti. Wayne McCullough ja Nijal Pearson ovat ykkösiä skoraamisessa ja joukkue on tunnettu aktiivisuudestaan ja aggressiivisuudestaan, toteaa Toiviainen.

 

Vilpas ja Lahti kohtasivat edellisen kerran tammikuun lopulla Kisakallilla, jolloin Vilpas oli selvästi parempi lukemin 95-75. Kuva Ville Vuorinen.

 

Lahti Basketball voitti runosarjan 22 ottelustaan 12 ja viides sija oli selvä. Päävalmentaja Pieti Poikola jakaa vastuuta ja peliaikaa tulee kaikille. Millä miettein Pieti Ilari Poikola lähtee Saloon?

- On ilo olla mukana vielä tässä vaiheessa karkeloita. Asetelma on selvä: kokemus vastaan nuoruuden into. Kummallakin joukkueella on suhteellisen lyhyt valmistautuminen ensimmäiseen peliin, joten matsissa luotetaan varmasti omaan konseptiin. Sarja edetessä konseptia voidaan fiksata heikkouksien löytyessä. Vilpas on erittäin hyvä ja myös selkeä joukkue. Meidän pitää löytää vastaus Woodin 1vs1 postpelaamiseen, Koiviston pallottomiin skriineihin, Rannikon palloskriineihin, Parksin 1vs1 pelaamiseen, Griffinin ja Laineen leikkauksiin ja Neposen rymistelyyn. Yritämme kairata alussa pari voittoa ja pitkittää sarjan ratkaisua. Mitä pidemmälle sarja etenee ja mitä enemmän saamme kokemusta vastustajasta, sitä parempi meidän on pelata, arvioi kolminkertainen Suomen mestari Poikola.  

 

Käydään lopuksi hieman tarkemmin läpi Lahden rosteria. Suurimmat minuutit pelaa ykkösviulua soittava Wayne McCullough (27:23) ja pisteidenteon ohessa (18.0) hän on joukkueen tehokkain syöttäjä (4.0) ja rikotuin pelaaja. Ratkaisevassa Joensuun pelissä monipuolinen laituri poti selkäänsä ja viimeisen pelin mies huilasi kokonaan. Ennakossa Poikola arvioi tehomiehen pelaamisen olevan 50% luokkaa. Mikäli McCullough ei jostain syystä pelaisi, se olisi melkoinen kolaus Lahdelle.

Takamiehen paikalla Kanadaan lähteneen Alex Campbellin korvannut Nijal Pearson on toinen pelaaja, joka tykkää korinteosta. Hieman kulmikkaasti heittävä Pearson ehti pelata kuusi peliä ja oli Lahden kovin korintekijä (21.0). Levyreitä käteen jäi 5.3 ja syöttöjä kertyi 3.5 per peli. Paikoilla 4-5 viihtyvät kaimamiehet Brandon Peel (10.3/8.2/2.7 syöttöä) ja Brandon Myer (10.7/4.1). Peel viihtyy lähempänä koria, Myer lähempänä kolmoskaarta. Sisäpelissä suurin uhka on hyvän kauden pelannut Henri Ventoniemi (11.2/6.2). Korihaista kesällä Lahteen siirtynyt 207-senttinen sentteri nosti pistekeskiarvonsa 8.9 pinnasta 11.2 pisteeseen ja muutenkin kehitystä tapahtui joka osa-alueella. Lähes koko kauden sivussa ollut Vesa Mäkäläinen on 75 prosentin kysymysmerkki, joka todennäköisesti nähdään Salohallissa parketin puolella. Kokeneen Mäkäläisen ja Juho Nenosen pystytanssi on ottelusarjan odotetuimpia yksityiskohtia. 

Aloitusviisikkoon voivat nousta myös Ville Karvonen (12.4/2.5/2.6 syöttöä), Ricky Waxlax (4.8/1.8) tai vaikkapa Aleksanteri Ahola (3.5/1.9) tai Eemi Luukkonen (3.7/1.8). HBA:sta kesken kauden Lahteen siirtynyt Erik Sajantila (6.0/1.6/GTD75%) on joukkueen tarkin  kolmoskaarella 48.3 prosentin tähtäyksellä.

 

Kotijoukkueen osalta tunnelma on odottava mutta rauhallinen. Tiistaina nilkkaansa vääntänyttä Kivimäkeä lukuunottamatta joukkue on terve ja se on tärkeä asia. Puolivälierät pelataan aluksi kahdella välipäivällä ja lopussa tahti kiihtyy. Toinen osa on maanantaina Lahdessa, Salossa jatketaan torstaina ja toinen peli Lahden Suurhallissa nähdään viikon päästä lauantaina. Eli tasan viikkoon neljä peliä ja sen jälkeen mennään varapatruunoille. Neljällä voitolla edetään välieriin, jossa vastaan asettuu voittaja otteluparista Seagulls-Kobrat.

Vilpas Salohallissa: 0 Parks Jr, 2 Stephens, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 9 Rannikko, 11 Griffin, 12 Kivimäki (GTD50%), 13 Juntunen, 14 Eerikinharju, 21 Laine, 22 Wood.

 

Salon Vilpas-Lahti Basketball, puolivälierien osa 1 Salohallissa lauantaina kello 15:30. Ennen ottelun alkua Vilpas muistaa viimeistä kauttaan pelaavaa kippariaan Teemu Rannikkoa.

Otteluisäntänä OP Lounaismaa ja peli pelataan ilman yleisöä. Se on nähtävissä Ruutu+ palvelun lisäksi myös Jimillä.

 

NYT VOIT TUKEA SEURAA HANKKIMALLA PLAYOFFSIEN KANNATUSLIPPUPAKETIN

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit