Uutiset & Artikkelit

16.03.2021 17:22
Vilpasvikings.fi

Huikea trilleri hyppyrimäkien kupeessa - Vilpas-Lahti 2-0

Mikko Koivisto nousi jälleen isoon roolin voittoisassa 2.puolivälierässä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Täytyy myöntää, että tuskin koskaan on tullut oltua niin erikoisessa Korisliigan pudotuspelissä kuin maanantaina Lahden Energia Areenalla. Tapahtumarikkaan toisen puolivälierän voittajaksi nousi lopulta Vilpas lukemin 97-99 (43-42), mutta trilleri olisi voinut kääntyä toisinkin päin. Brandon Myerin viimeinen sutaisu kolahti rautaan ja Vilpas johtaa nyt voitoin 2-0. Kolmas osa pelataan torstaina Salohallissa kello 18:30. Illan toisessa ottelusarjassa Helsinki Seagulls haki toisen voittonsa Lapuan Kobrista 81-86 ja lokit johtavat omaa sarjaansa samoin luvuin 2-0. Kaksi muuta puolivälieräsarjaa mitellään tiistaina Joensuussa ja Nokialla.

 

Vilpas tuli Energia Areenalle pelaamaan aloitusheitosta lähtien. Lahden kuviot saatiin heti sekaisin ja kotijoukkueen heitot kolisivat rautoihin. Pieti Poikola luotti kuitenkin konseptiinsa ja turvautui ensimmäiseen aikalisäänsä vasta seitsemän minuutin kohdalla. Vilpas oli tuolloin karannut jo 16 pisteen karkumatkalle (5-21). Poikolan ohjeet tepsivät, lahtelaiset kuittasivat loppuminuutit yhdeksällä pisteellä ja hivuttautuivat avaustauolle numeroista 16-23 Wayne McCulloughin viime hetken kolmosella.

 

Sitten alkoivat Vilppaan sekoilut Suurhallin parketilla. Kahteen kertaan ei palloa saatu puolen kentän yli kahdeksassa sekunnissa ja se oli vain alkusoittoa menetyssumaan. Aggressiivinen kotijoukkue päästettiin peliin mukaan kolmen sinipaidan (Mikkola-Haaja-Anttonen) oivallisella avustuksella ja 18-0 runilla Lahti oli siirtynyt 29-23 johtoon. 

McCulloughin 14 pisteellä Lahti johti puoliajalla 43-42 ja Vilppaan valmennuksella riitti ihmeteltävää. Prässäävää ja repivää Lahtea rokotettiin seitsemällä virheellä, Vilppaalle puhallettiin täpliä taululle 16 ja räikeimmin tulos näkyi vapariviivalla. Lahti pääsi yrittämään 5,80 metrin viivalta 13/19, Vilpas ei kertaakaan!

 

Vilppaan piina jatkui pitkän tauon jälkeen ja etenkin Brandon Peel nautti tilanteesta. Ensiksi kolmonen pohjaan, sitten riisto, hyökkäyslevypallo ja kakkonen sisään. Hetken päästä voimadonkki Jeremiah Woodin naamaan ja kahdeksan pisteen hurmion kruunasi kolmosen, jolla Lahti siirtyi jo 11 pisteen johtoon. Tämä kaikki reilussa kahdessa minuutissa. 

Kun McCullough onnistui vielä kaaren takaa, mustapaidat olivat karanneet jo 15 pisteen karkumatkalle (63-48) ja tunnelmat Vilppaan leirissä olivat tuskaiset. 

Juho Nenosen kahdeksan pisteen esimerkillä Vilpas nousi uudestaan peliin mukaan ja kavensi viimeiselle tauolle eron neljään (70-66). Tuomarilinja koki kolmannella kympillä suuren muutoksen ja nyt Vilpas pääsi vierailemaan vapariviivalla 17 kertaa, Lahti vain kahdesti.

 

Myles Stephens hoisi jälleen oman roolinsa puolustuspäässä erinomaisesti. Kuva Ville Vuorinen.

 

Päätösjakson alkuun tuli lisää kylmää vettä niskaan. Deondre Parks Jr purnasi toisella jaksolla korinsa jälkeen teknisen virheen ja kun yhdeksän minuuttia ennen loppua tuomaristo antoi Parksille heppoisen näköisen EU-virheen, takamies ohjattiin sääntöjen mukaan pukukopin puolelle. Se tiesi Teemu Rannikolle ekstravastuuta pelintekijän paikalla. 

Vilpas siirtyi pitkästä aikaa kuskin paikalle ajassa 33:19, kun Myles Stephens ajoi riistonsa jälkeen kakkosen sisään (75-76) ja jatkoi kahdella vaparilla ja kakkosella karkumatkan viiteen. Kun Riku Laine kasvatti vierasjohdon seitsemään, ilmeet Vilppaan penkillä kirkastuivat. 

Ratkaisun makua nähtiin ajassa 37:48, kun Teemu Rannikko riisti pallon omalla kolmoskaarella, kuljetti Lahden kaarelle ja upotti nopeassa 3-1 hyökkäyksessä ison kolmosen pohjaan. Vilpas johti kymmenellä pisteellä 79-89 ja peli näytti olevan siinä. Mutta mitä vielä! 

Rohkeasti koko ottelun ajan heittänyt Nijal Pearson rankaisi kaukaa 82-89 ja uusi temppunsa Woodin kakkosen jälkeen puolitoista minuuttia ennen summeria (85-91). Peelin torjuttua Stephensin heiton Pearson ajoi toiseen päähän kavennuksen 87-91 ja erikoinen peli oli taas saanut uuden käänteen. Juho Nenonen vapautti vieraat viidennellä kolmosellaan taas seitsemän pisteen johtoon. Kun aikaa oli enää 35 sekuntia, oliko se siinä? 

 

Juho Nenonen naulaamassa kovaa kolmosta ottelun päätöshetkillä. Kuva Ville Vuorinen.

 

No ei ollut! Mikko Koiviston viidennen virheen jälkeen McCullough osui kolmesta vaparistaan kahdella (89-94) ja Lahti pisti heti Nenosen viivalle. Ensimmäinen Juholta sisään ja toisessa heitossa McCullough kävi lakaisemassa pallon korin päältä omaan pussiin. Vilppaalle taululle kahden pisteen kori ja ero taas seitsemään. Riittikö?

Ei vieläkään! Draaman kaari jatkui Nenosen teknisellä virheellä, josta McCullough osui 90-97. Kellossa 29 sekuntia ja Lahti pelasi nopean kolmosen Pearsonille. Boom yhdeksästä metristä pohjaan ja tilanne taululle 93-97. Vilppaan aikalisän jälkeen Brandon Peel pääsi riistoon ja nyt oli McCulloughin vuoro pistää kaukokolmonen pussiin. Uskomaton nousu Lahdelta, valotaululle 96-97 ja kelloon jäi 4,4 sekuntia. Vilppaan kolmannen aikalisän jälkeen Pearsonin oli rikottava nopeasti ja Teemu Rannikko pisti kylmän viileästi molemmat vaparit sisään, 96-99. Lahden viimeisessä yrityksessä Rannikko rikkoi puolessa kentässä fiksusti Brandon Myeria eikä antanut Lahdelle mahdollisuutta kolmoseen. Myer heitti ensimmäisen vaparin sisään ja toisen ohi. Levypallo ajautui takaisin Myerille, mutta huonossa tasapainossa heitetty sutaisu kolahti rautaan ja summeri vahvisti Vilppaan voiton 97-99. Huh huh!

 

Mikko Koiviston kolmoset olivat jälleen Vilppaan aseena. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilppaan parhaana palkittiin suurimmat minuutit (29:54) pelannut ja kolmosensa 5/9 heittänyt Mikko Koivisto (19/4). Tärkeässä roolissa olivat myös kolkkinsa 5/7 säkittänyt Juho Nenonen (20/3) sekä yhden kauden parhaista peleistään pelannut LD Griffin (11/11). Nelospaikan Riku Laine (7/1) sai peliaikaa 10:44, mutta ehti tekemään siinä ajassa hurjan paljon hyvää. Eikä väheksyä voi Myles Stephensin (14/2) panostakaan. Deondre Parks Jr ehti skoraamaan yhdeksän pinnaa ennen koppikomennusta ja kokeneilta Jeremiah Woodilta (8/8) ja Teemu Rannikolta (11/2/6 syöttöä) on nähty parempiakin otteita.

- Vaikka olen aika monta pudotuspeliä koutsannut, tällaista vapaaheittojakaumaa en muista, ihmetteli Sami Toiviainen.

 

Lahti Basketball pelasi alusta alkaen aggressiivisesti ja pakotti Vilppaan 19 menetykseen. Nijal Pearson (30/6) esitteli jälleen kovaa korintekovoimaansa ja Wayne McCullough (25/8) oli luokkaa parempi kuin Salossa. Kolmas kova oli tehot 20/9 urakoinut Brandon Peel. Woodin kanssa paininut Henri Ventoniemi tilastoi 9/1.

- Meidän pitää klaarata seuraava matsi Salossa ja siihen meillä on kaikki edellytykset. Sen jälkeen sarja on täysin auki. Se harmittaa, että Salo sai puolustuksellaan meidät ulos systeemistämme, pohti Pieti Poikola. 

 

Coach Toiviainen nosti ansaitusti pelin jälkeen esille Riku Laineen panoksen varsinkin toisella jaksolla. Kuva Ville Vuorinen.

 

Ottelusarja jatkuu torstaina Salohallissa kello 18:30 ja toiveissa on, että Vilpas saa Aatu Kivimäen takaisin kentälle. Hyvä puoli oli, ettei uusia vammoja sattunut Lahden reissulla. Lahden Energia Areenalle palataan lauantaina ja mikäli Vilpas klaaraa torstaisen taiston, sarja olisi silloin katkolla.

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit