Uutiset & Artikkelit

29.03.2021 00:05
Vilpasvikings.fi

H-hetki käsillä tänään, Seagulls-Vilpas Kisahallissa kello 18:30

 

 

IT´S SEMIFINAL TIME! Reilun viikon ajan on ollut selvillä, että Korisliigan ensimmäinen välierä käydään Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan välillä. Odotettu sarja käynnistyy tänään kello 18:30 Töölön Kisahallilla ja toisen kerran joukkueet iskevät yhteen torstaina Salohallissa. Kummallakaan joukkueella ei ole kokemusta pantteripatsaasta, joten lemmikin kotiuttamiseen on taatusti halua. Viime viikon tiistaina varmistui, että toisessa välieräsarjassa kohtaavat Tampereen Pyrintö ja Kauhajoen Karhubasket. Koska välieräottelut pelataan eri päivinä, sarja pistetään tulille tiistaina Pyynikillä kello 18:30. Finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

 

Jos katsotaan Seagullsin ja Vilppaan yhteistä taivalta Korisliigassa, joukkueet ovat kohdanneet seitsemän vuoden aikana 29 kertaa ja niistä 18 on päättynyt Vilppaan voittoon. Viimeisistä kymmenestä pelistä Vilpas on vienyt seitsemän, mutta selvää on ettei näillä tilastoilla ei ole mitään merkitystä nyt. Taistelu alkaa maanantaina ja viimeistään tiistaina 13. huhtikuuta tiedetään, kumpi loppuottelupaikan on ansainnut. 

Pudotuspelimaailmassa illan joukkueet ovat kohdanneet vain yhden kerran, kaudella 2017-2018. Silloin Vilpas eteni välieristä finaaleihin voitoin 4-0. Puolivälierävaiheessa Mikko Larkaksen luotsaama Seagulls pudotti Kouvot jatkosta voitoin 3-1 ja Joonas Iisalon Vilpas lähetti KTP:n kesälomille samoin lukemin 3-1.

 

Kaihoisin mielen muistelee kevään 2018 välieräotteluita, jolloin koronasta ei ollut tietoakaan ja Salohallin avausta todisti paikalla 1711 äänekästä katsojaa. Vilpas voitti 78-71 ja parhaat pelaajat olivat Tobin Carberry (20/8) ja Jermane Marshall (16/5). Toisessa kohtaamisessa Kisahalli oli loppuunmyyty ja jatkoajalle edennyttä peliä seurasi 1149 katsojaa. Vilpas voitti 45 minuutin taiston jälkeen 77-86 Tuukka Kotin (38/10) maagisesta pelistä huolimatta ja Vilppaan ykkönen oli Jaylon Brown (22/6). 

Kolmannessa pelissä Salohallissa Matias Ojalan (17/49 käsi kävi kuumana kaarella 1735 katsojan edessä ja "Matu" upotti kuudesta kolmosestaan viisi. Gullsin parhaana palkittiin Marshall (23/7). Neljäs ja ratkaiseva ottelu Kisahallissa oli numeroiden valossa selvin ja Vilpas varmisti finaalipaikkansa 1128 katsojan edessä 69-86 voitolla. Jaylon Brown (17/6) oli jälleen salolaisten ykkönen ja kotijoukkueesta erottui Antti Kanervo (19/3). 

Seagulls voitti pronssiset lätkät kaatamalla Pirkanmaalla BC Nokian 97-104 ja Vilppaan oli tyytyminen hopeaan. Jussi Laakson valmentama Karhubasket otti pantteripatsaan haltuunsa voitoin 4-2. 

 

Joukkueiden edellinen välieräkohtaaminen nähtiin keväällä 2018. Kuva Markus Moisio.

 

Kevään 2018 välieräsarjasta kummankin joukkueen neljällä pelaajalla on muistijälkiä. Seagullsilta mukana olivat Tuukka Kotti, Antti Kanervo, Timo Heinonen ja Sakari Laakso. Vilppaan puolelta komeista yleisöpeleistä pääsivät nauttimaan Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Aatu Kivimäki sekä Riku Laine. Tai oikeastaan viisi, koska Teemu Rannikko seurasi sarjan Iisalon assistenttina tummassa puvussa ja kävelykepeillä. 

Runkosarjan merkityksetön päätösottelu Lapuan Kobria vastaan päätti tuolloin Rannikon kauden. Ensimmäisen jakson neljännellä minuutilla Rannikko ajoi Kobrien puolustuksen keskelle ja yritti syöttää pallon Aaron Jonesille. Sen jälkeen Salohalli hiljeni totaalisesti. Torjuntaan noussut Jordan Richard putosi kokeneen takamiehen päälle ja Rannikon peli päättyi tuskaisiin irvistyksiin. Vasen nilkka vedettiin saman tien jäihin, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Torstain magneettikuvaus vahvisti peloista pahimman - nilkassa murtuma ja Rannikon kausi oli siinä.

 

Helsinki Seagullsin kausi on ollut vahva. Se lähti liigakauteen suurimpana suosikkina ja hävisi 22 ottelun typistetyssä runkosarjassa vain kahdesti. Välieriin lokkiparvi lähtee neljän ottelun voittoputkessa ja viimeinen tappio tuli runkosarjan päätöspelissä juuri Vilppaalle. Vahvasti varamiehinen (Rannikko, Koivisto, Wood) Vilpas voitti Deondre Parksin upealla 31 pisteen illalla kuudella pisteellä 89-95 ja sai varmasti rutkasti itseluottamusta vahvan suosikin haastamiseen. 

Puolivälierissä Seagulls lähetti Lapuan Kobrat lomille voitoin 4-0 ja pääkaupunkilaisten kovimmat tehot esitti Antti Kanervo (18.8). Laituri säkitti kolmen pisteen kaarelta 64% tarkkuudella eikä tarkkakätistä Kanervoa kannata päästää vapariviivallekaan (92.9%). Hyvin rullaava Wayne Martin Jr nosteli korin alta pallot pussiin 70.8 prosenttisesti ja lokkipaitojen moottori Kendale McCullum jakeli 13.3 pisteen ohella 7.3 syöttöä peliä kohti. McCullum oli myös Gullsien rikotuin pelaaja, joten hänen työskentelyä (90.0%) vapariviivalla tulee välttää.

Illan avauspelissä ei merkittäviä poisjääntejä ole ja valmennusduo Jussi Laakso-Vesa Vertio lähtee kapinaan kymmenen miehen kokeneella rosterilla: 0 Kendale McCullum, 3 Porter Troupe, 7 Shawn Huff, 8 Timo Heinonen, 9 Antti Kanervo, 10 Sakari Laakso, 11 Tuukka Kotti, 21 Sami Tahvanainen, 33 Wayne Martin Jr, 90 Corban Collins.

- Korisliigan välierät alkavat ja vastaan asettuu kaiken kokenut coach Toiviainen ja viikingit Salosta. Sekä pelaajisto että heidän toteuttama pelitapa on melko tuttua huttua, joten nyt on kyse vaan siitä, miten pystymme toteuttamaan omaa pelitapaamme sitä vastaan. Hienoja match-upeja tiedossa, kun kokemuspuolellakaan ei kovin suuria eroja löydetä. Loistava fiilis aloittaa semifinaalisarja maanantaina, kommentoi tuplamestari Jussi Laakso. 

 

Vilpas on puolestaan kuuden ottelun voittoputkessa ja edellinen tappio tuli kotihallissa Seagullsille 78-85. Tuosta pelistä viikingeiltä puuttuivat Juho Nenonen sekä Aatu Kivimäki. Joukkue on treenannut, katsellut videoita ja parannellut viikon ajan Lahti-sarjasta tulleita kolhuja. Eniten parannettavaa runkosarjaan nähden jäi kaukoheittopeliin. Runkosarjassa Vilpas upotti kolmosensa 39.1% tarkkuudella, mutta aggressiivista Lahtea vastaan lukema putosi 31.1 prosenttiin. Seagullsia vastaan siihen on saatava parannusta.

Vilppaan tehokkain ja rikotuin pelaaja Lahtea vastaan oli monipuolinen Myles Stephens (15.0) ja hänen kakkosprosenttinsa (73.3%) oli kovaa luokkaa. Juho Nenonen (14.8) nosti tasoaan runkosarjasta ja 43.3% tarkkuus kaarella oli sitä vanhaa Nenosta. Toinen suuri parantaja oli LD Griffin, joka tilastoi joukkueen parhaan teholukeman 21.0 ja keskiarvot nousivat pisteissä 10.8 -> 12.5 ja levyreissä 6.9 -> 8.3. Heittäjä-ässä Mikko Koivisto heitti 12.8 pinnaa per peli ja oli viikinkien ahkerin kolmospommittaja 7.8 yrityksellä per peli.   

Vilpas lähtee Kisahallin ryöstöretkelle 11 miehen voimin: 0 Deondre Parks Jr, 2 Myles Stephens, 4 Mikko Koivisto, 7 Juho Nenonen, 9 Teemu Rannikko, 11 LD Griffin, 12 Aatu Kivimäki, 13 Tuukka Juntunen, 14 Elias Eerikinharju, 21 Riku Laine, 22 Jeremiah Wood.

- Vastassa sarjan suurin mestarisuosikki, jolla kaikki pelin osa-alueet ja valmennus ovat täyden kympin tasoisia. Otamme tämän hienon haasteen vastaan terveellä rosterilla, joten se on hyvä lähtökohta. Avausottelussa kaikki voittamisen paineet ovat kotijoukkueella ja lähdemme rennosti haastamaan heitä, arvioi Sami Toiviainen maanantain peliä.   

 

 

 

Ensimmäinen välieräottelu Helsinki Seagulls - Salon Vilpas Kisahallissa kello 18:30. Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta on nähtävissä suorana Ruutu+ palvelusta.      

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit