Uutiset & Artikkelit

21.10.2021 14:02
Vilpasvikings.fi

Vilppaassa peilille käyttöä

Vilppaalle ei herunut pisteitä Kouvolasta. Kuva: Tuomas Tulokas/Kouvot

 

Ei vaan kulje. Vilppaan tarpominen Korisliigassa sai jatkoa Kouvolassa, jossa sarjakakkonen Kouvot rallatteli iloisella ilmeellä 99-87 (49-41) voittoon. Tappio oli Vilppaalle vasta toinen, mutta huolestuttavampaa on joukkueen pelillinen ilme. Keskiviikon kaltaisella esityksellä suuria hetkiä ei ole luvassa ja peiliin katsomisen paikka on jokaisella. Seuraava mahdollisuus ilmeen kirkastamiseen avautuu keskiviikkona, jolloin sarjanousija Loimaa Bisons saapuu Salohalliin.

Ja on aivan turha kuvitella, että Bisons tulee olemaan se helppo nakki, siksi aneeminen ja tahdonvoimaton salolaisten esitys Kouvolassa oli. Vaikka Bisons on ottanut vasta yhden voiton viidestä ottelusta (Pyrintö), se ei ole joutunut kertaakaan purjeeseen kauden aikana. Keskiviikkona se piti liigan ykkösnippu Kauhajokea pitkään piinassa ja Karhubasket sai olla tyytyväinen kahdeksan pisteen voittoonsa.

Syvällä kyntävä Vilpas ei voi mennä Jeremiah Woodin poissaolon taakse, sillä rivakasti liikkuvien Kouvojen piti sopia jopa paremmin woodittomalle viikinkiryhmälle. Mutta kun tunnetta ja taistelua ei löydy ja kun levypalloissa (52-33) ollaan nallekarhumaisen pehmeitä, lopputulos oli mitä oli. Sen myönsi myös kokenut kapteeni Mikko Koivisto.
- Tulos mairittelee meitä aika paljon. Eroa olisi voinut ja ehkä pitänytkin olla paljon enemmän. Oltiin välillä näennäisesti mukana, ajoittain peli oli katastrofaalista, aloitti Koivisto lehdistössä.
Naulan kantaan. Vilpas johti ottelua vain reilun minuutin verran, muuten Kouvot määräsi tahdin Jatke Areenalla. Vieraiden peli lepäsi puhtaasti Marcus Lovett Juniorin (29/4/9 syöttöä) ja viisi räväkkää donkkia vetäneen Bryan Griffinin (25/119 harteilla, muu ryhmä oli harmaata massaa. 
Isot minuutit kellottanut Mikko Koivisto (31:40, 10/3) pääsi lataamaan vain neljä kertaa, 27 minuuttia pelannut Roope Ahonen (5/1) samoin ja kolmas susijengiläinen Juho Nenonen (6/4) palasi hienon alkukauden jälkeen kuolevaisten joukkoon. Neljästä kolmosesta kaikki kolisivat raudasta ulos. Eivätkä Perttu Blomgren (1/2), Riku Laine (6/1), Trey Niemi (0/0) ja Niilo Kärkkäinenkään (0/0) suuria tuuletuksia aiheuttaneet. Brian Fobbsin (14:41, 5/2) minuutit jäivät kauden pienimmiksi ja rooli tuntuu olevan hakusessa. 

- Pettynyt, mutta se oli ehkä sitä, minkälaista meidän suorittaminen on ollut treeneissä ja edellisissä peleissä. Henkilökohtaisella tasolla meillä on kaikilla peiliin katsomisen paikka ja aika ruveta tekemään hommia yhdessä, kapteeni Koivisto jatkoi lehdistön edessä.
Päävalmentaja Toiviainen ilmoitti pelin jälkeen, että treenit jatkuvat torstaina kahdella sessiolla ja tekemistä keskeneräisten asioiden kanssa riittää. Vaikka Vilpas on tismalleen samassa tilanteessa (kolme voittoa, kaksi tappiota) kuin mestaruuskauden alussa, jotenkin joukkueen tekeminen ja olemus on kaukana viime vuodesta. Pelataan sellaista virkamiespalloa ja kaivattu ajokoira-mentaliteetti loistaa poissaolollaan. Onneksi Salohallista löytyy isoja peilejä...
- Pelistä löytyy paljon parannettavaa. Meitä vastaan tehdään liki sata pinnaa pelissä ja levypallopelaaminen on huonoa, päätti Koivisto Kouvolan pressin.
Totta taas. Vilppaan hyökkämisessä ei ole ollut suuria ongelmia ja se on edelleen liigan paras korintekojoukkue (94.0). Ongelmat löytyvätkin kentän toisesta päästä. Mies miestä vastaan tilanteet hävitään aivan liian helposti eikä apupuolustus toimi viime kausien malliin. Yksinkertaisesti hyökännyt Kouvot käytti sitä keskiviikkona häikäilemättömästi hyväkseen. Parannusta vaaditaan myös levypallopelaamiseen, jossa Woodin poissaolo luonnollisesti näkyy. Vilpas ei ole kokonaisuutena levyreissä liigan pohjasakkaa (takana Bisons, Pyrintö, Kobrat ja Korihait), mutta puolustuslevypalloissa se sitä on. Viiden ottelun jälkeen Vilpas on ottanut 23.8 puolustuslevyä per peli ja se on liigan heikointa antia. Bryan Griffin löytyy tilastoista sijalta 14 (6.8), Woodin puuttuessa Juho Nenonen tulee seuraavana sijalla 39 (4.2). Tärkeä kehityskohde koko joukkueelle, sillä irtopalloihin osallistuminen jos mikä on asennekysymys. Yksi Kouvojen voiton kulmakivistä oli aktiivisuus Vilppaan korilla. Se kahmi 20 irtopalloa laiskojen salolaisten keskeltä ja Toikkanen haki niitä viisi, takamies Taylor neljä ja Pöllä sekä Permanto kolme.

Sitten illan sankareihin. Jyri Lehtosella on käytössään valtava määrä 1vs1 potentiaalia ja se näkyi Mansikka-aholla laajalla rintamalla. Kotijohtoa lähti repimään Isiah Osborne (18/4), joka nosti kolmella vapaalla kolmosellaan isännät 27-15 johtoon. Kouvojen 12-0 runin jälkeisellä aikalisällä Sami Toiviainen totesi miehistölleen, että "we are slow and nice", mutta suurta muutosta otteisiin ei tapahtunut. Oltiin edelleen hitaita ja mukavia. 
Hintelä Amir Hinton (19/10) oli alati vaarallinen pallon saatuaan ja meni ohi vasemmalta ja oikealta. Pelin lopullisesti ratkaissut takamies Deshon Taylor (22/10) pujotteli Vilppaan puolustuksen keskelle kuin Kalle Palander parhaina Vailin MM-kultapäivinään ja tuhosi vieraiden voittosaumat upottamalla päätöskympillä 12 pistettä. Kun listaan lisätään järkälemäinen Hannes Pöllä (14/7), tornipari Ilmari Toikkanen (10/6) ja peliä ohjaava takamies Tuomas Hirvonen (6/4), Lehtosella on käsissään mielenkiintoinen nippu.
- Kouvot on tällä hetkellä erinomainen joukkue ja kouvolalaisen yleisön kannattaisi tulla katsomaan heidän pelaamistaan vähän runsaammin, totesi Toivianen. Jatke Areenan yleisömäärä 471 ei korreloi millään tavalla Kouvojen pirteään pelaamiseen.

Pettymys paistoi myös päävalmentaja Toiviaisesta taiston tauottua.
- Pettynyt itseen, että vaikka on harjoiteltu puolustamista ja tehty pari päivää Kouvojen tiettyjä juttuja, ei se tuon paremmin toimi. Hyviä jaksoja seurasi erittäin huonoja jaksoja ja pisteputkia Kouvoille. Se teki tietyt asiat järjestelmällisemmin kuin me, meillä vaihteluväli  oli tosi iso tänään. Se kertautui aika monena sukasta otettuna pallona, harmitteli Toiviainen.
Nopea Marcus Lovett Jr piti Vilpasta ajoittain täysin yksin pelissä mukana ja Indianan mies oli elementissään etenkin kolmannella jaksolla, jolloin hän nosti vieraat jatkuvilla ajoillaan kolmen pisteen päähän (65-62). Loppuminuutit takamies istui vaihtopenkillä ja Kouvot karkasi uudelleen 14 pisteen taukojohtoon vieden päätöshetket 12-1.
Jyri Lehtonen ei selvästä voitosta huolimatta lähtenyt paukuttelemaan henkseleitään.
- Puolustuspään levypallopeli onnistui, kun pysyttiin paremmin konseptissa. Hyökkäyksessä pallo liikkui paremmin, vaikka ei se vieläkään liiku kuten haluttaisiin. Meillä on vielä kirittävää Kauhajokeen ja ehkä pariin muuhunkin joukkueeseen. Pystytään olemaan vielä parempia hyökkäyksessä ja puolustuksessa, arvioi Lehtonen.

Työmaata Toiviaisella ja kumppaneilla siis riittää ja seuraava testi tulee vastaan keskiviikkona Loimaan muodossa. Vaikka koko ajan puhutaan, että sarja on vasta aluillaan, runkosarja on kuitenkin vain 22 ottelun pituinen. Eli jokaisella ottelulla on entistä suurempi painoarvo. Kukaan ei halua jäädä kuuden joukkueen alempaan jatkosarjaan, sillä sieltä on paikka pudotuspeleihin vain kahdelle parhaalle. Se voisi tietää puolivälierissä vaikka väkivahvan Karhubasketin tai nousukuntoisen Seagullsin kohtaamista ja se tuskin houkuttaa ketään. Nyt vaan Vilpas-leirissä perusasiat kuntoon ja katseet kohti parempaa huomista. Vielä erityismaninta Kouvojen dj:lle. Musiikki oli parasta mitä tällä kaudella on kuultu...

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit