Uutiset & Artikkelit

16.10.2021 09:37
Vilpasvikings.fi

Viisi minuuttia riitti Vilppaalle voittoon

Kuva: Anne Nenonen

 

Koripallo on ihmeellinen peli. Vaikka joukkue pelaa kauden vaisuinta peliä 35 minuuttia, voitto on silti mahdollinen. Näin kävi perjantaina Vilppaalle Salohallissa. Lapuan Kobrat piti hallitsevaa mestaria pihdeissään aina päätösjakson puoliväliin saakka, mutta sekosi viimeisellä vitosella otteissaan täydellisesti. Vilpas vei seuraavat kolme minuuttia 16-0 ja karkasi riemukkaaseen 96-87 (41-47) voittoon. Valokeilaan nousi unelmapelin pelannut Juho Nenonen, joka upotti komeasti kuusi kolmosta ja kasasi pitkän liigauransa ennätyspisteet 25.

Heti ottelun alku osoitti, että Kobrat oli tullut Saloon pelaamaan. Hyökkäykset soljuivat tehokkaasti ja kädet kävivät tarkasti läheltä ja kaukaa. Sen heittoprosentti ensimmäisellä puoliajalla oli 64.3% ja puolustuspäässä se sai Vilppaan hyökkäykset näyttämään flegmaattisilta. Etenkin Stokley Chaffee (14) oli iskussa missaten vain yhden kakkosen. 
Vertailuna Vilpas osui vain 37.3 prosentin tarkkuudella eikä puolustuspäässä oltu lähelläkään sitä, mitä valmennus toivoi. Kotijoukkue oli väritön, hajuton sekä mauton ja sen päävalmentaja Sami Toiviainen toi esille puoliajan koppipalaverissa.
 
Ensimmäisen kerran kotijoukkue heräsi henkiin kolmannen jakson puolivälissä, kun se sai pienen buustin ja kavensi Kobrien 52-60 johdon kahteen pisteeseen 58-60. Taukojohtokin olisi toteutunut ilman BJ Raymondin viime sekunnin kolmosta. Sillä Kobrat lähti viimeiselle jaksolle 67-69 johdossa. Myös päätösjaksoa mentiin pitkään vieraskomennossa. Sitten se tapahtui. 
Kobrat johti 5:41 jäljellä 71-80 ja bonuksena Jeremiah Wood nappasi neljännen virheensä ja penkki kutsui. Jostain syystä lapualaisten pelikonsepti sekosi täydellisesti molemmissa päissä kenttää ja loppuminuutit paikalla oli enää vain yksi joukkue. Vilppaan kirin aloitti Juho Nenonen illan viidennellä kolmosellaan (76-80) ja heti perään Brian Fobbs kavensi kulmakolkilla eron yhteen. Seuraavasta puolustuksesta Fobbs riisti pallon ja läpiajotilanteen pysäytti Henry Boyd EU-virheen arvoisesti. Fobbsilta molemmat  vaparit sisään ja sivurajasta Bryan Griffin lisäsi kotijohdon vapariviivalta lukemiin 82-80. Salohallin kaivattu flow oli löytynyt, eikä Kobrien aikalisästä ollut apua. 
Kun Kobrien tasoitusyritys ei onnistunut, Perttu Blomgren osui kaaren takaa 85-80 ja Griffinin ajolla ero kasvoi jo seitsemään. Eli Vilpas voitti 3:21 jakson peräti 16-0! Nenonen tyylitteli kuudennen kolmosen pussiin reilu minuutti ennen loppua ja lopullisen niitin kobra-arkkuun donkkasi Fobbs.

Tuskin kovin moni katsojista olisi pistänyt euroja likoon kotijoukkueen puolesta yhdeksän pisteen tappioasemassa, mutta asia on juuri kuten Kobrien päävalmentaja Ville Turja totesi ottelun jälkeisessä pressissä.
- Hatunnosto Vilppaalle, laatujoukkue. Silloin kun toinen kämmää, tommoinen joukkue tulee takaisin ja voittaa pelin.
Turja oli luonnollisesti harmissaan lopun hyytymisestä, mutta oli tyytyväinen omiensa ensimmäiseen puoliaikaan. Ja Lapuahan oli todella hyvä.
- Eka puoliaika oli meiltä erinomaista peliä ja oltaisiin voitu olla enemmänkin edellä. Teimme kolme puolustuspään virhettä ja jokaisesta Vilpas rankasi kolmosella. Lopussa meidän konsepti sekosi molemmissa päissä kenttää, Vilpas haistoi veren ja nosti painetta. Koetettiin aikalisää, vaihtoja ja jätkät alkoivat olla vähän loppukin. Tehtiin selkeitä vaihtovirheitä Nenosen vapaisiin kolkkeihin, harmitteli Turja.
Kobrien peli lepäsi odotetun vahvasti ulkomaalisvahvistusten varassa. Stokley Chaffee Jr tehtaili komeat 30 pistettä hyvällä tarkkuudella (12/14) ja repi päälle 12 levypalloa puolustuspäässä. Christian Lutete IV kokosi 22 pinnaa eikä Andre Wessonin (13/3/5 syöttöä) ja BJ Raymondinkaan (12/4) tarvitse esitystään hävetä. Silti rosteri jäi kapeaksi Vilppaaseen verrattuna. Suomi-osastosta primus motor Antto Nikkarinen (0/3/7 syöttöä) jäi kokonaan pisteittä, Juho Lehtoranta teki tehot 5/4, Chrysostom Chukwuma 2/1, Henry Boyd 2/0 ja Jussi Turja 1/1. Niillä ei kuuhun mennä.
Isokokoinen Kobrat voitti levypallot 33-34, mutta hyökkäyslevyreissä Vilpas oli parempi 15-6. Ratkaiseva osuus oli myös pallon menetyksillä, joita lapualaisille sattui peräti 22.

Uransa parasta kauttaan pelaava Juho Nenonen oli jälleen se x-factor, jota ilman Vilpas olisi ollut vaikeuksissa. 34-vuotias Nenonen pisti kuluvan kauden ennätystilastojaan uuteen uskoon urakalla. Ennätyksiä tuli pisteissä (25), tehokkuudessa (23), riistoissa (4), kolmen pisteen heitoissa (8), onnistuneissa kolmosissa (6), kolmostarkkuudessa (75%), minuuteissa (28:50), kohdistuneissa virheissä (4) ja vapariyrityksissä (4). Plus/miinustilastossa maisterismies (+15) oli Vilppaan kakkonen Blomgrenin (+20) jälkeen. Perjantai-illassa kaksi missattua kakkosta ja kolme menetystä eivät paljoa painaneet, joten otteluisäntä Salon kaupungin parhaan pelaajan palkinto osui kohdilleen.
Toiseksi eniten pelasi Marcus Lovett Jr (10/4/6 syöttöä), joka pääsi esittelemään liukkauttaan loppuhetkien aikana - ja yleisö nautti. Yli 20 minuutin kerhoon pääsivät myös Jeremiah Wood (14/7), Mikko Koivisto (7/2), Perttu Blomgren (9/2/5 syöttöä) sekä Roope Ahonen (9/0). Rahtusen alle jäi Bryan Griffin (11/2).
- Meni aika kauan ennen kuin löytyi sopiva viisikko, joka pystyi puolustamaan viidellä miehellä. Vaihtoehtoja kyllä kokeiltiin. En tiedä, väsyikö Kobrat, koska heille tuli lopussa paljon menetyksiä. Yksinkertaistimme toisella puoliajalla meidän hyökkäämistä ja pääsimme juoksemaan, totesi Toiviainen.
Sopivalla viisikolla päävalmentaja tarkoitti vitjaa Blomgren-Lovett-Fobbs-Nenonen-Griffin, joka hoiteli voiton kotiin. Vilppaan heittoprosentti nousi lopulta lukemaan 46.1% ja riistoja joukkue napsi kiitettävät 15.

 

Perjantai-illan MVP Juho Nenonen laulatti faneja ottelun jälkeen. Kuva: Anne Nenonen

 

Perjantain toisessa pelissä yhden jenkin Seagulls voitti KTP Basketin 97-89 ja Kisahallissa tahtipuikkoa heilutti viidesti kaaren takaa osunut Petteri Koponen (24/3). Tänään Korisliiga jatkuu otteluilla Karhubasket-Kouvot ja Lahti Basketball-Bisons. Vilppaan seuraava peli osuu keskiviikkona Kouvolaan ja kotona jatketaan 27. lokakuuta Loimaan Biisoneja vastaan. 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit