Uutiset & Artikkelit

26.10.2021 16:00
Vilpasvikings.fi

Loimaan Biisonit pitkästä aikaa Salohalliin

Kuva: Ville Vuorinen

 

Siitä on kulunut yli viisi vuotta, kun Loimaan biisonilauma vieraili edellisen kerran Salohallissa. Tuolloin elettiin maaliskuun 18. päivää ja vuosi oli 2016. Talousvaikeuksiin joutunut Bisons oli pakotettu tyhjentämään pajatsoaan rankalla kädellä ja Vilpas tyylitteli murskaavaan 85-45 voittoon. Molemmat joukkueet selviytyivät tuolloin pudotuspeleihin, mutta noutaja tuli kummallekin. Vilpas putosi Kouvoille voitoin 3-2 ja Loimaa Pyrinnölle 3-1. 
Läntisen alueen paikallisderby Vilpas-Bisons puhalletaan käyntiin keskiviikkona kello 18:30 ja Vilppaalla on varmasti näyttöhaluja vaisusti sujuneen Kouvolan reissun jälkeen. Toivottavasti loimaalaiset lähtevät joukolla kannustamaan omiaan Salohalliin, sillä koris on parasta paikan päällä ja kovassa metelissä!  

Mitä: 
Korisliigan 6. kierrosta ja vastakkain liigan nelonen Vilpas (3-2) ja kymppi Bisons (1-4). Nykyisen Loimaa Bisonsin historia alkoi kaudella 2016-2017 II divisioonassa, sillä edelliset viisi kautta Loimaalla mentiin korkealla ja kovaa - ikävin seurauksin. Seuran palkintokaapiin ehdittiin säilöä kaksi SM-kultaa, yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi, ennenkuin karu totuus tuli julkisuuteen. Seuran talous oli ajettu kuralle vuosien varrella ja koripallon liittohallitus hylkäsi loimaalaisten sarjalisenssihakemuksen toukokuussa 2016.

Palataan vielä hetkeksi kauteen 2015-2016. Edellisellä kaudella Venäjän VTB-liigaa tahkonnut Bisons lähti suurin satsauksin uuteen kauteen, joka alkoi 70-82 vierasvoitolla Seagullsista. Helsingin jäähallissa 3043 katsojan edessä Greg Gibsonin miehistö aloitti kymmeniköllä Martin Zeno, Justin Jackson, Ilari Seppälä, Matias Ojala, Tuukka Kotti, Mikko Koivisto, Jacob Burtschi, Aapeli Alanen, Mario Edwards ja Henri Niemistö.
Helmikuussa 2016 Bisons Oy:n johto antoi pelaajilleen luvan hakea uutta seuraa. Pelkät kulukorvaukset eivät kaikkia kiinnostaneet ja aika moni käyttikin mahdollisuuden hyväkseen. Kauden päättäneessä puolivälieräottelussa Pyrintöä vastaan kauden avauspelistä jäljellä olivat enää Tuukka Kotti ja Aapeli Alanen. Nopeasti Suomen huipulle nousseen seuran taru päättyi siihen.
Viimeiseksi jääneellä kaudella Vilpas ja Bisons ottivat yhteen neljä kertaa. Loimaalla Bisons oli parempi 72-52 ja 74-73 ja Salohallissa isännöi Vilpas 58-57 ja 85-45. Coach Gibsonilla oli kauden aikana kokoonpanossa peräti 24 eri pelaajaa, joka lienee  Korisliigan ennätyksiä kautta aikojen. Ulkomaalaisvahvistuksia (12) tuli ja meni, kuten seuraava lista todistaa. Martin Zeno 25 ottelua, Justin Jackson 13, Aubrey Coleman 5, Corey Maynard 2, Jacon Burtschi 15, Mario Edwards 1, Ike Udanoh 17, Paul Hill 36, Joshua Sparks 6, Ronnie Clark 26, Tayloe Taylor 8, Yannick Franke 12 eli biisoniveräjässä liikettä riitti.    
II divisioonasta uuden nousun aloittanut Loimaan Korikonkarit eli Loimaa Bisons nousi I divisioonaan kaudelle 2017-2018 ja viime keväänä se juhli I divisioonan mestaruutta. Nousu Korisliigaan tapahtui viiden vuoden tauon jälkeen, joten tervetuloa takaisin Salohalliin, Biisonit!

 

Vilpas ja Biisonit kohtasivat viimeksi Salohallissa maaliskuussa 2016.

 

Missä: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5, Urheilupuiston sydämessä. Vilpas on kerännyt kahteen aikaisempaan kotiotteluunsa mukavasti yleisöä (1427, 1131) eivätkä kaikki halukkaat ole mahtuneet koronasäännösten mukaan Pelimannin anniskelualueelle. Tilannetta yritetään parantaa koronapassilla. Sitä näyttämällä useampi pääsee nauttimaan yläkerran tarjoilusta, joten sovellutus kannattaa ladata kännykkään ajoissa tai ottaa paperiversio mukaan hallille.  

Milloin: 
Keskiviikkona 27.10.2021 kello 18:30. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa. Keskiviikon kierroksen muut ottelut ovat Kataja-Pyrintö ja BC Nokia-Lahti Basketball.

Keskiviikon asetelma: 
Bisons on voittanut pelaamistaan viidestä pelistä vain yhden, mutta sen ei ole tarvinnut hävetä esityksiään. Loimaa aloitti kauden 80-65 kotivoitolla Pyrinnöstä ja vaikka muut neljä peliä ovat päättyneet tappioon, sitä ei ole kertaakaan yliajettu. Seagulls 83-71, Kataja 53-77, Lahti 89-86 ja Karhubasket 71-79. 
Bisonsin päävalmentajana jatkaa seuran Korisliigaan nostanut serbialainen Darko Mihajlovic ja ulkomaalaisvahvistuksia on sääntöjen sallimat neljä: takamies Cortez Edwards, laiturit Zach Thomas ja Andre Norris Jr sekä sentteri Kazembe Abif, jolla on aiempaa kokemusta Korisliigasta Kauhajoelta ja Seagullsista.
Bisonsin tehomies löytyy kuitenkin kotimaasta, sillä kapteeni Juho-Matti Henttonen on pelannut vahvan alkukauden 13.8 pinnan keskiarvolla. Liigakokemusta löytyy myös viisikolta Teemu Knihtinen, Vesa Heinonen, Sami Tahvanainen, Thomas Vehmanen ja Joona Airenne. Tilastoissa Bisons on Vilpasta parempi puolustuslevypalloissa (25.2), vapaaheitoissa (66.7%) ja torjunnoissa (2.4). Vielä tiistaina oli pieni kysymerkki Vesa Heinosen ja Kazembe Abifin pelaamisen kohdalla.

Vilpas lähtee keskiviikkona puolustamaan puhdasta kotitiliään. Se pelaa toisen ottelunsa ilman Jeremiah Woodia ja sisäpeli tulee olemaan etupäässä Bryan Griffinin ja Juho Nenosen harteilla. Päävalmentaja Sami Toiviasen aloitusviisikosta voisi järjestää mielenkiintoisen vetokohteen, sillä yhdessäkään ottelussa Vilpas ei ole startannut samalla viisikolla ja aloituksessa on käynyt viidessä pelissä peräti yhdeksän eri pelajaa. Tilastollisesti salolaisten vahvuudet alkukaudella ovat olleet tehdyt pisteet (94.0. liigan ykkönen), menetykset (11.6, toiseksi paras) sekä kolmen pisteen heittotarkkuus (39.2%, toiseksi paras).

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 21 Laine, 25 Griffin.
Bisons: 1 Lehtisyrjä, 3 Thomas, 6 Edwards, 14 Heinonen (75%), 17 Henttonen, 21 Knihtinen, 22 Tahvanainen, 23 Norris Jr, 24 Hollo, 30 Airenne, 32 Abif (75%), 44 Vehmanen. 

Poissaolot:
Vilpas: Jeremiah Wood.
Bisons: epävarmat Vesa Heinonen, Kazembe Abif.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Bryan Griffin 15.8, Juho Nenonen 15.2, Marcus Lovett Jr 15.2/ Griffin 6.8, Jeremiah Wood 6.0, Nenonen 4.2.
Bisons: Juho-Matti Henttonen 13.8, Cortez Edwards 13.2, Zach Thomas 9.8 / Edwards 6.8, Henttonen 5.2, Thomas 4.3. 

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Todella mieluisa vastustaja Bisons tulee vierailulle keskiviikkona. Meillä on alla heikompi vierasottelu ja nyt on koko joukkueen aika vastata huutoon ja alkaa pelata omalla hyvällä tasolla. Transition-puolustus, palloskriinien puolustaminen sekä levypallopelaaminen ovat ne asiat, joihin me keskitymme."

Darko Mihajlovic: "Jälleen valtava haaste tulossa, vastassa puolustava mestari, joten parempi totutella tähän Korisliigan tahtiin. Salo tulee varmasti kovaa viime tappion jälkeen ja haluaa suojella kotikenttäänsä. Olen kuullut paljon tarinoita Vilppaan ja Bisonsin välisistä peleistä ja toivottavasti näemme paljon meidän kannattajia tukenamme."

Vuoroin vieraissa
Riku Laine pelasi kaudella 2018-2019 rinnakkaislisenssillä Loimaalla I divisioonaa ja liigakarsintaa. Myös Mikko Koivisto ja Roope Ahonen ovat aikoinaan edustaneen Loimaa Bisonsia. Vierailla ei ole kokemusta Vilppaan paidassa pelaamisesta.

Tuomaristo:
Jaakko Kaunisto, Henri Hilke, Topias Antinmaa.

Otteluisäntä
Hanhivaaran liikuntakeskus. Paikalla myös Länsirannan hammaslääkärit, jonka syömähammaskisan tilanne: Riku Laine 1, Juho Nenonen 1. 

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kouvolaa eli kuka Kouvojen pelaajista on valittu kansanedustaja Ville Kauniston ohella Korisliigan vuoden pelaajaksi. Oikea vastaus on Pasi Riihelä. Tämän ennakon kysymys koskee Bisonsia, joka osallistui kaudella 2014-2015 VTB-liigaan. Minkä venäläisen huippujoukkueen kukistamista pidetään Bisonsin seurahistorian komeimpana voittona?

 

Liput matsiin:

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit