Uutiset & Artikkelit

02.10.2021 15:53
Vilpasvikings.fi

Korisliigaennakko 5: Onko pantterinmetsästys kolmen kauppa?

Yksi Korisliigan ennakkosuosikeista Kauhajoen Karhubasket aloitti oman urakkansa jo eilen hakemalla 54-79 vierasvoiton Pohitullista. Vilpas avaa kautensa tänään ja toiselle puolelle kenttää asettuu kello 17:00 viime kevään taistelupari Lahti Basketball. Viimeisessä liigaennakossa pureudutaan suurimpiin mestariehdokkaisiin eli esittelyvuorossa ovat Seagulls, Karhubasket ja Vilpas. Mestaruuspaineet on asetettu juuri näiden kolmen harteille, joten kevään kysymys kuuluu: löytyykö trion ulkopuolelta mestarikanditaattia?

Jos viime kevään pronssijoukkue Helsinki Seagullsia pitää kuvailla vain yhdellä sanalla, se on kokemus. Kesällä varmistui, että pronssiryhmässä jatkavat Tuukka Kotti (1981), Timo Heinonen (1981), Shawn Huff (1984) ja Antti Kanervo (1989). Kun Seagulls julkaisi Petteri Koposen (1988) sopimuksen, joukkueen keski-ikä ei ainakaan laskenut - markkina-arvosta puhumattakaan. Selvää on, että minne tahansa liigapaikkakunnalle lokit matkustavat, kotiyleisö haluaa nähdä myös kenraali Koposen. Ikäjakauman puolesta biologinen kello alkaa käydä viimeisiä kierroksiaan, joten pantteripatsaan saaminen Helsinkiin on taatusti Jussi Laakson toiveissa.

Kun valmentajakaksikko Jussi Laakso-Vesa Vertio houkutteli vielä Nokialta Lassi Nikkarisen takaisin pääkaupunkiseudulle, Gullsin rosteri on todella kovaa luokkaa. Niin kovaa, ettei joukkueen tarvinnut hankkia edes neljättä jenkkiä - ainakaan vielä.
Ulkomaalaisista ei ole vielä välittynyt suurempaa kuvaa, mutta Kendale McCullumin kaltaista löytöä ryhmästä tuskin löytyy. Yksi lokinpoikanen on jo ehtinyt vaihtua, sillä Tim Bond ei jatka Mannerheimintiellä ja uusi merilintu on 198-senttinen Zaccheus Darko-Kelly (Providence, NAIA), jonka piti pelata alunperin Bundesliigan Ludwigsburgissa. Sentterinä nähdään viisi kautta Italiassa pelannut Brandon Sherrod (198/Yale) ja laidassa Devin Thomas (203/Indiana State), joka pelasi viimeksi Tanskassa. Seagulls lieneekin ainoa joukkue Korisliigassa, joka voi oikeasti heittää kentälle puhtaasti kotimaisen aloitusviisikon.

Vaikka Seagulls vilisee Korisliigan mittapuulla kovia nimiä, joukkue henkilöityy alkavalla kaudella 33-vuotiaaseen Petteri Koposeen. Malmin Super-Koriksen kasvatti on nähnyt koripalloilijan elämää Bolognassa, Himkissä, Barcelonassa, Muchenissä ja Reggianassa ja omien sanojen mukaan alkamassa on viimeinen kausi pitkällä uralla.
- Aion nyt nauttia siitä, että saan olla kotona ja pelata koripalloa Suomessa. Saa karsittua ainaista matkustamista ja päällimmäisenä ajatuksena on voittaa pelejä. Tottakai olisi omallekin uralle hieno kruunu päästä nostamaan Pantteria keväällä, mutta sen tietää kuinka pienistä asioista mestaruudet jäävät kiinni. Kunhan saamme integroitua kolme ulkomaalaisvahvistusta peliin mukaan, meillä on käytössä laaja rosteri, toteaa Koponen.

Seagulls lähtee sarjaan liigan suurimmalla budjetilla 840 700€ ja tavoite on asetettu yksinkertaisesti: "Suomen mestaruus." Palkintokaapista löytyy kolme pronssia.

Teemu Rannikko: Helsingissä on mestaruutta hamuttu jo aika kauan, mutta nyt on koossa aikamoinen suomalainen tähtisikermä. Koposen paluu pääkaupunkiin on iso asia koko suomalaiselle korikselle ja Lassi Nikkarisen ohella iso kiinnitys Gullsin takakentälle. Paineet ja odotukset ovat kovat ja mielenkiinnolla odotan, miten ne vaikuttavat joukkueeseen. Kysymys kuuluu, riittääkö yksi pallo kentälle, koska joukkuessa on paljon korintekijöitä. Miten Jussi Laakso saa kaikki tähdet tyytyväisiksi hyökkäyspäässä?

Pohjanmaalla koossa kova nippu

Kauhajoen Karhubasket on Salon Vilppaan ohella viime vuosien menestyksekkäin seura Korisliigassa ja viime kevään hopean lisäksi muistissa on hyvin kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosilta 2018 ja 2019. Ne kevään 2018 finaalit muistetaan etenkin Salossa ikuisesti, sillä toukokuun 18. päivä joukkue pääsi juhlimaan mestaruutta kotihallissaan - Vilppaan katsellessa vierestä. Mestaruutta olivat juhlimassa Mangano, Lewis, Allen, Whitfield sekä Rougeau ja heistä Rene Rougeau (198/UNLV) nähdään tälläkin kaudella Karhupaidassa. Samoin nähdään Cameron Jones (193/Northern Arizona), joka pääsi kannattelemaan pantteria vuotta myöhemmin yhdessä Rougeaun kanssa. Karhun kannattajien päiväuni toteutui sinä päivänä, kun seura julkaisi kaksikon sopimukset yhdessä Ranskasta palanneen Henri Kantosen kanssa. Se nosti pohjalaiset kertaheitolla yhdeksi mestarisuosikiksi.

Määrällisesti Karhulla ei pelaajia ole liikaa. Rougeaun ja Jonesin ohella ulkomaalaisia löytyy perinteisesti yli tarpeen. Lee Skinner (198/Wofford) kuuluu perusrotaatioon, Malik Toppin (206/Salem) on hankittu ns. varajenkiksi ja Brandon Alston treenivahvuuteen. Varsinainen ykkössentteri puuttuu yhä, mutta Kauhajoella ei ole kiirettä. Nippu on kova jo nytkin. Kalle Peltonen ja Eero Innamaa ovat saaneet Koskimieheltä lisää vastuuta ja Severi Kaukiaisen värvääminen Kouvolasta tuo takakentälle paljon osaamista. Korihaista siirtynyt Miikka Marttinen on ollut vielä sivussa ja rosterin täydentää Joona Hakamaa.

Kauhajoelle menestystä on kertynyt ne kaksi SM-kultaa ja yksi SM-hopea ja joukkueen tavoitteena on "luoda voittava pelityyli uudistuneelle joukkueelle." Päävalmentaja Janne Koskimiehen tuntien se tarkoittaa pantterille uutta kotia Pohjanmaalta. Budjetti on asetettu 566 000 euroon.

Teemu Rannikko: Omissa papereissa Karhu on Seagullsin ohella suurin mestarisuosikki. Se jysäytti yhtenä päivänä sellaisen pommin, että oksat pois. Rougeau, Jones ja Kantonen voivat olla kaikki liigan TOP5-pelaajien joukossa. Joukkue oli preseasonilla kaikista vakuuttavin ja he puolustavat todella, todella, todella hyvin. Karhua vastaan tulee olemaan erittäin vaikea hyökätä. Kolikon toislta puolelta ei löydy oikein mitään. Ainoa uhkatekijä on, säilyykö joukkue kasassa koko kauden vai viedäänkö pelaajia ulkomaille kesken kauden.

Vilpas aloittaa pantterijahdin tänään

Salon Vilpas on hallitseva mestari ja perinteisesti sen päänähka on se kaikkein halutuin. Vaikka joukkue on edelleen paperilla yksi mestarisuosikeista, muutoksia on tapahtunut melkoisesti. Vanhaa on jäljellä kokeneessa kolmikossa Jeremiah Wood, Mikko Koivisto ja Juho Nenonen ja Riku Lainekin pelaa Salossa jo kuudetta kauttaan. Roope Ahosen paluu kasvattajaseuraan oli iso juttu ja uusia kasvoja joukkueessa ovat Trey Niemi, Niilo Kärkkäinen ja omista junnuista treenivahvuuteen nostettu Onni Mäkynen. Jos Vilppaasta pitää nostaa yksi pelaaja, ketä kannattaa seurata: loukkaantumisesta toipunut Perttu Blomgren.
Jenkkiosastoon ei ole tarvinnut lähteä tekemään muutoksia, sillä Marcus Lovett Jr, Brian Fobbs ja Bryan Griffin ovat tyydyttäneet päävalmentaja Sami Toiviaisen valmennusryhmää ja reservissä on PeU Basketin jenkkipelaaja Justin Young.

Mestarien liigan karsinnat päättyivät yhteen otteluun Ateenassa, joten joukkue voi keskittyä rauhassa vain yhteen asiaan - pantterinmetsästykseen. Joukkue lähtee sarjaan 755 700 euron budjetilla ja tavoite on ilmaistu kahdella sanalla: "Suomen mestaruus."

Kausi käynnistyy tänään Salohallissa kello 17:00 ja vastaan asettuu aina vaarallinen Lahti Basketball. Vieraat joutuvat tulikasteeseen ilman sentteri Henri Ventoniemeä, joka sai yhden ottelun mittaisen pelikiellon Lahden viimeisestä treenipelistä.
Vilpas Salohallissa: Niemi, Blomgren, Koivisto, Nenonen, Ahonen, Fobbs, Kärkkäinen, Lovett Jr, Laine, Wood, Griffin.
Lahti Basketball: Clarke, Saarijärvi, Ahola, Bärlund, Peel, Brown, Luukkanen, Karvonen, Gilder, Sajantila.

Teemu Rannikko: Selässä lukee "puolustava mestari" eli kaikki haluavat voittaa Vilppaan. Joukkue on uudistunut melkoisesti, sillä kolmen jenkin lisäksi kolme uutta kotimaista ja Perttu tavallaan uutena. Kestää varmaan jonkun aikaa löytää yhteinen sävel, mutta potentiaalia on ja Salohallissa tullaan näkemään hyvää koripalloa. Toivotaan, että Teemu Rannikko ei pääse aamutreeneillään sotkemaan liikaa joukkueen asioita!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit