Uutiset & Artikkelit

01.10.2021 20:29
Vilpasvikings.fi

Korisliigaennakko 4: Pureeko Pyrinnön paikka edelleen?

Korisliiga starttaa uuteen kauteen jo tänään, koska Korihait ja Karhubasket ottavat varaslähdön liigakauteen illalla. Vilpas kohtaa lauantain kotiavauksessaan Lahti Basketballin kello 17:00 ja ottelun tiimoilta kuultiin yllättäviä uutisia. Viimeisessä harjoituspelissään Lahden Henri Ventoniemi ajettiin kentältä epäurheilijamaisen virheen vuoksi ja kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää lätkäisi sentterille yhden ottelun pelikiellon. Se tarkoittaa, että Lahti matkaa lauantaina Salohalliin ilman luottosentteriään. Tämän päivän ennakossa tutustutaan tarkemmin, mitä on tapahtunut Nokialla, Lahdessa ja Tampereella.

BC Nokian päävalmentaja Greg Gibson myöntää, että joukkueen valmistautuminen sarjakauteen ei ole ollut ideaalinen.
- Minulla on tapana sanoa asiat niin kuin ne ovat. Totuus on se, että emme ole nyt kovin hyvässä tilanteessa. Tärkeiden pelaajien loukkaantumisten vuoksi meillä on ollut isoja vaikeuksia saada aikaan kunnon 5 vs 5 -harjoituksia, joille olisi tarvetta. Olen valmentanut jo parikymmentä vuotta ja tämä on selkeästi vaikein kauden aloitus jonka muistan, Gibson myöntää.

Michael Besselink on ollut telakalla todella pitkään ja vemppaseuraan on liittynyt myös Hugo Boman. Kesällä sainattu Jeremy Hemsley ei koskaan nähnyt Nokian katuja ja tilalle hankittu James "Beetle" Bolden ei saanut jatkopahvia koeajan jälkeen. Gibsonilla onkin käytössään sarja-avauksessa kanadalainen takamies Tevaun Kokko (182/Ryerson), jolle yritetään hankkia Suomen kansalaisuutta, laituri Terry Thomas (193/Ottawa) sekä puertoricolainen Arnaldo Toro. 
Kun listaan lisätään kokeneet Antero Lehto ja Matias Ojala sekä suurempaa roolia havitteleva Antti Ahonen, loput pelaajat voisivat tulla hallille mopoautolla. Nuorisojengistä eniten voi odottaa 205-senttiseltä Peetu Piirtolalta, joka sai jonkun verran vastuuta jo viime kaudella. Gibsonin ahdingon ymmärtää ja herrasmiehelle taatusti mieluinen uutinen oli Santa Claran yliopiston jaloistaan karistaneen Max Besslinkin sopimus BC Nokian kanssa. Tarvetta on.
- Max päätti keskittyä kokonaan koripalloon. Hän nautti yliopistossa koripallosta, muttei koulusta. College ei ole jokaista varten. Olen todella innoissani, että saimme hänet joukkueeseemme, Gibson iloitsee.
Päävalmentaja asettaakin tavoitteen varovaisesti: "Tehdään kovaa työtä joka päivä ja yritetään pelata parasta peliämme kauden lopussa." 
Viime kauden näätäryhmästä ovat poistuneet Lassi Nikkarinen sekä Lauri Toivonen, joten veteraanien Antero Lehdon ja Matias Ojalan roolit joukkueessa ovat suuret.
-  He ovat johtaneet omalla esimerkillään ja lisäksi kanadalainen Terry Thomas tekee asioita hyvin parhaillaan. Hänellä on mahdollisuus pelata erinomainen kausi, toteaa Gibson.

Seuran palkintokaapista löytyy yksi SM-pronssi ja nokialaiset lähtevät kauteen 334 800 euron budjetilla. Harjoituskaudella Gibsonin suojatit pelasivat säästeliäästi. Bisons kaatui jatkoajan jälkeen 75-76 ja Karhubasket antoi kyytiä 82-59. Avausottelu BC Nokia-KTP Basket lauantaina kello 17:00.

Teemu Rannikko: Nokialla on ollut kohtuuvaikea preseason eikä sarja-avauksessa koko rosteri ole kasassa. Lehto ja Ojala ovat kuitenkin erittäin hyviä kotimaisia ja Besselink tuo varmasti lisää tasoa ryhmään. Tunnen hyvin Greg Gibsonin tavan valmentaa ja penkin päästä homma ei jää kiinni. Nokia on aina ollut pelityyliltään inhottava vastustaja. Lassi Nikkarinen oli isossa roolissa viime kaudella ja Lauri Toivosen poissaolo näkyy. Kysymysmerkkinä herää, onko rosterin laajuus riittävä ja mikä on ulkomaalaisten taso. Veikkaan, että Nokialle ei tule helppoa kautta. 

Lahti Basketball jatkaa aggressiivisella linjallaan

Runkosarjan viitonen Lahti Basketball laittoi viime keväänä Vilppaan tiukoille neljä kertaa puolivälierissä aggressiivisella pelityylillään ja Pieti Poikolan ryhmä jatkaa samalla, hyväksi havaitulla kaavalla myös tulevalla kaudella. Palloon laitetaan painetta,  prässipuolustusta tullaan näkemään ja hyökkäyksiin lähdetään nopeasti. Coach Poikola pyörittää tiuhaa vaihtorulettia ja vastuuta tulee usealle pelaajalle.
- Pelityylimme on vähän erilainen kuin muualla, joten se vaatii totuttelua uusilta pelaajilta amerikkalaisvahvistukset mukaan lukien. Meillä on tavoitteena, ettei kukaan pelaa liian isoilla minuuteilla ja tuomme parketille koko ajan tuoretta jalkaa. Nippu on valmis enkä koe, että materiaalimielessä meiltä puuttuisi enää yhtään mitään, pohtii ykkössentteri Henri Ventoniemi.
Lahden rosteri on hyvin tutun näköinen. Seuraikoni Vesä Mäkäläinen on joukosta poissa, mutta muuten Poikolan nippu on pysynyt lähes entisellään eli kentällä viilettävät Ville Karvonen, Ali Ahola, Eemi Luukkonen, Eetu Lähdetniemi, Ricky Waxlax, Erik Sajantila...
Pitkään sairastuvalla ollut Arttu Saarijärvi on vihdoin palaamassa pelaavaan kokoonpanoon ja se on lahtelaisille varmasti mieluinen uutinen.

Ulkomaalaisista Brandon Peel (201/Central Connecticut) teki jatkosopimuksen Lahteen. Uusista miehistä tarkkakätinen takamies Admon Gilder (193/Gonzaga) on yksi ehdokas liigan korikuninkaaksi ja taitava laituri Chris Clarke (196/Texas Tech) hallitsee myös korinteon. Viimeisellä palasella Sherwood Brownilla (193/Florida) on kokemusta Saksasta, Libanonista, Israelista, Meksikosta, Qatarista ja Romaniasta. Lahden ei tarvitse hävetä ulkomaalaisten laadussa.

Harjoituskaudella lahtelaiset pelasivat viisi peliä ja ottivat voitot Pyrinnöstä (91-120) ja kahdesti Katajasta (92-80, 103-53). Tappiot se koki Kouvoja (64-93) ja Vilpasta (87-98) vastaan. Lahden NMKY:llä ja Namika Lahdella on useita SM-mitaleita, mutta nykyisellä Lahti Basketballilla se ensimmäinen on vielä haussa. LaBa lähtee sarjaan 476 000 euron budjetilla ja tavoite on hyvin poikolamainen: "Haluamme parantaa viime kaudesta kaikilla osa-alueilla, mukaan lukien absoluuttinen tulos." Ja sehän tarkoittaa mitalipelejä.

Teemu Rannikko: Omissa papereissa Lahti on varsin ylhäällä. Viime kaudella se pelasi hyvän runkosarjan ja hienot pudotuspelit meitä vastaan. Se auttoi meitä paljon. Lahdella on erittäin kilpailukykyinen joukkue kasassa ja koko ulkomaalaisnelikko on laadukas. Joukkue on täynnä kovia työntekijöitä ja se on edelleen sarjan inhottavin joukkue aggressiivisuudellaan. Jos joku kysymysmerkki täytyy nostaa, tullaanko Lahdessa toimeen ilman puhdasta pointtia?

Pureeko Pyrinnön paikka edelleen?

Miikka Sopasen ja Damon Williamsin valmennukseen viime kaudella siirtynyt Tampereen Pyrintö kohahdutti täysin omalla tyylillään. Joukkue tahkosi paikkapuolustusta täydet 40 minuuttia joka pelissä ja se vei punapaidat yllättäen runkosarjan kakkoseksi. Kataja kaatui vielä puolivälierissä, mutta Kauhajoki oli sitten liikaa ja kausi päättyi nelossijaan. Pyrinnön taktiikka tulee tuskin muuttumaan, joten ovatko muut joukkueet jo oppineet, miten Pyynikin paikka murretaan?
Kovin takaisku koettiin kesällä, kun hienon kauden pelannut Shawn Hopkins teki sopimuksen Islantiin. Kun Justus Kilpinen suuntasi vielä Lapualle, joukkueen ei voi sanoa ainakaan vahvistuneen. Kotimaisia vahvistuksia ei ole listalla. Toki mukana ovat edelleen heittovoimainen kapteeni Osku Heinonen, viime kauden kuudes pelaaja Lassi Kilpinen ja Suomeen ihastunut David Gonzalvez, joka aloittaa jo kuudennen kautensa Korisliigassa. Silti sellainen Brady Skeensin kaltainen puhdas sentteri puuttuu ja Kilpinen on aika yksin pointin paikalla. 
- Meidän pelityyli on vähän sellaista hurlumheita, mutta ei kuitenkaan pelkkää roiskimista vaan hallittua tekemistä, kertoo Osku Heinonen Pyrinnön pelityylistä.

Ulkomaalaisnelikon muodostavat Gonzalvezin lisäksi laitahyökkääjät Devante Foster (203/Arkansas Tech), kanadalainen Shaquille Keith (198/Cape Breton) sekä Romani Hansen (203/Mt. St. Michael Academy). Suomiosastolla Tomas Pihlajamäki, Panu Peltokangas, Valtteri Leppänen ja Eero Lehtonen täydentävät kapean rosterin.
Pyrintö pelit preseasonilla eivät päättyneet voitokkaasti. Lahti haki voiton Pyynikiltä 91-120, Kouvot oli parempi kotonaan 93-79 ja Korihait 88-78. Hakasten palkintokaapista löytyy kolme SM-kultaa, viisi SM-hopeaa ja yksi SM-pronssi. Sarjan budjetti on 383 300 euroa ja tavoite Tampereella kirjataan yksinkertaisesti: "Haluamme kehittyä joukkueena ja kilpailla pitkälle kevääseen." Avausottelu Bisons-Pyrintö lauantaina kello 17:00.

Teemu Rannikko: Kiva nähdä, mitä uutta Pyrinnön valmennus on kehittänyt tälle kaudelle. Viime kaudella 1-3-1 paikka oli sarjan piristysruiske, mutta onko jotain spesiaalia kehitetty. Muut ovat varmasti valmiimpia heitä vastaan. Viime kaudella heillä oli kaksi täydellistä jenkkiä omaan pelityyliinsä (Lewis, Skeens), löytyykö vastaavia nyt? Hienon kauden pelanneelle Hopkinsille ei hankittu korvaajaa, joten kuka nousee Hopin saappaisiin?

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit