Uutiset & Artikkelit

07.10.2021 15:37
Vilpasvikings.fi

Jäätävän kova Karhubasket

Kuva: Ville Nurminen/Karhubasket

 

Vilppaan vierailu Pohjanmaalle Karhubasketin vieraaksi ei tuottanut lisäystä viikinkien pistesaldoon. Vaikkei salolaisten esitys ollut huono, kotijoukkue oli yksinkertaisesti jäätävän kova ja ansaitsi voittonsa hyvätunnelmaisessa liikuntahallissa. Se heitti tarkemmin läpi ottelun ja levypallodominointi kolmannella jaksolla nousi suureen rooliin 99-85 (47-38) kotivoitossa. Kauhajoen liikuntahalli on paha paikka ja voisikin veikata, että sieltä ei montaa vierasvoittoa tulla kauden aikana hakemaan. Vilppaan pelit jatkuvat lauantaina Uudessakaupungissa Korihaita vastaan.

Eipä siinä voinut muuta kuin ihailla, millaiseen kuosiin Janne Koskimies on Karhubasketin saanut varsin lyhyessä ajassa. Iso syy väkevään esitykseen löytyy tietenkin kauhajokisten materaalista. Varsinkin kvartetti  Henri Kantonen (21/6), Cameron Jones (24/6/4 syöttöä), Rene Rougeau (19/6/5 syöttöä) ja Lee Skinner (18/9) todisti, miksi Karhubasket on nostettu jopa Korisliigan suurimmaksi suosikiksi. Pohjalaisten puolustuspelaaminen oli erinomaista ja se teki Vilppaan pelinrakentelun vaikeaksi läpi ottelun.
Ranskasta entiseen seuraansa palannut Kantonen pelaa vahvaa syksyä ja on melkoinen uhka vahvojen ajojen lisäksi pakkipäässä parimetrisellä ja liikkuvalla varrellaan. Kultakaksikon Jones/Rougeau merkitys joukkueelle on valtava ja siitä löytyy taitoa, asennetta ja johtajuutta. Uusi mies Skinner ei säkenöi, mutta pelaa järkevästi ja joukkueelle.
Kun nelikkoon lisätään Kouvolasta hankittu Severi Kaukiainen (5/2) ja lisää vastuuta saaneet Eero Innamaa (5/0) sekä Kalle Peltonen (2/4), Koskimiehellä on koossa mielenkiintoinen nippu. Täytyy muistaa, että kentältä puuttuivat vielä sairastuvalla oleva Miikka Marttinen ja vähän aikaa sitten USA:sta saapunut Simeon Carter. Viitosjenkiksi lakeuksille hankittu Malik Toppin (2/1) ei paljoa peliaikaa saanut.
- Vilpas oli hyvä hyökkäyspäässä. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä parempi puolustuspäässä eikä toisen puoliajan puolustuspeli varmasti miellytä kumpaakaan valmentajaa. Ainakaan minun silmään ei näyttänyt siltä, että kentällä olisivat olleet sarjan parempaan puoliskoon ennakoidut joukkueet. Lähdemme parantamaan puolustuspeliä lauantaille, kommentoi Janne Koskimies vaativaan tapaansa.

Vilppaan esitys Pohjanmaalla jäi vähän puolinaiseksi. Oltiin paikalla, mutta ei ihan ajatuksella. 40 minuuttiin mahtui aivan liikaa helppoja menetyksiä, joista ne karmeimmat hetket koettiin kolmannen jakson alkuun. Vierasjoukkueen neljä ensimmäistä hyökkäystä päättyi menetyksiin ja Karhu karkasi jo 16 pisteen etumatkalle. Muutenkin kolmas jakso oli ottelun kulminaatiopiste, sillä Vilpas oli auttamattoman pehmeä oman pään levypalloissa ja Karhulle kirjattiin kolmoskympillä peräti kahdeksan hyökkäyslevypalloa. Se on paljon se. Heittotarkkuuksissa kotijoukkue oli niskan päällä prosentein 57.7 - 50.7 ja levypalloissa 37-30.
Vieraiden parhaana palkittiin nopealiikkeinen takamies Marcus Lovett Jr (24/0) kuuden kolmosen kera ja tehokkainta vääntöä korin läheisyydessä nähtiin Jeremiah Woodilta (17/9). Muista ei tällä kertaa saatu irti sitä samaa kuin lauantaisessa Lahti-voitossa. Bryan Griffin (12/3) jäi hieman pehmeäksi levypalloissa, Roope Ahonen (6/1) otti vain kolme heittoa ja Mikko Koivistolta (8/3) sekä Juho Nenoselta (10/5) on parempiakin heittopäiviä nähty. Muut: Brian Fobbs 6/1, Perttu Blomgren 2/3, Riku Laine 0/2.
- Olimme koko pelin askeleen tai kaksi perässä ja kotijoukkueen aktiivisuus ja aggressiivisuus oli tiedossa. Meillä oli monta hyvää 20 sekunnin puolustusta, mutta viimeisillä sekunneilla Kauhajoki teki kuitenkin korin. Alkukauden peliksi kuitenkin korkeatasoinen kamppailu, paljon hyviä pelaajia ja kovia suorituksia. Viisikkopelaamiseen pitää löytää yhtenäisyyttä, pohti Sami Toiviainen. 
 
Ottelun erikoisuus nähtiin avausjaksolla. Riku Laine rikkoi Skinneriä EU-virheen arvoisesti, mutta vapariviivalle marssikin Cameron Jones, joka laittoi ensimmäisen heiton sisään. Virhe huomattiin vasta siinä vaiheessa ja päätös muuttui hovissa nopeasti. Jonesin vapari hylättiin, Karhu menetti pallonhallinnan ja Vilpas jatkoi sivurajalta. Aivan oikea tuomio erotuomareilta ja joka päivä voi  oppia jotain uutta.
Toinen erikoisuus oli viimeisten sekuntien pelaaminen. Selvässä johtoasemassa on ollut tapana, että viimeinen hyökkäys tyydytään vain pomputtelemaan ja kulutetaan sekunnit pois. Vaikka Vilpas lopetti puolustamisen, Karhu kävi pussittamassa vielä lisäkorin. Siitä aiheutunut sanaharkka aiheutti pienen kalabaliikin Sami Toiviaisen ja Karhun apuvalmentaja Marcos Santosin välille, mutta pelin jälkeen miehet olivat jo keskusteluväleissä.    
 
Keskiviikon kierroksella Kouvolan Kouvot jatkoi tappiotonta kauttaan Joensuussa. Kataja kaatui 85-89 ja voittoihin ylsivät myös Pirkanmaan derbyssä Tampereen Pyrintö (BC Nokia 101-89) sekä Lahti Basketball (Kobrat 96-84). Sarjassa on enää kaksi joukkuetta ilman voittoja eli Kataja ja Korihait, jonka vieraaksi Vilpas matkustaa lauantaina. 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit