Uutiset & Artikkelit

02.06.2021 14:15
Vilpasvikings.fi

Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

 

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Seuran hallitus siunasi kokouksessaan historiallisen päätöksen osallistumisesta ja nyt selvitellään, mitä kaikkea osallistuminen tuo mukanaan. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.-17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

 

Vilpas ei ole aiemmin hinkunut eurokentille, mutta mestaruuden myötä seura koki, että nyt paikka ja aika ovat oikeat. Paikka FIBA:n ykkössarjaan on itse ansaittu eikä jouduta ottamaan vastaan mitään armonpaloja. Aivan uusi asia kansainväliset ottelut eivät Vilppaalle ole, sillä 2000-luvun alussa Vilpas oli mukana Suomi-Ruotsi -liigassa sekä Pohjois-Euroopan liigassa eli NEBL:ssä. Tällä kertaa tarjolla ovat aivan eritasoiset ympyrät ja salolaisseuran päätökseen vaikutti useampi asia.

 

Vilpas juhli seurahistorian ensimmäistä mestaruutta huhtikuun lopussa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Tärkeimmäksi pointiksi osallistumiselle määriteltiin juuri se, että kyse on Mestarien liigasta. Jos Vilppaalle olisi tarjottu paikkaa esimerkiksi FIBA Europe Cupiin, osanottoa ei olisi lähdetty miettimään. Suurin ja kaunein eurosarja on tietenkin Euroliiga, jossa rahaa pyörii selvästi eniten ja siellä nähdään vain maanosan huippujoukkueita. Euroliiga ei ole FIBA:n alainen sarja vaan sitä hallinnoi ECA ja hallitseva mestari on Anadolu Efes Istanbul. Euroopan toiseksi korkein seurajoukkuekilpailu on niin ikään ECA:n alainen EuroCup ja sen mestaruus meni viimeksi Ranskaan, AS Monaco Basketille.

 

FIBA:n alaisten sarjojen helmi Euroopassa on viisi vuotta pyörinyt BCL eli Basketball Champions League ja tähän karsintaan Vilpas on syksyllä lähdössä. Aiemmin Suomesta mukana ovat olleet Kataja Basket 2016-2017 ja Kauhajoen Karhu Basket 2018-2019 sekä 2019-2020. BCL:n hallitseva mestari on espanjalainen San Pablo Burgos, joka löi finaalissa turkkilaisen Pinar Karsiyakan. Viime vuonna Suomea lähimmät osanottajat olivat Bakken Bears Tanskasta ja VEF Riga Latviasta, mutta huonolla arpaonnella matka voi viedä vaikka Uralille. 

Varsinaiseen Mestarien liigaan selviää tulevallakin kaudella 32 joukkuetta, jotka jaetaan kahdeksaan alkulohkoon. Kun osanottajia on lähdössä enemmän, pelataan syyskuussa karsintakierrokset ja Vilppaan tuleva vastustaja nousee arvalla. Selviytyminen lohkovaiheeseen tuo joukkueille kuusi lisäottelua ja sen jälkeen pelattavat pudotuspelit mahdollisesti vielä muutaman lisää. Palkintosummat nousevat menestyksen myötä. 

 

Toinen tärkeä kriteeri osallistumiselle oli talous. BCL ei ole taloudellisesti suuren riskin sarja ja Suomesta mukaan lähtevä mestari saa tukea myös Suomen Koripalloliitolta.

 

-Mahtavaa päästä mukaan BCL-karsintoihin. Keväällä saavutettu pitkäaikainen unelma Suomen mestaruudesta poikii tämän mahdollisuuden, joten tarina jatkuu! Talouden puolesta karsinnat ovat jo turvattu, kiitos pääyhteistyökumppanuuksien ja liiton kv-seuratuen. Lohkovaiheeseen pääsy puolestaan toisi mukavan palkintorahan FIBA:n puolelta, joten tämä on tarkoin harkittu ratkaisu ja loistava mahdollisuus lähteä mukaan. Salohallissa olosuhteet ovat melko pitkälti FIBA:n vaatimalla tasolla. Olemme käyneet paljon keskusteluja Kataja Basketin, Karhu Basketin ja LP Viestin taustaryhmien kanssa ja saaneet jo paljon arvokasta tietoa europeleihin liittyvistä asioista.

- Juhannuksen jälkeen ollaan monen asian suhteen viisaampia ja tiedetään mihin asioihin tulee tehdä viilauksia. Koronatilanne Suomessa ja Euroopassa on mennyt myös koko ajan parempaan suuntaan, joten uskomme ja toivomme että pelejä päästään pelaamaan suunnitelmien mukaan ja yleisön edessä, kertoo Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi.

 

Karsintavaiheessa pelataan kaksi ottelua, yksi kotona ja toinen vieraissa. Kustannuksiin vaikuttaa tietysti se, onko vastustaja vaikka Liettuasta tai Uralin takaa. Korona-aikana on varauduttu myös siihen, että pelejä voidaan järjestää mahdollisesti myös kuplassa useamman joukkueen kesken. 

Selviytyminen lohkovaiheeseen näkyy heti myös pankkitilillä, sillä paikka 32 joukossa tietää 40 000 euron bonusta. Lopulliseen taloudelliseen tulokseen vaikuttaa oleellisesti se, voidaanko otteluita pelata yleisön edessä vai joudutaanko vetämään edelleen tyhjille katsomoille.

Kolmas eikä varmasti vähäisin kriteeri on keväällä voitettu Suomen mestaruus. Seuran hallituksessa todettiin, että osallistuminen liigan karsintoihin on kunnia-asia koko suomalaiselle koripalloilulle eikä sitä voi jättää käyttämättä. 

 

Päävalmentaja Toiviainen ja presidentti Poutiainen ovat innoissaan tulevasta haasteesta. Kuva Ville Vuorinen.

 

- Champions League ja Salon Vilpas! Siinä on sellainen yhdistelmä, jota en minä eikä kovin moni muu olisi osannut yhdistää vielä pari kuukautta sitten. Päävalmentajana aina haaveilee tällaisista mahdollisuuksista ja miettii, mitä sen eteen pitää tehdä ja mitä kaikkea se tuo tullessaan. Itselläni on hienot kokemukset KTP:n kanssa FIBA EuroChallengesta ja odotan todella paljon näitä BCL:n karsintoja. Tämä on hieno mahdollisuus näyttää osaamistamme kansainvälisillä kentillä niin meille seurana kuin myös pelaajille. Aika näyttää sitten, kenet saamme karsinnoissa vastaamme. Se on kuitenkin selvää, että tavoittelemme tosissaan paikkaa lohkovaiheeseen, iloitsee päävalmentaja Sami Toiviainen.  

 

Vilppaan BCL:n pääyhteistyökumppanit

 

 

 

 

 

 

Lisäksi europelejä ovat vahvasti tukemassa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteistyökumppanit