Uutiset & Artikkelit

17.12.2021 09:24
Vilpasvikings.fi

Vielä kerran Salohalliin ennen joulutaukoa

(Kuva: Ville Vuorinen)

 

Yhdet vielä ja sitten lasku, lauloi Irwin Goodman aikoinaan. Vilppaalle laskun aika tärähtää lauantaina, jolloin se pelaa viimeisen kerran ennen yhdeksän päivän joulutaukoa. Selvää on, että tuo lasku näyttää huomattavasti miellyttävämmältä kuin reilu kuukausi sitten. Wooditon Vilpas oli tuolloin liigassa sijalla kahdeksan ja peli oli jokseenkin sekaisin. Keskiviikkona Lapualta kairatun vierasvoiton jälkeen Vilpas jahtaa nelossijaa (KTP) ja purjehtii kolmen ottelun voittoputkessa. Lauantain vastustaja Kouvot on ollut kauden ehdoton yllättäjä ja taistelee kakkossijasta Seagullsin kanssa. 

Mitä: 
Korisliigan kierros 16/22. Sarjavitonen Vilpas (8/7) on kolmen ottelun voittoputkessa ja Kouvot komeasti sarjakolmosena tasapisteissä mestarisuosikki Seagullsin kanssa. Kouvot otti hopeaa kaudella 2018-2019 ja tuo kausi muistetaan Salossa hyvin. Game seven Salohallissa päättyi Kouvojen voitontanssiin ja Vilpas jätettiin tylysti pronssipeliin. Sen jälkeen Kymeenlaaksossa on ollut vaikeampaa. 
Koronan keskeytytettyä kauden 2019-2020 Kouvot oli sarjassa kymmenentenä ja viime kauden talouskriisissä se joutui puhdistamaan pöytää rankalla kädellä sijoittuen lopulta sijalle 10. Sitten penkin päähän palkattiin vanha tuttu Jyri Lehtonen ja hups... Nuorekas Kouvot voittaa illasta iltaan ja 15 ottelusta vain neljä on päättynyt tappioon. Ainoastaan tämän hetken mestarisuosikkki Karhubasket on ollut ylitsepääsemätön este kouvolalaisille. Pohjanmaalla tuli takkiin 101-82 ja viimeksi keskiviikkona Kouvolassa loppunumerot olivat 75-79. Kaksi muuta tappiota ovat tulleet aina vaikeassa Lapuan Urheilutalossa (107-82) ja Seagullsin vieraana Kisahallissa 97-90.   
Vilppaan ja Kouvojen välillä tunnetta on aina riittänyt eikä lauantainen kamppailukaan varmaan siitä poikkea. Historian saatossa Kouvoilla on 39 voittoa, Vilppaalla 38 ja viimeisistä kymmenestä kohtaamisesta Vilpas on voittanut kuusi. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen lokakuisella Mansikka-aholla päättyi kotijoukkueen voittoon 99-87. Vilpas pelasi ilman Woodia ja ykkösenä hääri 29 pistettä säkittänyt Lovett Jr Bryan Griffinin hyvällä avustuksella. Kouvoista Taylor heitti 22, Hinton 19 ja Osborne 18.
  
Missä ja milloin: 
Salohalli, siinä Salon komean urheilupuiston keskellä. Vaikka hallilla on ikää jo 23 vuotta, sitä ei päälle päin huomaa. Paikat ovat kunnossa ja se on edelleen liigan paras koripallohalli. Lauantaina kello 17:00 ja otteluisäntänä toimii Passeliauto. Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat jälleen Vilppaan syömähampaan ja matkalahjakorttia jahtaa tällä hetkellä vakavimmin Perttu Blomgren. Huomioikaa, että paikalle pääsee vain koronapassilla (vaaditaan yli 16-vuotiailta).

Lauantain asetelma: 
Vilpas lähtee otteluun samalla yhdeksän miehen ryhmällä kuin Lapualla. Juho Nenonen aloittaa joukkueharjoitukset perjantaina, mutta kentille paluu tapahtuu vasta joulun jälkeen. Jos hyvin käy, Riku Laine voidaan nähdä parketilla samaan aikaan eli Sami Toiviaisen ongelma nelospaikan pelaajien kanssa on poistumassa. Cupin pelin huilannut Roope Ahonen teki paluun jo keskiviikkona ja mukavaa, että heitto alkaa löytää oikeisiin uomiinsa. 
Vaikka Kouvojen kausi on ollut huikea, kouvolalaisyleisö ei ole löytänyt kotihalliin odotetulla tavalla. Siitä kertoo katsojakeskiarvo 618. Vilppaan vastaava luku on 1130 ja se on liigan eliittiä. Toivotaan, että lauantainakin yleisö lähtee liikkeelle joulukiireistä huolimatta. Kannustus on paras lääke kauden yhdeksänteen voittoon!
Kouvojen vaarallisimmat tykit löytyvät laiturin paikoilta. Nopea ja arvaamaton Amir Hinton (20.5) on liigan toiseksi paras korintekijä Lapuan Christian Luteten jälkeen ja Isiah Osborne (17.1) löytyy sijalta kahdeksan. Sijaa yhdeksän pitää hallussaan Deshon Taylor (17.0), mutta takamiestä ei Suomen kentillä enää nähdä. Hänellä oli sopimuksessaan optio muille maille ja hän päätti käyttää sen joulukuun alussa ja jatkaa uraansa Unkarissa. Tilalle Lehtonen hankki lähinnä Suomen I divisioonassa pelanneen (+Korihait 2 ottelua) Robert Hallin. Hän on pelannut nyt liigassa kaksi ottelua ja molemmissa takamies osui noin 25 minuutin peliajalla 11 pisteen edestä. Neljäs ulkomaalainen on yleensä penkiltä tuleva ja Australian passin omaava Makuach Maluach (9.0/3.6).
Suomipoikien osastoa johtaa itseoikeutetusti Tuomas Hirvonen (6.8/4.1 syöttöä), jolla on menossa jo 11. kausi Korisliigassa ja pelejä on kertynyt vyölle kunnioitettavat 355. Järkälemäinen Hannes Pöllä (8.2/5.5) haastaa Woodin ja Griffinin korinaluspainissa eikä vartioimatta voi jättää Joel Mäntystäkään eikä Henri Permantoa.

Huomionarvoista:
Mikko Koivisto (16/16) ja Roope Ahonen (15/15) eivät ole heittäneet kertaakaan ohi vapariviivalta tällä kaudella. Marcus Lovett Juniorille (25/26) se on tapahtunut kerran.

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood, 25 Griffin.
Kouvot: 0 Maluach, 3 Osborne, 4 Hirvonen, 10 Hall, 14 Hinton, 18 Mäntynen, 23 Pöllä, 31 Syrjämäki, 45 Permanto.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.6, Lovett Jr 14.6, Fobbs 13.9 / Wood 7.1, Griffin 6.9, Fobbs 4.7.
Kouvot: Hinton 20.5, Osborne 17.1, Hall 11.0 / Hinton 6.6, Pöllä 5.5, Osborne 5.3.

Poissaolot:
Vilpas: Nenonen, Laine
Kouvot: Storgård, Korkiatupa, Toikkanen

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Ennen pientä joulutaukoa saamme vielä Salohalliin mahtavaa kautta pelaavan Kouvot. 1vs1 -tilanteet, avoimen kentän siirtymät ja palloskriinien puolustaminen tulevat olemaan avainasemassa. Näissä onnistuminen mahdollistaa meille voittoisan lauantai-illan hienon kotiyleisömme edessä." 
Jyri Lehtonen: "Wood baby is back! Ja Vilppaan peli kulkee. Toivon mukaan löydetään samanlainen henkinen tila kuin Karhubasketia vastaan."

Tuomaristo:
Ari Mikkola, LaTrice Little, Aleksi Antinmaa.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Lapuaa eli mitä järisyttävää kaupungissa tapahtui 13.4.1976? Lapuan patruunatehtaalla tapahtui räjähdys kello 7.42 ja kyseessä oli Suomen rauhanajan yksi tuhoisimmista onnettomuuksista. Se vaati 40 kuolonuhria ja 60 henkilöä loukkaantui. Tämän päivän kysymys menee Kouvolaan. Seura on nostanut kahden päävalmentajana toimineen miehen paidat kattoon. Ketkä ovat kyseessä?

 

Liput matsiin:

Yhteistyökumppanit