Uutiset & Artikkelit

27.12.2021 15:17
Vilpasvikings.fi

Tiistainen Vilpas-BC Nokia nähtävillä vain Ruudun kautta

Pahentunut koronatilanne ei salli katsojia Salohalliin tiistaina, joten Vilpas-BC Nokia avautuu katsojille pelkästään Ruutu+ palvelun kautta. Tilanne on ikävä koripallofanien kannalta, mutta onneksi Korisliigaa pystytään jatkamaan suunnitelmien mukaisesti. Runkosarjaa on jäljellä kuuden kierroksen verran ja Vilpas (9/7) on vahvasti kiinni kuuden parhaan joukossa. Se tietäisi varmaa pudotuspelipaikkaa ylemmässä jatkosarjassa. Tiistainen vastustaja BC Nokia (7/9) mielii sinne myös, joten odotettavissa on tiukka vääntö sarjapisteistä.

Mitä: 
Korisliigan kierros 17/22. Sarjavitonen Vilpas (9/7) on neljän ottelun voittoputkessa ja seitsemäntenä oleva BC Nokia on voittanut joulukuussa kolme viimeisistä neljästä pelistään, joten vastakkain kaksi kovakuntoista joukkuetta. Nokian kovin temppu nähtiin 7. joulukuuta Kisahallissa, jossa Näädät kaatoivat Seagullsin vähäkorisessa kohtaamisessa 54-59. Nykykunnosta kertovat myös paikallisderbyvoitto Pyrinnöstä 92-80 ja vierasvoitto Lahdesta 99-103. Ainoa tahra tuli kotona Katajalle 73-75 Niko Mattilan upotettua viime sekunnin kolmosen pussin pohjaan. Eli joulun alla kahden vuoden jatkosopimuksen tehneet Greg Gibsonin opit ovat alkaneet purra.
Illan joukkueilla on yhteistä liigahistoriaa 25 ottelun verran ja niistä Vilpas on vienyt voiton 19 kertaa. Nokian viimeinen voitto on lokakuulta, jolloin se otti niukan 100-97 kotivoiton ilman Jeremiah Woodia pelanneista salolaisista. Kotijoukkueen tähtenä tuikki takamies Kahron Ross (36/4/6 syöttöä), jota Vilpas ei saanut aisoihin lainkaan. Myös Arnaldo Toron 17 levypallolla oli iso merkitys kotivoitossa. Vilppaasta Roope Ahonen (18), Mikko Koivisto (17) ja Juho Nenonen (13) tekivät tarkkaa työtä kolmen pisteen kaarella, mutta se ei riittänyt. Eniten parannettavaa jäi Brian Fobbsille (0/3).

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5. Tiistai 28. joulukuuta kello 18:30. Valitettavasti hallin ovet pysyvät yleisöltä kiinni ja katsojille ottelu avautuu vain Ruutu+ palvelun kautta. Otteluisäntänä toimii Eläinklinikka EHYT ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat tuttuun tapaan Vilppaan syömähampaan. 

Tiistain asetelma: 
Vilppaalla on mahdollisuus päästä pelaamaan pitkästä aikaa täydellä miehistöllä, mutta kysymysmerkkejä leijuu ilmassa. Juho Nenonen pelaa varmasti ja Riku Laine lienee myös rosterissa, joten coach Toiviaisella on pitkästä aikaa käytössä myös nelospaikan pelaajia. Jenkeistä Bryan Griffin ja Brian Fobbs tekivät pikaisen jouluvisiitin perheidensä pariin USA:han, mutta molemmat nähtiin jo Salohallissa tapanina. Sen sijaan tapaninpäivän treenit nosti kysymysmerkit Roope Ahosen ja Mikko Koiviston kohdalle ja lopullinen kokoonpano selviää vasta tiistaina. 
BC Nokian kausi on ollut lievästi sanoen värikäs. Ulkomaalaisvahvistuksia Pirkanmaalla on nähty enemmän mitä manageri Pirhosen mielissä pyöri syksyllä. Jeremy Hemsley ei päässyt koronarajoitusten vuoksi koskaan Suomeen saakka ja Tevaun Kokko pelaa nykyään kovilla tehoilla Raholan Pyrkivässä I divisioonaa. Tai pelasi vielä ennen joulutaukoa. Vikkeläjalkainen Kokko nähdään tiistaina Salohallissa, koska uusin hankinta Justin Pierce on perhesyiden vuoksi käymässä kotimaassaan. Terry Thomasin pelit loppuivat marraskuun lopulla, Anthony Adgerin pelit jäivät kahteen ja James "Beetle" Bolden loukkaantui jo ennen ensimmäistään. 
Parhaillaan coach Gibsonilla on käytössään peräti kuusi ulkomaalaista Tevaun Kokon palattua Raholasta liigakokoonpanoon ja se on enemmän kuin yhdelläkään liigaseuralla. Tilannetta ilmeisesti päivitetään joulukuun jälkeen. Saloon BC Nokia saapuu nelikolla Kahron Ross, Arnaldo Toro, Steven Haney sekä Tevaun Kokko. Ronshad Shabazz (4.6/2.0) on jäänyt varamiehen rooliin. Viimeiset palaset Gibsonin armeijaan liittyivät vasta joulukuussa, kun Steven Haney saapui Puolasta (8.4/0.9) ja Lapualta tuttu Justin Pierce Saksan ProA:sta (14.1/5.2) Nokian maisemiin. 
Kotimaisista nimet Antero Lehto (11.3/2.9) ja Matias Ojala (4.6/2.2) eivät esittelyjä kaipaa ja sarja-avauksen kynnyksellä ryhmään liittynyt Max Besselink on pelannut alkukauden yli kymmenen pisteen keskiarvolla. Runsaaseen vaihtuvuuteen nähden Gibson on saanut Nokian kuviot hyvään kuosiin.     

Huomionarvoista:
Arnaldo Toron täydellinen dominointi tämän vuoden levyritaistoissa. Puerto Ricon mies on kahminut 15.9 levypalloa ottelua kohden, joista peräti 5.9 hyökkäyspäässä. Kauden levyritilastoissa Torolla on huikeat kymmenen parasta suoritusta ja huippuna 26 irtopallon ilta Loimaalta. Sijalla 11 on paras ei-Toro eli Lahden Antonio Ballard 15 levyrillä. Lisäksi tuleva levypallokuningas on BC Nokian ainoa pelaaja, joka on aloittanut kaikki ottelut.

Vuoroin vieraissa
529 liigapeliä pelannut Matias Ojala (4.6/2.2) pelasi Vilppaassa kaudet 2016-2018 saavuttaen kaksi SM-hopeaa. 

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto (25%), 7 Nenonen, 8 Ahonen (75%), 11 Fobbs, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, , 21 Laine (75%), 22 Wood, 25 Griffin.
BC Nokia: 3 Ross, 4 Lehto, 7 Kokko, 8 Ahonen, 9 Ojala, 11 Hiekkataipale, 13 Haney, 18 Boman, 22 Toro, 33 Besselink, 64 Piirtola.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.3, Lovett Jr 14.9, Fobbs 14.1 / Wood 7.5, Griffin 6.6, Fobbs 4.9.
BC Nokia: Haney 18.8, Pierce 16.0, Ross 14.0 / Toro 15.9, Haney 4.3, Pierce 3.5.

Poissaolot:
Vilpas: kysymysmerkkejä Koivisto, Ahonen, Laine
BC Nokia: Justin Pierce

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Joulu on juhlittu ja paluu arkeen edessä. Valitettavasti emme pääse esiintymään hienolle kotiyleisölle vallitsevan tilanteen vuoksi. Nokia on jenkkivaihdosten myötä pelannut erittäin hyvin viimriset ottelut, joten meidän on onnistuttava jokaisella osa-alueella mahdollisimman hyvin jatkaaksemme voittoputkeamme. Meidän nelospaikan höylät Laine ja Nenonen palannevat tiistaina kokoonapanoon." 
Greg Gibson: "Vilpas has been playing some of the best basketball in the league the past month. We must find a way to disrupt their high powered offence and try to take something away. A challenge easier said than done."

Tuomaristo:
Johannes Sarekoski, Karolina Andersson, Mikko Tähtinen.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kouvoja. Seura on nostanut kahden päävalmentajana toimineen miehen paidat kattoon ja he ovat Risto Piipari ja Jukka Toijala. Uusi kysymys tulee Nokialta. Kuinka monta kautta päävalmentaja Greg Gibson on valmentanut Korisliigassa?

 

Otteluisäntänä:

 

Yhteistyökumppanit