Uutiset & Artikkelit

05.12.2021 16:53
Vilpasvikings.fi

Puolustava Vilpas nousi viivan yläpuolelle

Bryan Griffin oli yksi Vilppaan voiton takuumiehistä. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Korisliigaa on nyt pelattu kahta ottelua vaille 13 kierrosta ja joukkueiden katseet kohdistuvat puolivälin viivalle. Runkosarjan jälkeen kuusi parasta jatkaa ylemmässä jatkosarjassa ja halukkaita sinne riittää. Vilppaan osakkeet nousivat kertaheitolla, kun upeasti puolustaneet salolaiset kaatoivat sarjajohtaja Kauhajoen Karhubasketin Salohallissa 76-65 (42-31). Viikinkien urakka jatkuu jo tiistaina, jolloin Korihait saapuu Salohalliin.

Ottelu sai mielenkiintoisen käänteen jo etukäteen, kun pelaavat kokoonpanot selvisivät. Vilpas joutui kamppailuun ilman nelospaikan miehiään (Riku Laine ja Juho Nenonen) ja Karhubasketilta puuttuivat takakentän johtohahmot Henri Kantonen sekä Cameron Jones. Kumpi kärsi menetyksistä enemmän, vaaka kallistuu Kauhajoen puolelle.
Vilpas pärjäsi korinaluspainissa ihan mukavasti Jeremiah Woodin ja Bryan Griffinin kanssa, Karhubasket kaipasi selvästi takamiesosastolle Kantosta ja Jonesia. Eero Innamaa ja Severi Kaukiainen eivät pystyneet samanlaiseen pelinluontiin, jolla Kauhajoki on ihastuttanut koriskansaa koko alkukauden. Kun Kaukiainen putosi vielä päätösjaksolla pelaavasta kokoonpanosta, se söi viimeisetkin eväät Karhubasketin nousutoiveista.
- Poissaolot näkyi meidän pelaamisessa etenkin pallonkäsittelypuolella. Meillä oli 10 syöttöä ja 16 menetystä enkä muista että kertaakaan olisi tasapaino ollut näin selvästi näin päin, myönsi päävalmentaja Janne Koskimies.

Vaikean alkukauden jälkeen kärkiporukan kaato otettiin Salossa mielihyvällä vastaan ja erityisesti mieltä lämmitti tapa, jolla se otettiin. Koko kauden parjattu puolustuspää toimi nyt erinomaisesti ja vieraat jätettiin tylysti 65 pisteeseen.
- Puolustettiin hyvin ja tehtiin niitä asioita mitä Sami on meiltä treeneissä vaatinut. Löydettiin Woodin kautta sisään-ulos -peli, kaikki taisteli, saatiin stoppeja ja päästiin juoksemaan, totesi Roope Ahonen syistä ilmeen muutokseen.
Aggressiivisuus paistoi otteista heti aloitushypystä lähtien. Avausjakso kotijoukkueelle 19-12 Brian Fobbsin (8) innoittamana, toinen kymppi 23-19 Perttu Blomgrenin ja Mikko Koiviston oivalluksilla. Toinen puoliaika oli tasaisempi, kuten jaksopisteet 16-18, 18-16 kertovat.
- Toisella puoliskolla parannettiin puolustuspäässä, mutta Vilpas oli koko ajan kuskin paikalla. Onneksi Kantosen Henri on tulossa takaisin lähiaikoina eikä Cameron Jonesinkaan vamma ole vakava, arvioi Koskimies.

 

Perttu Blomgren liihotteli korille Karhu Basketin Rene Rougeaun ohi. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Mistä Vilppaan energinen ilme puolustuspäässä sitten oli peräisin?
- Jokaisen pelaajan kanssa on käyty henkilökohtaiset keskustelut siitä, missä voidaan olla parempia. Pelaajien oma tahto ja halu tehdä töitä oli parempi kuin pitkään aikaan. Nyt keskitytään asioihin pala kerrallaan ja iso asia on se, että pelaajat tulevat hallille kehittymään, eivät töihin, arvioi Sami Toiviainen.
Ja kotijoukkueen pakkipää olikin aivan erilaista kuin aiemmin tällä kaudella. Kauhajoen pelinrakentelu tehtiin vaikeaksi ja sen jättäminen 65 pisteeseen on harvinaista herkkua. Vilpas pelasi myös pienemmällä rotaatiolla kuin normaalisti. Pallonkäsittyosastolla vastuuta saivat Perttu Blomgren (25:23, 14/3/4 syöttöä), Mikko Koivisto (30:46, 6/3/4 syöttöä) ja Roope Ahonen (25:27, 8/1), lähempänä koria Brian Fobbs (31:32, 14/3), Jeremiah Wood (33:46, 11/12/6 syöttöä) ja Bryan Griffin (33:01, 21/7). 
- Alkukausi ollaan menty ylä- ja alamäkiä, nyt on aika kääntää uusi sivu ja näyttää missä halutaan olla keväällä, totesi Roope Ahonen.

 

Karhu Basketin Lee Skinner vartio Roope Ahosta. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Karhubasket menetti tappiolla kärkipaikkansa Seagullsille, joka voitti vaivoin Loimaan Bisonsin jatkoajan jälkeen 76-82. Otteluisäntä Novitek palkitsi Karhusta tarkasti heittäneen Lee Skinnerin (20/5) ja monitoimityökalu Rene Rougeau kasasi tilastot 16/6/3 riistoa. Muut: Simeon Carter 8/9, Miikka Marttinen 6/3, Severi Kaukiainen 5/3, Joona Hakamaa 4/3, Eero Innamaa 3/2, Kalle Peltonen 3/2.

Sarjataulukossa kuudenneksi nousseen Vilppaan kausi jatkuu Salohallissa jo tiistaina, jolloin vastaan asettuu Uudenkaupungin Korihait kello 18:30.

Yhteistyökumppanit