Uutiset & Artikkelit

03.12.2021 13:54
Vilpasvikings.fi

Maajoukkuetauko takana, sarjajohtaja Karhu edessä

Vilppaan Perttu Blomgren. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Sudet ovat kotiutuneet takaisin kotiseuroihin Tukholmasta ja Metro Areenalta ja se tarkoittaa Korisliigan paluuta takaisin arkeen. Kobrat ja Lahti ottavat varaslähdön jo perjantaina, muu ryhmä tekee paluun viikonloppuna. Vilppaan osalta kausi jatkuu todellisella herkkupalalla, sillä lauantaina Salohallissa nähdään viime kevään finaaliuusinta Vilpas-Karhubasket. Tällä kertaa kumpikaan joukkue ei pääse ykkösnipullaan pistetaistoon, mutta yrityksen määrään se tuskin vaikuttaa. Tunnelmaan pääsee lauantaina kello 17:00. Tervetuloa.

Mitä: 
Korisliigan kierros 13/22. Kahdeksantena oleva Vilpas (5/7) kohtaa sarjajohtaja Karhubasketin (11/1). Ennen maajoukkuetaukoa Vilpas hävisi Lahdessa niukasti 97-95 ja Karhubasket jyräsi Korihait ennätyksellisesti 89-37! Kauhajokisten kausi on kulkenut vahvasti, vaikka kesällä seurassa oli hiljaista kuin hautausmaalla. 
Hopeajoukkue hajosi kuin jääpala vasaran alla. Pitkäaikainen kapellimestari Bojan Sarcevic palasi Korihaihin, Mikael Laihonen lähti Joensuuhun, Thomas Vehmanen Loimaalle, Antti Niskanen Helsinkiin ja Okko Järvi Belgiaan, jossa kausi Phoenix Brusselsin paidassa on sujunut tehoin 8.7/2.0. Tuskaa lisäsi vielä jatkosopimuksen Kauhajoelle tehneen Collin Malcolmin lähtö Kyprokselle (Keravnos 19.3/10.0). 
Hymy palasi kannattajien kasvoille elokuussa, jolloin seura jysäytti todellisen uutispommin. Seura oli solminut sopimukset samalla kertaa Rene Rougeaun, Cameron Jonesin ja Henri Kantosen kanssa. Sen jälkeen oli selvää, että oranssia väriä nähdään vielä pitkälle keväälle.

Missä: 
Salohallissa, Pormestarinkatu 5 - Korisliigan ykköshalli vielä jonkin aikaa. Kunnian tulee nappaamaan ensi syksynä itselleen Kauhajoki, sillä Pohjanmaalle valmistuu upea IKH Areena jopa 3500 katsojalle. Monitoimiareenan työt aloitettiin heinäkuussa ja pytingin pitäisi valmistua syksyllä 2022. Karhubasketilla on tällä hetkellä liigan parhaat fanit ja toivottavasti oranssipaitoja nähdään lauantaina Salohallissa. Rumpukieltoa ei ole!

Milloin: 
Lauantaina 4.12.2021 kello 17:00. Ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa ja päivän muut liigapelit ovat Kouvot-Kataja, Bisons-Seagulls sekä Korihait-KTP. Muistakaa, että paikalle pääsee vain koronapassilla (yli 16-vuotiaat) ja kasvomaskisuositus on edelleen voimassa. Otteluisäntänä toimii laadukkaita ulkoporealtaita valmistava salolainen Novitek ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat tutuun tapaan kotijoukkueen syömähampaan.

Lauantain asetelma: 
Kumpikin joukkue joutuu otteluun vajaamiehisenä, sillä Vilpas saa kentälle yhdeksän pelaajaa, Karhubasket vain kahdeksan. Kotijoukkue joutuu haasteeseen ilman nelospaikan pelaajiaan, koska Riku Laine kuntoutuu polvivammastaan ja Juho Nenosella todettiin maajoukkuereissulla koronatartunta. Valitettavaa, mutta onneksi Juho ei ollut tekemisissä joukkueen kanssa ja laajemmalta tartuntaryppäältä vältyttiin. Vaikka mestarisuosikkia lähdetään haastamaan vajaamiehisenä, Salohallista ei pisteitä helpolla haeta. Nyt kotiyleisön kannustusta tarvitaan normaalia enemmän.
Kauhajokiset saapuvat Saloon ilman takamies Henri Kantosta ja lokakuun valopilkku Cameron Jonesia. Vaikka sarjajohtajan materiaali on kova, menetykset ovat kovaa luokkaa. 
Joukkueet kohtasivat lokakuussa Kauhajoella ja tuolloin kotijoukkue oli parempi korein 99-85. Yllätys ei ollut, että oranssipaitojen tehot lepäsivät nelikon Jones (24/6), Kantonen (21/6), Rougeau (19/6) ja Skinner (18/9) harteilla. Vilppaasta Lovett Jr urakoi 24/0, Wood 17/9 ja Griffin 12/3. 
Lauantaina Kauhajoen yllämainitusta kvartetista on puolet poissa ja marraskuun liigapelaaja Rene Rougeaun ja Lee Skinnerin ohella päänvaivaa Vilppaalle tuottavat atleettinen pomppukone Simeon Carter, Kouvolasta siirtynyt Severi Kaukiainen, tervehtynyt Miikka Marttinen sekä mukavasti lisävastuuta saaneet Eero Innamaa ja Kalle Peltonen.
Illan joukkueet ovat kohdanneet liigassa 65 kertaa ja niistä Kauhajoki on poistunut voittajana 39 kertaa. Viimeiset kymmenen peliä Vilpas on ollut niskan päällä 6/4. Tällä kaudella Karhubasket on hävinnyt vain yhden ottelun. Seagulls oli parempi kotonaan 84-75. Vilppaan vahvuudet ovat olleet koriteko (ykkönen 91.8), syötöt (kakkonen 21.3) ja heittotarkkuudet. Se on liigan tarkin kakkosissa (58.7%) ja kakkospaikalla kolmosissa (36.5%). Karhubasket on puolestaan vahva levypallojoukkue. Se on irtopalloissa liigan toiseksi paras (42.0) Kotkan jälkeen ja hyökkäysribareissa ykkönen (15.3). Sulkupeli onkin varmasti Toiviaisen scoutissa merkitty vahvalla tussilla.

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood, 25 Griffin.
Karhubasket: 4 Rougeau, 11 Kaukiainen, 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa, 33 Carter, 34 Skinner, 95 Peltonen. 

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.5, Lovett Jr 15.1, Fobbs 12.8 / Griffin 6.7, Wood 5.5, Fobbs 5.1.
Karhubasket: Jones 16.3, Rougeau 14.1, Carter 13.1 / Rougeau 7.8, Skinner 7.4, Carter 7.0.

Poissaolot:
Vilpas: Nenonen, Laine
Karhubasket: Jones, Kantonen. Carter 75%.

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Mikäs sen parempaa kuin kohdata sarjan ylivoimaisesti paras joukkue heti tauon jälkeen. Olemme hioneet omaa pelaamistamme ja toivottavasti se näkyy lauantaina. Valmius Karhubasketin aktiiviseen pelaamiseen on isoin tekijä, jotta voimme lähteä ottelusta voittajana."
Janne Koskimies: "Molemmat joukkueet joutuvat varmuudella siirtämään pelaajia normaalista poikkeaville pelipaikoille, joka tekee ottelusta mielenkiintoisen ja vaikeammin ennakoitavan. Meidän tulee olla huolellisia ja pystyttävä pitämään menetykset kurissa ettei Vilpas pääse avoimiin heittopaikkoihin nopeissa ja puolinopeissa tilanteissa. Uskon, että pistelukemien pysyessä pieninä meidän mahdollisuudet paranevat."

Vuoroin vieraissa
Vilppaan miehistä Jeremiah Wood edusti Kauhajokea 2009-2011, Mikko Koivisto 2015-2016 ja Sami Toiviainen luotsasi karhulaumaa 2014-2017. Karhulta taas Henri Kantonen pelasi Vilppaan paidassa 2018-2020 ja Janne Koskimies 2009-2010.

Tuomaristo:
Ari Mikkola, Jaakko Kaunisto, Mikko Tähtinen.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Lahtea eli kuka oli Lahti Basketballin ensimmäinen päävalmentaja? Vastaus on Arttu Mannelin. Tällä kertaa kysytään Kauhajoesta. Kaksi Karhun pelaajaa on valittu Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi. Ketkä? 

Yhteistyökumppanit