Uutiset & Artikkelit

14.12.2021 15:45
Vilpasvikings.fi

Keskiviikkona vastassa aina vaarallinen Kobrat

Brian Fobbs on tehnyt tällä kaudella 13.6 pistettä per ottelu. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Keskiviikko ja kohti Lapuaa. Se on ensimmäinen Vilppaan kahdesta pelistä tällä viikolla ja toinen pelataan lauantaina kotihallissa Kouvolan Kouvoja vastaan. Sen jälkeen joukkue pääsee lyhyelle joulutauolle ja liigaa jatketaan vielä kahdella ottelulla ennen vuoden vaihdetta. Viikingit saavat Lapualle Roope Ahosen takaisin riveihinsä, sillä takamies oli joukosta poissa, kun salolaiset kävivät lauantaina hakemassa Suomen cupin Final Four -paikan Kotkasta.

Mitä: 
Korisliigan kierros 15/22. Sarjavitonen Vilpas (7/7) on kahden ottelun voittoputkessa ja kahdeksantena majaileva kotijoukkue Kobrat (6/7) vastaavasti kahden tappion kierteessä. Se ei kuitenkaan paina vaakakupissa mitään, sillä Vilppaan vierailut Lapuan Urheilutalolle ovat olleet perinteisesti vaikeita. 
Viiden viimeisen vuoden pikaisella otoksella joukkueet ovat kohdanneet Lapualla yhdeksän kertaa. Vaikka Vilppaan runkosarjan voittoprosentti on ollut korkea, voittosaldo on Vilppaalle vain 5-4. Viime kaudella Kobrat oli parempi 98-74 ja edelliskaudella voitot menivät tasan 90-84 ja 84-107. Kaudella 2018-2019 voitot tasattiin 85-92 ja 114-107, 2017-2018 Vilpas vei molemmat 77-100 ja 75-127 ja 2016-2017 voitot taas tasattiin 94-98 ja 100-87. Eli Lapua on ollut yksi vaikeimmista vieraspaikoista viikingeille.

Keskiviikon joukkueet kuuluvat siihen harvinaiseen ryhmään, jotka eivät ole vaihtaneet yhtään vahvistustaan kauden aikana. Vilppaan nelikko Wood-Griffin-Lovett Jr-Fobbs on pysynut kasassa yhtä tiiviisti kuin Lapuan kvartetti Lutete-Wesson-Raymond-Chaffee Jr. Samaan seurakuntaan lasketaan myös KTP Basket sekä Kauhajoki. Vilkkainta liike on ollut Korihaissa, joille 208-senttinen Jarett Croff on jo kymmenes vahvistus 14 otteluun. Pysyvyydellä ei voida ylpeillä myöskään Nokialla, jossa uusia pelipaitoja on painettu tiheään tahtiin.  

Missä ja milloin: 
Lapuan Urheilutalo, Urheilukatu 3, Pohjanmaa. Hallin aula kertoo komeaa historiaa lapualaisesta huippu-urheilusta. Lapualta löytyy arvokisamitalisteja etunenässä olympiavoittaja Tapio Korjus ja tietysti kaupungin vahva painiperinne on hyvin edustettuna. Korispuolelta voidaan nostaa esille mm. nykyään Romaniassa palloileva Ilari Seppälä sekä Vilppaan nykyinen takamies Perttu Blomgren.
Salon Tilausmatkojen bussi starttaa Salohallilta kello 11.00 ja paluu on melko tarkkaan 15 tunnin kuluttua. Matkalla läpi Auran, kaffepaussi Huittisten Härkä-Pakarissa ja taatusti maittava lounas Tei-tuvalla Ikaalisissa. Mikäli liikutte maisemissa, käykää ihmeessä poikkeamassa Inkerin luona. Ette pety! Siitä matka jatkuu reittiä Parkano, Jalasjärvi, Seinäjoki ja vihdoin 339 kilometrin jälkeen Lapua. Ottelu vihelletään käyntiin kello 18:30 ja se on nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa. Illan muut ottelut ovat Kouvot-Karhubasket, Bisons-Lahti, Korihait-Pyrintö sekä BC Nokia-Kataja.

Keskiviikon asetelma: 
Vilpas lähtee Pohjanmaan valloitukseen yhdeksällä miehellä. Juho Nenonen ja Riku Laine ovat edelleen sivussa, mutta Kotkasta puuttunut Roope Ahonen pelaa. Illan joukkueet ovat kohdanneet liigassa 34 kertaa ja niistä 23 on ollut Vilppaan heiniä. Viimeiset kymmenen peliä Vilpas on niskan päällä 7/3.
Lapualla on perinteisesti onnistuttu ulkomaalaisvahvistusten hankinnassa eikä tämäkään kausi tee poikkeusta. Christian Lutete IV on osoittanut vaaralllisuutensa ollen koko liigan kovin koritykki 22.9 pisteen keskiarvolla ja vasuri on jäänyt vain kolmesti kauden aikana alle 20 pisteen. Stokley Chaffee Jr (17.0) löytyy sijalta yhdeksän ja tuttu Suomen kävijä BJ Raymond on aina vaarallinen kääntöhypäreineen. Neljäs mies Andre Wesson Jr huilasi kolme ottelua marraskuussa, mutta palasi parketille Kauhajokea vastaan.
Kotimainen päämies on syöttöspesialisti Antto Nikkarinen, joka on hiipinyt jälleen passitilaston ykköspaikalle 6.5 syötön keskiarvolla. Koko alkukauden sivussa ollut Justus Kilpinen teki paluun kentälle joulukuun alussa ja tuo leveyttä Ville Turjan miehistöön. 
Kobrat on kotona tasan 3/3 eli voitot ovat tulleet Katajasta (+7), Kouvoista (+25) ja Pyrinnöstä (+2) ja tappiot ovat aiheuttaneet Karhubasket (-17), BC Nokia (-13) ja Lahti (-7).

 

Roope Ahonen palaa kokoonpanoon keskiviikkona. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Kokoonpanot:
Kobrat: 2 Chukwuma, 3 Lehtoranta 25%, 4 Nikkarinen, 5 Wesson Jr, 7 Boyd, 10 Turja, 22 Chaffee Jr, 23 Lutete, 40 Kilpinen, 42 Raymond 75%.
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 8 Ahonen, 11 Fobbs, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood, 25 Griffin.

Piste/levyrikärjet:
Kobrat: Lutete 22.9, Chaffee Jr 17.0, Wesson Jr 14.0 / Chaffee Jr 8.9, Wesson Jr 5.9, Raymond 5.5.
Vilpas: Griffin 16.9, Lovett Jr 14.0, Fobbs 13.6 / Griffin 6.8, Wood 6.8, Fobbs 4.8.

Poissaolot:
Kobrat: ei merkittäviä poissaoloja, Lehtoranta ja Raymond kysymysmerkkejä.
Vilpas: Nenonen, Laine

Päävalmentajien puheenvuorot:
Ville Turja: "Kaksi kotipeliä edessä, joista ensimmäisenä peliään jatkuvasti parantava Vilpas. He ovat pelanneet hienoja otteluja nyt kun Wood on päässyt paremmin pelirytmiin loukkaantumisen jälkeen. Meidän pitää löytää yhdessä tekemisen ilo ja halu vaikean viikon jälkeen."
Sami Toiviainen: "Taistelu tärkeistä sarjapisteistä edessä, kun matkaamme Lapualle Kobrien vieraaksi. Saamme Roopen takaisin kokoonpanoon. Siirtymätilanteet, Kobrien erinomaisten yksilöiden hyökkäystaitojen tunnistaminen sekä korinaluspainin voittaminen ovat meidän voiton kannalta ne isot asiat."

Vuoroin vieraissa
Vilppaan pelaajista Juho Nenonen pelasi Kobrissa kaudella 2014-2015 ennen siirtymistään Saloon ja Perttu Blomgren on Kobrien kasvatti. Hän pelasi Korisliigaa Lapualla 2015-2018 ja koukkasi Helsingin kautta Saloon.

Tuomaristo:
Miltos Ioannidis, Elias Anttonen, David Wunder.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Korihaita. Seura on jäädyttänyt kahden pelaajan pelinumerot eli Gerald Lee Sr + Erkki Saaristo. Tällä kertaa mennään Lapualle. Mitä järisyttävää Lapualla tapahtui 13.4.1976?

Yhteistyökumppanit