Uutiset & Artikkelit

07.12.2021 09:44
Vilpasvikings.fi

Bojan Sarcevic tuo haiparven tiistaina Salohalliin

Sami Toiviainen nostaa Korihait-pelin kokoonpanoon Vilppaan A-pojissa ja PeU Basketissa pelaavat omat juniorinsa Tuukka Juntusen ja Onni Mäkysen. (Kuva: Ville Vuorinen)

 

Tiistai on taas GAMEDAY Salohallissa. Vakuuttavalla Karhubasket-voitolla viivan yläpuolelle noussut Vilpas jatkaa pistejahtiaan Uudenkaupungin Korihaita vastaan kello 18:30. Vaikka kotijoukkueen riveistä puuttuvat edelleen Juho Nenonen ja Riku Laine, lähtee se otteluun ennakkosuosikkina. Korihaiden kausi on ollut tuskainen. Ulkomaalaisvahvistuksista koko alkuperäinen nelikko on mennyt vaihtoon ja vakkasuomalaiset ovat ottaneet 13 ottelustaan vain yhden voiton. Tuplaako Korihait voittosaldonsa tänään vai vahvistaako Vilpas paikkaansa kuuden parhaan joukossa. Se nähdään OP Lounaismaan isännöimässä liigakamppailussa kello 18:30. 

Mitä: 
Korisliigan kierros 14/22. Kuudenneksi noussut (6/7) kohtaa sarjataulukon hännillä olevan Korihait (1/12) ja kaikki muu kuin kotivoitto olisi suuri yllätys. Korisliigan tehokkain hyökkäysjoukkue Vilpas osoitti lauantaina, että se osaa myös puolustaa. Salolaiset pitivät sarjajohtaja Karhubasketin 65 pisteessä ja taisteleva ilme oli aivan muuta mihin on viime aikoina totuttu. Toivotaan, että sama meno jatkuu myös tiistaina.
Korihaiden kausi on ollut sekava. Kotimainen osasto on hyvin kokematon ja ainoastaan Atte Pertulla on enemmän tuntumaa liigaparketteihin. Viisikolla Aamos Nikula, Jaakko Lahti, Sebastian Lindberg, Manuel Barnes ja Tommi Lehtonen liigaminuutteja ei hirveästi löydy.
Oma lukunsa on haiparven ulkomaalaisrekrytointi, sillä lokakuun alun sarja-avauksesta kaikki vahvistukset ovat vaihtuneet. Ensimmäiseksi lähtöpassit sai Koby Thomas, sitten Unique McLean. Heti perään Jalen Henry käytti sopimuksessa olleen buy-out pykälän suunnaten loppukaudeksi Unkarin ja neljäs originaali Deng Riak vaihtoi autotehtaan maisemat viime viikolla Slovakiaan.
Päävalmentaja Jarno Nikulalla onkin Salossa käytössä kolme ulkomaalaista. Lokakuun lopussa maisemiin saapunut Jalen Jackson (17.1/4.9), reilut pari viikkoa sitten rannikkokaupunkiin kotiutunut Mitchell Smith, 24/208 sekä kuukauden verran paikkakunnalla treenannut kanadalainen Jake Newman (198cm). Atleettinen Smith pelasi alkukaudella 11 ottelua Ruotsin Norrköpingissä (7.2/5.8). 
- Odotan Smithiltä vahvaa levypallopeliä ja aktiivista peliä molemmissa päissä kenttää. Smith on urheilullinen ja pitkä nelospaikan pelaaja, joka oli Ruotsissa kuudennen pelaajan roolissa. Täällä on luvassa vähän isompaa roolia, arvioi Nikula tulokastaan pari viikkoa sitten. Ja viimeistään lauantaina atleettinen Smith lunasteli näitä käsityksiä upottamalla Kotkaa vastaan komeat 35 pistettä yhdeksän levypallon ja neljän riiston ohella.  

Missä ja milloin: 
Salohalli, Pormestarinkatu 5. Tiistaina 7.12.2021 kello 18:30. Koronapassittomille ottelu nähtävillä suorana Ruutu + palvelussa ja illan toisena otteluna pelataan Seagulls-BC Nokia Kisahallissa. Muistakaa, että paikalle pääsee vain koronapassilla (yli 16-vuotiaat) ja kasvomaskisuositus on edelleen voimassa. Otteluisäntänä toimii pitkäaikainen yhteistyökumppani OP Lounaismaa ja Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisa jatkuu tuttuun tapaan. Kisaa johtaa tällä hetkellä Perttu Blomgren kolmella kiinnityksellään.

Tiistain asetelma: 
Vaikka Nenonen ja Laine ovat vielä sivussa, Vilpas saa tiistaina kentälle yksitoista pelaajaa, sillä päävalmentaja Toiviainen nostaa kokoonpanoon Vilppaan A-pojissa ja PeU Basketissa pelaavat omat juniorinsa Tuukka Juntusen ja Onni Mäkysen. Toivotaan, että nuorukaiset pääsevät kentälle hakemaan kokemusta myös Korisliigasta. 
Illan joukkueet ovat kohdanneet liigassa 72 kertaa ja niistä 51 on kääntynyt Vilppaalle. Viimeiset kymmenen peliä Vilpas on voittanut kaikki. Tällä kaudella Korihait on voittanut vain yhden pelin pelaamistaan 13 ottelusta. Marraskuun puolivälissä Pohitullissa vieraillut Lahti Basketball kärsi tuntuvan 86-62 tappion ja se olkoon varoitus myös Vilppaalle. Napit auki ei voi lähteä yhteenkään otteluun. Toinen ääripää löytyy Kauhajoen reissulta, jolla Karhubasket löylytti vakkasuomalaisia peräti 52 pisteellä luvuin 89-37 ja ennätysalhaisessa illassa ukilaisista kymmenen pisteen rajaan ylsi ainoastaan Jalen Jackson.
Korihaiden sielu on kymmenen vuoden taivalluksen (Kotka, Kauhajoki) jälkeen takaisin "kotiin" palannut Bojan Sarcevic. Kokenut takamies ei juuri palloa kuljetuksesta menetä ja bosnialainen on tunnettu korinteon ohella ilmiömäisistä syötöistään. Tällä kaudella peliaikaa on kertynyt lähes 32 minuuttia peliä kohti ja tehot ovat olleet 10.0 pinnaa, 3.9 levypalloa ja 5.8 syöttöä. Tulisieluisen takamiehen kakkoset ovat uponneet 55.8%, kolmoset 31.4% ja vaparit 88.9%. Eli Sarcevic on Toiviaisen scouttipalaverin kohde numero 1, kakkosena tulee vasta kaksi ottelua seurassa pelannut Mitchell Smith (21.5/5.5/2.5 riistoa) ja kolmantena suurimmat minuutit raatava Jalen Jackson (17.1/4.9/2.7 syöttöä).

Kokoonpanot:
Vilpas: 2 Niemi, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 11 Fobbs, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 19 Lovett Jr, 22 Wood, 25 Griffin.
Korihait: 3 Nikula, 7 Perttu, 9 Lahti, 10 Sarcevic, 11 Barnes, 14 Lindberg, 20 Newman, 24 Lehtonen, 25 Smith, 40 Jackson.

Piste/levyrikärjet:
Vilpas: Griffin 16.8, Lovett Jr 14.1, Fobbs 12.8 / Griffin 6.7, Wood 6.4, Fobbs 4.9.
Korihait: Smith 21.5, Jackson 17.1, Sarcevic 10.0 / Smith 5.5, Jackson 4.9, Sarcevic 3.9. 

Poissaolot:
Vilpas: Nenonen, Laine
Korihait: ei merkittäviä poissaoloja

Päävalmentajien puheenvuorot:
Sami Toiviainen: "Otetaan lauantain pelistä hyvät asiat mukaan ja hiotaan taas omaa pelaamista pala kerrallaan eteenpäin. Aktiivinen koko kentän pelaaminen yhdistettynä koko viisikon pelaamiseen ovat meidän tekemisen kulmakiviä. Sarcevic-Smith kaksikko pelasi hienon ottelun viimeksi, joten siihen meidän on keskityttävä erittäin huolellisesti."
Jarno Nikula: "Hallitsevan mestarin kotikentälle ja Salon ison miehen Keijon vieraaksi. Onnistumisia tarvitaan laajasti."

Vuoroin vieraissa
Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikula pelasi Vilppaan paidassa kaudella 2000-2001.

Tuomaristo:
Ville Selkee, Pekka Saros, Karolina Andersson.

Osanotto:
Uudenkaupungin pitkäaikainen taustavaikuttaja, päävalmentaja ja toiminnanjohtaja Heikki Wala nukkui pois 73-vuotiaana viime maanantaina. Salon Vilpas ottaa osaa todellisen koripallomiehen poismenoon koko seuralle, omaisille ja läheisille.

Päivän tietokilpailukysymys:
Viime ennakon kysymys koski Kauhajokea. Kaksi Karhubasketin pelaajaa on valittu Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi ja he ovat Vesa Mäkäläinen ja Henri Hirvikoski. Tämän päivän kysymys koskee Korihaita. Yhden Suomen mestaruuden (1990) saavuttanut seura on jäädyttänyt kahden pelaajan pelinumerot. Ketkä herrat ovat kyseessä?

 

Liput matsiin:

Yhteistyökumppanit