Uutiset & Artikkelit

16.04.2021 17:50
Vilpasvikings.fi

Wood dominoi Kauhajoen ryöstöretkeä - Karhubasket-Vilpas 0-1

Jeremiah Wood oli Karhulle liian haastava pideltävä ensimmäisessä finaalissa. Kuva Ville Vuorinen

 

Kauden 2020-2021 finaalisarja polkaistiin käyntiin Kauhajoen liikuntahallilla torstaina ja se alkoi Salon Vilppaan askelmerkeissä. Hallitseva mestari Karhubasket ei löytänyt lääkkeitä Jeremiah Woodin pysäyttämiseksi ja hyvään heittopeliin äitynyt Vilpas varasti kotiedun itselleen loppunumeroin 89-96 (44-59). Toinen finaali pelataan sunnuntaina Salohallissa kello 16:30 ja silloin nähdään, onko Kauhajoen valmennuskaksikko Koskimies-Hänninen löytänyt uusia kujeita vahvaa kevättä pelaavan Vilppaan pysäyttämiseksi. Ensimmäinen finaali kääntyi joka tapauksessa yllättävänkin helposti Vilppaalle ja sille riittää nyt pelkät kotivoitot mestaruuteen. 

 

Finaalisarjassa on vastakkain kaksi melko samankaltaista joukkuetta. Karhubasket pääsi pudotuspeleissä hieman helpommalla, sillä vastustajat BC Nokia ja Tampereen Pyrintö lähtivät jatkosta voitoin 4-1 eikä kauhajokiset joutuneet vuodattamaan viimeisiä hikipisaroita parketille. Vilpas joutui tekemään huomattavasti kovemman työn Lahti Basketballin (4-0) ja Helsinki Seagullsin (4-2) kanssa ja siinä valossa pieni etu voisi olla Vilppaalla. 

Suuri kysymys ennen torstain avausottelua oli, miten Karhubasket on pystynyt adaptoitumaan taas miespuolustusta vastaan, sillä Pyrintöä vastaan se joutui pelaamaan 200 minuuttia pelkkää paikkaa vastaan. Eilinen peli osoitti, että ongelmitta se ei sujunut. Avauspelin yllätys oli, että siinä tehtiin 185 pistettä eli ei ihan vähäkorista finaalikoripalloa.

 

Ottelun alkuverryttely tarjosi heti ensimmäisen draamanpoikasen, kun Karhubasketin sentteri TJ Holyfield (3/1) poistui kesken lämmittelyn pukukopin puolelle selkäänsä pidellen. Aloitukseen mies kuitenkin saapui ja heitti heti ensimmäisestä hyökkäyksestä kolmosen pohjaan. Kolme seuraavaa kolmosta mies suti renkaasta ulos ja siirtyi sen jälkeen penkille hoidettavaksi. Peliaika jäi 3:22 minuuttiin ja Holyfield jätti Kauhanevan suon kokoisen aukon korin alle.

Toinen mielenkiintoinen kysymys ennen finaaliavausta oli, miten Karhubasket pärjää Jeremiah Woodin kanssa. Kun Holyfield putosi rosterista, vastaus saatiin nopeasti. Ei pärjännyt. Sitä yrittivät vuorollaan Jeffery Garrett Jr ja Kalle Peltonen, mutta Wood nautiskeli tilanteesta. Jos mies ei lähtenyt itse poraamaan vasemman olkapään yli kohti keskustaa tai vaihtoehtoisesti harhautuksella päädyn kautta ohi puolustajasta, hän löysi erinomaisen pelisilmänsä ansiosta joukkuekavereita täysin vapaista paikoista. Ja kaverit kiittivät. Woodin teholuku +33 oli selkeästi kentän paras ja se selittyy 23 pisteellä, kahdeksalla levypallolla ja seitsemällä syötöllä. 

Pari esimerkkiä Puumiehen tehoista. 1) Kolmannen jakson aloituksesta 38 sekuntia ja kakkonen sisään. Seuraavassa pakissa Wood torjui Sarcevicin kolmosyrityksen ja vei toisessa päässä Vilppaan 46-63 johtoon. Ajassa 1:39 puolustuslevypallo ja Rannikon ohiheitosta hyökkäyslevypallo joukkueelle. Ajassa 2:33 lay-up sisään Garrettia vastaan ja pariminuuttisen päätteeksi vielä yksi puolustuslevypallo. 2) Päätösjaksoa pelattu 36:19 ja Wood härnää puolustajaa postissa. Stephens leikkaa korille ja pallo rävähtää suoraan käteen, donkki sisään ja syöttö Woodille. Ajassa 36:46 harvinainen ohiheitto ja 37:36 kakkonen sisään (82-92). Kellossa 37:55 riisto ja syöttö Stephensille (82-94). Kellossa 38:48 korin alta kakkonen sisään (84-96) ja peli oli siinä. Että näin.    

 

Vilppaan penkillä oli loistava fiilis läpi matsin ajan. Kuva Ville Vuorinen.

 

Mikä sitten oli ison miehen salaisuus mahtipeliin? Se taisi olla Huittisten ABC:n take-awaylounas, jolla Woodille räätälöitiin kaksi annosta muusia ja lihapullia!

- Thanks again. I really needed that, tuumi huimista annoksistaan tunnettu Wood pelin jälkeen. Kuriositeettina täytyy mainita, että lounasannosten päälle Wood haki vielä Hesburgerin tiskiltä lisäenergiaa, mutta pussin sisältö jäi arvoitukseksi. Pullealta se joka tapauksessa näytti...

Mikäli Holyfieldin vamma osoittautuu vakavammaksi, päävalmentaja Janne Koskimiehellä on vaihtoehtona lähteä sunnuntain otteluun 206-senttisellä varamies Osasumwen Osaghaella. Torjuntauhkaa miehellä on, mutta riittävätkö kilot ja jalat Woodia vastaan? Suuria vetoja siihen ei kannattaisi laittaa...

 

Isoon rooliin nousi Woodin ohella heittäjä-ässä Mikko Koivisto (19/2), jonka ei tarvinnut enää karistaa Antti Kanervon muotoista varjoa kintereiltään. Karhulta ei löytynyt yhtä kovaa puolustajaa ja Koivari upotti ensimmäisellä puoliajalla kolmosensa 4/4 + kakkoset 1/1 ja oli siivittämässä Vilpasta 15 pisteen karkumatkalle (44-59). 

- Ensimmäinen puoliaika oli aikamoista kolmostykitystä ja pelkästään siihen ei voi luottaa jatkossa. Pitää löytää muitakin tapoja, jollei heitto kuljekaan. Itsellä oli muutamassa heitossa enemmän tilaa kuin Seagulls-sarjassa, totesi helpottunut Koivisto.

 

Vilppaan heittopeli olikin avauspuoliajalla upeaa katseltavaa, sillä kakkosprosentti oli 70.6% ja 12 kolmosesta vain kaksi lipsahti raudan väärälle puolelle (83.3%). Sataprosenttista työtä tekivät Koiviston ohella myös Myles Stepehens (1/1), Juho Nenonen (1/1), Elias Eerikinharju (1/1) ja Riku Laine (1/1). Hävetä ei toki tarvitse Teemu Rannikon (1/2) eikä Aatu Kivimäenkään (1/2) ja kapteeni Rannikon kunniaksi on luettava jatkuva pelikavereiden ohjaaminen penkiltä. Aikaahan siihen oli, koska taikurin peliaika jäi alle 19 minuuttiin ja kun Teemu jotain sanoo, sitä yleensä kannattaa kuunnella.

Toisella puoliajalla viikinkien heittoprosentit tasaantuivat ja päätyivät lopulta lukemiin 2p 58.7%, 3p 58.7%. Ainoaksi miinusasiaksi jäi työskentely vapariviivalla. Yhdestätoista yrityksestä viisi karkasi harakoille.     

Eniten "Capitanon" (5/2/8 syöttöä) ohjeista on päässyt vuosien varrella nauttimaan Aatu Kivimäki (12/0/9 syöttöä) ja se näkyy päivä päivältä enemmän. Aatun vastuu ja minuutit ovat kasvaneet koko ajan ja nuoren miehen itseluottamus alkaa olla jo vuoren kokoinen. Kauhajoella kaverit pääsivät nautiskelemaan yhdeksän kertaa Aatun passeista.

- Meillä heittopeli kulki tänään ja tehtiin ensimmäiselle puoliajalle lähes 60 pinnaa. Molemmille jäi puolustuspeliin parannettavaa, pohti Kivimäki.  

 

Sekin pitää paikkaansa. Loppunumerot kasvoivat yllättävänkin suuriksi eikä finaaleissa yleensä mässäillä 185 pisteen edestä.

- Hyökkäyksen osalta hyvä peli ja olen iloinen meidän rentoudesta. Puolustukseen en ole niin tyytyväinen ja levypalloissa (34-25) jäätiin vähän jalkoihin. Pallosta pidettiin hyvää huolta (vain kuusi menetystä), mutta lopussa Karhu pääsi liikaa vapaaheittoviivalle, arvioi tyytyväinen kalapuikkomies Toiviainen.

 

Runkosarjan kolmonen Karhubasket oli jotenkin vaisu. Se johti peliä vain 13 sekunnin ajan ja oli pahimmillaan 19 pistettä perässä. Lopussa isännät saivat kavennettua eron seitsemään, mutta ei se oikeasti päässyt missään vaiheessa uhkaamaan Vilppaan voittoa. Okko Järvi (23/3) jatkoi loistavaa virettään ja 13 heitosta upposi kahdeksan. Monipuolinen Collin Malcolm (21/8) aiheutti myös päänvaivaa salolaisille ja Jeffery Garrett Jr nousi viimeisellä kympillä 16 pisteeseen. Siihen se oikeastaan jäi. Kehäkettu Bojan Sarcevic (8/7/5 syöttöä) ei ollut parhaimmillaan ja hienot pleijarit pelannut Anthony Hilliard (12/1) otti vain seitsemän heittoa. Karhun parhaan plus/miinussaldon +5 keräsikin vajaat kahdeksan minuuttia pelannut Kalle Peltonen (0/3).

- Meidän pitää pystyä antamaan pallolle enemmän painetta, ettei vastustaja pääse heittämään niin hyvin. Meillä oli käynnistysvaikeuksia päästä mukaan peliin ja puskimme turhaan peliä vastustajan syliin, totesi Janne Koskimies.

 

 

Finaalisarja jatkuu sunnuntaina Salohallissa kello 16:30 ja ottelu on nähtävissä Ruut+ palvelun lisäksi suorana myös JIM-kanavalla. Otteluisäntänä OP Lounaismaa.

 

Kannatusliput

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit