Uutiset & Artikkelit

10.04.2021 16:34
Vilpasvikings.fi

Kun lopussa ei vaan osu - Seagulls-Vilpas 2-3

Aatu Kivimäki pelasi eilen hienon ottelun. Välieräsarja jatkuu huomenna sunnuntaina Salohallissa. Kuva Samira Lee

 

Kauhajoen Karhubasket pelaa kauden 2020-2021 Korisliigan finaaleissa - kolmatta kertaa peräkkäin. Siitä onnittelut Kauhajoen organisaatiolle! Tripla varmistui perjantaina, kun pohjalaiset kaatoivat neljännen kerran Tampereen Pyrinnön. Loppunumerot Pyynikillä olivat 84-87. Karhun vastustaja on vielä auki, sillä Helsinki Seagulls voitti Vilppaan Kisahallissa 71-66 (33-27) ja tilanne ottelusarjassa on nyt 3-2 Vilppaalle. Vilpas voi sinetöidä paikan finaaleissa sunnuntaina Salohallissa kello 16:00. Mikäli Seagulls venyy kolmanteen voittoonsa, lopullinen ratkaisu nähdään tiistaina Helsingissä.

 

Välierien Game5 ei noussut tasoltaan aiempien tasolle, mutta fyysisyyttä ja armotonta taistelua nähtiin koko rahan edestä. Viides peli kahden hyvän joukkueen välillä ottaa jo veronsa ja Kisahallissa se näkyi etenkin heittotarkkuuksissa. Seagulls upotti kakkoset 40.0% ja kolmoset 28.6%, Vilppaan puolelta vastaavat luvut olivat 45.5% ja 24.0% eli väsyneenä heittäminen ei ole enää niin vaivatonta.

Vilpas teki Gullsien menetyksistä 18 pistettä (kotijoukkue 9) ja sai pientä etua myös nopeista hyökkäyksistä tehdyistä pinnoista (8-14). Seagulls oli taas parempi kakkospalloissa 10-4 ja niistä se ratkaisevin nähtiin reilu minuutti ennen loppua, kun Timo Heinonen kävi tippaamassa Shawn Huffin heiton koriin nostaen lokit 64-58 johtoon. Sen jälkeen Vilpas ei päässyt enää neljää pistettä lähemmäksi.

 

Sitä ennen kentällä nähtiin fyysistä vääntöä ja tuomaristo antoi miesten pelata, jopa sääntöjen rajamailla. Avauspuoliajan jälkeen virheet menivät vain 9-7 Vilppaalle, mutta toisella puoliajalla täplät Kisahallin tulostaululla lisääntyivät ja nousivat salolaisittain jopa ratkaisevaan asemaan. Vilppaasta leikin joutuivat jättämään kesken ennen täyttä aikaa Mikko Koivisto sekä Juho Nenonen ja neljällä virheellä painivat Teemu Rannikko ja LD Griffin. Kotijoukkueesta suihkukomennuksen koki Wayne Martin Jr.

Jos oli Vilppaan heittopeli silkkistä keskiviikkona Salohallissa, kolikon kääntöpuoli nähtiin Mannerheimintiellä. Niukkakorinen avauskymppi meni kotijoukkueelle 14-13. Seagulls menetti pallon kuudesti ja Vilpas juoksi niistä yhdeksän pinnaa. Muuten salolaisten heittopeli oli tuskaa, kuten kakkoset 4/14 ja kolmoset 1/4 osoittivat. Toisella jaksolla ero repesi suurimmillaan kahdeksaan ja pitkälle tauolle mentiin numeroista 33-27. Jakso Seagullsille 19-14 ja lokit olivat heittäneet kolmoset 4/14, Vilpas 2/11.

 

Kolmas kymppi (13-22) oli selvästi Vilppaan ja se käväisi reilu minuutti ennen viimeistä taukoa kuuden pisteen johdossa Aatu Kivimäen and onella. Kendale McCullum kavensi viime sekunnin ajolla eron lukemiin 46-49 ja trillerin ainekset oli taas kerran keitetty kasaan. Ottelu näytti jo ratkeavan päätöskympin alussa. Gulls pelasi lähes kolme minuuttia ilman pistettäkään ja Teemu Rannikko vei Vilppaan jo 11 pisteen johtoon (46-57) kolmella vaparillaan ajassa 7:38, mutta mutta... 

Seuraavat kaksi ja puoli minuuttia Seagulls vei 9-0 ja yhtäkkiä oltiinkin numeroissa 55-57. Mikko Koivisto sai viidennen virheensä (3:46) ja sen seurauksena McCullum siirsi lokit pitkästä aikaa johtoon 60-58. Griffinin rikottua Huffia ero kasvoi neljään ja sillä Heinosen tipillä kuuteen. 

Vasta Aatu Kivimäen vapareilla (1:20) Vilppaan pinnat taululla lisääntyivät, joten viikingit hävisivät yli kuuden minuutin jakson 18-3. Ja mahdollisuuksia kyllä oli! Rannikko 2p ohi, Stephens 3p ohi, Wood yksi vapari ohi, Koivisto 2p ohi, Rannikko 3p ohi, Rannikko 3p ohi, Rannikko 3p ohi, Stephens kaksi vaparia ohi... 

Viimeinen niitti oli Wayne Martinin hyökkäyslevypallosta ansaitut kaksi vapaaheittoa, joilla Gulls kasvatti eron seitsemään, 67-70. Kivimäen nopea kolmonen oli enää laiha lohtu ja Seagulls varmisteli toisen välierävoittonsa vapaaheitoista. Suihkuun, syömään ja bussin keula kohti Saloa loppunumeroista 71-66.

 

Viikinkien heittopeli ei yltänyt keskiviikon tasolle. Toivotaan että ketsuppipullo aukeaa jälleen kotisalissa. Kuva Samira Lee

 

Mikä sitten muuttui neljänteen otteluun verrattuna? Suurin asia oli varmasti Seagullsin aggressiivisuus Vilppaan pallonkäsittelijöitä vastaan. Deondre Parksin istuessa penkillä tukisaapas jalassaan pelintekovastuu jakaantui Teemu Rannikon sekä Aatu Kivimäen harteille ja siihen Seagulls pisti enemmän painetta. Liekö tutun aluspaidan puuttuminen kylmettänyt Rannikon (5/1/4 syöttöä) heittämistä, sillä yhdeksästä yrityksestä vain yksi sujahti sukan läpi. Lisäksi pystypaini isompaa Huffia vastaan taatusti verotti voimia.

Huippuottelun pelannut Aatu Kivimäki (21/3/5 syöttöä) piti Vilpasta välillä yksinään pelissä mukana ja oli Vilppaan ykkönen niin tehoissa (+24) kuin plus/miinuksissa (+5).

- Fyysinen taisto enkä muista vähään aikaan noin vähäkorista ekaa puoliaikaa. Tokalla puoliajalla päästiin paremmin peliin mukaan, mutta sitten Seagulls vaan kaivoi sieltä ylös ja otti voiton post-koreillaan ja hyökkäyslevypalloillaan, loistavan pelin pelannut Laatu-Aatu pohti.

Kivimäki voikin olla ainoana tyytyväinen heittopäiväänsä. LD Griffin (6/2) toki heitti molemmat pelitilanneheittonsa sisään, mutta joutui heti alussa virhevaikeuksiin ja peliminuutit jäivät reiluun kahdeksaan. Muutaman kerran muuria päin puskenut Myles Stephens (7/5) osui 2/8, tupla-tuplamies Jeremiah Wood (12/14) työntöheitollaan 5/12 ja tiukassa vartioinnissa jälleen ollut Mikko Koivisto (4/1) vain 1/6. Salossa mainiosti onnistunut Juho Nenonen (10/4) säkitti seitsemästä kolmosyrityksestään kaksi. Muut: Elias Eerikinharju 1/1, Riku Laine 0/1.

- Eka puoliaika oli sellaista rumaa playoff-koripalloa. Pallo karkaili puolin ja toisin, heitettiin ohi ja väännettiin paljon. Johtoasemassa heitettiin muutama täysin vapaa kolmen pisteen heitto ohi ja Seagulls hivuttautui rinnalle. Totta kai harmittaa, mutta sunnuntaina päästään kotisaliin ja meillä on sieltä ihan kohtuullisen hyvä muisto. Ei tämä sen kummempaa ole, analysoi Sami Toiviainen.

 

Aggressiivisemmalla ilmeellä pelannut Seagulls ei sekään ihmeitä esittänyt, mutta ansaitsi voittonsa. Joukkueensa isoimmat minuutit raatanut Kendale McCullum (19/5) oli taas se moottori, jota joukkue kaipaa. Shawn Huff (15/8) viihtyi nyt enemmän korin läheisyydessä ja Wayne Martin teki tehot 12/4. Antti Kanervo heitti 12 pistettä ja parhaana palkittu Timo Heinonen teki vain kolme pinnaa, mutta napsi 10 levypalloa ja pari komeaa blokkia. Kippari Tuukka Kotti jäi pisteittä eikä Corban Collinsin pelissäkään suuria ilonaiheita löytynyt, heitot 0/8. Porter Troupe osui kerran kaaren takaa.   

- Olen todella ylpeä joukkueesta verrattuna edelliseen otteluun. Painotettiin työnteon ja oikean energian löytämistä. Parksin poissa ollessa haluttiin saada lisää painetta Teemulle ja Aatulle ja se toimi ihan kivasti. Saatiin siirrettyä pelaajia kauemmaksi korista eikä Salo ollut niin hyvä settien toteuttamisessa kuin edellisissä peleissä. Tämä oli työvoitto, totesi Jussi Laakso.

 

 

Pelit jatkuvat heti sunnuntaina Salohallissa ja käsikirjoitus on selkeä. Voitolla Vilpas finaaleihin, tappiolla edessä Game7 Kisahallissa. GO VILPAS!

Sunnuntaina otteluisäntänä Salon kaupunki

Yhteistyökumppanit