Uutiset & Artikkelit

14.04.2021 16:53
Vilpasvikings.fi

Kohti unelmaa - Karhubasket-Vilpas 0-0

Pudotuspelit ovat kulkeneet mukavassa myötätuulessa Viikinkilaivueen osalta. Vielä on edessä yksi koitos ja siihen joukkue on valmis. Kuva Ville Vuorinen.

 

Huomenna pallo nousee ylös Kauhajoen liikuntahallin keskiympyrässä kello 18:00 ja taistelu koripallon Suomen mestaruudesta voi alkaa. Vilpas lähtee sarjaan haastajana, sillä onhan vastassa kaksinkertainen ja hallitseva mestari Karhubasket, Suupohjan talousalueen ylpeys. Mestari pääsee nostamaan pantteripatsasta neljällä voitolla ja varmaa on, että kummallakin siihen halua ja tahtoa löytyy. Toisessa ennakossa keskitytään enemmän, mitä finaalijoukkueet tulevat tarjoamaan Ruutu+ katselijoille. Yleisöähän ei finaaleihin saa ottaa.

 

Joukkueet ovat kohdanneet lyhennetyllä koronakaudella kahdesti ja molemmat pelit päättyivät vierasvoittoihin. Toki niillä ei ole enää mitään merkitystä. Karhubasket haki marraskuussa vähäkorisen 68-74 vierasvoiton Salohallista ja se tuli puolustamalla ja pakottamalla Vilpas 17 menetykseen. Tuosta ottelusta rosterit ovat muuttuneet, sillä Vilppaalta Teemu Rannikko ja Riku Laine olivat syrjässä ja Tyler Cheese on vaihtunut Deondre Parksiin. Jalkaansa poteva Parks on edelleen telakalla, mutta toiveita on, että mies nähdään vielä tositoimissa finaalisarjan aikana. 

Karhulta Salohallissa nähtiin Daniel Utomi ja Brandon Spearman, nykyrosterissa miehet ovat muuttuneet Anthony Hilliardiin (15.7/4.7) ja Jeffery Garrett Junioriin (12.3/6.7). Koko kauden Pohjanmaalla pelanneita ovat Collin Malcolm (18.0/5.5) ja Timothy Holyfield (12.4/8.2). Lisäksi tupla-Janneilla (Koskimies, Hänninen) on käytössään se perinteinen viides ulkomaalaisvahvistus, tällä kertaa 206-senttinen Osasumwen Osaghae (10.2/5.6). Ulottuva sentteri pelasi runkosarjassa seitsemän peliä ja puolivälierissä BC Nokiaa vastaan vielä kaikki neljä. Välierissä Pyrintöä vastaan Holyfield vei pelipaikan ja Osaghae esiintyi vain yhdessä ottelussa. Varamiehen rooli jatkuu ainakin toistaiseksi.

 

Vilpas ja Karhu kohtasivat Salohallissa marraskuun alussa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Koskimiehen kotimainen rosteri on laajentunut kevään aikana ja peliminuutteja tulee eniten kokeneelle Bojan Sarcevicille (6.8/3.3/6.4 syöttöä) ja uransa parasta kautta pelaavalle Okko Järvelle (13.7/5.1). Puolustuspään erikoismies Antti Niskanen (2.2/1.8) on missannut kauden aikana 10 ottelua, mutta terveenä ollessaan "Jumppa" on aloitusviisikkotasoa. Minuutteja on jaossa enemmän myös Eero Innamaalle ja Thomas Vehmaselle, vähemmän Kalle Peltoselle ja Joona Hakamaalle. Nähtäväksi jää, kaventaako Koskimies rotaatiotaan panosten kovetessa.

  

Kauden toinen kohtaaminen tapahtui tammikuun alussa Kauhajoella ja tuolloin elettiin aikaa, jolloin Karhu paini vakavissa kokoonpano-ongelmissa. Se taisteli sen, minkä kuudella pelaajalla voi ja hävisi "vain" 76-86. Holyfield oli ainoa jenkki ja Thomas Vehmanen (26) yltyi elämänsä otteluun. Eli tuohon peliin on turha uhrata ajatustakaan.

- Lähtökohdat finaaleihin ovat mielenkiintoiset. Molemmilla joukkueilla on erilaisia taktisia vaihtoehtoja, esimerkiksi millä match-upeilla lähteä ensimmäiseen peliin. Vilpas on erittäin rutinoitunut joukkue, joka on päästänyt koko sarjassa vähiten pisteitä. Tilaa ja aikaa ratkaisujen tekemiseen tulee olemaan vähemmän kuin semifinaaleissa Pyrinnön paikkaa vastaan ja tähän meidän on totuttava nopeasti, pohtii Janne Koskimies.

Karhubasket torstaina: 1 Collin Malcolm, 3 Anthony Hilliard, 4 Thomas Vehmanen, 5 Jeffery Garrett Jr, 6 Antti Niskanen, 10 Bojan Sarcevic, 14 Okko Järvi, 20 Eero Innamaa, 22 TJ Holyfield, 23 Joona Hakamaa. 95 Kalle Peltonen.

Matkalla finaaliin Karhubasket pudotti hienosti taistelleen BC Nokian 4-1 ja välierissä lauluun lähti runkosarjan kakkonen Tampereen Pyrintö voitoin 4-1. Suurin kysymysmerkki lienee, miten nopeasti Karhubasket pääsee takaisin "normaalimoodiin". Nyt sen pitää pystyä hyökkäämään miesvartiointia - ja vieläpä varsin hyvää sellaista - vastaan, sillä Vilpas on pelannut kauden aikana paikkapuolustusta tasan yhden sekunnin kymmenyksen ajan. Viimeisen puolustuksen Seagullsia vastaan Salohallissa. 

 

Vilppaan tilanne finaalisarjaan lähdettäessä on hyvä. Seagullsia vastaan jalkaansa loukannut Deondre Parks on yhä sivussa, muuten joukkue on terve ja innokas. Sunnuntaina päättyneen välierän jälkeen maanantai oli palautuspäivä ja Karhuun on keskitytty tiistain ja keskiviikon aikana. Sen pitäisi kyllä kokeneelle joukkueelle riittää.

- Karhu on todella monipuolinen joukkue eikä ole yhtä tai kahta asiaa, joihin täytyy keskittyä. Erityishuomio annetaan tietysti Bojan Sarcevicin palloskriinipelaamiselle ja meidän on löydettävä Karhun erinomaiset heittäjät, ettei finaalien ennakkosuosikki saa liikaa helppoja korintekoyrityksiä. Parks jatkaa vielä hetken sairastuvalla, mutta eiköhän mies parketilla nähdä finaalien aikana, arvioi Sami Toiviainen vanhan kotihallinsa avauspeliä. 

Vilpas Kauhajoella: 2 Stephens, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 9 Rannikko, 11 Griffin, 12 Kivimäki, 14 Eerikinharju, 21 Laine, 22 Wood.

 

Yksi mielenkiintoinen asia finaalisarjan alla on, kuntoutuuko Deondre Parks vielä pelikuntoon finaalien aikana. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilpas on ollut läpi pudotuspelien erittäin tasainen eikä yhtään pelaajaa nouse tilastoissa muiden yläpuolelle. Kuusi miestä on pelannut yli kymmenen pisteen keskiarvolla ja se on aina vastustajalle ikävä asia. Myles Stephens (12.9/4.9) on joukkueen pistekärki pudotuspeleissä, Jeremiah Wood ykkönen levypalloissa (8.7) ja Teemu Rannikko syötöissä (4.6). Välieräsarjan sankariksi nousi eittämättä Aatu Kivimäki (11.4/2.0) ja aika näyttää, antaako Koskimies Kivimäelle yhtä paljon heittotilaa kuin Seagulls. Mielenkiintoista on myös nähdä, löytääkö Mikko Koivisto enemmän tilaa heittää. Seagullsia vastaan Antti Kanervo ja kumppanit eivät sitä tarjoilleet. Juho Nenonen, Riku Laine ja Elias Eerikinharju rymistelevät kohtuullisen terveinä, joten Toiviaisen vaihtomylly pyörinee tuttuun malliin. Torstaina sitten nähdään, minkälaisin match-upein peliin lähdetään.

 

Karhubasket - Salon Vilpas torstaina kello 18:00 Kauhajoen liikuntahallissa. Ottelu pelataan tuttuun tapaan ilman yleisöä ja sitä voi seurata suorana Ruutu+ palvelusta. Game2 pelataan sunnuntaina Salohallissa kello 16:30 ja se on nähtävissä myös JIMiltä.

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit