Uutiset & Artikkelit

26.04.2021 19:02
Vilpasvikings.fi

Kauhajoki venytti ratkaisua Collin Malcolmin johdolla - Karhubasket-Vilpas 2-3

Kuva Ville Vuorinen

 

Vilppaalla oli sunnuntaina ensimmäinen kolmesta ottelupallosta ratkaista historiallinen Suomen mestaruus Saloon. Selkä seinää vasten pelannut Karhubasket oli kuitenkin toista mieltä ja onnistui torjumaan ensimmäisen iskulyönnin Vippaan kenttään. Korisliigan viides finaali päättyi Kauhajoen selkeään 92-73 (40-35) voittoon ja joukkueet kohtaavat kuudennen kerran Salohallissa tiistaina kello 18:30. Sunnuntain sankari oli Collin Malcolm, jolle Vilpas ei löytänyt pysäyttäjää. Monipuolinen laituri kokosi kunnioitettavan tilastorivin 29 pistettä, kahdeksan levypalloa ja seitsemän syöttöä. Esitys, jolla on näyttöä myös suuremmille kentille ensi kaudelle.

 

Ennen ottelua selvisi, että Karhun Okko Järvi ei pysty pelaamaan. Salon tappiopelissä Järvi oli mukana, mutta edeltävässä kolmannessa finaalipelissä miestä ei kotikentällä nähty. Karhubasket onkin osoittanut, ettei sota yhtä miestä kaipaa ja muut ovat ottaneet upeasti vastuuta. Se veti nytkin ottelun läpi seitsemällä miehellä (+ Thomas Vehmasen 3:40, 2/0) eikä heikkoa lenkkiä ryhmästä löytynyt. Sunnuntain voitto otettiin nimenomaan joukkueena, vaikka Malcolmin esitys olikin omaa luokkaansa. 

Päävalmentaja Janne Koskimies totesikin ennakkohaastattelussa, että yksi voitto on jo otettu ilman Järveä eikä Karhu lähde miettimään poissaoloja. Ja tätä se toteutti erinomaisesti.

 

Moni onkin pohtinut, tuudittiko Okon poissaolo Vilppaan pelaajat hyvänolontunteeseen. Vilppaalla on kuitenkin niin paljon kokeneita pelaajia, että siitä tuskin oli kyse. Päävalmentaja Sami Toiviainen näkikin, että enemmän vaikutusta oli sillä, että mestaruus oli ensimmäistä kertaa katkolla salolaisille.

- Sen merkitys näkyi. Mielestäni meillä ei ollut yliyrittämistä vaan enemmänkin yliajattelua. Ei annettu tulla vaistojen ja sen mukaan mitä osataan, vaan mietittiin liikaa. Karhu teki tänään parempaa työtä pallollisen paineen kanssa ja se hankaloitti meidän pelaamista tosi paljon. Kotijoukkueen 11 hyökkäyslevypalloa ei ole katastrofi, mutta onhan se ihan liikaa, totesi rauhallinen Sami Toiviainen.

Parhaiten paine näkyi Mikko Koiviston pelissä, sillä kahdessa edellisessä pelissä seitsemän kolmosta upottanut Koivisto ei saanut tilaa ollenkaan. Ensimmäisellä puoliajalla Koivisto puolustettiin täysin aseettomaksi ja koko pelissä Koivarin heittosaldo oli harvinainen 1/4.

- Mikko ei heittänyt kertaakaan ekalla puoliajalla ja otan siitä osan omaan piikkiini. En kutsunut sellaisia hyökkäyspelejä, joista Mikko olisi päässyt heittämään. Puoliajalla pohdin, että nyt vastassa olisi hieman väsyneempi kotijoukkue ja Mikko pääsisi auki, mutta ei montaa kertaa päässyt, pohti Toiviainen.

 

Levypallopeli osoittautui tällä kertaa hyvinkin ratkaisevaksi ja siinä aktiivisempi Kauhajoki oli valovuoden verran edellä (33-22). Jo ensimmäisellä jaksolla se haki viisi hyökkäyslevypalloa jalat maassa ihmettelevien viikinkien keskeltä ja koko ottelun 11 irtopalloa johtivat 14 ekstrapisteeseen. 

Erinomaisen ottelun pelannut kapteeni Antti Niskanen rouhi niistä neljä ja komeimman kokenut "Jumppa" pamautti put-back donkilla koriin. Okko Järven puuttuessa Niskasen vastuu kasvoi yli 31 minuuttiin ja jokainen niistä oli ansaittuja. Heitot eilen 6/7, pisteitä 13 ja levypalloja kahdeksan. Tärkeä palanen kotivoitossa.

Kovin esitys nähtiin kuitenkin Collin Malcolmilta, joka osui kaarelta 2/5, lähempänä koria 7/10 ja vapariviivalta täydet 9/9. Malcolmin 29 pisteen ohella kahdeksan levypalloa ja seitsemän syöttöä olivat myrkkyä Vilppaalle. Kolmas tärkeä lenkki oli myös finaalisarjan parhaan pelinsä pelannut Bojan Sarcevic (32:19, 17/5/6 syöttöä). Salossa onnistunut Anthony Hilliard (8/4) ei päässyt nyt samalla tavalla kuumaksi ja aloitusviisikon täydentänyt Osasumwen Osaghae heitti 12 pistettä hyvällä tarkkuudella.

- Koko ajan pelataan selkä seinää vasten. Vilpas johtaa edelleen 3-2 ja heillä on ottelupallo kotikentällään. Tyypillinen esitys meidän tämän kauden joukkueelta. Aina kun ollaan tosi vaikeassa tilanteessa, pystytään kaivamaan itsestämme se paras irti. Kasasimme loistavasti itsemme viime pelin jälkeen ja tänään tehtiin selkeästi enemmän helppoja koreja kuin vastustaja. Malcolmilta moottoria löytyy ja hän jaksaa pelata isoilla minuuteilla. Jumpan kone alkaa näköjään 35-vuotiaana käynnistyä, arvioi Janne Koskimies.

 

Vilpasta on hehkutettu koko pudotuspelirupeaman aikana penkin vahvuudesta, mutta tällä kertaa se jäi kakkoseksi. Pisteiden valossa nelikolle Parks (2/1), Kivimäki (6/0), Laine (4/3) ja Griffin (3/2) tuli voitto 15-13, mutta tosiasissa Karhubasketin kolmikko Garrett (9/1), Innamaa (2/2) ja Vehmanen (2/0) voitti plus/miinuspisteet täysin suvereenisesti. Karhun penkki +43, Vilppaan -61 eli ero oli törkeän suuri.

Vilppaan parasta osaamista oli yhteistyö sataprosenttisesti heittäneen Teemu Rannikon (10/0/8 syöttöä) ja Jeremiah Woodin (21/8) kanssa. Akseli toimi hyvin ja taistelutahtoa uhkunut Wood osui heittonsa 8/12. Aloitusviisikosta reilut 20 minuuttia pelannut Juho Nenonen (12/1) sekä Myles Stephens (12/4) pääsivät myös kaksinumeroisille pisteille, Koiviston saalis jäi tällä kertaa kolmeen pinnaan.

Vilpas sai kolmen viikon tauon jälkeen kentälle Deondre Parksin, joka pelasikin reilut 21 minuuttia. Ymmärrettävästi pelituntuma oli vielä kateissa, mutta Parksin peluutus antoi enemmän lepohetkiä viisikolle. Se voi olla tärkeä tekijä kovassa ottelutahdissa tiistaina.

- Ajatus oli, että laitan Parksin heti alusta peliin ja oltaisiin freesimpiä toisella puoliajalla, mutta ei se oikein näkynyt. Tiedän, että tämä joukkue ei ole pelannut kahta huonoa tai keskinkertaista peliä putkeen. Uskon, että tiistaina pystytään vastaamaan Karhun fyysiseen haasteeseen, totesi Toiviainen lehdistössä.

 

 

Finaalisarja jatkuu siis Salohallissa tiistaina kello 18:30 ja ottelun käsikirjoitus on selkeä. Voitolla Vilpas nostaa pantteripatsaan ilmaan, Karhubasketin voitolla saaga päättyy taatusti torstaina Kauhajoella.

     

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit