Uutiset & Artikkelit

13.04.2021 15:56
Vilpasvikings.fi

Finaalien aika - historian havinaa, osa 1

Vilpas ja Karhubasket kohtasivat kevään 2018 finaaleissa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Torstaina se sitten alkaa. Edessä on Korisliigan ensimmäinen finaali kahteen vuoteen, paikkana Kauhajoen liikuntahalli ja vastakkain vanhat tutut eli runkosarjan kolmonen Karhubasket ja nelonen Salon Vilpas. Koska viime kaudella finaaleita ei päästy pelaamaan lainkaan, Karhubasket lähtee finaalisarjaan hallitsevana mestarina. Ja itse asiassa tupla-sellaisena, sillä Kauhajoella päästiin nostelemaan pantteripatsasta myös keväällä 2018. Tuon toukokuun 18. päivän Vilpas muistaa hyvin, sillä salolaiset olivat paikan päällä todistamassa, kun Greg Mangano upotti jatkoajan viime hetkillä kolmosen pussin pohjalle ja vei kauhajokiset mestariksi voitoin 4-2. 

 

Palataan vielä hetkeksi tuohon kiihkeään finaalisarjaan. Karhu oli viemässä mestaruutta jo Salohallin viidennestä pelistä, mutta Jaylon Brown (25) ja etenkin päätösjaksolla kunnostautunut Javonte Hawkins olivat toista mieltä ja Vilpas kavensi 86-79 voitolla tilanteeksi 3-2. Kuudennessa finaalissa Kauhajoella Pohjanmaan kontiot meinasivat voittaa jo varsinaisella peliajalla. Se johti neljä minuuttia ennen loppua 13 pisteellä 73-60, mutta kahdessa minuutissa Vilpas oli ajanut eron neljään pisteeseen 75-71. Vielä 23 sekuntia ennen summeria kotijoukkue johti turvallisesti 83-78 ennen kuin Tobin Carberryn kolmosella (39:50) Vilpas nousi kahden pisteen päähän ja rikkoi. Kun Bojan Sarcevic heitti ensimmäisen ohi ja toisen sisään, Vilppaalle jäi aikaa yhteen tasoitusyritykseen. Viimeinen hyökkäys päättyi Sarcevicin virheeseen kolmoskaaren takana ja Jaylon Brown piti päänsä kylmänä. Kaikki heitot sisään ja edessä jatkoaika. Sitä edettiin tasaisissa merkeissä kunnes Juho Nenonen tasoitti pelin 19 sekuntia ennen loppua numeroihin 96-96. Karhu pelasi viimeisen option Greg Manganolle, jonka laitakolmonen sujahti sukasta sisään 99-96 ja Vilppaalle jäi aikaa reilun sekunnin verran tasoitukseen. Ei osunut ja kotijuhlat käynnistyivät ja reilun 13 tuhannen asukkaan pikkukaupunki meni sekaisin useammaksi päiväksi.

 

Kumpikin finalisti on osa perinteikästä urheiluseurahistoriaa. Kauhajoen Karhu perustettiin 1910 ja koripallotoiminta siirrettiin oman yhdistyksen alle 2017. Ennen Kauhajoen Pesukarhuina tunnetulle seuralle kuluva kausi on 13. pääsarjatasolla. Salon Vilpas on puolestaan perustettu 1908 ja toiminta eriytetty vuonna 1996. Vilpas pelaa nyt 21. kauttaan Korisliigassa.

Vilppaan ja Kauhajoen yhteinen Korisliigahistoria sai alkunsa keväällä 2009. Karhu oli pudonnut keväällä 2008 SM-sarjasta I divisioonaan ja seuraavana keväänä se eteni Vilppaan kanssa karsimaan paikasta SM-sarjaan. Joukkueet pelasivat uskomattoman ottelusarjan kesäisissä olosuhteissa ja ratkaisu siirtyi viidenteen peliin Kauhajoen vanhaan ja ahtaaseen liikuntasaliin. Isännät ahtasivat satakunta salolaiskannattajaa pieneen katsomonurkkaukseen hikoilemaan ja Karhu voitti lopulta 3-2 Eric Washingtonin näyttäessä esimerkkiä ja coach Greg Gibson päästessä perinteiseen suihkuun. Muita noususankareita olivat Maurice Horton, Roni Leimu, Lasse Hintsala ja Kwamena Brace. Vilpas jatkoi karsintoja ja pudotti viimeisessä vaiheessa Karkkilan Team Componentan ulos SM-sarjasta voitoin 2-1. Nuoresta Vilppaasta erottui Roope Ahosen lisäksi jenkkikolmikko Aubrey Conerly - Amani Daanish - Quennell Green.

 

Joukkueiden ensimmäinen yhteinen kausi Korisliigassa olikin 2009-2010 ja tuolloin Kauhajoki sijoittui sijalle 10, Vilpas pykälää alemmaksi. Sen jälkeen kauhajokiset ovat selviytyneet viisi kertaa liigan mitalipeleihin. Vuosina 2013, 2015 ja 2017 oranssipaidat sijoittuivat neljänneksi ja Jussi Laakson alaisuudessa kultaa vuoltiin kahdesti peräkkäin, 2018 ja 2019. Vilppaan toisella liigajaksolla (ensimmäinen 1996-2004) menestys odotutti pitkään, kuten sijoitukset 11, 10, 8, 8, 9, 10, 8 kertovat. Tilanne muuttui vasta Joonas Iisalon otettua ohjat haltuunsa 2016 ja hänen alaisuudessaan Vilpas oli kahdesti hopealla (2017, 2018) ja kerran neljäs (2019). Mestaruus on edelleen haussa.

 

Toinen yhteenotto pudotuspeleissä tapahtui kaudella 2016-2017 ja tuosta ottelusarjasta muistikuvia on edelleen Mikko Koivistolla, Juho Nenosella, Aatu Kivimäellä, Riku Laineella sekä Bojan Sarcevicilla. Joonas Iisalon Vilpas oli pudottanut puolivälierissä Tampereen Pyrinnön jatkosta 3-0 ja kohtasi välierissä Lapuan Kobrat (3-1) pudottaneen Sami Toiviaisen koutsaaman Karhubasketin. Koko välieräsarja mentiin loppuun asti pelkillä kotivoitoilla eikä Seagulls-Vilpas -sarjan makuisia trillereitä nähty. Räikein yliajo tapahtui Salohallin Game5:ssa, jonka Vilpas voitti peräti 38 pisteellä 98-60. Karhun sitkeydestä kertoo se, että seuraavan pelin se voitti kotonaan 11 pisteellä. 

 

 

 

Kevään 2017 välieräsarja päättyi Vilppaan voittoon 7.pelissä ja fanien liikuttavaan kohtaamiseen. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Ratkaiseva Game7 Salohallissa on jäänyt varmasti suuren korisyleisön muistiin, sillä ottelun jälkeinen fanien joukkokättely nosti ihokarvat pystyyn. Vilpas eteni finaaleihin Joensuun Katajaa vastaan 79-66 voitolla ja jenkkinelikkona oli Juwan Staten - Allonzo Coleman - Desmond Williams - Brandon Edwards. Karhubasketilla oli käytössään kvartetti DeVaughn Washington - Austin Hollins - Tate Unruh - Devonne Giles. Vilppaan kausi päättyi Joensuussa hopeamitaleihin (4-2) ja Karhubasket jäi neljänneksi hävittyään pronssipelissä Seagullsille 93-77.  

 

 

Karhu ja Vilpas 28.4.2017 Salohallissa pelatussa 7.välierässä. Kuva Markus Moisio.

 

Karhubasketin pelaajia on palkittu myös liiton toimesta ja kauden parhaiden juhlassa omat pystinsä ovat käyneet pokkaamassa finaalien MVP-pelaajina Bojan Sarcevic (2018) ja Cameron Jones (2019), vuoden ulkomaalaisvahvistuksena Rene Rougeau (2019), vuoden puolustuspelaajina Vesa Mäkäläinen (2011) ja Henri Hirvikoski (2013), kehittyneimpinä pelaajina Eldar Skamo (2010) ja Henri Kantonen (2018) sekä vuoden valmentajana Jussi Laakso (2018).

Yhteistä kokemusta molemmista seuroista löytyy myös. Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies edusti Vilpasta peliurallaan 2008-2010 ja Okko Järvi kausilla 2015-2017. Vilppaan pelaajista taas Mikko Koivisto kävi Karhun paidassa keväällä 2016, Jeremiah Wood kausilla 2009-2011 ja päävalmentaja Sami Toiviainen luotsasi Kauhajokea kolmen kauden ajan 2014-2017.

 

Joukkueet ovat iskeneet yhteen liigassa 58 kertaa ja niistä Karhu on voittanut 36. Eli Vilpas on reissannut Etelä-Pohjanmaalle 29 kertaa ja reitti alkaa olla tuttuakin tutumpi. Huey Lewis and the News lauloi aikoinaan biisissään "The heart of rock & roll" pitkän listan paikkakuntia kuten "New York, LA Hollywood, DC, San Antonio, Boston, Baton Rouge, Tulsa, Austin, Oklahoma City, Seattle ja San Francisco." Vilpas voisi tehdä siitä oman versionsa malliin "Salohalli, Halikko, Aura, taukopaikkana Huittinen. Kiikan risteyksestä vasempaan ja siitä kohti Kankaanpäätä. Toinen stoppi Honkajoella ja siitä kolme varttia Kauhajoen liikuntahallin pihaan."

 

Itse pelillisiin asioihin pelataan sitten seuraavassa ennakossa, joten pysykää kuulolla.  

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit