Uutiset & Artikkelit

12.04.2021 19:14
Vilpasvikings.fi

AATU KIVIMÄKI! - Seagulls-Vilpas 2-4

Aatu Kivimäki nousi Vilppaan sankariksi 6.välierässä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Korisliigan finaaleissa 2021 kohtaavat Kauhajoen Karhubasket ja Salon Vilpas. Se varmistui sunnuntaina Salohallissa, kun Aatu Kivimäki ujutti 0.1 sekuntia ennen summeria pallon koriin ja johdatti Vilppaan finaaleihin pistein 84-83 ja voitoin 4-2. Vilpas on nyt raivannut tieltään energisen Lahti Basketballin sekä runkosarjan ylivoimaisen voittajan Helsinki Seagullsin. Loppuottelut käynnistyvät Kauhajoella torstaina kello 18.00 ja Salohalliin siirrytään sunnuntaina. Mestari selviää neljällä voitolla viimeistään huhtikuun 29. päivä.

 

Seagullsin ja Vilppaan välieräsarja jää varmasti Korisliigan historiaan yhtenä jännittävimmistä ja tasokkaimmista mitä on pelattu. Osa 1 Vilppaalle +5, osa 2 Seagullsille +2 ja osa 3 Vilppaalle +2, kaikki vieraskentillä. Ensimmäinen kotivoitto nähtiin neljännessä pelissä, jossa Vilpas otti sarjan ainoan selkeän voiton (+25). Viides kohtaaminen päättyi Seagullsin kotivoittoon +5 ja ratkaisevaksi osoittautunut Game6 Salohallissa Vilppaalle +1. Upea välieräsarja ja ikävää, että toisen täytyy pudota jatkosta tällaisen taistelun jälkeen.

 

Seagulls oli pitkään voitossa kiinni ja viemässä ratkaisua kotihalliinsa. Vilpas johti avauskympin jälkeen 19-15, mutta tilanne muuttui totaalisesti toisella jaksolla, jota Seagulls johti parhaimmillaan 13 pisteellä. Puoliajalle Vilpas hivuttautui kolmen pisteen päähän 37-40 ja siirtyi pitkästä aikaa kotijohtoon, kun Mikko Koivisto säkitti 28. minuutilla kolmosella 61-58. Päätösjaksolle mentiin 68-67 kotijohdossa ja kaikki oli edelleen auki.

Seagulls jatkoi Wayne Martinin mahtipelillä Game7-metsästystä ja nousi viimeisen jakson puolivälissä Timo Heinosen kolmosella jo viiden pisteen etumatkalle 76-81. Siihen lokkien pistetehtailu sitten tyrehtyikin ja reilun viiden viimeisen minuutin aikana vieraat tekivät tasan kaksi pistettä Porter Troupen heittäessä taululle 80-83. 

Vaikka Vilppaan tekemät kahdeksan pistettä viidessä minuutissa eivät ole paljon, ne riittivät tällä kertaa voittoon, kun puolustus oli rautaa. Myles Stephensin kavennukset 78-81 ja 80-81, Juho Nenosen onnistunut vapari 81-83 sekä Aatu Kivimäen vapari 82-83 ja lopullinen viime hetken sinetti 84-83 riittivät finaalipaikkaan.

 

Kerrataanpa vielä ne dramaattiset loppuhetket. Wayne Martin rikkoi ajassa 39:14 Aatu Kivimäkeä ja tämä heitti ensimmäisen sisään (82-83), mutta toinen lipsahti ohi. Mikko Koivisto haki kuitenkin hyökkäyslevypallon ja Kivimäki pääsi yrittämään ratkaisua kaaren takaa. Heitto ohi, levypallo Porter Troupelle ja Gulls lähti viimeiseen hyökkäykseensä. Pelikellon ja hyökkäyskellon ero oli kuusi sekuntia, Kendale McCullum pomputti hyökkäysajan lähes loppuun ja nousi jostain syystä kolmen pisteen heittoon Aatu Kivimäkeä vastaan. Pallo ei osunut edes renkaaseen ja putosi Jeremiah Woodin käsiin. 

Vilppaalle jäi aikaa voittoheittoon kahdeksan sekuntia ja Wood syötti pallon Kivimäelle, joka kuljetti vasempaan laitaan. McCullum ja Troupe yrittivät iskeä kimppuun, mutta Kivimäki harhautti McCullumin ja ajoi päädyn kautta korille. Kello kävi armotta ja vastassa oli enää Shawn Huff, joka nousi torjuntaan. Jostain Huffin kainalon alta Kivimäki nosti pallon renkaalle ja se pomppi raudan kautta koriin - Vilpas johti 84-83!. 

Tuomaristo teki videotarkastuksen ja pelikello oli täsmälleen oikeassa ajassa. Seagullsille jäi kahden aikalisän jälkeen 0.1 sekuntia aikaa juonia voittokori, mutta se on käytännössä aika mahdoton tehtävä. Sami Toiviainen määräsi joukkonsa paikkapuolustukseen ja Porter Troupen syöttöyritykseen ylsi ensimmäisenä Stephens lyöden pallon väljemmille vesille ja Vilppaan voitontanssi sai alkaa.     

 

Sami Toiviainenkin pääsi tuulettamaan kovaa välierävoittoa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Otteluisäntä Salon kaupunki palkitsi kotijoukkueen parhaana Myles Stephensin (20/3), mutta sankarin viitan omi päälleen Karkkilan kylmähermoinen kasvatti Aatu Kivimäki. Viisi vuotta sitten Saloon siirtynyt Kivimäki pelasi aivan huikean välieräsarjan ja varasti päähuomion itse Teemu Rannikolta. Kivimäki tilastoi päätöspelissä 21:47 minuutissa 15 pistettä, kolme levypalloa ja viisi syöttöä. Kaikki neljä kakkosta tuottivat tulosta ja viidestä kolmosesta osui kaksi.

- Viimeisessä hyökkäyksessä katsoin kelloa ja lähdin vaeltamaan vasempaan laitaan. Pikku harhautus, McCullum meni siihen ja yhtäkkiä olikin vapaa ajo korille. Yksi vastustaja enää jäljellä ja sinne se meni, kertasi Salohallin sankari viimeistä urotekoaan.

 

 

Vilppaan parhaana palkittiin hyvän ottelun pelannut Myles Stephens. Kuva Ville Vuorinen.

 

Kuudessa Seagulls-välierässä Kivimäki latoi pisteitä 18, 12, 10, 12, 21 sekä 15 ja viimeisiin kolmeen peliin hän jakeli viisi syöttöä per peli. Aatun kolmosista upposi 19/31 eli välieräsarjan MVP:stä ei varmaan ole epäilystäkään.

Peräti 38:11 kellottanut Mikko Koivisto (9/1/4 syöttöä) latasi kolme tärkeää kolmosta pohjaan ja isoon rooliin nousi alun haparoinnin jälkeen myös Jeremiah Wood (15/6). Oma lukunsa oli Riku Laine (9/3), joka piti Vilpasta mukana toisen kympin vaikeilla hetkillä. Muut: LD Griffin 7/3, Juho Nenonen 6/6, Teemu Rannikko 3/6/7 syöttöä.

- Tämä on itselle kolmas kerta finaaleissa. Täytyy myöntää, etten muista milloin on viimeksi ollut sellainen tunne koko kropassa kun peli päättyi. Joukkueen ulkopuolelta kovin moni ei tähän uskonut. Tämä on sitkeä joukkue, se taipuu muttei katkea. Aatu ja Riku toivat energiaa penkiltä ja penkki onkin ollut meidän etu, kiitteli Toiviainen omiaan.

 

Seagullsin pettymys oli ymmärrettävästi käsin kosketeltavaa pelin jälkeen.

- Tavoite oli jossain aivan muualla kuin hävitä välierissä. Game7 oli lähellä, mutta sitä on nyt turha miettiä. Aatu päätti tämän sarjan, kovapäinen poika. Onnittelut Salolle ja tulokset osoittaa, että Vilpas oli parempi 4-2, totesi vaitelias Jussi Laakso.

- Onnittelut Salolle. Hieno sarja ja korisväki sai viihdettä. Nyt on tyhjä fiilis. Uskoin, että käännetään vielä sarja ja kun ratkaisu tulee viime sekunnin heitolla, vaikea lähteä peliä purkamaan. Olen ylpeä joukkueesta ja kaikki antoivat kaiken itsestään. Se riitti nyt tähän, pohti kapteeni Tuukka Kotti.

Seagulls jäi päätöspelissä liikaa Wayne Martinin tehojen varaan. Martin pelasi upean ottelun upottamalla 17 heitostaan 13 sisään ja kasasi 29 pistettä sekä 13 levypalloa. Kendale McCullum (10/6/4 syöttöä) epäonnistui heittopelissään, sillä 17 yrityksestä osui vain kolme. Muut tehot jakaantuivat Antti Kanervolle (12/0/6 syöttöä), Timo Heinoselle (9/2), Shawn Huffille (7/9/4 syöttöä), Porter Troupelle (6/3), Corban Collinsille (6/1) ja Tuukka Kotille (4/3). Seagulls kohtaa torstaina Kisahallin pronssiottelussa Tampereen Pyrinnön.  

 

 

Vilpas lepäsi maanantain ja palaa hallille tiistaina. Ensimmäinen finaali pelataan Kauhajoella torstaina kello 18:00 ja siihen palataan tulevassa ennakossa. Kiitokset myös Vilpas Ultrasille, joka saapui onnittelemaan tuoreita finalisteja Salohallin ulkopuolelle heti pelin jälkeen. Punaiset soihdut paloivat ja laulu raikasi kuin ennen koronaa... Oi Vilpas on!   

 

KATSO FINAALIEN OHJELMA

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit