Uutiset & Artikkelit

11.02.2021 18:39
Vilpasvikings.fi

Stephens pysäytti Francisin Salohallissa

Myles Stephen on kunnostautunut varsinkin puolustuspäässä. Kuva Ville Vuorinen

 

Jos oma hyökkäyspeli ei kulje, voiton voi ottaa myös puolustamalla. Tätä taktiikkaa Vilpas toteutti keskiviikkona Salohallissa, kun se otti kauden 12. voittonsa ja jatkaa taistelua runkosarjan kärkisijoituksista. Viikinkien hyökkäys oli melkoista huttua läpi ottelun, mutta kun BC Nokia jätettiin tylysti 62 pisteeseen, 15 pisteen kotivoitto kirjattiin luvuin 77-62 (37-34). Kotijoukkueen parhaana palkittiin ratkaisevia kolmosia tiputtanut Aatu Kivimäki, mutta isoon rooliin kauden seitsemännessä kotivoitossa nousi Myles Stephens upealla puolustuspelillään.

 

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen muisti kehua pakkipään sankariaan.

- Moni ajattelee, että yhdeksän pinnaa ja yhdeksän levypalloa ei ole jenkille mitään. Mylesin arvo puolustuspäässä on mieletön ja sitä valmentaja osaa arvostaa tosi paljon, Toiviainen totesi lehdistössä.

Stephens pakitti suuren osan 25:58 minuutin peliajastaan Nokian liukasta Daeshon Francisia - ja millä tavalla. Viimeksi KTP:tä 35 pisteellä kurittanut Francis sai Stephensin kynsissä ilmaan kymmenen heittoa ja yksikään niistä ei onnistunut. Laiturin kolme pistettä syntyivät kaikki vapareista.

Kun ykköstykki otettiin pois pelistä, energiat kävivät vähiin ja kuudelle muulle kentällä käyneelle nokialaiselle jäi turhan vaativa tehtävä. Lauri Toivonen (6/13) aloitti pelin kolmella peräkkäisellä korilla, mutta hyytyi siihen. Forssasta draftattu Gokul Natesan (17/1) heitti suuren osan pisteistään vapariviivalta, Lassi Nikkarinen (2/2) osui yhden kerran seitsemästä ja Antti Ahonen (6/1) kahdesti kaaren takaa. Parhaana palkittu ex-Vilpas Matias Ojala sai kokoon 11 pistettä, mutta oudoin oli kippari Antero Lehdon (17/2/7 syöttöä) esitys.

Kokenut Lehto kävi lämpöisenä alusta lähtien tuomarikolmikon vihellyksiin ja otti kolmannen jakson alkuun suunsoitosta teknisen virheen, joka oli miehen kolmas. Homma lähti lopullisesti käsistä päätösjaksolla. Lehto ajautui käsikähmään Mikko Koiviston kanssa, otti neljännen virheensä ja lähti toisella teknisellä suihkun puolelle. Vilppaan johto oli tuolloin kahdeksan pistettä ja ulosajo taisi olla se viimeinen naula nokialaisten arkkuun. Päävalmentaja Greg Gibson myönsi, että bensa vaan loppui päätöskympillä.

- Viisi minuuttia ennen loppua oltiin vielä pelissä mukana, mutta sitten Kivimäki heitti kaksi kovaa kolmosta ja Stephens yhden. Vilpas on liigan paras puolustusjoukkue ja otti etenkin Francisin pois pelistä. Olen tyytyväinen meidän puolustukseen, sillä Vilpas teki vain 77 pistettä, arvioi Gibson.

 

Riku Laine toimi Vilppaan sytyttäjänä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Toiviainen peluutti miehiään tasaisesti eikä kenellekään kellotettu yli 26 minuutin peliaikaa. Kaikki pääsivät pisteille ja levypallot voitettiin lopulta 48-37. Viisikon ulkopuoliset pisteet menivät Vilppaalle 36-8 ja kolmen sekunnin alueelta Vilpas oli tehokkaampi 34-16. Nokia oli vielä viimeisen kympin alussa kolmen pisteen päässä (55-52), mutta loppu oli vaikeaa ja Vilpas vei neljänneksen ratkaisevasti 24-12.

- Hyökkäyksellisesti meidän peli oli aika kamalaa, mutta Nokian 62 pistettä lämmittää. Eka puoliajalla Nokia teki 34 pistettä ja niistä 19 tuli hyökkäyslevypalloista tai meidän menetyksistä. Kun saatiin heidät 5 vastaan 5 peliin, riisuttiin heidät aseista, pohti Toiviainen.

Yksi voiton duunareista oli myös Länsirannan hammaslääkäreiden syömähampaaksi valittu Riku Laine (9/2). Vajaat 17 minuuttia kentällä raatanut Laine tekee aina baanalle päästyään valmentajan mieleistä työtä.

- Sami peräänkuulutti, että oltiin alussa huonolla energialla liikkeellä. Yritin tuoda työmoraalia ja taistelua kentälle ja se onnistui hyvin tänään. Meiltä hyvää puolustusta ja Mylesiltä jäätävää työtä Francisia vastaan. Aatu pisti pari kovaa kolkkia sisään päätösjaksolla ja halusi skorata vielä vika minuutilla, että sai tuon Pihlajalinnan parhaan pelaajan palkinnon, veisteli Riksa.

Toiviainen muisti mainita myös kauden kolmannen pelinsä pelanneen Teemu Rannikon.

- En muista, milloin Teemu olisi puolustanut takakentällä noin hyvin. Sitä oli ilo katsella, kehaisi Toiviainen.   

Vilpas keskiviikkona: LD Griffin 13/7, Aatu Kivimäki 11/1, Jeremiah Wood 10/10, Deondre Parks Jr 9/5, Myles Stephens 9/9, Riku Laine 9/2, Juho Nenonen 6/2, Teemu Rannikko 4/2/5 syöttöä, Mikko Koivisto 4/4, Elias Eerikinharju 2/0.

 

Ottelun parhaina palkittiin entiset joukkuekaverukset Aatu Kivimäki & Matias Ojala. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilpas jatkaa vielä kolmen kotiottelun putkessa ja pelit jatkuvat lauantaina kauden toisen voittonsa ottanutta Korihaita vastaan. Ottelu alkaa Suomen cupin finaalin vuoksi poikkeuksellisesti jo kello 15.00. Sarjataulukossa Karhubasket nousi 83-89 vierasvoitolla Pyrinnöstä sarjakakkoseksi. Vilpas jatkaa sijalla neljä 12 voitolla ja kuudella tappiolla ja ero viidentenä olevaan BC Nokiaan kasvoi kahteen voittoon. Keskiviikon kovimmasta paukusta vastasi Kaarinan Ura Basket, joka haki viime hetken 99-100 voiton Joensuusta. 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit