Uutiset & Artikkelit

25.02.2021 14:03
Vilpasvikings.fi

Osa 33: Pussihukat parempi viidennessä pelissä

Phil Hickey painaa palloa alaspäin Donta Brightin ja Mika Vesterisen estelyistä huolimatta. Kuva SSS arkisto.

 

Viime jutusta on kulunut jo aikaa ja Vilppaan kausi 2002-2003 on edennyt pudotuspeleihin. Runkosarjassa salolaiset sijoittuivat kuudenneksi (22/16) ja puolivälierissä vastaan asettui kolmoseksi yltänyt Vantaan Pussihukat (24/14). Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa päättyivät tasan 1-1, kun molemmat voittivat kotiottelunsa. Vahvan kevään pelannut Vilpas lähti jatkopeleihin varsin sekavin tuntein, sillä terveyspuolelle oli ilmestynyt tummia pilviä.

 

Runkosarjan päätöspeli Pyrbasketia vastaan jouduttiin vetämään ilman vatsalihasrevähdyksestä kärsivää Donta Brightia ja omat ongelmansa oli Jukka Katajalla (selkä), Ilpo Jalosella (polvi) ja monivaivaisella Erik Iltasella. Päävalmentaja Tommi Koskinen oli epäonnesta ihmeissään, mutta silti luottavainen joukkoihinsa.

- Ongelmat olivat pitkään pieniä, mutta nyt ne ovat oudon suuria. Meillä on ollut huonoa tuuria juuri pudotuspelien alla. Pelaammeko yhdellä vai kahdella jenkillä, se nähdään Vantaalla. Donta haluaa ammattimiehenä pelata ja oli rohkaisevaa huomata Tampereella, että pystymme pelaamaan kotimaisillakin hyvin. Voimme lähteä peleihin ilman paineita emmekä lähde kumartelemaan. Phil Hickeyn kanssa voi tulla vaikeuksia, Erron Maxey on ollut hyvä hyökkäyslevypalloissa ja Timo Parviainen irtoaa hanakasti hyökkäyksiin, pohti Koskinen avauspelin aattona.

Pussihukkien luotsi Tomi Kaminen tiesi tarkkaan Vilppaan vahvuudet.

- Olemme isompi, mutta samalla hitaampi porukka. Vilpas tulee vahvasti korille ja sellaisia joukkueita vastaan meillä on ollut pahoja vaikeuksia, tuumi Kaminen.

 

Pudotuspelien ennakossa olivat paikalla Timo Parviainen (PuHu) sekä Jukka Kataja (Vilpas). Kuva SSS arkisto.

 

Muissa puolivälierissä Katajalla oli koossa rutinoitunut aloitusviisikko, mutta Lappeenrannan NMKY:llä laajempi materiaali. Mestarisuosikki Hongan peli yski viimeisillä kierroksilla, joten Kouvoille tarjottiin yllättäjän paikkaa. Jenkkiongelmien kanssa koko kauden paininut KTP sai viimeisen yrittäjän James Headin Kotkaan vasta runkosarjan loppuhetkillä ja BC Jyväskylän mahdollisuudet välieriin olivatkin kohtalaiset. Kolmella voitolla jatkoon.

 

Vilppaan avauspeli Vantaan Myyrmäessä kaatui huonoon viimeistelyyn. Koripallo on kuitenkin tarkkuuspeli ja jos pelitilanneheittojen tarkkuudet ovat 51.5% - 37.5%, lopputulos on tiedossa. Iso Phil Hickey nosteli kahdeksassa minuutissa 12 pistettä ja johdatti Pussihukat karkuteille. Vilpas nousi vielä päätösjakson alussa kahden pisteen päähän 70-68, mutta kun kotijoukkue repäisi seuraavat kolme minuuttia 11-0, peli oli siinä.

 

 

Puolitehoinen Donta Bright saatiin sairastuvalta kentälle, mutta aristelu näkyi 18/6 tehoista huolimatta. Derrick Stroud teki normitilastot 28/12 ja Samu Kaaresvirta osui 17 pisteen edestä, mutta muista ei ollut riittävästi apua. PuHu otti avausvoiton 90-80 (50-43) ja hukkalaumasta erottui tuttu kolmikko Phil Hickey (24/3), Erron Maxey (15/13) ja Timo Parviainen (17/3).

- Vaikka pelissä oli vauhtia, oma pelimme oli liian pehmeää. Oltiin myöhässä puolustuksessa ja Hickeytä olisi pitänyt puolustaa rohkeammin edestä, tilitti Koskinen.

Honka aloitti 69-65 voitolla Kouvoista, Kataja löi LrNMKY:n 76-68 ja KTP iloitteli Jyväskylän nurin 120-101.

 

Toisen kohtaamisen sankariksi nousi Erron Maxey (27/17), jonka mahtipelillä Pussihukat kairasi selvän 63-86 voiton siirtyen yhden voiton päähän välieräpaikasta. Vilppaan peli oli uomissaan vielä kolmannen jakson lopulle asti, mutta viiden minuutin 2-14 jakso tuhosi voitontoiveet. Mika Vesterinen (5/3) sai Vantaalla juhlineen Hickeyn (10/3) hienosti aisoihin, mutta 198-senttinen Maxey oli pitelemätön. Hän haki levypallot Vilppaan korilta ja hyvää työtä teki myös Tommi Lyytinen (10/3).

- Kun PuHu siirtyi paikkapuolustukseen, sormi meni suuhun. Ei maltettu hakea rauhallisesti paikkoja, vaan hosuttiin pallo naapurille. Mitään ei ole vielä menetetty ja onhan se hienoa nousta 0-2 tilanteesta välieriin, tsemppasi Koskinen.

BC Jyväskylä tasoitti Petri Virtasen 35 pisteellä voitot 1-1 Kotkaa vastaan korein 104-82, Honka siirtyi 2-0 johtoon Kouvoista (81-87) ja Kataja kärsi 83-72 tappion Lappeenrannassa.

 

Kolmanteen kohtaamiseen Vilpas lähti selkä seinää vasten. Vain voitolla kausi jatkuisi ja vanha totuus ottelusarjan katkaisemisen vaikeudesta nähtiin jälleen kerran. Vilpas otti elintärkeän 91-93 (49-56) voiton Myyrmäen hallista ja kiitos siitä kuului Samu Kaaresvirralle (28/2). 

Alku ei tosin lupaillut hyvää, sillä viidessä minuutissa Vilpas ehti hukata pallon kahdeksan kertaa ja peli oli totaalisen sekaisin. Toisella kympillä Kaaresvirta ja Kalle Lausti (11/3) heittivät kahteen pekkaan 19 pistettä putkeen ja Kaaresvirta jatkoi heittoshowtaan läpi kolmannen kympin. Kuin vakuudeksi Samu tinttasi ratkaisevan kolmosen 10 sekuntia ennen loppua pussiin ja riemukas voitto näki päivänvalon. Donta Bright (18/9) sai nyt Erron Maxeyn paremmin kuriin eikä Hickeyn 22 pistettä ollut ratkaiseva.

- Kahdessa ensimmäisessä pelissä kaaduimme Pussihukkien paikkapuolustukseen, nyt löysimme siihen lääkkeet, iloitsi Myyrmäen maestro Kaaresvirta.

Honka kärsi 74-75 yllätystappion kotonaan Kouvoille, Kataja kuittasi vierastappionsa 75-63 voitolla Namikasta ja KTP vei Karhuvuoren trillerin 101-100 Jyväskylää vastaan. Näin kaikissa puolivälieräsarjoissa tilanne oli kutkuttavasti 2-1.

 

Pussihukilla oli edelleen sarja katkolla Salohallissa, mutta Vilpas oli päättänyt myydä nahkansa kalliisti. Yleisölle tarjottiin tiukkaa taistelua ja armotonta vääntöä ja sitähän pleijarit pitääkin olla. Veitsi kurkulla pelaaminen tuntui sopivan Vilppaalle ja neljäs puolivälierä päättyi salolaisille 85-74 (43-33). Sarja siis tasan 2-2 ja lopullinen ratkaisu siirtyi Vantaalle.

- Olemme me ihme joukkue. Kaksi peliä on pelattu hirttosilmukka kaulassa ja silti jokainen pelaaja keskittyy heittosuorituksiin ja paikkoja haetaan aivan eri tavalla. Onneksi tänään löytyi taas uusia ratkaisijoita. Maanantain sankari Kalle Lausti oli kuumesairas ja esille nousivat kaikki heittonsa upottanut Mikko Arosilta (13/0) sekä komeita kolmosia heittänyt Markku Koivisto (11/9), kiitteli Koskinen.

Tomi Kaminen oli erityisen tyytymätön joukkueensa levypallopeliin.

- Levypallopeli on tahtopeli ja enemmän saisi olla naarmuja meidän pelaajien polvissa. Vilpas tuntuu oikein sopineen taktiikakseen antaa etumatkaa, jotta meille tulee hyvä olo, ihmetteli Kaminen.

Muissa ottelusarjoissa nähtiin jo ratkaisuja. Kouvot romahti kotonaan 69-104 Hongalle ja välieräpaikan varmisti myös Joensuun Kataja voittamalla Lappeenrannassa 76-88. Neljännessä parissa mentiin myös jatkopalloille, kun BC Jyväskylä kaatoi KTP:n kotonaan 86-76 Patrick Savoyn 36 pisteellä ja ratkaisu siirtyi Karhuvuoreen. 

 

Viides ja ratkaiseva ottelu pelattiin siis Vantaalla ja perjantai-illan kunniaksi Myyrmäessä nähtiin ensimmäiset viitteet salolaisesta fanikulttuurista. Ultrasia ei vielä tuolloin ollut, mutta hallin eteen parkkeerasi peräti kolme bussillista Vilppaan kannattajia. Meteli hallissa oli sen mukainen, vessajonot pitkät ja tunnelma hekumallisen hikinen.    

Pussihukat hallitsi ensimmäistä puoliaikaa johtaen kolmannella jaksolla jo 15 pisteellä. Koskisen suojatit nousivat kuitenkin rinnalle ja ohikin ennen kuin romahdus iski. PuHu rynnisti päätösjaksolla tilanteesta 70-68 ratkaisevaan 14 pisteen johtoon 85-71 eivätkä viikingit siitä enää toipuneet. Vantaalaisille välieräpaikan tuoneen ottelun loppupisteet olivat 95-82 (48-39) ja Vilpas sai lähteä etsimään terassikamoja. Kotijoukkueen voitonavain oli jälleen kerran paikkapuolustus, jonka murtamisessa vierailla oli suuria ongelmia.

- Nyt tietysti harmittaa, kun sankarisuoritus jäi vain yhden voiton päähän, mutta huomenna ajatukset ovat varmaan jo toiset. Nuori joukkueemme sai arvokasta play-off -kokemusta ja ensi vuonna olemme paljon valmiimpia. Päätösjaksolla meidän joukkuepelaaminen hajosi, yksi piti palloa ja muut seisoivat. Liian moni halusi sovittaa sankarinviittaa. Joukkueessa on ollut kuitenkin loistava työmoraali ja joukkuehenki on säilynyt hyvänä, veti Tommi Koskinen kautta yhteen.

Jenkkivahvistuksilleen hän antoi synninpäästön.

- Suihkuun vihelletyltä Donta Brightilta (14/8) alkoi vaan paukut loppua ja vaikka Derrick Stroud oli merkitty mies, hän kasasi lopulta 30 pistettä, Koskinen totesi.

Pussihukilta ratkaisijoita löytyi enemmän. Nanayaw Awuah-Addaen 14 pistettä tulivat tarpeeseen ja Ville Olki säesti 16 pinnalla. KTP raivasi lopulta tiensä välieriin kukistamalla BC Jyväskylän viidennessä pelissä niukkaakin niukemmin 92-91 Roope Mäkelän tykittäessä 31 pistettä. Välierissä kohtasivat siten Honka-Pussihukat ja Kataja-KTP. 

 

 

Vilppaan kaudesta jäi mitalipeleistä putoamisesta huolimatta hyvä maku ja jatkosopimus Tommi Koskisen kanssa solmittiin helposti. Derrick Stroud ja Donta Bright täyttivät paikkansa mainiosti ja "omat pojat" Ilpo Jalonen, Mikko Arosilta, Kalle Lausti ja Mika Vesterinen olivat otsikoissa useaan otteeseen. Heistä parhaiten mieliin jäi "Perniön barbaariksi" ristitty alamittainen sentteri Lausti, joka ilmoitti ammatikseen "kassaneidin" ja parhaaksi asiaksi Salossa "tien Perniöön"...

Mestariksi leivottiin jälleen kerran Espoon Honka, joka löi vajaamiehisenäkin finaaleissa Joensuun Katajan 3-1. Päävalmentaja Mihajlo Pavicevicille mestaruus oli kolmas putkeen. Kausi 2002-2003 on hyvä päättää tähän ja palataan taas Vilppaan historian juttusarjaan kaudella 2003-2004. Pysykää kanavalla! 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit