Uutiset & Artikkelit

18.07.2021 23:42
Vilpasvikings.fi

Historian osa 35: EU-allikkoa, teinityttöjä ja voittoputki

 

 

Eteenpäin, sanoi mummo hangessa. Vilppaan SM-taival kaudella 2003-2004 jatkuu ja edessä on odotettu sarja-avaus Salohallissa. Yhden jenkin kaudella ainoan salolaisruudun täytti kaksimetrinen Joe Williams, tuttu mies Porvoon Tarmon paidasta edelliseltä kaudelta. Toisena sallittuna vahvistuksena Tommi Koskisen rosterissa nähtiin Saksan ja USA:n passeilla liikkunut EU-pelaaja Marco Sanders. Ennen Salohallin avausta Vilpas oli mukana Suomen cupissa, mutta tie katkesi heti kättelyssä.

 

Suomen cupia pelattiin neljällä paikkakunnalla (Vantaa, Espoo, Joensuu, Kotka) ja 14 SM-sarjalaisen ohella mukana nähtiin karsinnoista selvinneet turkulainen Aura Basket sekä HNMKY. Turnausvoittajat selviytyivät lopputurnaukseen ja Vilppaan turnaus käytiin Vantaalla, jossa PuHu voitti ensiksi Namika Lahden 92-80. Vilpas näytti porskuttavan finaaliseuraksi  helposti, mutta 26 pisteen puoliaikajohdosta peli hyytyi täydellisesti ja Huima pudotti salolaiset jatkosta 89-87. 

- Tällaista romahdusta on vaikea ymmärtää. Asenne jäi pukukoppiin ja miehet olivat täysin unessa. Tämä oli viimeinen ottelu ennen kotiavausta ja nyt keskitymme siihen, että pelaajat saisivat päät uudestaan kuntoon. Ainoat ilonaiheet olivat Williamsin 28 pistettä ja Koiviston 11 levypalloa, ihmetteli Tommi Koskinen.

 

38 ottelun runkosarja käynnistyi lokakuun 5. päivä ja sarjaa pelattiin edelleen kahdessa lohkossa. Lännessä Vilppaan kumppaneina olivat BC Jyväskylä, Honka, Pyrbasket, Karkkila, Korihait sekä Huima ja sitä pidettiin etukäteen itälohkoa helpompana. Idässä pelasivat Kataja, Pussihukat, KTP, Kouvot, LrNMKY, Tarmo sekä Namika Lahti. Kahdeksan parasta selviytyisi pudotuspeleihin, viimeinen putoaisi suoraan I divisioonaan ja sijoille 12 ja 13 jääneet karsisivat yhdestä SM-paikasta.

Salossa ei yhden EU:n ulkopuolisen pelaajan päätöstä ymmärretty lainkaan, sillä kotimaisia pelaajia ei yksinkertaisesti riittänyt 14 joukkueeseen. Esimerkiksi Lappeenrannan NMKY oli lähdössä sarjaan seitsemällä käyttökelpoisella pelaajalla eikä helpompaa ollut Joensuussakaan.

- Kiitos sääntömuutoksen meillä ei ole tuuraajaa pelintekijän paikalle. Olen tarjonnut tälle kaudelle parille kymmenelle suomalaiselle pelaajalle paikkaa joukkueessamme, mutta Joensuuhun saakka heitä ei tunnu saavan. Kuusi vuotta olen täällä ollut eikä kilpailukykyisen joukkueen rakentaminen ole ollut koskaan yhtä vaikeaa. Olen erittäin pettynyt jenkkipäätökseen. Mikä logiikka tätä takinkääntäjäpataljoonaa ohjaa? Melkoinen jonglööri saa olla, jos päätöksestä jotain hyvää löytää, ihmetteli Katajan luotsi Timo Heinonen.

Heinonen sai kuitenkin pidettyä Vilppaankin tavoitteleman Sami Laaksosen Joensuussa eikä Vilpas muutenkaan päässyt juhlimaan kesän siirtomarkkinoilla.

- Saimme Sami Lähteenlahden takaisin kakkosjoukkueesta ja Erkko Ojalan Nokialta, mutta menetimme samalla kolme pelaajaa (Samu Kaaresvirta Kouvoihin, Erik Iltanen Karkkilaan, Kalle Lausti BC Nokiaan). Lari Kangas kävi meillä treeneissä kesän aikana, mutta emme tarjonneet hänelle sopimusta. Realismi talousasioissa pitää säilyttää ja meidän on pakko nostaa kädet pystyyn mikäli jossain muualla on varaa maksaa pelaajista paljon enemmän. Yhteenkään loukkaantumiseen ei ole varaa ja toivottavasti hyvä tuuri sen suhteen jatkuu tälläkin kaudella. Tärkeää on löytää se viime kauden puolustuspelin taso takaisin ja harjoittelussa on satsattu Tuomas Sallisen johdolla paljon fysiikkaan. Honka ja Kouvot ovat paperilla ylitse muiden ja kovimmat haastajat ovat KTP, PuHu, LrNMKY sekä Lahti. Me taistelemme muiden ohella muista playoff-paikoista. Pyrimme 50% voittosuhteeseen ja sen pitäisi riittää jatkopeleihin, pohti toista kauttaan viikinkiperäsimessä jatkava Koskinen.

 

Vilpas lähti kauteen 250 000 euron budjetilla ja samaan ylsi Äänekosken Huima (Markku Ranta). Aivan omaa euromäärää  pyöritti mestari Espoon Honka (Mihailo Pavicevic, 800 000€). Selvästi pienemmällä joutuivat tulemaan toimeen KTP (Eero Saarinen, 330 000€), Kouvot (Jouni Grönroos, 320 000€), Kataja (Timo Heinonen, 320 000€), Namika Lahti (Lars Ekström, 305 000€), Porvoon Tarmo (Thomas Johnson, 300 000€), BC Jyväskylä (Terence Stansbury, 180 000€), Karkkila (Timo Hakamaa, 170 000€), Korihait (Gerald Lee, 150 000€), Pussihukat (Tomi Kaminen, 140 000€) ja Pyrbasket (Jarmo Laitinen, 120 000€). 

Joukkueet lähtivät SM-sarjaan seurakokouksen enemmistöpäätöksen mukaisesti yhdellä "jenkillä", mutta kaunopuheet säästöistä olivat unohtuneet monelta seuralta ja hyvien jenkkien tilalle rahdattiin vähemmän hyviä EU-pelaajia. Yksi kritisoijista oli Hongan tj. Mika Sohlberg. Erikoista siksi, että juuri Honka oli ajamassa yhden jenkin käytäntöä. Sille löytyi kuitenkin selitys.

- Emme olisi ikinä äänestäneet yhden jenkin puolesta, jos olisimme tienneet paikastamme Euroliigassa. Siitä ei kukaan kieltäytyisi ja nyt äänestys kääntyi meitä vastaan. Ihmettelen niitä muita yhden jenkin puolesta äänestäneitä seuroja, joilla on nyt EU-pelaaja. Näiltä seuroilta ei löytynyt selkärankaa pysyä äänestyksen takana, kommentoi toimitusjohtaja Sohlberg Ilta-Sanomille. 

IS:n mukaan yhden jenkin puolesta äänestivät Honka, LrNMKY, Pussihukat, Karkkila, Kouvot, Porvoo, Korihait ja BC Jyväskylä. Näistä vain Pussihukat (Philip Hickey) toimi äänestyksen mukaisesti ja lähti sarjaan pelkästään jenkkiavulla. Muilla palkattua EU-voimaa löytyi. Jyväskylässä oli käytössä jopa kaksi EU-miestä, sillä NBA-kokemusta omanneen valmentaja Stansburyn ryhmässä pelasivat EU-passilaiset Miguel Mamengi ja Nosa Obasuyi sekä virallinen jenkki Glenn Stokes. Myös Porvoossa EU-pelaajia nähtiin kaksi, Mark Sweet ja Cecil Egwuatu.

- Tarkoitus oli lähteä kauteen yhdellä vahvistuksella, mutta Stansburyn kontaktien ansiosta saimme budjettiin varatulla summalla useamman pelaajan emmekä voineet jättää tilaisuutta käyttämättä, perusteli BC:n puheenjohtaja Vesa Linnamo seuran päätöstä.

Kahden vahvistuksen puolesta äänestäneiden joukosta vain Vilpas (Sanders) ja Huima päätyivät (Stephen Barnes) EU-pelaajan hankintaan. KTP (Kenny Younger), Kataja (Clifton Jones), Namika Lahti (Monte Cummings) ja Pyrbasket (Lynn Washington) lähtivät matkaan ilman Euroopan passilla liikkuvia apuja.

- Meillä ei EU-miehiä tulla näkemään, vaikka sitten jouduttaisiin karsintoihin. Minäkin uskoin sinisilmäisesti, että suomipojat saisivat nyt lisää vastuuta. Nyt joukkueet hankkivat jopa jenkkejä kalliimpia EU-pelaajia. Juniorityöhön ne rahat pitäisi laittaa. Ihan saletti olen, ettei suomalainen koripallo EU-miesten avulla kehity, puhisi Pussihukkien valmentaja Tomi Kaminen.

 

Vilpas avasi uuden kauden komeasti kotivoitolla ja otti samalla revanssin cup-tappiosta Huimalle. Marco Sandersin 24 pisteen ja 10 levypallon illalla Huima kaatui 83-69 ja hyvää apua antoi parhaana palkittu Jukka Kataja (19/4). Ensimmäinen vieraspeli toi sitten katkeraa kalkkia, kun Andre Foreman ratkaisi kahdella viime hetken kolmosellaan voiton LrNMKY:lle 71-69. Pasi Riihelää ei saatu myöskään kuriin.

- Minun tehtäväni oli pitää Riihelä, mutta hänen 34 pistettä kertovat, etten siinä onnistunut, ruoski pettynyt kippari Kataja itseään. 

Voiton tielle palatiin heti Pohitullissa, jossa Korihait kaatui 65-83 ja peli ratkesi Vilppaan vietyä kolmannen jakson 26-9.

- Meidän heittoprosentit ovat olleet surkeita, mutta kovalla työnteolla on nyt kaadettu Huima ja Korihait. Paikkapuolustusta vastaan pärjättiin aika hyvin ja tehot lepäsivät nelikon Williams (24/12), Sanders (19/11), Kataja (16/8) ja Koivisto (14/3) harteilla, tiivisti Koskinen.

Kauden kolmas voitto irtosi kotona Pyrbasketista 67-54 betonisen puolustuksen ansiosta. Heittotarkkuus (40.3%) ei edelleenkään mairitellut, mutta Koskisen ryhmä sai pudotettua tamperelaisten prosentit 30.8 tarkkuuteen. Pyrbasketin vaikeasta illasta kertoi kolmas jakso. Ilman Jussi Korhosen kakkosta ja kolmosta Vilpas olisi voittanut sen 18-0. Koskisen perään kuuluttama puolustuspeli alkoi siis olla kuosissaan ja Vilppaan päähän oli tehty neljässä pelissä keskimäärin 65 pistettä.

 

Lokakuu päättyi salolaisten osalta kuitenkin melkoiseen mahalaskuun ja kolmeen peräkkäiseen tappioon. Namika Lahti voitti kotonaan 81-76 (Sanders 18/2, Kataja 17/3, Williams 13/14) ja etenkin kotitappio 71-83 Pussihukille sai valmentaja Koskisen mietteliääksi.

- Täytyy tarkistaa saisiko A-tyttöjen SM-sarjasta villiä korttia tälle joukkueelle. Sellaisia teinityttöjä kentällä oli. Se on aivan sama, tulevatko ulkomaalaisvahvistukset Somerolta vai jenkeistä jos otteet ovat tuollaisia. Ainoa onnistuja oli 16 pisteen Lähteenlahti, ruoti Koskinen ryhmäänsä.

Kolmannen iskun antoi Porvoon Tarmo, joka oli parempi 92-78. Vanhaan kotihalliinsa palannut Joe Williams (27/11) oli nyt pelipäällä, mutta Sanders (5/5) ei. Tarmon EU-mies Cecil Egwuatun 35 pistettä siivittivät loukkaantumisista kärsineen kotijoukkueen helppoon voittoon.

 

Vilpas oli seitsemän pelatun ottelun jälkeen sijalla seitsemän ja vieläkin heikommin meni ennakkosuosikki Hongalla. Karkkila aiheutti sille jo neljännen tappion seitsemään peliin. EU-pelaaja Mike Doyle sai lähteä jo kolmen ottelun jälkeen ja muutoksia tapahtui myös muualla. Kotkassa EU-pelaaja Dwayne Perryn koeaikaa ei jatkettu ja tilalle tuotiin Keith Vassell. Huima antoi lähtöpassit sekä jenkki Don Carlislelle että EU-mies Stpehen Barnesille. Tilalle tulivat Andrew Wormsley ja Etienne Orr-Ewing. Korihait palkkasi EU-voimaa, kun Robin Grey saapui Saksasta. Kataja oli hankkinut jo aiemmin Clifton Jonesin rinnalle Shawn Swordsin. SalPastakin tuttu Eric Payne jätti Porvoon Tarmon neljän ottelun jälkeen ja siirtyi I divisioonan Visa-Basketiin. Porvoossa oli muutenkin vaikeaa, sillä Gyasi Cline-Heard joutui nilkkaleikkaukseen ja tuuraajaksi tuotiin Hakeem Ward.

 

Sitten salolainen taivas aukeni. Viikingit aloittivat marraskuun hulppealla kuuden ottelun voittoputkella ja nousivat komeasti sarjaneloseksi. Nousun arkkitehtina oli Ilpo Jalonen (17/3), jonka kahdella viime hetken vapaaheitolla mestarisuosikkeihin lukeutunut Kouvot joutui nöyrtymään Mansikka-aholla niukasti 80-81. Marco Sanders (23/11) paransi vihdoin otteitaan.

 

Kouvot johti vielä kymmenellä pisteellä neljä minuuttia ennen loppua, mutta Micah Brand meni rikkomaan viimeisessä hyökkäyksessä heittoon noussutta Jalosta. Ilpon vaparit seitsemän sekuntia ennen loppua jäivät sitten viimeisiksi pöytäkirjamerkinnöiksi, kun Ville Kauniston kakkonen kiersi renkaasta ulos. Brandille annettiin kymmenen pelin jälkeen lentolippu kouraan ja ainoana ulkomaalaisena jatkoi toistaiseksi EU-mies Luke Dean. 

- Jalonen tuli paikkaamaan komeasti reitensä loukannutta Lähteenlahtea ja voitto tuli perusasioiden kautta. Ei siinä mitään poppakonsteja tarvittu, perseet alas puolustuksessa ja kovempaa työntekoa, näki Koskinen illan tapahtumat.  

Seuraavaksi kaatui Joensuun Kataja Salohallissa 75-65. Joe Williams (21/6) pysäytti Sami Laaksosen (15/7) ja Koskisen mieltä lämmitti vaihtopenkin onnistumiset. Vilpas oli pelissä mukana tukemassa kesällä vakavaan veneilyonnettomuuteen joutuneen Mika Piiroisen kuntoutusta. Katajan takamies sai kiveen osuneesta perämoottorista iskun päähänsä ja halvaantui osittain. Vilpas luovutti lipputuloistaan 10% kuntoutusrahastoon.

- Pystyttiin pitämään kolmas neljännes vaihtomiehilläkin tasaisena ja aloitusviisikon miehet pääsivät palaamaan freeseinä ratkaisuhetkille, iloitsi päävalmentaja.

Voittoputki kasvoi kolmeen, kun Vilpas haki sarjapisteet Karkkilasta 73-88 Jukka Katajan mahtipelillä (26/10). Juuri namukylään saapunut Anthony Allison (24/6) ei vielä auttanut joukkuetta voittoon, Erik Iltanen osui kahdeksan pisteen edestä.

Neljäs voitto irtosi Salohallissa BC Jyväskylän kustannuksella murskaavasti 82-55. Viisi pelaajaa rikkoi kymmenen pisteen rajan Jukka Katajan (18) johdolla. Jyväskylän pisteistä viisi kirjattiin kotimaiselle osastolle.

 

Vaihtoviikot jatkuivat SM-sarjassa ja Euroopan liigaan keskittynyt Honka päätti pistää Alton Masonin pois ja palkkasi tilalle tutun 208-senttisen Steve Richin. Kuvaavaa oli Richin ilmestyminen Hongan tiedotustilaisuuteen t-paidassa tekstillä "Paint is my kitchen. Stay out!" Äänekoskella Andrew Wormsleylle alkoi lähtölaskenta, kun vanha tuttu Harry Harrison saapui paikkakunnalle testattavaksi. Karkkilassa EU-takamies Maurice Carter liittyi orkesteriin.

Salossa valittiin perinteisesti parhaat urheilijat ja ykköseksi arvostettiin Piivolleyn passari Aki Riihimäki. Vilppaan kapteeni Jukka Kataja oli listan kolmas, väliin kiilasi karateka Jukka Koivunen. 

 

Vilppaan voittoputki kasvoi viiteen, kun sarjajohtaja ja yhden tappion KTP poistui Salohallista ilman pisteitä - ja millä tavalla! Joe Williams (15/13) kahmi hyökkäyslevypallon 0,1 sekuntia ennen loppua ja punnersi pallon koriin. Tuolla korilla Vilpas vei pisteet 64-63 ja Williams aloitti villin voitontanssin.

- Kun näimme, ettei Kotkan heitot olleet kohdallaan, vaihdoimme paikkapuolustukseen ja se tehosi. Williams on loppuhetkien pelaaja ja se oli taistelua talvisodan hengessä, hykerteli Koskinen.

Kuin sinetiksi hurjalle putkelle kuudes voitto kairattiin mestarisuosikki Hongasta ja vieläpä Mankkaalla. Loppunumerot kertovat, ettei 75-84 voitto tullut vahingossa. Joe Williams (28/10) jatkoi iloisia esityksiä ja Sanders (21/9) ja Kataja (18/7) säestivät mainiosti. Steve Rich puolustettiin 11 pisteeseen Markku Koiviston toimesta.

- Koivisto pelasi Richiltä tilan pois lähes kokonaan ja se on "pieneltä" mieheltä suuri teko, kiitteli Koskinen.

- Kun toisella on tekemisen meininki ja toisella ei, lopputuloksessa ei ole silloin ihmettelemistä. Meillä oli tänään hurmosta ja siksi me myös voitimme, tiivisti kapteeni Kataja illan käsikirjoituksen.

 

Kuuden ottelun voittoputki näkyi myös salolaisten kannattajien keskuudessa ja pelaajien oli helpompaa kulkea kaupungilla pää pystyssä.

- Juu, nyt on mukavaa. Ei paljoa kuittailua kuulu. Onhan tämä ainutlaatuinen kokemus, kun voitot ovat tulleet juuri mestarisuosikeista. Puolustustyöskentely on kehittynyt kauden aikana ja sieltä kaikki lähtee, kertoi pitkään Vilppaassa pelannut Ilpo Jalonen.

Jalosella oli nyt koossa 284 peräkkäistä ottelua SM-sarjassa ja taakse on jäänyt tilastoissa Pekka Kurvinen ja Antti Zitting oli enää kolmen ottelun päässä. Ero Heikki Taposeen ja Tapio Niemiseenkin on enää pieni.

- Polvia on operoitu kesäisin, mutta kauden alkuun olen päässyt aina kuntoon. Välillä menee paremmin, välillä heikommin. Oma panos ei ole enää niin tärkeä, pääasia on että joukkue menestyy, tiivisti teräsmies Jalonen.

Samalla hän varoitteli häntäpään joukkueiden vaarallisuudesta voittoputkessa ja niinhän siinä sitten kävi. Seitsemäs mahdollinen voitto karahti kiville Äänekoskella. Huima otti kauden neljännen voittonsa luvuin 101-79.

- Perussuomalainen luonne kostautui ja tuijotimme liikaa sarjataulukkoa. Lunta tuli kuitenkin tupaan ikkunoista ja ovista. Tällaisissa tilanteissa kovat joukkueet punnitaan ja näitä notkahduksia ei saisi tulla, harmitteli 10 pistettä heittänyt Jukka Kataja. Vieraiden onnistumisia saatiin Erkko Ojalalta (13) ja Mikko Arosillalta (14).

 

Osa 35 on hyvä päättää tähän. Vilpas oli sarjataulukossa 14 ottelun jälkeen sijalla kuusi, yhdeksällä voitolla ja viidellä tappiolla. KTP (11-3) veti letkaa, Namika Lahti oli kakkosena (10-3) ja LrNMKY kolmantena (10-4). Stay tuned!

Yhteistyökumppanit