Uutiset & Artikkelit

14.07.2021 10:08
Vilpasvikings.fi

Historian osa 34: Shokkipäätös ja ensimmäinen ohari kaudelle 2003-2004

Vilpas lähti tällä rosterilla historiansa 8. kauteen liigassa. 

 

 

Kesä 2021 alkaa olla puolivälissä ja jalkapallon EM-kisat ympäri Eurooppaa ovat takana. Upeaa jalkapalloa pelannut Italia juhli mestaruutta eikä jalkapallo palannut edelleenkään Englantiin. Vilppaan osalta alkukesä on sujunut Mestarien liigan tunnelmissa. Tulevan kauden 2021-2022 BCL-arvonta suoritettiin 7. heinäkuuta Genevessä ja Vilppaan avausvastustaja on Romanian mestari U-BT Cluj Napoca. Karsinta pelataan kuuden joukkueen kuplassa ja muut joukkueet ovat Peristeri (Kreikka), Split (Kroatia), AEK Larnaka (Kypros) ja Fribourg Olympic (Sveitsi). Nyt on kuitenkin luppoaikaa, joten polkaistaan Vilppaan liigahistoriaa käsittelevä juttusarjalle jatkoa. Eli siirrytään historiassa 18 vuotta taaksepäin kauteen 2003-2004. Aikaan, jolloin Salossa ei edes unelmoitu Mestarien liigasta. 

 

Salolaiset olivat toki vakiinnuttaneet paikkansa SM-sarjassa ja kolmen edellisen kauden runkosarjan sijoitukset olivat komeasti 4, 5 ja 6. Päättyneellä kaudella 2002-2003 Vilpas otti historiansa ensimmäisen mitalin, kun se haki Joensuusta Suomen cupin hopeaa. SM-sarjassa se selviytyi jälleen pudotuspeleihin, mutta Tommi Koskisen ryhmän lento tyssäsi ensimmäisellä kierroksella voitoin 3-2 välieriin edenneeseen Vantaan Pussihukkiin. Reilu 800 katsojan keskiarvo oli Salon mittakaavassa kovaa luokkaa ja koko kaudesta jäi hyvä maku suuhun. 

 

Joukkue oli keväällä hyvässä iskussa ja kotimaisia ratkaisijoita löytyi useampaan otteluun. Tilastollisesti runkosarjan ykkönen oli Jukka Kataja (10.5/3.7), pudotuspeleissä Samu Kaaresvirta (10.9/2.4). Vilpas oli sarjan paras levypallojoukkue, mutta heittoprosenteissa oltiin kaikista heikoimpia. Jenkkivahvistukset Derrick Stroud (20.2/13.0) ja Donta Bright (18.3/7.0) täyttivät paikkansa ja nopeapomppuinen Stroud voitti toisen levypallokuninkuutensa. Molemmat lensivät heti kauden päätyttyä kotimaahansa ja uusi valmentajasopimus Koskisen (37) kanssa rustattiin kasaan nopeasti. Uuden joukkueen rakentaminen saattoi siis alkaa.     

- Jos aiomme parantaa päättyneen kauden sijoitusta, tarvitsemme joukkueeseen lisää kokemusta. Voittajatyyppejä joukkueessa oli ilahduttavan paljon jo viime kaudella emmekä hävinneet montakaan tiukkaa peliä kauden aikana. Yksi painava syy Salossa jatkamiseen oli joukkueen motivoituneisuus. Tämä porukka tykkäsi harjoitella, arvioi Tommi Koskinen päättynyttä kautta.

- Tämä oli selkeä päätös, sillä olemme olleet Tommiin todella tyytyväisiä. Ratkaisulla saamme toimintaan jatkuvuutta, mikä koetaan seurassa erittäin tärkeäksi. Pelaajien kanssa aloitamme neuvottelut vasta hetken päästä. Kaikki ovat parhaillaan täynnä koripalloa ja kun kotimainen runko on koossa, katsomme mille paikoille ulkomaalaisia tarvitaan. Huhujen mukaan Sami Laaksonen olisi lähdössä Joensuusta ja mikäli näin käy, olemme mukana neuvotteluissa, totesi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Ensimmäiset nimet sopimuspapereihin olivat valmentajan toiveiden mukaisesti maajoukkuemies Jukka Kataja ja Markku Koivisto. Joensuussa cup-mestari Katajan pakka uhkasi hajota, sillä koko Timo Heinosen aloitusviisikko oli lähtökuopissa. Sami Laaksonen haki pelaamisen ohella työharjoittelupaikkaa, Juho Terho palasi Turkuun perustettuun Aura Basketiin (TuNMKY + Ura) ja Jukka Toijala lähti takaisin Kouvolaan. Sinne oli matkalla myös Vilppaan Samu Kaaresvirta.

- Neuvoteltu on, mutta nimet papereista kuitenkin puuttuvat, kommentoi hyvät pudotuspelit pelannut Kaaresvirta.

 

Alkukesän kuumin puheenaihe oli tulevan kauden vahvistusten määrä SM-sarjassa. SM-korista oli pompotettu kahdella ulkomaalaisella yhdeksän vuoden ajan kaudesta 1994-1995 lähtien ja nyt osa seuroista oli valmis pudottamaan määrän talousperustein yhteen EU:n ulkopuoliseen pelaajaan, osa halusi jatkaa kahdella. Vilpas oli vahvasti kahden kannalla ja asiasta jouduttiin SM-seurakokouksessa suorittamaan suljettu lippuäänestys. Äänestys oli tiukka ja kolmituntisen kokouksen tulos oli, että niukka enemmistö ajoi läpi radikaalin uudistuksen.

- Erittäin valitettava päätös, jonka seurauksia ei ilmeisesti ymmärretä. Hyvä jenkki on seuralle halvempi kuin hyvä suomalaispelaaja tai hyvä EU-pelaaja. Sarjan taso laskee eikä uudistus myöskään nosta yleisön kiinnostusta. Meidän kannalla oli kuusi seuraa, mutta kahdeksan ajoi yhden vahvistuksen linjaa. Toivottavasti noilla kahdeksalla on sen verran ryhtiä, että pelaavat sitten ensi kaudella ilman EU-pelaajia, kritisoi Keijo Poutiainen seurakokouksen päätöstä.

 

Ilpo Jalonen, Niilo Merilä ja Kimmo Tuomi. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan sopimuspelaajien lista kasvoi pikkuhiljaa, kun Ilpo Jalonen, Mikko Arosilta, Mika Vesterinen, Sami Lähteenlahti ja Nokialta saapunut takamies Erkko Ojala (30) pistivät nimet sopimuksiin. Lisäksi Koskinen nosti omista nuorista ryhmään Niilo Merilän, Timo Humalamäen ja Kimmo Tuomen. Miinuspuolelle kirjattiin Erik Iltasen lähtö töiden perässä Karkkilan Team Componentaan sekä Samu Kaaresvirran lähtö Kouvolaan varmistui.

- Viihdyin Salossa hyvin ja Vilppaasta on vain hyvää sanottavaa. Kouvoista kasvaa kuitenkin vahva mitaliehdokas Jukka Toijalan myötä ja menestys houkuttelee aina. Luvassa on myös työpaikka, joten päädyin tähän ratkaisuun, totesi Kaarinassa koripallouransa aloittanut Kaaresvirta.

Jenkkirintamalta saatiin ensimmäiset uutiset, kun 25-vuotias Stevie Johnson solmi sopimuksen Vilppaan kanssa. 195-senttinen pistehirmu oli pelannut kaksi edellistä kautta Islannissa hurjilla tehoilla. Ensiksi Thor AK:n paidassa 30.3 pisteen keskiarvolla ja toisella kaudella Haukarissa 34.6 pinnan edestä. Hän pääsi kesällä NBA:n leirille, mutta kun sopimusta sinne ei tullut, Iowa Staten kasvatti päätti tarttua Vilppaan tarjoukseen.

- Olen enemmän kuin tyytyväinen, että alkuperäinen suunnitelmamme toteutui. Johnson on vahva jässikkä, jota ei siirrellä korin allakaan. Tarkoitus on saada Johnson tänne syyskuun alussa. EU-pelaajan kanssa edetään vauhdilla, iloitsi headcoach Koskinen.  

Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä Islannin kaksinkertainen korikuningas sortui kahden sopimuksen loukkuun. Johnsonilla oli Vilppaan lisäksi valmis jatkosopimus Haukarin kanssa.

- Juttu tuli täytenä yllätyksenä sekä meille että Johnsonin agentille. Johnson itse myönsi, että vika on puhtaasti hänen. Harmillinen juttu joka tapauksessa, joukkueenjohtaja Poutiainen harmitteli.

 

Sen sijaan EU-pelaajan kohtalo selvisi, kun Pittsburgin Point Parkin yliopistossa (16.5/10.0) pelannut Marco Sanders (24) hyväksyi Vilppaan tarjouksen. Sandersin isä oli amerikkalainen ja äiti saksalainen, joten mies pystyi liikkumaan kahdella passilla ja täytti EU-kriteerit. Lapsuutensa Saksassa viettänyt 201-senttinen Sanders ihasteli heti Suomeen saavuttuaan paikallista luontoa.

 

Marco Sanders. Kuva SSS arkisto.

 

- Muutin 12-vuotiaana takaisin USA:han ja matkustelu on ollut aina lähellä sydäntä. Siksi Suomeen tulo oli luontevaa ja täällä on ihanan puhdas luonto. Pelaajana olen melko vahva joka osa-alueella. Pidän korille ajamisesta ja aiheutan paljon vapaaheittoja. Ne ovatkin yksi vahvuuksistani, totesi Sanders. 

Nykyään 42-vuotias Sanders pitää kotia yllä Norjassa. Vilppaan jälkeen hän pelasi Ranskassa (St. Etienne), Unkarissa (Kaposvari), Sveitsissä (Boncourt), Italiassa (Scafati), Lappeenrannassa ja Saksassa (Ludwigsburg) ennen siirtymistään öljymaa Norjaan. Hän pelasi hiihtomaan pääsarjassa kuusi kautta ja ryhtyi samalla opiskelemaan. Työn ohella hän on valmentanut Oslossa miehiä ja naisia ja siirryttyään Norjan koripalloliiton palvelukseen ohjelmassa on ollut työtä nuorten maajoukkueiden kanssa. Hänet on nähty nuorten maajoukkueen päävalmentajana mm. Lohjan Kisakalliossa ja nykyään Marco työskentelee Oslo University Hospitalissa terveysvälinekaupan alalla. Kymmenen avioliittovuoden tuloksena kotona ovat myös kaksi poikaa, Liam ja Noah. Molemmat pelaavat tietysti koripalloa...

 

Salolaisten ainoa jenkkikuvio ratkesi lopulta yllättävällä tavalla. Kaudella 2002-2003 Porvoon Tarmossa 25 SM-ottelua tehoilla 18.4/9.6 pelannut Joe Williams otti itse yhteyttä Vilppaaseen ja pyysi päästä näytille. Kaksimetrinen Austin Peayn yliopiston kasvatti käväisi näytillä Espanjassa ja Italiassa, mutta kun sopimuksia ei syntynyt, hän päätti palata Suomeen tyttöystävänsä luokse. Parin treenin jälkeen päävalmentaja Koskinen vakuuttui Williamsin taidoista ja tilannetta helpotti miehen esitykset viime kauden Porvoosta.

- Hän oli todella kova alkukaudesta, kunnes loukkaantui juuri Salohallissa. Joe on nopeajalkainen kaveri ja kova korintekijä, joka pystyy pelaamaan paikkaa kuin paikkaa. Tämä on joukkueelle helppo ratkaisu, ettei tarvitse lähteä etsimään sikaa säkissä, arvioi Koskinen uutta tulokasta.

 

Joe Williams. Kuva SSS arkisto.

 

Ensimmäiset harjoituspelit pelattiin tiukalla tahdilla eli yhdeksässä päivässä yhdeksän ottelua. Korihaita vastaan pelattiin kahdesti (94-87, 92-86), Huimaa (97-92), Pussihukkia (79-85), Kouvoja (69-102) ja Aura Basketia (68-67) vastaan kerran. Perinteinen TUL:n mestaruusturnaus Jyväskylässä päättyi salolaisten kultajuhliin, kun BC Jyväskylä kaatui 104-79, Visa Basket 101-64, Hyvinkään Ponteva 88-62 ja finaalissa Äänekosken Huima 101-98. 

- Puolustus ei ole vielä kunnossa, koska olemme treenanneet kovaa ja pelanneet paljon. Meillä pallo kiertää ja heittopaikka voi tulla kenelle vaan. Jokainen pelaaja antoi hyvät näytöt ja uskallan jatkossakin jatkaa vaihtokarusellia. Sosiaalipalloilu tosin loppui tähän päivään, summasi Koskinen tiukkaa rupeamaa. 

 

Tuleva SM-kausi 2003-2004 tultaisiin pelaamaan vielä 14 joukkueen voimin, mutta joukkuemäärää tultaisiin kaventamaan tulevina vuosina. Seuraavassa osassa palataan Suomen cupin tunnelmiin ja SM-sarjan avaukseen. Vilpas asetti tavoitteeksi pudotuspelit ja suurimpina ennakkosuosikkeina sarjaan lähtivät mestari Espoon Honka, vahvistunut Kouvolan Kouvot, Pussihukat sekä KTP. Pysykää matkassa mukana.    

Yhteistyökumppanit