Uutiset & Artikkelit

10.05.2020 19:30
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20vuotta Korisliigassa, osa 9: Lopussa kiitos seisoo!

Keijo Poutiaisella riitti aivan kauden loppumetreille saakka kiirettä jenkkirintamalla. Kuvassa George Arcement. Kuva SSS-arkisto.

 

Osa 9: Lopussa kiitos seisoo ja Benkku Harris kyynelehtii

 

Vilppaan kausi 1997-1998 jatkui kohti trillerimäistä maaliskuuta. Tärkeä 95-79 kotivoitto Pussihukista nosti kauden voittomäärän yhdeksään, mutta pahin tilanne oli vasta edessä. Väkevä sentteri George Byrd häipyi yön pimeinä tunteina Salosta ja jätti joukkueen räpistelemään putoamista vastaan. Palataanpa hetkeksi siihen, mitä oikein tapahtui?

 

Pusihukkien kaadossa kunnostautui tuttu kvartetti Michael Jakson (29/19)-Bernard Harris (24/5)-Ilpo Jalonen (22/2)-George Byrd (14/11) ja levypalloissa nähtiin todellinen tyrmäys, sillä Vilpas voitti ne 40-17.

- Kaikkihan tietävät, että Vilpaalla on neljä kovaa pelimiestä ja se on aika paljon tässä sarjassa, totesi Pekka Salminen.

Kurk Leen pitkälle sairaslomalle menettänyt ToPo jatkoi ylhäisessä yksinäisyydessään sarjan keulilla ja kauden komeettoja olivat sarjakolmosena keikkunut Pyrbasket sekä viitosena majaillut Piiloset. Tyvipäässä taistelu karsintasarjan välttämisestä jatkui tiukkana. PuHu-voitto oli salolaisille kauden yhdeksäs ja se ei ollut katastrofi verrattuna upeaan debyyttikauteen 1996-1997. Tuolloin Vilppaalla oli 25 ottelun jälkeen koossa 11 voittoa. Ero tulikin loppukauden matseista, sillä avauskaudellaan Vilpas teki hurjaa jälkeä lumien sulaessa ja nyt meno hyytyi kierros kierrokselta. 

 

Alamäki alkoi vaisusta vierailusta Pyynikille (84-74), jatkui nololla 28 pisteen tappiolla Piilosetille Turussa (95-63) ja tappioputki kasvoi neljän ottelun mittaiseksi häviöillä ToPolle ja Korihaille. Putkessa ehti tapahtua paljon eikä se voinut olla vaikuttamatta tunnelmiin joukkueen sisällä.

- Peli oli totaalista sooloilua. Ei siinä liikkunut pallo eivätkä miehet, totesi Tero Järvinen Tampereella.

- Hyökkäyksessä menimme yhdellä viittä vastaan ja puolustuksessa oli yksi mies viittä vastaan. Olimme juoksemassa maratonia ja Piiloset veti 400 metriä, harmitteli Järvinen Turussa.

 

George Byrd teki oharit Piiloset matsin jälkeen. Kuvassa Vilpasta kaudella 1996-1997 edustanut James Dockery ja George Byrd. Kuva SSS arkisto.

 

Sitten taivas pimeni.

Vilpas pääsi kymmenen päivän pelitauolle ja tarkoitus oli pistää paketti taas kuntoon kevään viiteen viimeiseen otteluun. Tiistain treeneissä kaikki oli vielä hyvin, keskiviikkona Urheilutalolla oli hiljaista. Michael Jackson oli mennyt hakemaan George Byrdiä harjoituksiin, mutta kämppä oli tyhjillään ja pöydällä oli tyly lappu: "Lähdin kotiin". 

Aluksi Jacksonin juttu otettiin vitsinä, mutta kun nopea tarkistuskierros asuntoon oli ohi, karu totuus paljastui kaikessa karmeudessaan. Byrd oli tosiaan vaihtanut Suomen pölyt Floridan aurinkoon - viisi kierrosta ennen runkosarjan päätöstä. Aikaan, jolloin joukkue pelaa sarjapaikkansa puolesta. Samalla kävi selväksi, miksi sentteri oli vetänyt molemmat kädet lippaan lähtiessään tiistaina treeneistä. Takaisin ei ollut tarkoitus tulla...

 

Nyt oli toimittava nopeasti ja luottoagentti sai taas hommia. No ei hätää, uusi mies löytyi jo seuraavana päivänä ja kaksimetrinen Lorenzo Orr pisti nimen paperiin. Southern Californian yliopistossa mies pelasi hyvillä tehoilla (19.6/9.5) ja kuluvan kauden Orr oli pelannut jenkkien IBA-liigaa Wisconsinissa 19.6 pisteen keskiarvolla ja levypalloja oli tarttunut kouriin 9.1. Lentoliput kuntoon ja mies olisi treeneissä maanantaina!

- Saimme valita neljästä vaihtoehdosta ja toivottavasti Orr on numeroittensa mittainen mies, kommentoi Järvinen pikapäätöstä. 

Turha kuitenkin nuolaista ennen kuin tipahtaa. Se kävi taas kerran toteen, sillä Lorenzo Orria ei koskaan nähty Helsinki-Vantaalla ja miehen vaellus Eurooppaan jäi täydelliseksi arvoitukseksi. Joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen ajeli yksin takaisin lentokentältä ja coach Järvinen joutui vetämään treenit yhdellä jenkillä.

- Meidän saamamme tiedon mukaan Orr oli käyttänyt lentolippunsa Amsterdamiin saakka, mutta sen jälkeen miehestä ei ole mitään tietoa, ihmetteli Järvinen treenien jälkeen.

Eli Amsterdamin kukkaloisto ja kaupungin muut houkutukset olivat Saloa paremmat? Tuleen ei saa kuitenkaan jäädä makaamaan ja Järvisen oli siirrettävä ajatukset tulevaan ToPo-peliin. Kurk Lee johdatti 24 pisteellään mestarisuosikit 69-89 voittoon Urheilutalolta, mutta voitolla oli kalliit seuraukset. Leetä pitkään vaivannut nivusvamma paheni Salossa ja mies joutui leikkauspöydälle. Vilppaan piristys oli SM-ennätyspisteensä heittänyt Esa Talviniemi (14).

 

Jäljellä oli enää neljä peliä eikä yhtään päivää ollut hukattavana. Puhelimet oli laitettava taas kuumiksi agenttien suuntaan ja uusi viritys olikin pian valmis. 

- Nimestä en puhu mitään, mitoista en puhu mitään. Tietoja annetaan vasta sitten, kun uusi mies saapuu Helsinki-Vantaalle kello 15, tuskastunut Poutiainen kommentoi uutta tulokkaastaan Salon Seudun Sanomille.     

Ensimmäinen ratkaisupeleistä suuntautui pudotuspeleihin mielivän Korihaiden vieraaksi. Vilpas matkasi Vakka-Suomeen yhdellä jenkillä, mutta piti joukkueenjohto piti puhelinlinjat auki koko ajan lentokentälle. Suomessa asuva agentti Jon Schlegel oli odottamassa, kun 195-senttinen Gerard Arcement saapui lumiseen Suomeen. Vuorokauden mittaisen lennon jälkeen uusi vahvistus hyppäsi autoon ja Schlegel hurautti nopeusrajoituksista välittämättä Uuteenkaupunkiin. Zurichin kone saapui kentälle reilut puoli tuntia myöhässä ja Jouni Töyry joutui luovuttamaan paikkansa pöytäkirjassa uudelle vahvistukselle.

 

Pohitullin kello naksahti 19:37, kun kaksikko kiirehti leveistä ovista halliin kolmen tunnin ajomatkan päätteeksi. Murphyn lain mukaan Arcementin matkatavarat olivat hävinneet jossain välissä, joten ensimmäiseksi piti kasata pelikamat joukkuekavereiden kasseista. Peliasu oli painettu valmiiksi, mutta jalkaansa hän sai siniset lenkkarit, joten pito Pohitullin parketilla ei ollut paras mahdollinen...

Arcement pelasi alkutalven Coloradon semi-proliigaa, mutta kokemusta laiturilla oli jo Brasiliasta (11p) ja Taiwanista (14p). Ensikosketus uuden joukkueen kanssa tapahtui Pohitullissa puoliajan jälkeen ja vajaassa 20 minuutissa Arcement teki 10 pistettä. Korihait voitti pelin 108-93. 

- Liukkaalta kaverilta hän vaikuttaa. Aika näyttää, millaisen miehen me kauden tärkeisiin loppuvaiheisiin saimme, kommentoi Tero Järvinen ensivaikutelmasta.

Uuden vahvistuksen hankkiminen oli tapahtunut niin nopeasti, että Vilpas luuli peluuttavansa Pohitullissa Gerard Acermentiä.

- Nimeni on Arcement, Ar + cement eli kovasta kaverista on kyse. Lupaan pelata sunnuntaina niin hyvin kuin pystyn. Suomesta tiedän, että täällä mennään tulikuumaan saunaan ja sitten kieritään lumihangessa, virnisti uusi laituri pelin jälkeen.

 

Jäljellä oli enää ottelut FoKoPoa, BC Nokiaa ja Honkaa vastaan ja Vilpas oli yhden voiton edellä karsintasarjan paikkaa vältteleviä Forssaa ja Pussihukkia. Yksikin voitto varmistaisi todennäköisesti sarjapaikan ensi kaudelle ja helpointa se olisi ottaa heti FoKoPosta. Ja juurikin näin toimittiin.

 

Arcement ja ennen kaikkea Jackson olivat Vilppaan takuumiehet, kun joukkue kukisti ratkaisevassa matsissa FoKoPo:n Urheilutalolla. Kuva SSS arkisto.

 

Forssalaiset tykittivät 15 kolmosestaan yhdeksän sisään ja johti toisen puoliajan alussa vielä 18 pisteellä, mutta Jackson, Arcement ja Harris lähettivät tyykikylän miehet karsintasarjaan Pussihukkien, Karkkilan ja Kuopin Linkin seuraksi 104-98 voitolla. Vaisusti pitkin kevättä pelannut Jackson veti kauden parhaan pelinsä (38/23) juuri oikeaan aikaan, Benkku Harris (21/8) pimensi Antoine Hymanin ja uusi vahvistus Gerard Arcement sulatti salolaissydämet heittämällä 25 pinnaa, hakemalla kuusi levypalloa ja jakelemalla kahdeksan koriinjohtavaa syöttöä.

- Pate Breilin sai Sam Jonesin turhautumaan, vaikka se tehtävä oli varattu Arcementille. No, Gerard hoiteli puolestaan Sami Marjamäen. Aika hyvä kaveri sokkohankinnaksi, virnisti Tero Järvinen voiton varmistuttua.

- Olen iloinen joukkueen ja itseni puolesta. Mahtava peli Mikelta! Tosin hurja levypallomäärä selittyy sillä, että hän heitti alta aina ensimmäiseksi renkaaseen - tahallaan, kikatti Arcement iskien jäitä polviinsa.

 

Kauden kahteen viimeiseen peliin ei jäänyt enää paineita ja niistä tulikin kaksi tappiota. BC Nokia oli parempi Marcus Grantin (35) johdolla 95-81 ja Urheilutalon päätöspelissä Honka vei pisteet 98-101. Ratkaisukolmosen niittasi viime sekunnilla Roope Mäkelä. Lopputulosta tärkeämpää oli kuitenkin Bernard Harrisin kukitus ja jäähyväiset. Pitkä ja ansiokas ura SM-tasolla päättyi 15 pisteeseen ja kuuteen levypalloon ja Michael Jackson hyvästeli kotiyleisön 38 pisteen illalla.

- Tämä oli 85-prosenttisesti viimeinen SM-pelini. Ei pidä koskaan sanoa että ei koskaan ja siksi jätän tuon 15 prosentin pelivaran. Saattaa olla, että minusta on vielä 10-12 minuutin pelimieheksi tähän sarjaan. Olen henkisesti valmistautunut tähän pitkän aikaa, mutta ei totaalinen lopettaminen helppoa ole. Oli hienoa nähdä, miten yleisö arvostaa uraani, kiitteli liikuttunut Harris.

Bernard Harris liikuttui viimeisen matsin jälkeen saamistaan suosionosoituksista. Kuva SSS arkisto.

Bernard Harris historiatilastot SM-sarja

 

Benkku ehti viime hetkillä rikkoi 4000 levypallon rajan ja enemmän levyreitä oli kahminut vain Jonathan Moore. SM-kultaa hän saavutti Turun NMKY:n riveissä, hopeaa Hongassa ja pronssia Turussa. Vilppasta hän kuittasi sijat neljä ja kaksitoista. Ja kuten mies itse arveli, ura ei ollutkaan tässä...

 

Iso kysymys jäi roikkumaan ilmaan eli kuka valmentaa Vilpasta jatkossa. 

- En jatka missään nimessä Vilppaan valmentajana. Se on 178-prosenttisen varma asia, tiivisti Tero Järvinen päätösottelun jälkeen vaikeasta kaudesta.

Runkosarjan korikuninkuus meni Tampereelle (Marcus Norris/28.4), levypalloissa oli paras Nokian Anthony Cade (13.2) ja syöttötilastoa hallitsi Turun nuori Teemu Rannikko (5.65). Puolivälierissä jatkoivat pareitain ToPo-Pyrbasket, Piiloset-KTP, Honka-Namika Lahti ja Kouvot-HNMKY. Lopulta ToPo nousi kolmannen kerran peräkkäin mestariksi, Kouvot otti hopeaa ja Honka pronssia.

Näihin kuviin ja tunnelmiin päättyy Vilppaan kausi 1997-1998. Palataan taas palstoille, kun uusi ja uljas Salohalli nousee Salon urheilupuistoon ja Saloon saapuu kaikkien aikojen jenkkikaksikko Chris Cameron ja Faisal Abraham! Pysykää kanavalla...

 

LUE JUTTUSARJAN AIEMMAT JUTUT

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit