Uutiset & Artikkelit

24.05.2020 09:30
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20v Korisliigassa osa 12: Cameron loukkaantuu, Vilppaan paketti hajoaa

Chris Cameronin loukkaantuminen sekoitti Vilppaan pakan täysin. Kuva SSS arkisto.

 

Cameron leikkauspöydälle, Vilppaan paketti hajosi

 

Eletään vuoden 1998 talvea ja Vilpas on vihdoin päässyt uuteen kotiinsa hulppeaan Salohalliin. Avausottelussa kaatui kestomenestyjä ToPo ja heti perään menivät polvilleen FoKoPo, Korihait ja BC Nokia. Salolaiset nousivat kansallisen lohkon kärkipaikalle ja kaikki näytti hyvältä, mutta mutta... BC Nokian vieraana viikinkien maailma musteni, kun liigan tehomies Chris Cameron mursi jalkansa ja Bernard Harrisin miehistö ajautui peräti kahdeksan pelin tappiokierteeseen.

 

Vilppaan kansallisen lohkon kärkipaikka sinetöityi 82-56 kotivoitolla Nokiasta eikä suuri yllätys ollut Cameronin tekomat 31 pistettä. Toinen voiton avain oli Faisal Abrahamin ja Olli Breilinin puolustustyö Anthony Cadea (7/9) vastaan ja kolmas oli Sami Lähteenlahden jakelemat 12 koriinjohtavaa syöttöä. Kovassa nosteessa ollut Vilpas oli nyt koko SM-sarjan paras kotijoukkue, sillä ainoastaan Tapiolan Honka oli onnistunut nappaamaan pisteet Salosta.

 

BC Nokia kohdattiin heti perään uudestaan, mutta pelipaikka muuttui, asetelma muuttui ja tulos muuttui. Derek Brownin loukkaannuttua kahden ottelun verran Nokialla kokeella ollut Titus Channer sai lähteä ja uutena miehenä kehiin tullut Matt Heldman rankaisi salolaisia heti 22 pisteellä. Härkämäinen Anthony Cade riehui tehoin 29/21, mutta tappiota suurempi ongelma oli Chris Cameron. Jo Salohallin pelissä nilkkaansa loukannut tehotykki yritti pelata kipeällä jalalla, mutta loukkasi nilkan uudestaan seitsemännellä minuutilla ja se oli sitten siinä. Tappio kirjattiin 78-62 ja karmea totuus selvisi nopeasti.

- Kyllä oli tosi kylmä eikä edes lämmittelyssä saatu paikkoja lämpiämään. Ihmettelen, kuinka tässä hallissa voidaan pelata. Jos meiltä häviää 30 pistettä kentältä, se on sama juttu jos Mika Häkkiseltä otetaan kaksi vaihdetta pois. Ei ottelua voi voittaa. Chrisin nilkassa on murtuma ja nyt on edessä todennäköisesti uuden vahvistuksen etsiminen, harmitteli Harris pelin jälkeen.

Tarkemmissa tutkimuksissa oikean jalan ulkosyrjästä löytyi rasitusmurtuma ja edessä oli vierailu Sakari Oravan leikkauspöydälle. 

- Orava on luvannut, että Chris on treenikunnossa kuuden viikon päästä ja hän lähtee nyt toipumaan kotimaisemiin Atlantaan. PuHua vastaan emme uutta miestä tänne saa, mutta haemme tuuraajaa kuuden ottelun ajaksi ja sitten Cameron palaa takaisin ruotuun, valaisi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen uutta tilannetta.

 

Ilman 25.8 pisteen keskiarvolla pisteitä pussittanutta Cameronia Vilppaan peli sekosi täydellisesti ja tappioputki oli valmis. Verkot olivat vesillä ja ensimmäisenä niihin tarttui 195-senttinen ja satakiloinen Rashaan Palmer St. Bonaventuran yliopistosta. Siellä laituri pelasi kolme vuotta 17 pisteen keskiarvoilla ja hänet valittiin jokaisella kaudella Atlantic 10 -konferenssin tähtiviisikkoon.

- Luvut ovat kovia, sillä Cameronin ja Abrahamin vastaavat olivat 11.0 ja 6.5. Olemme nähneet miehen videolla ja hän teki heti vaikutuksen. Voimanpuutteesta miestä ei voi ainakaan syyttää ja 80 sentin pompun omaava Palmer vaikuttaa urheilulliselta kaverilta. Alunperin meillä oli kiikarissa toinen mies samasta joukkueesta, mutta jenkkivalmentaja oli sitä mieltä, että Palmer on parempi vaihtoehto, päivitti joukkueenjohtaja valintaprosessia. Voi voi, kuinka väärässä sitä voi joskus olla...

 

Rashaan Palmer ensimmäisissä treeneissä Urheilutalolla. Kuva SSS arkisto.

 

Palmer ehti vetää yhdet treenit joukkueen kanssa ennen Korihaiden kohtaamista. 

- Yhdysvalloista oli haikea lähteä, mutta olen tullut tänne täyttämään velvollisuuteni. Ajan mielelläni korille ja olen aika hyvä myös levypalloissa. Kolmen pisteen heitossa on parantamisen varaa, kuvaili uusi vahvistus peliään.

Avausottelussa Korihait oli parempi 74-78, mutta laiskasti liikkunut Palmer jätti itsestään vaisun kuvan 14 pisteellään. Ero Cameroniin oli valtava. Vaikka Palmerin henkilökohtaiset pisteet lähtivät nousuun, joukkueen esitykset eivät. FoKoPo haki pisteet Salohallista 80-91 Sami Marjamäen 38 pisteen uskomattomalla heittoillalla ja SSS kommentoi Palmerin 26 pisteen esitystä termeillä: hidas, heitto on huono eikä puolustuskaan kiinnosta. 

 

Palmer ajamassa korille Piilosetin Mikko Lujasmaata vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

Viikinkien syöksykierre jatkui neljällä tappiolla joulukuussa. Kotitappio Piilosetille 63-73 (Palmer 27) johti Vilppaassa uuteen ratkaisuun - 48-vuotias päävalmentaja Benkku Harris teki paluun parketille Äänekoskella! Benkun 17 minuuttia eivät auttaneet, vaan Huima voitti 84-78.

- Oli pakko pelata, kun isot miehet Breilin ja Heinonen olivat flunssassa. Kyllä minun paikkani on jatkossa penkin päässä. Palmer on auttamattomasti vajaakuntoinen eikä jaksa juosta kenttää päästä päähän. Jostain olisi tehtävä heittäjä joukkueeseen, totesi Harris Äänekoskella.

Samat joukkueet kohtasivat heti perään Salohallissa ja Huima oli taas parempi numeroin 65-80. Mielenkiintoinen yksityiskohta Huima-tappioissa oli, että Vilppaan kurittajana toimi takamies Titus Channer. Mies, joka oli jo saanut kenkää Nokialta. 

 

Kahdeksas peräkkäinen tappio tuli kansainvälisen lohkon Kouvoille, joka haki pisteet Salohallista 66-85 trion Anthony Allison-Bill Gillis-Philip Jones johdolla. 

- Joukkueen itseluottamus on aivan kateissa emmekä uskalla voittaa pelejä. Yritystä löytyy, mutta ei iloisuutta ja joudumme tekemään jokaisen korin eteen helvetisti töitä, pohti isoilla minuuteilla töitä paiskinut Sami Lähteenlahti. 

Reilun kolmen viikon mittainen joulutauko ei olisi voinut osua Vilppaalle parempaan paikkaan ja huonokuntoiselle Palmerille Kouvot-peli oli viimeinen Vilppaan paidassa 14 pisteen jäähyväisillä. Harva jäi kaipaamaan.

 

Joulutauolle mentiin kansainvälisessä lohkossa Turun Piilosetin (13/2) johdolla ja kansallisen lohkon ykkösenä oli Huima (15/8) perässään PuHu (11/11) ja Vilpas (10/13). Chris Cameron (25.8) oli edelleen piikkipaikalla pistetilastossa ja Faisal Abraham (19.3) johti blokkitilastoa hurjalla keskiarvolla 3.87. Levypalloissa Anthony Cade (14.7) oli ykkösenä ja syötöissä paras oli Teemu Rannikko (6.54).

 

Väkivahva Faisal Abrahamn dominoi blokkitilastoa. Kuva SSS arkisto.

 

Cameron oli jo aloittanut Atlantassa kevyen harjoittelun, mutta pelikuntoon oli vielä matkaa. Palmerin tilalle kaavailtiin ensiksi FoKoPossa alkukaudella pelannutta 195-senttistä Tarik Turneria, mutta viritys kariutui miehen saatua pelipaikan IBA-liigasta. Apu tuli lopulta yllättävästä suunnasta, sillä Huima ei jostain syystä jatkanut sopimusta Titus Channerin kanssa. Vilpas iski mieheen heti kiinni ja teki takamiehen kanssa viikkokohtaisen sopimuksen.

 

Titus Channer & Bernard Harris ensimmäisissä Channerin harjoituksissa. Kuva SSS arkisto.

 

Osassa 13 nähdään, miten 190-senttinen Channer johdattaa Vilppaan hurjaan nousuun. Tammikuun saldo 5 voittoa/1 tappio kertoi, miten hyvän pelaajan BC Nokia ja Huima olivat hylänneet. Chris Cameronin palattua Saloon coach Harrisilla oli käsissään postiviivinen ongelma - kumpaa kovaa takamiestä peluuttaa jatkossa? Pysy menossa mukana...     

 

LUE JUTTUSARJAN AIEMMAT JUTUT

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit