Uutiset & Artikkelit

17.05.2020 09:09
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20v Korisliigassa, Osa 11: Huikea aloitus ja kotiutuminen Salohalliin

Salon kaupunginjohtaja Reijo Lindqvist heittämässä Salohallin avausheittoa. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan kolmas kausi SM-sarjassa on valmis käynnistymään. Salohalli on noussut urheilupuistoon ja viimeistelyvaihe on käynnissä. SM-sarja aloitetaan kuitenkin Urheilutalolla ja valmentaja Bernard Harrisilla on käsissään mielenkiintoinen nippu, etenkin jenkkiosaston puolella. Chris Cameron ja Faisal Abraham ovat osoittautuneet harjoituskaudella oivallisiksi vahvistuksiksi.

 

Vilppaan joukkue koki melkoisen tuuletuksen kesän aikana ja kaudelle 1998-1999. Luottomiehistä Ilpo Jalonen menetettiin Korihaihin, mutta tavoite oli kuitenkin selkeä - kansallisessa lohkossa kahden parhaan joukkoon ja pudotuspelien kautta mitalijahtiin.

- Kuusi uutta pelaajaa ja uudet systeemit ottavat oman aikansa. Jenkeistä ei muodostu ongelmaa ja lähdemme pelaamaan jokaista peliä täysillä. Harjoitusottelut lupaavat hyvää ja keväällä katsotaan, kuinka korkealle päästään, arvioi uusi päävalmentaja Harris. 

Ennakkokaavailuissa mestarinviittaa sovitettiin Jouni Mäkäläisen luotsaamalle Namika Lahdelle, jonka aloitusviisikko Ensminger, Luhtanen, Lanki, Radegast, Poles oli vahva. Lahdessa odotettiin lisäksi Saksan Bambergista pelanneen Markku Larkion toipumista leikkauksen jäljiltä. Pitkään Suomen kenttiä hallinneen ToPon lähtijälista oli kova (Klinga, Markkanen, Joyner, Luukkanen) ja kovimmat haastajat löytyivät kansainvälisen lohkon Hongasta (Hamilton, Mäkelä, Joyner, Hemdahl, Allen), Kouvoista (Sydänmaanlakka, Laaksonen, Allison, Rentto, Gillis), Piilosetista (Rannikko, Terho, Parviainen, Johnson, Sundberg) ja KTP:stä (Heinonen, Jernvall, Myllylä, Melvin, Hill).

 

Harrisin johtama Vilpas antoi heti kättelyssä myrskyvaroituksen voittamalla neljä ensimmäistä otteluaan. Avausvoitto tuli Pussihukista, joka jäi salolaisten puolustuksen pihdeissä 68 pisteeseen ja sankariksi nousi Cameronin (29) ja Abrahamin (25) ohella Jussi Kajander. Toinen vinsti irtosi Äänekoskelta 71-74 yhdeksän miehen panoksella. Abraham (20/15) puolusti Donyale Bushin kahteen pisteeseen ja Cameron takoi 31 pistettä. 

- Heittäjiä meillä ei ole liiaksi, joten puolustuksen tiiviys on tärkeintä. Kesän kova työ näyttää tuottavan tulosta. Hyvä alku sarjassa on tärkeää, ettei ihmiset ala kysellä minua takaisin kentälle, virnisti Harris. 

 

Seuraavaksi sarjanousija Högfors Team joutui Vilppaan mankeliin ja 103-68 voitossa kaikki kymmenen pelajaa pelasi vähintään kymmenen minuuttia Erik Iltasen (17) osuessa sadalla prosentilla. Neljäs voitto irtosi Pyrbasketista 79-67 ja ottelun hahmoksi nousi Chris Cameronin (33) ohella Faisal Abraham. Tilastorivi ennakoi siitä, millaista herkkua kansalle on tarjolla - 21 pistettä, 13 levypalloa ja 11 torjuntaa! 18-vuotias Erik Iltanen (14) jatkoi hyviä otteitaan.

- Kun saa vastuuta, tulostakin on tehtävä. Joukkueessa on kova kilpailu ja paikka avausviisikossa on kovan työn takana. Kehno viikko harjoituksissa, niin Benkku kyllä muistaa sen, pohti Iltanen.

 

Erik Iltanen. Kuva SSS arkisto.

 

Siihen voittoputki sitten jäikin. Viides peli Pussihukkia vastaan pelattiin Pasilan Hartwall Areenalla ja avarat olosuhteet sekoittivat Vilppaan pelin täydellisesti. PuHu vei viikinkejä murskaavasti 89-64.

- Mikään ei toiminut, ei hyökkäys eikä puolustus. Vedimme kaksi viimeistelyharjoitusta Hermannin liikuntasalissa ja siirtyminen näihin puitteisiin on melkoinen, harmitteli kuusi pistettä pussittanut Sami Lähteenlahti.

 

Faisal Abraham Hartwall Areenalla. Kuva SSS arkisto.

 

Painajaiset jatkuivat Karkkilassa, jossa nollakerholainen Högfors Team kuittasi 38 pisteen vierastappion 69-55 voitolla. Pelin jälkeen Karkkila ilmoitti palkanneensa uudeksi vahvistukseksi Salosta tutun Michael Jacksonin.

- Karkkila oli joukkue, me emme. Yrittämisen henkeä ei ollut missään vaiheessa ja tämä pätee jokaiseen pelaajaan, puhisi Harris.

Benkun joukkuekurista kertoi Iltasen puuttuminen pelistä. Eetu oli ollut poissa maanantain harjoituksista ja Karkkilaan hän ei päässyt edes penkille.

 

Kurssi kääntyi kuitenkin nopeasti. Kansainväisen lohkon KTP joutui poistumaan Urheilutalolta 110-97 tappiolla eikä vähäisin syypää ollut Cameron. "CC" suolasi kotkalaisten siivet 46 pisteellään ja niistä syntyi avausjaksolla peräti 31. 

- Abrahamia (27) emme saaneet kuriin korin alla ja Cameron oli loistava, ihmetteli KTP:n venäläisvalmentaja Boris Livanov omiensa vaisuutta. 28 pistettä heittäneelle Charlie Melvinille peli jäi viimeiseksi, sillä koti-ikävä iski niin kovaksi.

Chris Cameron ja Faisal Abraham olivat osoittaneet alkukaudesta olevansa liigan parhaimmistoa. Kuva SSS arkisto.

 

Seuraava voitto kairattiin Pyynikiltä, kun Pyrbasket kaatui 69-90 ja peli oli ohi jo avausjakson (31-52) jälkeen. Cameron rankaisi manselaisia 19 pisteellä ja oli Abrahamin kanssa aivan pitelemätön duo. Kun toisella jaksolla Pyrbasket sai heidät kuriin, esiin astuivat Sami Lähteenlahti (16) ja Erik Iltanen (15).

- Tämä oli ensimmäinen peli, jossa suomalaiset ottivat enemmän vastuuta. Emme olleet enää kahden kovan amerikkalaisen joukkue, Harris iloitsi.

Vierailut isoille areenoille jatkuivat Turussa, kun Vilpas kohtasi Piilosetin avarassa Turkuhallissa tuplapelien illassa. Korispelin jälkeen ohjelmassa oli vielä lentopalloa Loimu-Peikot Volley. Nuori ja lupaava Piiloset otti helpon 90-67 voiton 216-senttisen Seth Sundbergin (26/27) huikealla esityksellä. 

 

Piiloset - Vilpas Turkuhallissa syksyllä 1998. Kuva SSS arkisto.

 

Korintekotuska jatkui kotona Honkaa vastaan, sillä Vilpas sai kasaan vain 58 pistettä Cameronin (31) tehdessä niistä yli puolet. Parannusta vaivaan löydettiin vihdoin Lahdesta, jossa mestarisuosikki sai tehdä täyden päivätyön 99-93 voitossa. Korin alle ei ollut paljon asiaa, joten tällä kertaa pommitettiin kaaren takaa ja siinä kunnostautui erityisesti tulikuuma Erik Iltanen (25). Joukkueen ajatukset olivat jo vahvasti lauantaisessa Salohallin avauspelissä. 

 

Salohalli rakennusvaiheessa syksyllä 1998. Kuva SSS arkisto.

 

Urheilupuistossa oli nimittäin kaikki valmista Pyhäinpäivän superviikonloppuun. Kaikki kolme salolaista pääsarjajoukkuetta olivat tulessa 45 miljoonaa markkaa maksaneessa pyhätössä, jossa voitiin harrastaa yli kymmentä eri urheilulajia. Lentopallon paikallispelissä vastakkain iskivät Viesti - Peikot Volley, mutta avauskunnian sai silti Vilpas, joka pääsi isännöimään hallia TEAM WARE ToPoa vastaan - vierasasussaan. Miksi ihmeessä?

Koska sarjaohjelmassa ottelu oli merkitty ToPon kotiotteluksi ja ToPo suostui pelaamaan sen uuden hallin kunniaksi Salossa. Hallia käytiin ihailemassa myös kauempaa ja erityisesti lajiliitot ottivat uljaan uutuuden kiitellen vastaan. Koripalloliiton markkinointipäällikkö Ilkka Kauhanen iloitsi uudesta hallista.

- Vilpas pelasi Urheilutalolla poikkeusluvalla vain, koska tiesimme uuden hallin valmistuvan. Selvää on, että Salo saa halliinsa myös maaotteluita, kiitteli Kauhanen.

 

Lauantaina 31. lokakuuta kello 15.00 se vihdoin tapahtui. Otteluisäntänä oli Salon Seudun Sanomat, tunnelmaan vauhditti Jetline-yhtye ja kunniavieraana paikalla oli tietysti nimensä mukaisesti Eija Vilpas, jolle Benkku Harris kävi luovuttamassa Vilppaan pelipaidan.

 

Salohallin avausottelussa oli mukana myös Eija Vilpas. Kuva SSS arkisto.

 

Yleisöä uutta ihmettä saapui ihmettelemään 1400 katsojaa ja pettyneitä ei paikalta joutunut poistumaan. Kaupunginjohtaja Reijo Lindqvistin avausheitosta lähtien Vilpas vei peliä. Chris Cameron (21/9/5 syöttöä) ja Faisal Abraham (23/8/6 torjuntaa) hoitivat tonttinsa ammattimiehen varmuudella, mutta tärkeässä roolissa häärivät kotimaiset. 

Sami Lähteenlahti (11/3) oli kentän paras takamies, selvästi parempi kuin Kurk Lee. Olli Lehto (8/1) käytti kättään oikea-aikaisesti ja Sakari Pehkosen pimentänyt Olli Breilin (10/5) nosti tärkeät pallot renkaan läpi juuri silloin, kun sitä tarvittiin. 

Chris Cameron edessä ja taustalla ToPon jenkkivahvistukset Lee & Richardson. Kuva SSS arkisto.

 

- Kun katsomot on vedetty harjoituksissa sisään, Salohalli vaikuttaa suurelta. Peleissä ei niin ole ja ainakin tässä ottelussa tunnelma oli sellainen, ettei avaruuden tuntu häirinnyt. Onhan tämä Suomen paras koripalloareena, tuumi Olli Lehto.

- Lähes täydellinen peli meiltä. Olimme Hartwall Areenalla ja Turkuhallissa kahdesti tuuliajolla eikä Hermannin treenien jälkeen tuloksissa ole ihmettelemistä. Hartwallin pukukopitkin ovat suuremmat kuin Hermannin sali. Nyt olen todella väsynyt, mutta Pehkonen ei päässyt heittämään eikä ajamaan kuin pari kertaa ja silloinkin oli apua paikalla, puuskutti Olli Breilin.

- Voittoa on mahdoton kuvailla yhdellä syyllä, vaan se vaatii kaikkien osa-alueiden onnistumista. Puolustus piti, hyökkäys toimi ja heitot putosivat, mahtavaa yleisöä kiitellyt Bernard Harris totesi.

 

 

Maineikas ToPo jäi vaisuksi, kuten Turun Sanomat asian ilmaisi. "ToPon kohdalla on lueteltava vain suuret ja vähän pienemmät pettymykset. Käsittämättömän huono oli Louis Richardson, hieman parempi Kurk Lee. Sitten listalle nousevat Andre Bade, Riku Marttinen, Kari Hautala ja Sakari Pehkonen. Jukka Matinen taisi palata lähimpänä omaa tasoaan."

- Täytyy muistaa, että viime kauteen verrattuna meillä on eri joukkue ja se ei ole vielä valmis. Meillä on pitkä tie kuljettavana, mutta ratkaisut nähdään vasta keväällä. Jos kompuroimme vielä maaliskuussa, olen todella pettynyt, toppuutteli Aaron McCarthy.

Entä itse Salohalli?

- Tunnelmat ovat todella korkealla. Kaikki on sujunut loistavasti heti kättelyssä, hehkutti hallin "isä", Salon liikuntatoimenjohtaja Pentti Jakonen.

- Jäähallit ovat tietysti asia erikseen, mutta Salohalli on omassa luokassaan Suomen selkeä ykkönen. Tällaisia lisää ja Suomen koripallotaso nousee kohisten, kehui ToPon manageri Jukka Suomela.

- Tällainen halli vie valtakunnallisesti lentopalloa eteenpäin. Salossa ovat asiat kohdallaan - kaksi huippujoukkuetta ja huippuhalli, totesi lentopallon SM-sarjan toimitusjohtaja Jussi Jokinen.

 

Seuraavassa osassa muistellaan, miten Vilpas nousi kansallisen lohkon kärkipaikalle, mutta sitten joukkue ajautui piiiiiitkäääään tappioputkeen. Mitä tapahtui Chris Cameronille? Kuka oli Rashaan Palmer? Miksi Benkku Harris palasi kentälle? Pysy tarinassa mukana.

 

KATSO SALOHALLIN AVAUSOTTELU

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit