Uutiset & Artikkelit

13.05.2020 22:48
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20v Korisliigassa Osa 10: Uutta ja upeaa Salohallia odotellessa

Vilpas joukkuekuvassa kauden 1998-1999 kynnyksellä.

 

Vilppaan pääsarjahistoriassa siirrytään kolmanteen SM-kauteen 1998-1999. Olosuhdeongelmissa siirryttiin uuteen aikaan, kun kauan odotettu Salohalli nousi upeaan urheilupuistoon. Neljä vuotta Vilppaan peräsimessä ollut Tero Järvinen siirtyi sivuun päävalmentajan pallilta ja uudeksi käskyttäjäksi nousi odotetusti pelaajauransa päättänyt Bernand Harris.

 

Bernard Harris siirtyi pelaajasta valmentajaksi. Kuva SSS arkisto.

 

48-vuotias Harris oli mukana viikinkien valmennustiimissä jo loppukauden, joten päätös sopimuksesta ei tullut kenellekään yllätyksenä. 

- Benkku oli selkeä ykkösvaihtoehto Vilppaan valmentajaksi ja etuna on myös, että voimme tarvittaessa käyttää häntä vielä kentälläkin tiukan paikan tullen. Benkku piipahtaa heinäkuussa USA:ssa, mutta emme pidä kiirettä jenkkirintamalla, kertoi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen uusista rekrytoinneista.

- Salossa on hyvä olla. Täällä on perheeni ja joukkueeni. Hankintalistan kärjessä ovat playmaker ja iso mies minun tilalle. Otan mielelläni haasteen vastaan ja lähden kehittämään ensisijaisesti asennetta ja puolustusta. Toivottavasti ei itse tarvitse enää palata kentälle, kommentoi Harris uutta pestiään.

 

Uusi päävalmentaja tähtäsi 12 pelaajan rinkiin ja kesäharjoituskauden alussa koossa oli kahdeksan sopimusta. Menneen kauden miehistöstä jatkopahvit sorvattiin nopeasti Sami Lähteenlahden, Mika Vesterisen, Olli Breilinin, Olli Lehdon sekä 20-vuotiaiden maajoukkueeseen valitun Erik Iltasen kanssa. Uusina tulokkaina ryhmään liittyivät helsinkiläiset Jussi Kajander ja Olli Wallin Panttereista sekä Korihaista tullut Kimmo Heinonen.

 

Kimmo Heinonen saapui Saloon Korihaista. Kuva SSS arkisto.

 

- Wallin oli divarissa Panttereiden tehokkain kotimainen, Kajander on nuori ja nälkäinen pelaaja ja Heinonen tuo isona ja kokeneena miehenä kaivattua rytinää korinaluskahinoihin, kommentoi Poutiainen uusia hankintoja.

Ikävän yllätyksen kannattajille tarjosi maajoukkueeseenkin noussut Ilpo Jalonen, joka solmi sopimuksen Uudenkaupungin Korihaiden kanssa. Vilppaan oli pakko nostaa tarjouskilvassa kädet pystyyn.

- Oman uran kannalta Korihait tarjosi parhaan vaihtoehdon. Pääsen puolipäivähommiin ja pystyn harjoittelemaan kahdesti päivässä, tuumi Jalonen.

 

SM-sarja koki kesällä melkoisen muodonmuutoksen, sillä tuleva sarja jaettaisiin kahteen lohkoon. Kansainväliseen lohkoon sijoitettiin ToPo, Kouvot, Honka, Piiloset, KTP ja Namika Lahti ja sen sisällä pelattaisiin 26 ottelua. Kansallisen lohkon ottelumäärä olisi peräti 40 peliä ja niitä pelaisivat HNMKY, Pyrbasket, BC Nokia, Korihait, Huima, Vilpas, Pussihukat sekä Karkkilan Högfors Team. Myöhemmin kesällä HNMKY ilmoitti luopuvansa paikastaan taloudellisilla syistä ja sen tilalle liittohallitus nosti keväällä sarjasta pudonneen FoKoPon. 

Uudella lohkojaolla haluttiin tukea kansainvälisille kentille lähtevien joukkueiden mahdollisuuksia. 14 joukkueen SM-sarjasta peräti 12 joukkuetta pääsisi pudotuspeleihin ja kaksi heikointa joutuisi karsimaan. Tapiolan Hongan taustoilla toimivan Top-Honka Oy:n konkurssihakemuksesta oli luovuttu verovelkojen mentyä maksuun. Sarjauudistus ei miellyttänyt kaikkia ja sen ajateltiin palvelevan Pohjois-Euroopan liigassa pelaavaa Torpan Poikia. Suunnitelmat Suomi-Ruotsi -liigan perustamiseksi oli myös aloitettu. 

 

SM-sarja 1998-1999 käynnistyisi Vilppaan osalta Pussihukkia vastaan 19. syyskuuta Urheilutalolla ja kauan odotetulle Salohallille oli tarkoitus päästä 31. lokakuuta. Otteluohjelmassa olisi silloin ToPo-Vilpas, mutta helsinkiläisten suostumuksella ottelu tultaisiin pelaamaan uudessa Salohallissa. Hieno myönnytys Torpalta.

Muuten Salohalliksi ristityn urheilupyhätön ympärillä pyöri ikäviä tunnelmia. Salon kaupungin suunnittelemat käyttömaksut hirvittivät salolaisseuroja, jotka pistivätkin pystyyn hätäkokouksen. Paikalla oli edustajat Salon Vilppaasta, Salon Viestistä, Peikot-Volleystä, Salon Palloilijoista ja Salo Hockey Teamistä. Hallityöryhmän ehdotus 60 markan tuntivuokrasta nousi vapaa-ajan lautakunnan ehdotuksessa 1200 markkaan/1,5 tuntia eikä noilla hinnoilla yhdelläkään seuralla olisi varaa pelata komeassa Salohallissa. Pelkona oli, että Salohallin nimeksi voisi vaihtaa Autiohallin ja seurat jatkaisivat pelejään Urheilutalolla.

 

Joukkueen kokoaminen jatkui ja Vilpas mietti vakavasti EU-pelaajan palkkaamista. Englantilainen Andrew Barrett kävikin näytillä Salossa, mutta ei osoittautunut todelliseksi vahvistukseksi.

- Yritimme saada myös Jarno Nikulaa ja Sami Marjamäkeä Saloon, mutta molemmat lähtivät Itävaltaan. Kauko Kanervan kanssa neuvoteltiin, mutta hän miettii lopettamista, valotti Poutiainen pelaajatilannetta.

Uutena miehenä salilla nähtiin USA:ssa vaihtooppilasvuotta viettänyt Mikko Arosilta ja jenkkirintamalla nähtiin päivänvaloa. Kauden ensimmäinen sopimus tehtiin 24-vuotiaan Chris Cameronin kanssa. Cameron oli 193-senttinen takamies-laituri Tulanen yliopistosta ja hänellä oli alla lyhyt stintti Islannissa. Toiselle jenkkipaikalle kaavailtiin kaksimetristä Faisal Abrahamia, mutta hänen kanssaan otettiin aikalisä Brian Alexanderin vuoksi. Detroitin yliopiston 205-senttinen Alexander oli sopivasti näytillä Tallinnassa ja siksi helppo testivalinta.

- Alexander oli alunperin ensimmäinen jenkkivaihtoehtomme ja neuvottelimme hänen kanssaan kuukauden verran kesäkuussa. Kun emme kuulleet hänestä mitään, luulimme hänen tehneen sopimuksen muualle. Hän oli näytillä Tallinnassa, mutta ei pitänyt näkemästään ja oli valmis tulemaan Saloon, kertoi Poutiainen uudesta käännöksestä.

 

Brian Alexander. Kuva SSS arkisto

 

Ensimmäiset harjoituspelit aloitettiin Forssa Basket -turnauksessa. Pyrbasket kaatui 83-69, mutta Nokialle kärsittiin 80-74 tappio. Cameron antoi heti vakuuttavat näytöt 35 ja 28 pisteen edestä, mutta Alexanderin 18 ja 17 pistettä eivät vakuuttaneet valmennusta. Katseet käännettiin taas takaisin Abrahamiin. Onneksi, voisi näin jälkikäteen todeta. 200-senttinen Abraham oli kotoisin Neitsytsaarilta ja hän pelasi viime kauden Espanjan kakkosliigassa 20 pisteen, 11 levypallon ja peräti 4,5 torjunnan keskiarvoilla. 

Kaksikko Cameron-Abraham oli ensimmäistä kertaa yhdessä TUL:n mestaruusturnauksessa Hyvinkäällä. Alkulohkossa Vilpas voitti Pontevan 98-73, mutta hävisi KTP:lle 91-86. Abraham mätti tehot 24/8 ja 25/13, Cameron säesti 15/3 ja 25/3. Välierissä Karkkila kaatui 82-69 ja finaalissa Huima 85-71. Cameron hurmasi kaikki fanit tilastoilla 37/8 ja 31/5.

- Sanoisin, että Vilpas tulee pelaamaan hyvän kauden SM-sarjassa. Cameron oli turnauksessa aivan mahtava ja myös Faisal Abraham (21/9 + 13/8) vaikuttaa sen verran kovalta pelimieheltä, että teemme hänen kanssaan sopimuksen, vahvisti joukkueenjohtaja Poutiainen.

 

Kuvassa joukkueen vahvistukset Chris Cameron ja Faisal Abraham, sekä kotikaupunkiinsa palannut Mikko Arosilta. Kuva SSS arkisto.

 

Suomen cupissa matka päättyi jo ensimmäisellä kierroksella, kun Korihait oli parempi 97-78. Silti ajatukset olivat jo poikkeuksellisen varhain käynnistyvässä SM-sarjassa. Siihen Vilpas lähti kuuden uuden pelaajan voimin kokoonpanolla Kimmo Heinonen, Olli Lehto, Mika Vesterinen, Chris Cameron, Jussi Kajander, Olli Wallin, Sami Lähteenlahti, Esa Talviniemi, Olli Breilin, Erik Iltanen, Faisal Abraham, Jouni Töyry, Mikko Arosilta. Valmentajana oli Bernard Harris, joukkueenjohtajana Keijo Poutiainen, huoltajana Jari Aalto ja fysioterapeuttina Heikki Lange.

 

Osassa 11 palataan syyskauteen 1998. Viiden kotiottelun jälkeen oli edessä kaikkien odottoma muutto Salohalliin... Stay tuned!

 

LUE JUTTUSARJAN AIEMMAT JUTUT

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit