Uutiset & Artikkelit

03.05.2020 10:52
Vilpasvikings.fi

Osa 8: Putoamispeikko vaani ja luottamus valmentajaan horjui

 

Vilppaan toisesta SM-kaudesta muodostui alusta asti tuskainen ja sarjapaikan säilyttämiseen ei tuonut helpotusta pelaajien luottamuspula valmentaja Tero Järviseen.

 

Joulutauolle yhdeksänneltä sijalta lähtenyt Vilpas aloitti kevätkauden kahdella tappiolla kymeenlaaksolaisille. Kouvot haki pisteet Urheilutalolta 80-89 ja KTP oli parempi kotonaan 118-100. Karhuvuoressa George Byrd nosteli 32 pinnaa ja Michael Jackson 26, mutta kentän kinginä hääri isäntien 47 pistettä upottanut Randy Rutherford.

Väkivahva Byrd kunnostautui myös Salossa, kun Vilpas kaatoi Namika Lahden 82-78. Viime kauden hopeajoukkueella ja Ari Tammivaaralla oli riveissään kahden jenkin (Fred Williams, Tim Fudd) lisäksi kaksi EU-pelaajaa (Ruotsin maajoukkuemies Vincent Lundahl ja Kreikan Nick Katsikis), mutta Byrdin seitsemän viimeistä pistettä olivat liikaa. Kauden kuudes voitto näki päivänvalon.

 

Kuvassa George Byrd ja Sami Lähteenlahti. Kuva SSS arkisto.

 

Seuraavaksi siirryttiin Vantaan Myyrmäkeen ja täpärät tappiot jatkuivat. Pussihukkien Roni Bailey säkitti 40 pistettä ja Theron Wilson heitti 93-91 voittokorin summerin soidessa. Bernard Harris linkosi toisen puoliajan alkuun viidessä minuutissa neljä kolmosta ja yhden kakkosen kooten 26 pistettä.

- Olisin heittänyt enemmänkin, mutta en saanut enää palloja, hymähti Harris pelin jälkeen.

Vilpas tarvitsi kipeästi ailahtevasti pelanneen Ilpo Jalosen onnistumisia ja niitä saatiinkin kotiottelussa Pyrbasketia vastaan. "Pyrsä" johti parhaimmillaan 36-56, mutta kotijoukkue nousi 91-85 voittoon. 32 pisteen Jalonen oli tulikuuma ja oma osansa voitossa oli Olli Lehdolla, jonka Järvinen kaivoi penkiltä pysäyttämään Marcus Norrisin. Ja "Opan" loppuhetkien haamukolmonen katkaisi lopullisesti tamperelaisten selkärangan.

- Onneksi tällaista sattuu joskus meillekin. Tuntui, että toisella jaksolla meiltä onnistui kaikki mahdollinen ja pelasimme kuten SM-sarjajoukkueen pitääkin. Ei puoliajalla pukukopissa juuri mitään puhuttu. Oltiin kaikki aika hiljaisia poikia, pohti Jalonen.

 

Tiukat pelit jatkuivat edelleen ja tällä kertaa Vilpas joutui taipumaan jatkoajalla HNMKY:lle 92-89. Namika johti toisen jakson puolivälissä jo 54-73, mutta viimeiset 10 minuuttia kotijoukkue vei 26-7. Varsinaisen peliajan pelastajaksi nousi Mika Vesterinen viime sekunnin tipillään. Jalosen (22) kolmoset onnistuivat 5/7, mutta Marcus Allenille (37) ei voitu mitään. 

Sarjan kärjessä ToPo jatkoi yhdellä tappiolla ja Kouvoilla oli häviöitä neljä. Kouvot julkaisi tehneensä loppukauden sopimuksen kaksi vuotta Portugalissa pelanneen Jonathan Mooren (40) kanssa. Taistelu hännillä oli paljon kovempaa. Kuuden voiton Pussihukat ja Huima pitivät perää ja Vilppaalla oli yksi voitto enemmän. Huipputasaisessa keskivälissä kahdeksan voiton joukkueita oli peräti neljä (BC Nokia, Piiloset, Korihait ja FoKoPo).

Ruotsin maalta kuului myös ihmeitä. Jämtland Basketissa pelannut Sami Laaksonen joutui lähtemään länsinaapurista kesken kauden veroteknisistä syistä. Ruotsin lakien mukaan nk. taitelijaveroa nauttivat saivat asua Ruotsissa vain 183 päivää.

- Minä olen pettynyt ja tämä on seuran virhe. He eivät ole kertoneet minulle mitään tästä säännöstä, ihmetteli Laaksonen, jonka perässä oli nyt useat SM-seurat. Myös Vilpas.

- Ei Vilpas mikään huono vaihtoehto olisi. Ei ainakaan tarvitsisi lähteä uutta kämppää hakemaan, mietti Vilpas-kasvatti Laaksonen. Lopulta mahdollisuus mestaruuteen painoi miehen vaakakupissa enemmän ja Laaksonen solmi loppukauden sopimuksen Kouvolaan.

 

Vilpas -kasvatti Sami Laaksonen vääntämässä levypallosta Olli Breilinin kanssa. Kuva SSS arkisto.

 

Putoamista vastaan taistelevasta Äänekosken Huimasta oli muodostunut Vilppaalle ikävä kummajainen ja se saatiin kokea taas Urheilutalolla. Huima pokkasi Salosta 91-97 vierasvoiton Anthony Mooren (29) ja Louis Banksin (26) johdolla. Kun PuHu voitti vieraissa FoKoPon, hännillä oli kolmikko Vilpas-Huima-PuHu tasapisteissä.

Edes kaikkien aikojen paras peli Mansikka-aholla ei tuonut lisäystä pistepottiin, vaan Kouvot oli parempi 93-87. 

- Jos joku olisi tullut ennen peliä sanomaan, että 47-vuotias Bernard Harris pelaa 36 minuuttia ja tekee 29 pistettä meitä vastaan, en todellakaan olisi uskonut. Nyt se on pakko, totesi Kouvojen valmentaja Risto Piipari.

 

Tampereella järjestettiin perinteinen All Stars -tapahtuma, johon kelpuutettiin Vilppaasta Michael Jackson ja Ilpo Jalonen.

Lännen ääniharavat olivat Teemu Rannikko (367), Antti Nikkilä (362), Michael Jackson (360), Marcus Norris (307) ja Anthony Cade (276). Valmentaja Ilpo Rantanen valitsi lisäksi joukkueeseensa Jalosen lisäksi Roope Mäkelän, Marcus Grantin, Jussi Kumpulaisen ja Cedric Ballin. 

Idässä Pasi Riihelä kokosi peräti 507 ääntä, Randy Rutherford 246, Jukka Toijala 242, Fred Williams 184 ja Vincent Lundahl 135. Valmentaja Risto Piipari kutsui miehistöönsä lisäksi Louis Banksin, Leon Derricsin, Marcus Allenin, Pasi Kauhan ja Kimi Klingbergin. ToPon pelaajia ei Pyynikillä nähty, sillä joukkue kohtasi samaan aikaan Eurocupissa Samaran.

 

Vilppaan tukala tilanne sarjan hännillä aiheutti luonnollisesti paljon porinaa pinnan alla ja Salossa keskusteltiin vakavasti myös valmentajan vaihdosta. Mahdollisuudet pudotuspeleihin olivat käytännössä karanneet ja 14 joukkueen SM-sarjan kaksi heikointa joutuisi karsimaan paikoistaan kahden parhaan I divisioonalaisen kanssa. 

- Pelaajat toivat palaverissa julki halunsa valmentajan vaihtoon, mutta seuran johto oli kuitenkin tehnyt jo päätöksensä Järvisen jatkosta. Pelaajat ovat keskenään päättäneet, että kausi painetaan joka tapauksessa täysillä loppuun, kertoi Ilpo Jalonen tilanteesta.

Eli kautta oli jäljellä kymmenen ottelun verran ja seuran johtoryhmä seisoi edelleen Tero Järvisen takana. Myös pohdinnat EU-pelaajan hankinnasta haudattiin siirtoajan loppumisen kynnyksellä. Ensimmäistä kertaa Vilppaan vuotava pursi joutui pohjakosketukseen, kun KTP haki pisteet Urheilutalolta 92-108 ja viikingit putosivat karsijan paikalle. Rutherford (38) oli jälleen pitelemätön. 

 

Kuvassa KTP:n Randy Rutherford lähdössä hyppyheittoon Michael Jacksonia vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

- Tämä joukkue ei näytä kestävän yhtään vastoinkäymistä. Pinna palaa todella helposti ja vikaa aletaan hakea muista ja viimeiseksi itsestä, ihmetteli Tero Järvinen kuohunnan keskellä.

 

Tero Järvinen. Kuva SSS arkisto.

 

KTP-tappion jälkeen muutoksen tuulet lähtivät kuitenkin puhaltamaan. 

- Pelaajien mielipiteen on huomioitu ja päätimme kokouksessamme, että Bernard Harris toimii loppukauden Vilppaan toisena vastuuvalmentajana Järvisen ohella. Tällä ratkaisulla pyrimme takaamaan työrauhan koko joukkueelle, totesi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Ja muutos näkyi heti. Yhteistyöaskeli Tero Järvinen-Bernard Harris-pelaajat toimi Lahdessa 70-76 voiton arvoisesti. Lahtelaisten kevätkausi oli vaikea, sillä Tammivaaran ryhmä oli voittanut yhdeksästä viime pelistään kaksi. 

- Kaikkea on yritetty, mutta en tiedä missä on vika. Suunnan muutokseen on tultava joukkueen sisältä, kukaan ulkopuolinen ei pysty meitä autamaan, ihmetteli nykyinen Koripalloliiton toimitusjohtaja.

- Erotuomarit suututtivat meidät. Päätimme puoliajalla, että vaikka vastassa on seitsemän miestä, pelaamme omaa peliämme. Hyvä, että sain Benkun avukseni. Nyt hän voi laillisesti potkia kavereita takapuolelle, jos homma ei kulje niinkuin on sovittu, kommentoi Järvinen kiitellen voitosta takamieskaksikkoaan Jalonen (15) - Lähteenlahti (17).

 

Pyynikin All Stars -viikonlopun tähdeksi nousi 30 pistettä tehtaillut Jackson, joka johdatti lännen joukkueen 111-87 voittoon idästä. Jalonen heitti 10 pinnaa ja liiton markkinointipäällikkö Ilkka Kauhanen oli tyytyväinen pakettiin. Marlow Talley uusi donkkikisan voittonsa ja Jouni Määttänen teki saman tempun kolmoskisassa. Tapahtumaan valittua Louis Banksiä ei Pyynikillä nähty ja syykin oli selvä. Huiman showmies oli juuri kärähtänyt huumeista ja edessä oli välittömät potkut. 

- Totta hemmetissä tämä tuli yllätyksenä. Kaiken piti olla kunnossa. Kyydissä on masentunut sakki ja tilanne on joukkueen kannalta vakava. Tämä koskettaa jokaista pelaajaa, kommentoi valmentaja Markku Ranta bussista matkalla kohti Turkua.

Myös Hongan manageri Paavo Koskivaaran jenkkiruletti pyöri vauhdilla ja Domerus Bennermanista tuli jenkki numero 10 Espooseen. Bennerman pelasi alkukauden 30 pisteen keskiarvolla Sami Laaksosen Jäntlandissa. Muutenkin Koskivaaran meno oli railakasta. 

- Paavo toi taistelun takaisin otteisiimme. Jokaisen ottelun yritteliäin pelaaja saa kaljakorin, kommentoi Roope Mäkelä valmentajan hommiin palannutta esimiestään. Lahti-ottelun mies tosin istui katsomossa nimiteltyään PuHun Theron Wilsonia n-sanalla. 

- Minun ei olisi pitänyt käyttää sitä sanaa. Toisaalta Wilson haukkui minua todella rumasti enkä kuulu siihen osastoon, joka jää hiljaa kuuntelemaan. Tottakai lataan takaisin, totesi aina yhtä värikäs Koskivaara.      

 

Runkosarjaa oli nyt jäljellä kahdeksan ottelun verran ja Vilppaan asema näytti tukalalta. Kahdeksan parasta jatkaisivat pudotuspeleihin, sijoille 9-12 lähtisivät kesälomalle ja kaksi heikointa jatkaisi kautta SM-karsintasarjassa Karkkilan Högfors Teamin ja Kuopion Linkin kanssa. Seuraavassa osassa palataan Geroge Byrdin omituiseen lähtöön ja siihen ratkaisevaan peliin, jolla Vilpas säilytti paikkansa SM-sarjassa. Pysy matkassa mukana!

 

LUE JUTTUSARJAN AIEMMAT JUTUT

 

--------------------------------------------------------------------------------

Vilpas ja Seagulls kohtaavat virtuaalisessa unelmafinaalissa PE 8.5. klo 19.00. Lue lisää tapahtumasta

Osta nyt 10€ lippu tapahtumaan ja tuet samalla Vilpasta. (HUOM! ostamalla lipun Lippupisteen kautta tuet Vilpasta. Seagulls myy omia lippuja samaan tapahtumaan Tiketin kautta)

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit