Uutiset & Artikkelit

14.05.2020 23:07
Vilpasvikings.fi

Henkilökuvassa Sami Toiviainen, Headcoach of Salon Vilpas

Sami Toiviaisen sopimus Vilppaan valmentajaksi julkaistiin viime viikon tiistaina. Kuva Ville Vuorinen.

 

 

Sami Toiviainen valittiin Salon Vilppaan uudeksi päävalmentajaksi kahden vuoden sopimuksella. Tutustutaan hieman tarkemmin tähän Korisliigan kokeneimpaan päävalmentajaan.

 

Sana on vapaa eli mikä mies on Sami Toiviainen?

 

- Helposti lähestyttävä 45-vuotias nuori mies. Sosiaalisesti taitava valmentaja, joka varmasti pitää pelaajistaan hyvää huolta. Kahden koripalloilevan tyttären (10 ja 17v.) isä. Aloittanut valmentamisen Lahdessa vuonna 1997 ja nyt takana 587 ottelua päävalmentajana Korisliigassa. Samalla ollut nuorten maajoukkuevalmentajana 10 vuotta.

 

Oletko edelleen suuri Liverpool-fani?

 

- Todellakin! Mihin se nyt olisi muuttunut, vaikka Pool olikin jokusen vuoden sellainen keskikastin jengi. Toivottavasti Valioliiga ymmärtää antaa tämän kauden mestaruuden Liverpoolille (jos sarjaa ei jatketa kesällä), koska sen verran ylivoimainen heidän kautensa oli muihin verrattuna.

 

Kuka pelaaja on jäänyt erityisesti mieleen vuosien varrelta ja miksi?

 

- Tähän olisi monen monta vaihtoehtoa, koska olen ilokseni saanut valmentaa niin monia hienoja pelaajia. Mutta kun kysytään vain yhtä, valintani on Bojan Sarcevic. Olen valmentanut häntä kahdessa eri seurassa yhteensä viisi vuotta ja hänen kanssaan olen käynyt monia perustavanlaatuisia keskusteluja niin koripallosta kuin elämästä yleensä. Bojan haastaa valmentajaa ajattelemaan ja on aina varmasti oman joukkueensa puolella. Vahva persoona, jonka kanssa työskentely on ollut todella antoisaa. Ja onhan hän osoittanut olevansa Salohallin "lemmikki" tässä vuosien varrella...

 

Keneltä valmentajalta olet saanut eniten ajatuksia omaan valmennukseesi?

 

- Tähänkin on paljon vaihtoehtoja, koska seuraan useiden eri valmentajien toimintaa aktiivisesti. Katselen paljon eri sarjojen otteluita, aina kun vaan aikaa siihen riittää. Kuitenkin sen tärkeimmän ajatuksen eli "luota omaan juttuusi" olen saanut Jari Toivoselta. Nykyinen Hall of Famen toiminnanjohtaja lausui nämä sanat minulle jo vuonna 1997, kun aloittelin valmentajauraani Lahden NMKY:n B-poikien valmentajana. Tämä lause on kulkenut aina mukanani ja se antaa vaikeina hetkinä luottoa omaan tekemiseeni.

 

Montako voittoa coach Toiviaiselta on Salohallista?

 

- Uskoisin, että joko toimittaja Tuuna tai joukkueenjohtaja Keijo osaa antaa tähän vastauksen!! Itse sanon, ettei montaa. Siksi olikin hienoa päästä Vilppaan päävalmentajaksi. Uskon vahvasti, että saldoni kääntyy paljon paremmaksi tulevaisuudessa...

 

No, tämähän oli pakko tarkistaa ja Sami Toiviainen on lähtenyt Salohallista kuusi kertaa voittajana. Lahden kanssa pelit Vilppaalle 3-1, Kotkaa vastaan 3-3, Karhua Vilpas vei 8-2 ja Pyrintö jäi täysin vastaantulijaksi 5-0.

 

Sinut on totuttu näkemään matseissa pikkutakissa, t-paidassa ja lenkkareissa. Miltä tuntuu vetää ensi kaudella otteluihin kauluspaita ja oikeat kengät?

 

- Jaahas... Siis taitaa mennä pitkästä aikaa paidan silityshommiksi. Toivotaan, että paita on sellainen helposti siliävä ja kengät valmiiksi kunnolla lankattu.

 

Mieluisin lomanviettopaikkasi?

 

- New York tai Malagan seutu Espanjassa. Näissä on tullut perheen kanssa lomailtua useamman kerran. Meillä oli myös nyt varattuna kuukauden loma toukokuun lopulla Espanjaan. Se nyt sitten peruuntui, mutta mennään sinne sitten joskus toiste.

 

Mainitse yksi ja paras muistosi seuraavista paikkakunnista:

  • Lahti = valmennuksen alkulähteeni
  • Kotka = Löde, Kettu, Hemppa + koko staff
  • Kauhajoki = ihmisten avuliaisuus
  • Tampere = urheilukaupunki
  • Kuusankoski = synnyinkaupunki

Milloin Sami Toiviainen (4) ohittaa Jarkki Laitisen (3) päävalmentajana pelatuissa liigaotteluissa?

 

- Eroa on sellainen 100 peliä, joten reilu pari kautta siihen kai menee. Toki pitää pystyä hoitamaan oma homma niin, että saa vielä ainakin sen aikaa valmentaa!

 

Mitkä terveiset haluat lähettää entiselle apuvalmentajallesi Ilpo Rantaselle?

 

- Ilpo on monitoimimies, jonka ajanhallintaa on pakko ihailla. Hän on monessa asiassa mukana ja ennen kaikkea ammattimies kaikessa mitä tekee/on tehnyt. Seuraavaksi toivottavasti mukana aatteensa mukaisen puolueen kunnallisvaaliehdokkaana. Minä ainakin annan tälle täyden tukeni ja olen mukana auttamassa!

 

Kiitokset Sami ja tervetuloa Saloon!

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit